Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Zieleń, drewno i antracyt 15:12, 31 sie 2020

Do góry
Nabyłam dzisiaj w L. Narcyzy i białe czosnki na różankę, resztę rozrzucę kolorami po ogrodzie
Ogród Cioci cz. 3 15:11, 31 sie 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)
Gosiupowinnas koniecznie zmienic nazwe watku na wielokrotnie tu sugerowana bomboierke - co fotka to bomba
poprostu pieknie

u nas od maja pada conajmniej 3 razw tygodniu tak, ze siankosy robimy takie kradzione miedzy deszczami

Na O już chyba wątek bombonierka jest Współczuję tych sianokosów szarpanych. Nie ma to jak skosić wysuszyć i zabrać przy pogodzie stabilnej.
Pomęczę Was fotkami hortek i traw bo to najpiękniejszy ich czas

Majówka na Majówce 14:18, 31 sie 2020

Do góry
mikina34 napisał(a)
Jedyny koperek co to wyrósł przyzwoity został osiedlony przez gąsienice Pazia Królowej Kto policzy ilu osadników

Żeby to to jeszcze potem przyleciało po przeobrażeniu, to nie, przelezie, nażre się z mojej krwawicy i poooszedł w cholerę

Ale piękne te gąsienice. U mnie nie uświadczy się takiego motyla więc czuj się wyróżniona .
Przerwa na kawę... 14:05, 31 sie 2020

Do góry
Lucy )) też o tym myślałam - mogę wybić wyjście na taras z salonu nie byłoby większego problemu. W salonie wystarczy jedną komodę przenieść na inną ścianę. To jest tylko kwestia roboty i zgłoszenia/naniesienia na plany budynku tego wyjścia choć obrys domu się nie zmienia a z tyłu jest zachowana odległość do płotu - 5 metrów. I wręcz byłoby to korzystne bo skróciłaby się droga do noszenia drewna do kominka. A tam pojedyncze drzwi by wystarczyły
Ten taras z tyłu też może być większy - wystarczy zlikwidować ścieżkę z opaski na tył i połączyć rabatę przy trawniku z rabatą z tyłu. To ta część ścieżki po prawo, zaraz za stipą. Tak, jak zaczyna się pierwsza kwadratowa płytka. Wtedy mam gdzie przenieść duże rośliny a taras może mieć i 3,5 metra szerokości.

Na razie chcę zrobić te 2,5 m i zobaczyć czy da się postawić stół, odsunąć krzesła nie wpadając w rabatę itp. Rabaty zawsze mogę połączyć zyskując dodatkowe miejsce na roślinki. W domu mam jadalnię z miejscem na stół 2,5 x 3,5 metra i wszystko się mieści, stół na 6 osób i komunikacja. Kwestia dobrania wielkości mebli. Nie chcę tam stawiać dużego stołu, taki 70x120 rozkładany do 160 by wystarczył. Ideałem byłby stół metalowy, który można na zimę zostawić na powietrzu. Jak się nie uda będzie drewno i czarne/grafitowe krzesła/fotele. Poszukam mebli przez zimę. Chcę trochę w takim układzie pofunkcjonować i sprawdzić jak bardzo ta odległość od domu, kuchni mi przeszkadza i na ile sprawdzi się takie miejsce. Bo miejsce na poranną kawę na tarasie czy wieczorne wino zostaje i jest idealne.
Majówka na Majówce 13:23, 31 sie 2020

Do góry
Jedyny koperek co to wyrósł przyzwoity został osiedlony przez gąsienice Pazia Królowej Kto policzy ilu osadników

Żeby to to jeszcze potem przyleciało po przeobrażeniu, to nie, przelezie, nażre się z mojej krwawicy i poooszedł w cholerę
Zaczynam po raz kolejny... 13:19, 31 sie 2020

Do góry
andzia458 napisał(a)
Zadanie wykonane. No narobiłam się. Całość terenu pod rabatę prezentuje się tak, jak na tym fragmencie. Po weekendzie mąż zagęszczarką ogarnie teren pod trawnik.
A mi pozostaje zastanowić się nad kolejnymi nasadzeniami, żeby zacząć wypełniać te przestrzenie.

Tylko dwa dni mnie nie było ..a tu stron i roboty natrzaskane

Pięknie to wygląda ..ach ten kompost ..aż mnie dreszcze przechodzą

Też mam nieszczęsnego słupa na działce , tylko mój jeszcze gorszy do zamaskowania bo pod skosem a drugą nogę ma za ogrodzeniem ..taki rozkraczony potwór

Z jednej strony obsadziłam go bluszczem a z drugiej dałam powojnika .. mam nadzieję że się dogadają tylko na początku bluszcz nie chciał złapać się słupa,więc słup owinęłam taką cienką metalową siatką ( na wysokość metra) poprzeplatałam go i teraz bluszcz już ładnie chwyta się korzonkami
Majówka na Majówce 13:16, 31 sie 2020

Do góry
A a'propos warzywek właśnie, miałam bardzo pracowitą sobotę, zrobiłam antipasti z paryczek, przecier z pieczonych pomidorów i mus z jabłek...Się uchetałam jak goopia ale jaka satysfakcja

Ogród do odnowy 13:15, 31 sie 2020

Do góry
Popadało, kilka beczek opróżniłam wiaderkami nosząc wodę podlewałam to co pod sosnami rośnie

Oglądam gaury w różnych ogrodach, szczególnie biała pięknie stoi na rabatach. U mnie wszystkie leżą. Najgorzej wygląda ta różowa

Ogród do odnowy 13:09, 31 sie 2020

Do góry
pierwsze pąki barbuli

Wim's Red po deszczach odżywa, nowe pąki wypuszcza i nie jest tak ciemna jak w ubiegłym roku

Ogród do odnowy 13:09, 31 sie 2020

Do góry

kocą się

Ogrodowe wariacje 12:51, 31 sie 2020

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Hej zdecydowanie poszerzyłabym tą rabatę, na bank się nie zmieszczą, a jak posadzisz w miejsce lawendy to wlezą Ci na siatkę ogrodzeniową i będa się tam dusić, raczej obstawiałabym posadzenie przed katalpami. Poszerzona rabata da tez możliwosć posadzenia czegoś w nogi hortkom - najlepiej zimozielonego, aby na zimę bya plama zielonego - czy carexy, czy żywopłocik czy pociągnięcie dalej kulek

Posadzę hortki przed katalpami i dam coś w nogi tylko co?
Nie wiem jak to skomponować, chciałabym aby zarówno widok z okna na tę rabatę był ładny, jak i od zewnątrz. Nie wiem jak rozmieścić to coś, aby zasłonić dolną partię hortensji. Lawenda wypada to wiadomo, kulki bukszpanowe mogłabym dosadzić tylko jak je ułożyć...może jakieś niskie rozplenice tam wkleić jeszcze
Jeszcze myślałam o kulkach danica i rozplenicy hameln gold lub innej trawie niskiej. Mam tak z tyłu ale już sama nie wiem. Jestem tak niezdecydowana, ze aż się wkurzam na siebie.
Zieleń, drewno i antracyt 12:40, 31 sie 2020

Do góry
antracyt napisał(a)
Muszę się jeszcze pochwalić dzisiejszym zbiorami Wyszło ponad 5kg
Koktajlowych nie zrywałam

Piękne zbiory!!! Widziałam też wcześniejsze zdjęcia pomidorowych krzaczków - bardzo dorodne. Mam pytanie jak wietrzysz szklarnię? Masz otwarte jedne drzwi czy z obu i robisz przeciąg - nie szkodzi to roślinom? a na noc - zamykasz czy zostaje otwarta?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:34, 31 sie 2020

Do góry

Witaj, masz bardzo ładny ogród, taki dorosły... Mam trochę pytań o to drzewo, czy to zwykły miłorząb, tzn takie duże drzewo w przyszłości czy jakiś szczepiony i tym samym będzie mniejszy, jak znosi cięcie, długo go już formujesz, mogłabyś pokazać go w całości?
Przerwa na kawę... 12:19, 31 sie 2020

Do góry
Zdjęć nie mam za dużo. To jest miejsce, gdzie będzie stolik.

Rośliny aż do kulki cisowej wszystkie muszę gdzieś przesadzić. Dla wszystkich większych mam miejsce. Przesadziłam już klon. Do jodły ziemię muszę zakupić. Hortki wiem gdzie mogę dać. Drobiazgi trzeba będzie upchnąć. Reszta będzie nieznacznie stetrisowana.

A tu widok spod parasola

I kombinacje z drzewem przy tarasie. Jaśniejszy placek jest po podstawie parasola
Podwórkowa rehabilitacja 12:10, 31 sie 2020

Do góry
ryska napisał(a)

Moje różowe też jakby nasion nie miały.
Zobaczymy jak te białe od Jankosi będą zawiązywać

Osz Ty, ale fotka... cudowny widoczek

Może tak jak pisze Hania, trzeba poczekać, aż jakaś gałązka podeschnie, odłożyć na papier i spróbować wytrzasnąć z niej nasiona? Pamiętam, ze Jankosia pisała, że te nasionka są pod samym kwiatkiem, ale ja tam nic nie widzę
Ogród bez reguł 12:06, 31 sie 2020

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Kawa przy tym stoliczku będzie miała wyjątkowy smak.
Oj tak, kawa przepyszna Jeszcze urlopowa Wczoraj naprawdę się leniłam i było mi błogo, zwłaszcza gdy kropił deszczyk, a ja sobie leżałam na leżaczku... Dla takich chwil warto walczyć w ogrodzie

Ogród w mieście-ogrodzie 11:16, 31 sie 2020

Do góry
Piękna odmiana agastache.

To połączenie gaury i wrzosów jest zjawiskowe!

A takiego floksa dostałam wielką sadzonkę, za którą nie dziękuję i być może będę mogła odwdzięczyć się czymś innym.
Osiedlowy ogródek 10:59, 31 sie 2020

Do góry
Kokesz napisał(a)
Viola, nie wiem jak rozpoznasz po doniczce bo to zwykła 3l.
Ta szałwia na zdjęciu po lewej.
Po prawej wysiana z nasion fioletowa błyszcząca. Bardzo podobne liście tylko jaśniejsze, dopiero będzie kwitła. Zebrałam nasiona na Maderze, tam była dość wysoka ale myślałam że przez ich łagodny całoroczny klimat.

Nie mam pojęcia jaka to odmiana. Pytałam o doniczkę, bo myślałam, że poznam firmę ale w tym przypadku nic mi to nie mówi. Ciekawe czy zdąży zakwitnąć. A ta z Madery kwitła w tym sezonie? Mi z nasion szałwii meksykańskiej nic nie wyszło. Pomidorki są pyszne! Wielkie dzięki!
Ogród bez reguł 10:57, 31 sie 2020

Do góry
Pachnący różami, malowany bylinami 10:56, 31 sie 2020

Do góry

Pyszne jabłuszka Piros

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies