Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 18:43, 03 maj 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Jest zielony w środku.
Bede ciela ale nie dzisiaj. U nas taki upał, ze nie do wytrzymania 30 stop w cieniu. Siedzimy w domu okna po zamykane jest chlodniej.

Umnie pokropiło 15 min przed godziną. Potem podlałam roślinki. A teraz burza wróciła i mogloby popadać więcej ale skąpi niebo deszczem.
Mam tyle sadzonek i wszystko się zmarnuje jak tak dalej będzie albo będę latać z konewką jak Sylwia na Ranczu i czekać na zmianę frontu.
Ukojenie 16:41, 03 maj 2018

Do góry
Jeden rok i diametralna zmiana na lepsze
Ukojenie 16:35, 03 maj 2018

Do góry
Na mojej działce miałam 3 firmy kopiach studnie. 2 kopały na 70 m i zrezygnowały.
Trzecia gdzieś też spod Wołomina fachowiec ojciec z synem małym samochodem z rurami na 100 m. Ojciec pochodził po działce ziemię wąchal w pewnym momencie powiedział tu kopiemy 10, 15, m woda buchnela do góry wielka radość.
Mówi proszę Pani proszę się jeszcze nie cieszyć to piach będzie pani kran zatkało musi być żwir i to grubszy. Kopia dalej a woda tryska. Następna rura 4 m wchodzi do ziemi 3 m ukazuje się żwir, ale kręcą dalej 2 m to już 20 m nie ma żwiru woda tryska.
W między czasie siedzę w szopie i modły doprawiam susza w czerwcu jak cholera.
Myślę sobie nie ma żwiru to i woda byle jaka okazuje się, że trafił na duże jezioro wody. Przyjechał z mapami geologicznymi.
Fachowiec fachowców nie równy.

Mam wody pod dostatkiem od stukać. Mam jeszcze 2 studnie melioracyjne 4 kręgi.

Woda najważniejsza oprócz dobrej gleby na działce.

Powodzenia przy drążeniu Zoju.
Ogrodowy spektakl trwa ... 15:24, 03 maj 2018

Do góry
mira napisał(a)
Chciałam napisać że każdą wolną chwilkę spędzam w ogrodzie. Tak nie jest. Naprawdę jest w południe tak gorąco że nie ma możliwości pracowania w ogrodzie - w kwietniu!!! więc nawet jak mam czas zmykam do domu. Z tego gorąca miałam wyjęty tydzień bo się rozchorowałam.

Róże mają pączki i chyba im się taka pogoda podoba. Róże podlewam konewką i jednorazowo wlewam 5 litrów mało ? z węża nie wiem nigdy ile wody wlałałam

narcyzy Thalie posadziłam chyba w złym towarzystwie bo zostały zjedzone przez chabry
a może chabry za szybko urosły

za to posadzone tulipany w floksach /wczesne/ to dobre połączenie - floksy pochłaniają już ogłowione tulipany.

Mój żywopłot z pięciornika do wymiany czyli remontu

z jałowcami żegnam się po kolei - aż trudno mi w to uwierzyć przecież kiedyś tylko je kupowałam bo takie ładne i tanie były - kiedy Danusia stwierdziła że wcześniej czy później wszystkie wywalę bardzo mnie to zaskoczyło

Pieciorniki zetni na wys 30 cm a w miejscu najbardziej wysuszonym na 20 cm musisz je odmlodzic. Szkoda ich sa piekne chyba biale o ile pamietam. Pamietasz, ze juz kiedyscpisalam u ciebie, ze co roku moje obcinam i trzymaja sie u mnie bardzo dobrze.

Teraz odnosnie jalowcow ktore najbardziej uszkodzone wytnij i opryskaj topsinem bedzie dibrze.

To u ciebie taki porzadek staly czy ustawiany do foty na poleczkach? U mnie ciagly bajzel potem sprzatam.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 15:12, 03 maj 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
az tak zle nie jest za smrodynia, da sie zyc

a loze to chyba dla czterech bylo

Nie da się zyc tylko bardzo przyjemny zapach. Mialam zapytac ogrodnika alexu nas juz przekwitla. Dobrze ze Basia wiedziala.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 15:03, 03 maj 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
Nowy rok, nowe pomysly. Ogrod ten sam ale jak zmieniony dzieki Ogrodowisku

Iza u nas bardzo cieplo upał wiec przywoluje sniezek dla ochlody.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 15:00, 03 maj 2018

Do góry
Zycze wytrwania tobie i rodzinie.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 14:44, 03 maj 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Czy ktoś ma takie ptaki w ogródku ?
Które przylatują o 5 rano i wała dziobem w szybę ?
A jak nie dostaną jeść to powtarzają to kilkanaście razy ?

Kasiu mewy tak maja widocznie dalas jej coś do jedzenia i teraz cie mestuje.

Kup siatke sledzi i dawaj co dziennie to przyleci cale stado.

Pamiętam z dziecinstwa sasiad mial indyki ktore nocowaly na drzewach rano cholerniki przylatywaly na parapety okienne i dziobaly w szyby u wszystkich sasiadow. Wieczne klotnie byly o te indyki z sasiadem a on sie smiał.
LeŚnicZaNka 14:35, 03 maj 2018

Do góry
Kasiu czy u ciebie pada pytam bo u nas ukrop leje sie z nieba. Czyste niebe be chmur. Pogoda nie do wyjscia a do zrobienia czegos tym bardziej mozna zawalu lub udaru dostać.
Siedze w domu. Odpisuje na forum i zagladam w ogrody co sie dzieje u innych.
Do Bogdzi jeszcze zajrze bo to u niej rozkwit rododendronow.
Pozdrawiam.
Ptasi gaj 14:26, 03 maj 2018

Do góry
Jest zielony w środku.
Bede ciela ale nie dzisiaj. U nas taki upał, ze nie do wytrzymania 30 stop w cieniu. Siedzimy w domu okna po zamykane jest chlodniej.
Blaski i cienie nowego życia 14:22, 03 maj 2018

Do góry
Mam kilka bukow u siebie dostalam od lesniczego.
Zatrzymalismy sie przy lesie jak sadzili chcialsm sie zapytac gdzie mozna kupic takie buczki zaczal sie smiac i obdzielil mnie sosenkami, buczkami i lipami takie po 20 cm.
Sosny maja w tej chwili po 1,5 m. Lipy tak samo. Buku urosly bardzo duze ok 2 m. Jak sie przyjma to potrafia urosnac nawet ok 1 m rocznie.
Buki nie lubia pelnego slonca uwaga lesniczego. Zobaczcie w lesie rosna pod wysokimi sosnami ktore je zacieniaja zyja z nimi w symbiozie.
Jeden z moich bukow jeszcze ma zeszłoroczne liscie a czubek juz zielony.
Buki pozniej ruszaja niz inne lisciaste.
Odcienie zieleni 2 14:16, 03 maj 2018

Do góry
Effus co z toba, chodzisz po kominkach a u siebie miejsca nie zagrzejesz.

Pozdrawiam ciebie i nasza kraine

hehe, wiedziałam, ze któraś mi to napisze, buziaki
Ptasi gaj 13:33, 03 maj 2018

Do góry
Mam takiego iglaka na nodze i ciepłe co roku zwleka z obcinaniem potroił swoją objętość i nie wiem jak sie zabrać za niego ile go ściąć.

Już ostatnie

O magnolii poczytałam, piękna ale ten iglak to olbrzym, cięłabym na kulkę o 1/3 mniej. Bo nie możesz w jednym roku ściąć więcej. Zobacz czy w środku zielony.
Słoneczny Ogród 12:44, 03 maj 2018

Do góry
Daria mam takie wrazenie jak ogladam twoje rabaty z kamiorkami ze je ukladasz tak pieknie ulozone jak rybia łuska.
Ten kolor tulipanow obłędny tez ne mam posadzilam do cienia i kwitna 3 tydzien bo u ns juz po ad miesiac tak cieplo.

Trzymaj w ryzach tego jałowc obcinaj mu koncowki bo bedziesz za 2 lata go wyrzucala szybko rosnie. Malo tego od spody jak nie ma swiatla ciemnieja igly.

Dadia nie wiem czy sie chwalic bo jeszczd zimna Zoska. Bardzo duzo kwiatow maja moje 3 szt winogron. Wczoraj jak to zobaczylam zlapalam sie za glowe tak sie ciesze.

Dostalam nowyntablet tak przeklamuje slowa. Powiedzialam eMowi ze go wyrzuce ja bledow ortogr nie robie ma slownik, ze zmienia mi wyrazy.

Pozdrawiam.

Ela, bo dokładnie je tak układałam, obracałam , dopasowywałam, zajęło mi to chyba ze 2 miesiące.
Co do tulipanów , to też mam takie doświadczenie, że te w cieniu właśnie kwitną i kwitną...
Ty okolice Wa-wy, a ja pomiędzy Wa-wą a Poznaniem w prostej linii, u mnie też piękna pogoda cały kwiecień gorący.
Wczoraj podcięłam te jałowce trochę od spodu, żeby nie zasłaniały innych.
Winogrona u mnie też mają pąki, zdjęcie robiłam parę dni temu.
To okryj w razie złych prognoz, bo szkoda.

Co do pisowni, to jak napiszesz wyraz i Ci go automatycznie poprawi na inny to naciśnij go jeszcze raz i pokaże Ci się ten , który Ty napisałaś, no to go pyknij. W miarę często musisz sprawdzać, ale szybko się można nauczyć, tego kontrolowania.
Ogród z łezką II 10:57, 03 maj 2018

Do góry
Jestem na str 1121 widze lilaka czy juz kwitnie?
Jeszcze zapomnialam masz foty z pieknymi polami rzepaku kwitnacego ale ładnie. Ja za plotem mam tez zolto, ale od mlecza juz fruwaja.
Dzjsiaj znowu cieplo ale porywjsty wjatr.
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:55, 03 maj 2018

Do góry
Przebrnelam przez ostatnie 23 strony ani jednej foty bez slonca. Cieszyc sie nalezy bo wszystko skapane w sloncu.
Ten moj bialy rododendro taki sam jak te 2 twoje biale on dosyc szybko rośnie.
Podziwiam ilość roslin szybciej mozna wymienic czego tu nie ma niz co jest.
Ogrom pracy. Aby obejsc i popatrzec na te rosliny to kilka godzin tygodniowo.

Milus a ty masz czas na imprezy? Imprezownia ładna jeszcze wystroj i mozna balangować. U mnie w sobote po pracy tygodniowej.
Ide zaraz znowu tyrac. Cieplo jak w piekle u nas.
Pozdrawiam

Ela, masz rację, czego to u mnie nie ma nie zawsze nawet dotrę we wszystkie miejsca.
Imprezownia na razie surowa, ale będą dekoracje i klimacik też na razie z brudu wyjść mus. Dom ogarniam o 4 rano, tam wieczorami, w ciągu dnia w ogrodzie, jeśli w pracy nie jestem. Słońce non stop i upał dziś.
Czasami imprezuję, ale raczej rzadkopozdrawiam
dla ciebie
dziś już zaczęły piwonie drzewiaste

ta od Mariusza ma 5 pąków, pozostałe 2 od niego nadal nic
kiedyś obrodzą

Ogród z łezką II 10:51, 03 maj 2018

Do góry
Kindzia napisał(a)
Wykopywaliśmy rośliny z całej rabaty przyległej do tego cycusia, takiej kichy długiej, z agrestowej, z cycka nr1, z rogu koło pagody...wszystkie lilie z kichy wykopaliśmy i wkopaliśmy na nowo...na oba cycki...a było ich srylion, jak to Sebek mówi Nie przetrwały dwa berberysy, niestety, zwiędły. Przesadziliśmy azalię na cycku...po tej w ogóle nie widać, że ruszana była

Na środek cycusia potrzebuję jeszcze jedną azalię wielkokwiatową, bardzo mi się podobają. Musi być tam coś wyższego, bezpośrednio za ławką są dwa miskanty Droning Ingrid. Myślę, że będzie tam pasowała. W piątek pojadę kupić. Jeszcze kostka ułożona na słowo honoru i linię kroplującą trzeba położyć, ale to już pikuś. Ławeczkę będziemy zwężać i dokupię kulek, tych co teraz stoją obok ławki. Nie zdecydowałam się na rośliny w kamyczkach, znowu linia kroplująca...a i tak mam obawy czy przy dwóch elektrozaworach to wszystko da radę...
Mieliśmy kłopot z zamaskowaniem pokrywy do zaworów wodnych, ale M wymyślił proste rozwiązanie i jest w porządku. Jeszce mam dwa mniejsze zawory na cycusiu, teraz osłonięte doniczkami, też będą zamaskowane. Niedługo koniec!!!

Pierwsza z dwóch zeszłorocznych azalii zaczęła, pachnidełko jest

Tak czysto i wypieszczone, ze az w oczy razi. Kasiu przyjemnego siedzenia, pomysl i ławeczka bardzo dobry.
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:47, 03 maj 2018

Do góry
Przebrnelam przez ostatnie 23 strony ani jednej foty bez slonca. Cieszyc sie nalezy bo wszystko skapane w sloncu.
Ten moj bialy rododendro taki sam jak te 2 twoje biale on dosyc szybko rośnie.
Podziwiam ilość roslin szybciej mozna wymienic czego tu nie ma niz co jest.
Ogrom pracy. Aby obejsc i popatrzec na te rosliny to kilka godzin tygodniowo.

Milus a ty masz czas na imprezy? Imprezownia ładna jeszcze wystroj i mozna balangować. U mnie w sobote po pracy tygodniowej.
Ide zaraz znowu tyrac. Cieplo jak w piekle u nas.
Pozdrawiam

Ptasi gaj 10:11, 03 maj 2018

Do góry
Powojniki wiosenne tylko na plot wg mnie sie nadaja. W kolorze fioletowym mam 2 szt i ladnie przy plocie rosną. Trzeci jasno niebieski przy altanie rosnie ale nie tak ladnie jak fioletowe.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 08:08, 03 maj 2018

Do góry

Znam to kupilam 3 ryby na poczatku i wiecej czasu spedzilam na szukaniu ryb w oczku niz w ogrodzie. Ootrafily przez dzien nie wychodzic myslałam, ze kaczki, gesi moze przylecialy i wylowiły a one sie ukrywaly za kamieniami lub pod zagrzebywaly sie w mule.

Cwaniary Cieszę się, że jednak jest
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies