Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

siakowa 07:59, 18 mar 2015

oj fotorelacja z usuwania brzóz bedzie niebotycznie imponująca czekam z niecierpliwościa zwłaszcza że mnie tez czeka przesadzanie umberek
katiaxx 09:21, 18 mar 2015

Marzenko - dzięki na info o grabie - dobrze że napisałaś ja chciałam posadzić bliżej siatki ale potem będę miała chodzić przycinać do sąsiada ? bez sensu ... jak nie będę przycinać z drugiej strony to się tak ładnie nie zagęści prawda ?

No i pojawia się kolejne pytanie - graby obejrzałam ale jak zupełna idiotka - patrzyłam tylko czy żywe, jak duże a teraz wiem że powinnam jeszcze kupować rozgałazione od dołu, nie zwróciłam na to uwagi

i teraz jeśli trafią się mniej rozgałęzione od dołu - lub wcale czy przy przycinaniu wypuszczą dolne pędy i będę się zagęszczać również w dolych partiach ?
Mala_Mi 10:48, 18 mar 2015

U mnie forsycja śpi... ale magnolia stellata ma pękające pąki, już kolor widać. Mogłaby przeczekać do środy, jak miną przymrozki.
MAD 10:56, 18 mar 2015

Madzenka napisał(a)

Brzozy, sadzenie powojnikow ktore dzisiaj dotarły, odkurzanie, wertykulacja.... Muszę znow listę - plan zrobić

Się będzie działo! Też czekam z niecierpliwością na tę sobotę i na Twoją relację "po".
Pozdrawiam!
Madzenka 19:36, 18 mar 2015

Hogata napisał(a)

A jakie powojniki kupiłaś??

Kupułam Purpurea Plena Elegans, rouge cardinal. Czyli purpurowe do moich bladawców róż
Madzenka 19:39, 18 mar 2015

jalos napisał(a)
Marzenko, wyciepię zatem jutro czerwone rozplenice, ale przyznaj, że jak kwitną to są naprawdę piękne, prawda?
Napisz mi proszę jeszcze jak traktujesz trytomy po zimie - swoją drogą - troszkę mnie trytomy rozczarowały, bo piękne są jak kwotną tylko nieststy tak krótko to trwa, a potem to już takie mało atrakcyjne są i mszycom niezykle smakują.

Pewnie masz młode trytomy, z czasem będą długo i obficie kwitły. Moich nie atakowały mszyce.
Po zimie wytnij wszystkie stare liście trytom, tylko uważaj abyś środka czyli serca rosliny nie uszkodziła, bo tam jest zapewne juz poczatek nowych lisci. Mojetrytomy w tym roku przesadzam, dlatego jeszcze ich nie ruszam
Madzenka 19:40, 18 mar 2015

lojalna_ napisał(a)
Marzenko czemu moje ciemierniki sciemniały ? Sa w dobrej formie , wypuszczaja nowe pedy ,stoja na bacznosc a ciemne sa ...stałty wczesniej w donicach ...moze przemarzły ?

Jesli wstawiłaś zdjęcie to zaraz zerknę. Prawdopodobnie juz przekwitaja , tak jak moje. Ciemierniki kupowane wczesna wiosna sa zwykle podpędzone w szklarni. Moje w ogrodzie dopiero zaczynają kwitnąć.
Madzenka 19:43, 18 mar 2015

katiaxx napisał(a)
Marzenko - dzięki na info o grabie - dobrze że napisałaś ja chciałam posadzić bliżej siatki ale potem będę miała chodzić przycinać do sąsiada ? bez sensu ... jak nie będę przycinać z drugiej strony to się tak ładnie nie zagęści prawda ?

No i pojawia się kolejne pytanie - graby obejrzałam ale jak zupełna idiotka - patrzyłam tylko czy żywe, jak duże a teraz wiem że powinnam jeszcze kupować rozgałazione od dołu, nie zwróciłam na to uwagi

i teraz jeśli trafią się mniej rozgałęzione od dołu - lub wcale czy przy przycinaniu wypuszczą dolne pędy i będę się zagęszczać również w dolych partiach ?

Dokładnie tak jak piszesz, systematyczne ciecie z kazdej strony spowoduje ze beda ładne.
Nie martw sie o rozgałęzienie kupiwałam zarówno piekne rozgalezione jak i łyse patyczki. Z czasem wszystkie beda takie same. Tylko te łyse patyczki tnij 3 razy w kazdym sezonie radykalnie przez pierwsze 2 lata. Wstawiaj zdjęcia będę doradzać przezcież juz 5 lat z nimi obcuje to juz ciut o nich wiem
Madzenka 19:44, 18 mar 2015

Mala_Mi napisał(a)
U mnie forsycja śpi... ale magnolia stellata ma pękające pąki, już kolor widać. Mogłaby przeczekać do środy, jak miną przymrozki.

U mnie graby fastigata robia się zielone a magnolie na szczęscie spią, jeszcze.... Oby spały do Świat
Madzenka 19:47, 18 mar 2015

MAD, SIAKOWA, KACHA123, IWONKA LWK4 będzie sie działo. Brzozy dotarły
Pnie jeszcze brązowe , ale oceniając ich grubość jest szansa na biel w tym sezonie. Natomiast sa wysoko szczepione, dlatego dysproporcja ze starymi doorenbosami long trunk powinna sie zatrzeć w ciagu 2-3 sezonow.
Huuura wreszcie będe miała takie same brzozy na forncie, wróci symetria