Umnie pokropiło 15 min przed godziną. Potem podlałam roślinki. A teraz burza wróciła i mogloby popadać więcej ale skąpi niebo deszczem.
Mam tyle sadzonek i wszystko się zmarnuje jak tak dalej będzie albo będę latać z konewką jak Sylwia na Ranczu i czekać na zmianę frontu.
Na mojej działce miałam 3 firmy kopiach studnie. 2 kopały na 70 m i zrezygnowały.
Trzecia gdzieś też spod Wołomina fachowiec ojciec z synem małym samochodem z rurami na 100 m. Ojciec pochodził po działce ziemię wąchal w pewnym momencie powiedział tu kopiemy 10, 15, m woda buchnela do góry wielka radość.
Mówi proszę Pani proszę się jeszcze nie cieszyć to piach będzie pani kran zatkało musi być żwir i to grubszy. Kopia dalej a woda tryska. Następna rura 4 m wchodzi do ziemi 3 m ukazuje się żwir, ale kręcą dalej 2 m to już 20 m nie ma żwiru woda tryska.
W między czasie siedzę w szopie i modły doprawiam susza w czerwcu jak cholera.
Myślę sobie nie ma żwiru to i woda byle jaka okazuje się, że trafił na duże jezioro wody. Przyjechał z mapami geologicznymi.
Fachowiec fachowców nie równy.
Mam wody pod dostatkiem od stukać. Mam jeszcze 2 studnie melioracyjne 4 kręgi.
Woda najważniejsza oprócz dobrej gleby na działce.
Kasiu mewy tak maja widocznie dalas jej coś do jedzenia i teraz cie mestuje.
Kup siatke sledzi i dawaj co dziennie to przyleci cale stado.
Pamiętam z dziecinstwa sasiad mial indyki ktore nocowaly na drzewach rano cholerniki przylatywaly na parapety okienne i dziobaly w szyby u wszystkich sasiadow. Wieczne klotnie byly o te indyki z sasiadem a on sie smiał.
Kasiu czy u ciebie pada pytam bo u nas ukrop leje sie z nieba. Czyste niebe be chmur. Pogoda nie do wyjscia a do zrobienia czegos tym bardziej mozna zawalu lub udaru dostać.
Siedze w domu. Odpisuje na forum i zagladam w ogrody co sie dzieje u innych.
Do Bogdzi jeszcze zajrze bo to u niej rozkwit rododendronow.
Pozdrawiam.
Jest zielony w środku.
Bede ciela ale nie dzisiaj. U nas taki upał, ze nie do wytrzymania 30 stop w cieniu. Siedzimy w domu okna po zamykane jest chlodniej.
Mam kilka bukow u siebie dostalam od lesniczego.
Zatrzymalismy sie przy lesie jak sadzili chcialsm sie zapytac gdzie mozna kupic takie buczki zaczal sie smiac i obdzielil mnie sosenkami, buczkami i lipami takie po 20 cm.
Sosny maja w tej chwili po 1,5 m. Lipy tak samo. Buku urosly bardzo duze ok 2 m. Jak sie przyjma to potrafia urosnac nawet ok 1 m rocznie.
Buki nie lubia pelnego slonca uwaga lesniczego. Zobaczcie w lesie rosna pod wysokimi sosnami ktore je zacieniaja zyja z nimi w symbiozie.
Jeden z moich bukow jeszcze ma zeszłoroczne liscie a czubek juz zielony.
Buki pozniej ruszaja niz inne lisciaste.
O magnolii poczytałam, piękna ale ten iglak to olbrzym, cięłabym na kulkę o 1/3 mniej. Bo nie możesz w jednym roku ściąć więcej. Zobacz czy w środku zielony.
Ela, bo dokładnie je tak układałam, obracałam , dopasowywałam, zajęło mi to chyba ze 2 miesiące.
Co do tulipanów , to też mam takie doświadczenie, że te w cieniu właśnie kwitną i kwitną...
Ty okolice Wa-wy, a ja pomiędzy Wa-wą a Poznaniem w prostej linii, u mnie też piękna pogoda cały kwiecień gorący.
Wczoraj podcięłam te jałowce trochę od spodu, żeby nie zasłaniały innych.
Winogrona u mnie też mają pąki, zdjęcie robiłam parę dni temu.
To okryj w razie złych prognoz, bo szkoda.
Co do pisowni, to jak napiszesz wyraz i Ci go automatycznie poprawi na inny to naciśnij go jeszcze raz i pokaże Ci się ten , który Ty napisałaś, no to go pyknij. W miarę często musisz sprawdzać, ale szybko się można nauczyć, tego kontrolowania.
Jestem na str 1121 widze lilaka czy juz kwitnie?
Jeszcze zapomnialam masz foty z pieknymi polami rzepaku kwitnacego ale ładnie. Ja za plotem mam tez zolto, ale od mlecza juz fruwaja.
Dzjsiaj znowu cieplo ale porywjsty wjatr.
Ela, masz rację, czego to u mnie nie ma nie zawsze nawet dotrę we wszystkie miejsca.
Imprezownia na razie surowa, ale będą dekoracje i klimacik też na razie z brudu wyjść mus. Dom ogarniam o 4 rano, tam wieczorami, w ciągu dnia w ogrodzie, jeśli w pracy nie jestem. Słońce non stop i upał dziś.
Czasami imprezuję, ale raczej rzadkopozdrawiam
dla ciebie
dziś już zaczęły piwonie drzewiaste
ta od Mariusza ma 5 pąków, pozostałe 2 od niego nadal nic
kiedyś obrodzą
Przebrnelam przez ostatnie 23 strony ani jednej foty bez slonca. Cieszyc sie nalezy bo wszystko skapane w sloncu.
Ten moj bialy rododendro taki sam jak te 2 twoje biale on dosyc szybko rośnie.
Podziwiam ilość roslin szybciej mozna wymienic czego tu nie ma niz co jest.
Ogrom pracy. Aby obejsc i popatrzec na te rosliny to kilka godzin tygodniowo.
Milus a ty masz czas na imprezy? Imprezownia ładna jeszcze wystroj i mozna balangować. U mnie w sobote po pracy tygodniowej.
Ide zaraz znowu tyrac. Cieplo jak w piekle u nas.
Pozdrawiam
Powojniki wiosenne tylko na plot wg mnie sie nadaja. W kolorze fioletowym mam 2 szt i ladnie przy plocie rosną. Trzeci jasno niebieski przy altanie rosnie ale nie tak ladnie jak fioletowe.