Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 21:06, 20 sty 2013

Do góry
No tak się wydaje, nie za szeroka.
A ile ona w naturze faktycznie by miała szerokości?
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 21:00, 20 sty 2013

Do góry
Widzi się, widzi
serb pojedynczo też pięknie wygląda.
Tylko pomyślałam, że trzy dadzą ładne tło, takie koroneczki zielone - dla nasadzeń przed nimi. No i dadzą wysoki punkt, ale nie taki pojedynczy. Lepiej wysłonią, bo choć teraz masz tam pustkę to kiedyś jednak będą jacyś sąsiedzi.
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 20:52, 20 sty 2013

Do góry
Mój zielony świat malowany roślinami... 20:51, 20 sty 2013

Do góry
Co z tym bluszczem? Dostałaś go?
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 20:51, 20 sty 2013

Do góry
Tess, masz 100% rację. Ten rysunek był bardziej taki poglądowy bez zachowania większej dokładności.
I wszystkie Twoje uwagi są jak najbardziej słuszne
Przed samymi schodami musi być troszkę więcej tej kostki i chodniczki muszą być trochę szersze.
Z trójkątną rabatą wyjdę troszkę bardziej w prawo bo będzie za mała jak poszerzę scieżki. M. twierdzi że będzie dysproporcja między podjazdem po prawo, który dalej pozostanie na szerokość dwóch samochodów a wąskimi alejkami po lewej strony.
Zaraz postaram się poprawić nieco rysunek.
W Gąszczu u Tess 20:48, 20 sty 2013

Do góry
waska napisał(a)
Piekne zdjecia choc ja nie lubie zimy nawet w ogrodzie
Pozdrawiam

Ja lubię zimę, ale już mi się wiosny chce Dawno Cię nie było, Asiu, cieszę się, że zajrzałaś
W Gąszczu u Tess 20:47, 20 sty 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Moja choinka w donicy przed domem miała być wczoraj wyciepana a okazuje się, że jest piekna i zieloniutka. Może przeżyje i posadzę je w polu za płotem na miedzy

A Twoja choinka to też serb? No właśnie mam nadzieję, że mojego posadzę w ogrodzie, chyba nawet wiem gdzie.

Dzisiaj go zadołowałam! Udało się! Ziemia była zamarznięta tylko na jakieś 15 cm, a pod spodem puszek, nawet dżdżownice widziałam - żywe, i ruszające się
W Gąszczu u Tess 20:45, 20 sty 2013

Do góry
kasik778 napisał(a)
Tess a serba miałaś jako choinkę? Ja kiedyś wsadziłam świerka choinkowego w styczniu, ale ziemia nie była zamarznięta i pięknie się przyjął

Kupiłam z zamiarem, że będzie choinką. Ale córka oprotestowała, że za mały. A ponieważ to ostatnie święta mojej córki w naszym domu, to uległam. Kupiliśmy duze drzewko cięte, a serb został na dworze, był ubrany tylko w lampki.

Też mam nadzieję, że go posadzę i że da radę.
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 20:36, 20 sty 2013

Do góry
No właśnie wróciłam kilka stron, żeby zobaczyć, jak ta rabata wygląda teraz, i co było tą pierwszą wersją

Już wiem, o co chodzi. Kilka uwag praktycznych, nie ogrodowych. Wydaje mi się, że przed schodami jest za mało miejsca na komunikację - czyli kostki. Wiem, że wychodząc z domu idziesz od razu z w lewo, więc niby to niepotrzebne, ale jakoś tak wygląda strasznie "chudo".

Po drugie - ta ścieżka po skosie (od schodów do bramy) też jakaś chuda i ja bym ją zrobiła tak, żeby była równoległa do pasów jakie się tworzą na kostce. Oj, znowu kiepsko tłumaczę. Ale popatrz na zdjęcie, to widać.

No i te trójkąt to chcesz mieć na pewno? Bo jeśli chcesz, to powinien być
a) większy,
b) w jednej linii z tym nowym trawnikiem (od strony domu), czyli więcej odsunięty od ściany domu .

Może ktoś inny się wypowie?
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 20:25, 20 sty 2013

Do góry
Tess, to nie musiałaby być rabata a sam trawnik. Lawendę bym przeniosła dalej do iglaków.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 20:20, 20 sty 2013

Do góry
Irenko, niemożliwa jesteś Znowu nowy awatarek?
Pięknie wyglądasz.

Idę poczytać, coś Ty już zaplanowała w ogrodzie.
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 20:17, 20 sty 2013

Do góry
nieszka napisał(a)
Eeee....Tess, nic nie rozumiem.... Coś mi się myślą te długości z szerokościami
że tak?

Sorry, nie umiem dobrze tłumaczyć.
Ale właśnie tak myślałam. Tylko że chyba wówczas rabata bardzo szeroka będzie. Jaką by miała szerokość?
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 20:14, 20 sty 2013

Do góry
To jednak serb, nie buk? Jeden tylko, taki samotny? Nie zmieszczą się np. trzy? Serby można ciąć.

A duże drzewo - buk - rozważ dokładnie. Rozumiem tęsknotę za dużymi drzewami, bo cóż jest piękniejszego, niż wysokie drzewa, ale sprawdzają się tylko w naprawdę dużych ogrodach.

Buziaki
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 20:07, 20 sty 2013

Do góry
Eeee....Tess, nic nie rozumiem.... Coś mi się myślą te długości z szerokościami
że tak?

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 19:58, 20 sty 2013

Do góry
Agnieszko, a nie rozważasz ciachnięcia kostki także z szerokości?
Poszerzyć rabatę tę z lawendą albo pod domem usunąć kostkę i zrobić rabatę (od schodów do rogu domu).
Bo nadal jakoś dużo tej kostki jest.
Moja działka. 12:58, 20 sty 2013

Do góry
Bogusiu, wklejaj swoje roślinki, masz piękne okazy! 300, jak pisze Tess, to sporo
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 12:56, 20 sty 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Kasiu, obserwuję i kibicuję, ale wiesz - ja wyobraźni przestrzennej nie mam ni w ząb - nie pomogę.
Buziam

Dzięki Tess, wsparcie psychiczne też jest bardzo ważne więc wspieraj wspieraj ja obserwuję i się uczę jak komponować rośliny, ale czasami mogę czegoś nie zauważyć )) poza tym trzeba mieć jednak dużą wiedzę, a przede wszystkim talent. Mi lepiej wychodzi sadzenie jak mam projekt, szczególy uzgodnione, albo jak wzoruję się na jakimś zdjęciu Mam zapisanych sporo inspiracji
Buziam!
Nowa ogrodniczka, prosi o pomoc 12:17, 20 sty 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Jolu, jak się cieszę, że wróciłaś

A dlaczego Twój wątek nadal w projektowaniu jest, ja się pytam?
Przecież ogród już cudnie założony jest, hę?

Miło , że zajrzałaś masz rację powinnan zmienić nazwę wątku, ale faza projektowania jeszcze nie skończona , wiosną , mam nadzieję coś będę dosadzać i pewnikiem wtedy mus zmienić nazwę
W Gąszczu u Tess 10:19, 20 sty 2013

Do góry
Tess a serba miałaś jako choinkę? Ja kiedyś wsadziłam świerka choinkowego w styczniu, ale ziemia nie była zamarznięta i pięknie się przyjął
Moja największa pasja - ogród 09:55, 20 sty 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Widzę że przygotowania do sezonu wiosennego pełną parą idą. Bluszcz bluszczem (nie myśl o tych 9 latach, florovitu mu nie żałuj, i skrócisz ten okres do połowy), ale te 50 żurawek, ho, ho.
Ładne odmiany wybrałaś. Już widzę oczyma wyobraźni te kwadraty pod kulkami...

Edytuję, bo wszak te żurawki chyba nie na owe kwadraty? Wszystkie w jednej tonacji robisz?

Buziam

Tess staram się wyrzucić z umysłu wizję aż 9 lat, kiedy bluszcz obrośnie siatkę

Kochana to już nie 50 żurawek a 90

Tak żurawki będą też w tych kwadratach i w kilku innych miejscach, na razie po 40 sztuk muszę jechać do Pszczyny, bo tam będą na mnie czekać w marcu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies