Witam serdecznie po raz pierwszy, mam pytanie i proszę o poradę. Działka jest duża 2200 m2, na końcu działki jest ogromna lipa 80 letnia, okolice to: działki rolne oraz lasy sosnowe i sporo brzóz. Mamy wstępny plan ogrodu, w którym część południowa -zachodnia (na zdjęciu na prawo od lipy) ma stanowić taki "lasek". Wymiar lasku to ok 13x11 m - zaplanowano tutaj brzozy brodawkowate (są już posadzone 6 sztuk) i sosny pospolite, tył ogrodzenia jest obsadzony bluszczem hedera helix a przed ogrodzeniem są nasadzone forsycje pośrednie, w wielu miejscach jest też posadzony barwinek.
Jeśli chodzi o brzozy to nie mam wątpliwości ale z sosną już jest problem ponieważ naczytałam się na ogrodowisku same zniechęcające opinie i teraz nie wiem czy rezygnować z tych sosen czy szukać jakiegoś zamiennika liczę na Wasze porady. Zaplanowanych jest 15 brzóz i 15 sosen - plan był taki aby zasłonić sąsiadujące budynki gospodarcze. Co robić?
Mam problem z trawnikiem - nie wiem jak zrobic zeby był ladny w wielu miejscach po ułożeniu kostki musialam dosiac trawe. Jakies 3 tyg temu zasialam i nim dobrze trawa wyszla juz zaczely pojawiac sie chwasty. Część chwastow wyrywam recznie ale czy moge juz zastosowac oprysk? I jak ujednolicic nową ze starą trawą? Nowa ma zywszy kolor- czy wystarczy dosiac nawe nasiona do starej i poczekać?