Marzenko - dzięki na info o grabie - dobrze że napisałaś ja chciałam posadzić bliżej siatki ale potem będę miała chodzić przycinać do sąsiada ? bez sensu ... jak nie będę przycinać z drugiej strony to się tak ładnie nie zagęści prawda ?
No i pojawia się kolejne pytanie - graby obejrzałam ale jak zupełna idiotka - patrzyłam tylko czy żywe, jak duże a teraz wiem że powinnam jeszcze kupować rozgałazione od dołu, nie zwróciłam na to uwagi
i teraz jeśli trafią się mniej rozgałęzione od dołu - lub wcale czy przy przycinaniu wypuszczą dolne pędy i będę się zagęszczać również w dolych partiach ?
Pewnie masz młode trytomy, z czasem będą długo i obficie kwitły. Moich nie atakowały mszyce.
Po zimie wytnij wszystkie stare liście trytom, tylko uważaj abyś środka czyli serca rosliny nie uszkodziła, bo tam jest zapewne juz poczatek nowych lisci. Mojetrytomy w tym roku przesadzam, dlatego jeszcze ich nie ruszam
Jesli wstawiłaś zdjęcie to zaraz zerknę. Prawdopodobnie juz przekwitaja , tak jak moje. Ciemierniki kupowane wczesna wiosna sa zwykle podpędzone w szklarni. Moje w ogrodzie dopiero zaczynają kwitnąć.
Dokładnie tak jak piszesz, systematyczne ciecie z kazdej strony spowoduje ze beda ładne.
Nie martw sie o rozgałęzienie kupiwałam zarówno piekne rozgalezione jak i łyse patyczki. Z czasem wszystkie beda takie same. Tylko te łyse patyczki tnij 3 razy w kazdym sezonie radykalnie przez pierwsze 2 lata. Wstawiaj zdjęcia będę doradzać przezcież juz 5 lat z nimi obcuje to juz ciut o nich wiem
MAD, SIAKOWA, KACHA123, IWONKA LWK4 będzie sie działo. Brzozy dotarły
Pnie jeszcze brązowe , ale oceniając ich grubość jest szansa na biel w tym sezonie. Natomiast sa wysoko szczepione, dlatego dysproporcja ze starymi doorenbosami long trunk powinna sie zatrzeć w ciagu 2-3 sezonow.
Huuura wreszcie będe miała takie same brzozy na forncie, wróci symetria