Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Moja codzienność - ogród Oli 13:30, 24 sty 2015

Do góry
Oluś, ja mam posadzoną co 45 cm - zmierzyłam przed chwila (odl. konsultowana z Magnolia jakby co )
Moja codzienność - ogród Oli 11:49, 24 sty 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Magnolia pokazywała ostatnio u kogoś swoją seslerię i chyba pisała coś o sadzeniu. Jak znajdę dam znać

Oluś jak wpisałam żeby zobaczyć tą seslerię w google to watek Beatki motylka butterfly się wyświetlił pozdrawiam i jak zwykle podglądam :*
Moja codzienność - ogród Oli 08:47, 24 sty 2015

Do góry
Magnolia pokazywała ostatnio u kogoś swoją seslerię i chyba pisała coś o sadzeniu. Jak znajdę dam znać
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 17:12, 23 sty 2015

Do góry
W ubiegłym sezonie zrobiłam wyjątkowo mało zdjęć ogrodu. Znalazłam jeszcze parę których jeszcze nie pokazałam.

Magnolia parasolowata - wciąż jej daleko do bycia drzewem ale się stara, w głębi judaszowiec z nieuformowanym jeszcze żywopłocikiem z tawuły Magic Carpet

Jeżówki i inne

Zakochałam się w jarmużu... w nasturcji nie.

Ogrodowe zacisze 10:53, 23 sty 2015

Do góry
Joku napisał(a)
Bardzo ładnie u ciebie. Podoba mi się łan bergenii, ładnie kontrastuje z sąsiednimi roślinami. Zwróciłam uwagę na magnolię. Podcinasz ją? Ma formę drzewka.

Magnolia to odmiana drzewkowata. Ale sukcesywnie podcinam ją od dołu, aby nie zajmowała dużo miejsca.
Moja "przyziemna" :) pasja 17:45, 19 sty 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Jak widać, żaden żywopłot na całej długości ogrodzenia po mojej stronie nie przejdzie. Jedynie bluszcz.

A trzcinnik?
Gusiarz ma w takiej szparce szpaler trzcinnika. Magnolia polecała, że da radę.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 17:02, 19 sty 2015

Do góry
no i nie wiem w końcu na czym staneło w sparwie rabatki z kostkami.
Lilaki Meyery tam maja iść??- chyba nie

Hm- Marzenka ma doświadczenie ż eliscie irysów są wnerwiające....ja mam całkowiecie odwrotne. O irysach syberyjskich czy do nich podobnych pisze oczywiście. Ja je wykorzystuję jako wypełniacz rabaty i wg mnie to zdaje egzamin.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 16:47, 19 sty 2015

Do góry
gusiarz napisał(a)
Kasiu - pytałaś u mnie o lilaki. Ja mam małą kulistą odmianę Mayera... jest mało wymagająca, można ją ciąć zaraz po kwitnieniu. Miałam cztery sztuki, ale jedna mi wypadła - chorowała mi od chwili posadzenia - może ze szkółki przyszła już zainfekowana...
Krzewy nie przebarwiają się jesienią - po przymrozkach zrzuca listki - zachowuje się jak zwykły bez. Chyba Marzenka też ma te krzaczki.
Mam nadzieję, że pomogłam

Meyery sa świetne- kiedy kwiatna i potem. Raz w sezoenie warto je ciachnąc, nadać im kształt kuli- wtedy będą gęste, zgarabne.
Pod Laskiem 16:20, 19 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Monia, lawendę trzeba koniecznie ciąć, inaczej staje się brzydka i słabo kwitnie.
Zobacz, jak swoją tnie Magnolia, specjalistka:

Obawiam się, że Twoja jest już za mocno zdrewniała, może już nie wypuścić nowych łodyżek z tych zdrewnianych łodyg.
Tym bardziej zrób z niej sadzonki.

Piękne poduchy ma z tej lawendy spróbuje ze starej nowe sadzonki napewno szybciej pójdzie niż z nasionami Co do żywopłotu nie wiem. Koło żywopłotu po drugiej stronie też rosną choinki i chyba zasadzę na trójkąt choinkami żeby nie było takiego dziwnego pasku albo iglaczkami różnymi i żeby było symetrycznie to z drugiej strony też iglaczki a kiedyś żywopłot wytnę jak choinki podrosną
Pod Laskiem 14:49, 19 sty 2015

Do góry
Monia, lawendę trzeba koniecznie ciąć, inaczej staje się brzydka i słabo kwitnie.
Zobacz, jak swoją tnie Magnolia, specjalistka:

Obawiam się, że Twoja jest już za mocno zdrewniała, może już nie wypuścić nowych łodyżek z tych zdrewnianych łodyg.
Tym bardziej zrób z niej sadzonki.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 15:39, 18 sty 2015

Do góry
Pawlus napisał(a)
Składam raport ogrodowy Dzisiaj bardzo mgliście i jesiennie choć ostatnie kilka dni przypomniały już wiosnę. Na szczęście cebulowe jeszcze się nie pokazały. Tylko rozchodniki i klematisy już się obudziły.
Zebrałem też nasiona werbeny. Ciągle się waham czy wysiewać w lutym w domu czy od razu w maju na konkretne miejsce...
Magnolia gwiaździsta ma pełno pąków.

Mam nadzieję, że reszta pączków wrzośców już nie wymarznie.

Evergoldy trzymają nienaganny wygląd. Mogłem jesienią posadzić między nie krokusy. Fajnie by wyglądały a po przekwitnięciu nie byłoby widać liści.

Co robisz , że te Evergoldy takie piekne, u mnie jakos nie sa takie cudne.?
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 15:20, 18 sty 2015

Do góry
Składam raport ogrodowy Dzisiaj bardzo mgliście i jesiennie choć ostatnie kilka dni przypomniały już wiosnę. Na szczęście cebulowe jeszcze się nie pokazały. Tylko rozchodniki i klematisy już się obudziły.
Zebrałem też nasiona werbeny. Ciągle się waham czy wysiewać w lutym w domu czy od razu w maju na konkretne miejsce...
Magnolia gwiaździsta ma pełno pąków.

Mam nadzieję, że reszta pączków wrzośców już nie wymarznie.

Evergoldy trzymają nienaganny wygląd. Mogłem jesienią posadzić między nie krokusy. Fajnie by wyglądały a po przekwitnięciu nie byłoby widać liści.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:30, 18 sty 2015

Do góry
malkul napisał(a)
MAgnolia zaproponowała tak: żywopłot z cisa ok 50-60 cm wys. Nie zasłoni, ale zdejmie uwagę ze szklarni. a przed nim pas imperaty

Ja generalnie też uważam, że wystarczy coś przed, żeby wzrok nie skupiał się na szklarni. Cisowy żywopłocik będzie OK, a z z czymś przed - podwójne OK.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:23, 18 sty 2015

Do góry
MAgnolia zaproponowała tak: żywopłot z cisa ok 50-60 cm wys. Nie zasłoni, ale zdejmie uwagę ze szklarni. a przed nim pas imperaty
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 17:01, 17 sty 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

tam na tym wolnym pasku?
Nie bedzie przejscia po trawie, ale w sumie racja- jak tak wąsko, to komunikację warto wkleić w taras

wkelejm kształty ze sciezką.
Myślę że tam jest wąsko, warto na rogu domu dac jednak wąskie formy. Popatrz na plan.Inaczej bedzie wyłazic na ścieżkę, i mocno opierać się o ścienę domu. odsuniecie znowu spowoduje że ciasno się zrobi
Scieżkę przy ganku połaczyłam z opaską- ściezka na tym kawałku spełni rolę opaski
Wzdłuz domu jest opaska, rabata, sciezka

zgodnie z sugestią i pomocą Magnolii poczęłam przygotowania do przygotowań rabaty przedogródka
dziś się skusiłam i kupiłam bukszpany, na razie zadołowane w zacisznym miejscu. WYglądają zdrowo (listki, korzenie), mam nadzieję, że się przyjmą.

Ogrodowe przygody 21:03, 16 sty 2015

Do góry
nowo posadzona magnolia zawiązała latem pąk czy coś z tego będzie?
przekonamy się za parę miesięcy

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:31, 16 sty 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
jezusiu taki gosć u mnie a ja musze kompa wyłaczyc i isc na zebranie...

leć, mi sie tez czas kończy

Ania- no własnie też te lilowce nie do końca mi tutaj...
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:22, 16 sty 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
a szałwia wytrzyma słońce latem tylko do 13?

hm, trochę za mało
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:07, 16 sty 2015

Do góry
kostki moga być z buksa, ale nie wiem czy w tej donicy nie będzie zimno- trudno powiedzieć, bo jest duża, jednak nie wiem. Możesz dać buksa albo coś innego na kostki- ligustr pospolity,cis
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:04, 16 sty 2015

Do góry
Kasia a może dodać jeszcze ze 2 kostki

miedzy nimi az do rosplenicy powtarzać kępy szałwi, trawy jakiejś lub irysa jako wypełniacza zamiast trawy, rozchodniki-kępki lub jarzmianki , można jeszcze ciągnąć brunnerę, albo jarzmiankę ale tylko jesli bedziesz panowac nad nią bo lubi szaleć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies