Myślę że 4 szt w zupełności wystarczą .ja mam nigry na skarpie i w kilku innych miejscach i je uwielbiam .
Tutaj fotka na szybko, coś lepszego powinnam mieć na kompie
Ten miniony rok nie był łaskawy dla mnie. Nie dość,że pandemia i wszelkie ograniczenia przez nią, niepewność w wielu dziedzinach, to różne przeżycia, które stargały dodatkowo moje emocje. Pewnie większości z nas brakuje normalności, wkraczajmy więc w ten Nowy Rok pełni nowych nadziei i z nowymi siłami płynącymi od B.Dziecięcia(powtarzam sobie:"...choćbym szedł ciemną doliną zła się nie ulęknę bo Ty jesteś ze mną...")
Aniu również Tobie życzę samych radości!!! ...i niech róże nie mają żadnych plamistości- dla nich ten miniony rok też był ciężki...
Witam. Wasze piękne ogrody aż dech zapierają. Oglądam, szukam inspiracji. Tymczasem chciałam pokazać co razem z moim mężem zrobiliśmy w nieco ponad dwa lata z niczego. Wszystkie prace wykonaliśmy samodzielnie, ale jeszcze dużo przed nami. Za wszelkie sugestie będę wdzięczna.
Po ogarnięciu budowy priorytetem było jak najszybsze założenie trawnika. Kurz i pył były nie do zniesienia.
Otoczyła nas wielka płaska zieleń zaczęły pojawiać się pierwsze nieśmiałe nasadzenia (większość już zmieniła miejsce).
W tzw. międzyczasie załapałam warzywnego bakcyla i zrobiliśmy warzywniak z podniesionym grzadkami i szklarnią. Wszystko D.I.Y.
Tej jesieni zaczęliśmy tworzyć rabaty dookoła domu, i letnią kuchnię w latanie. W planie jest jeszcze taras. Wiosna to będzie czas kończenia i wypełniania rabat nasadzeniami. Na razie upchnęłam w nie kilkaset cebulek wiosennych kwiatów. Ostnice moje od nasionka.
Na koniec tego sezonu tak to wygląda. Zbieram siły na wiosnę.
Witam. Zastanawiam się nad szpalerem wzdłuż ogrodzenia ze śliwy nigra lub pissardi. Panele mają po 125 cm szerokości i 2,2 m wysokosci, więc drzewka byłyby co 250 cm. Pomiędzy nimi chciałabym wsadzić hortensje moze trochę funkcji i turzyce. Mam do przesadzanie dwie Vamilla fraise i dwie phantom.
Czy nie będzie zbyt ciemno i ciężko? Rozważam jeszcze zamiast nigdy wiązy holenderskie lub wiśnie amonogawa o bardziej podłużny pokroju. Drzewka będę przycinać żeby nie rosły większe niż na 4 m.
Mnie się też podobało tylko, za krótko. Myślałam, że się spóźniłam tak szybko to zleciało. Jak puściłam tv bo nie wiedziałam na którym kanale pstrykam już leci film myślałam że za późno. A tu się okazało, że to początek stracilam kilka sekund.
Tak to jest kręcą kilka godzin a 10 min filmu.
Dorotka już masz spokój ogród nagrany i pokazany.
Dorotko wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Najwięcej zdrowia, siły i pogody ducha. Co sobie życzysz aby spadało z niebo ku twojej radości.