Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Blaski i cienie nowego życia 13:48, 20 sie 2020

Do góry
kasiek napisał(a)
O widzę że dalej walczysz ogrodowo, nowe nasadzenia, kolejne rabaty - super
Ja juz 2 razy na ćmę pryskałam, nawet przed wyjazdem jak zobaczyłam ją w buksach to zrobiłam oprysk. Ale chyba jest lepiej niz w zeszłym roku...

Działam i końca nie widać

Znów w weekend 30st będę zaglądać na bukszpany.

Blaski i cienie nowego życia 13:46, 20 sie 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
O widzisz jak fajnie Są dekoracyjne szklane kulki i kamyki, ale nie wiem czy bym dawała. Można nasypać drobnych muszelek na dno wstawić świeczkę jak do podgrzewacza i gotowe albo nalać tylko zimnej wody do pełna i na powierzchni puścić pojedynczy kwiatuszek

Wiesz dlaczego ja o wypełnieniu bo łodyżki widać a ja tak kombinuję żeby zasłonić nadtępnym razem. Gąbkę zasłaniałam tawułą ale to za długo trwa
Na świeczki przyjdzie pora w grudniu

Chmurka kwiatów będzie ogromna to początek

A tu mam niespodziankę którą dostałam i pierwszy raz będęcwidziała kwiatki

Przerabianie ogródka pod swój gust 13:45, 20 sie 2020

Do góry
I co, ktos pomoze z tymi moimi wzerami?Opurchlak czy nie?
Mam wrazenie, ze ta jesien wielkimi krokami sie zbliza. Jakos szybko w tym roku.
Słoneczny Ogród 13:44, 20 sie 2020

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Ja też uwielbiam te kwiaty, choc przyznam, że jeżówki od niedawna goszczą u mnie , lilie z kolei miałam od początku.
Ciekawe czy faktycznie ten sam przetacznikowiec mamy, muszę spojrzeć na nazwę i napiszę.

Ostatnie lilie w tym sezonie, wysokie i pachnące w pęczku 9szt.

Cudowne te lilie! Niesamowity kolor
Blaski i cienie nowego życia 13:40, 20 sie 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ula, słomę do ściółkowania rabat najlepiej posiekć. Układasz jak korę, warstwędo 5 cm, żeby zakryła grunt. Czasami jest kłopot, słoma potrafi wydać plon i zielsko wrasta. Na rok wystarczy. W kompostowniku słoma niepocięta kompostuje się dłużej, nawet do 3 lat. I to też zależy czy jest tam sama słoma czy układana warstwowo z innym materiałem organicznym (brązowym, zielonym świeżym).

Ewo, dzięki trafne Twoje uwagi ogarniam więc temat i to co potrzebuję.
Rzeczywiście podobnie zauważam to kompostowanie. U mnie całe łodygi z Gigantusa zaczęły dopiero gnić po pół sezonu pod startą, a gdzie im do rozkładu. Pocięte czy połamane na pewno szybciej temu procesowi podlegają. O siekaniu też mi Sylwia pisała.
Myślę jednak że w moim przypadku żeby się nie namęczyć ominę ten ważny proces bo nie mam teraz parcia na czas rozkładania się na rabacie -może się rozkładać 2 czy 3 lata.ale żeby nie było łąki i chwastowiska to okryję. Będą za to ślimaki i mrówki, nieuniknione więc co roku będę przekopywać.
Myślę że ten temat mam już przemyślany i tylko pozostaje działać.

Hortensje pod jabłonką są dłużej limonkowe

Ogród w remoncie 13:39, 20 sie 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)

No fieszszsz, rozpaliłaś mą ciekawość!!!
Gadaj szybko .

Jeden jest już tam gdzie ma być

Zaczynam po raz kolejny... 13:32, 20 sie 2020

Do góry
andzia458 napisał(a)
Przekopałam dzisiaj na rabacie, pomiędzy posadzonymi krzewami 10 taczek przekompostowanego obornika, wyszło średnio taczka na m2. Chyba na bogato. Jak przywiozłam tą qpę, to tak sporo mi się jej wydawało a to kropla w morzu potrzeb. Jutro chyba będę dawać cieńszą warstwę. Obornik jeszcze na mnie czeka ale odległość 30km i to mnie trochę blokuje z transportem.
Mam nadzieję, że posadzone roślinki dobiorą się do papu, które będzie w okolicy... No trochę od d... strony się za to wzięłam bo teraz widzę, że same zaprawione dołki pod roślinami to za mało...
Tylko mąż na zawał padnie, jak mu powiem, że trawa będzie siana dopiero jesienią.

I o to chodzi bo nie sadzi się na rok czy dwa , ale na długie lata, potem to już możesz własny kompost pod rośliny co roku dodawać, a teraz trzeba ziemię przygotować. Masa roboty, ale się opłaci Serio popytaj po sąsiadach jeśli mają trawniki i koszą czy by Ci skoszonej trawy nie oddali. To materia organiczna po zmieszaniu z ziemią, dżdżownice robotę zrobią, a ty zyskasz na tym i Twoje rośliny też. Idzie jesień liście z drzew polecą, zbieraj je na stosik od sąsiadów też, przesypiesz mocznikiem szybciej się przerobią, ziemia liściowa dla roślin jest świetna.
Ogród w dolinie 13:18, 20 sie 2020

Do góry
Bodziszki posadzone przy alejkach

I różanka w grabowo-cisowych ramach

Blaski i cienie nowego życia 13:17, 20 sie 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ula u nas też nie padało, ledwie mżyło dzisiaj rano i raczej krótko wiec też nas podlewanie znowu czekaAle na takie świeże nasadzenia to deszczyk jest niezastąpiony jednak.

Polało solidnie, cieszę się bo już konewek nie mogłam nosić

Zaległy bukiet wrzucam z nawłocią, nie wiem czy widać z gąbką florystyczną w środku ale myślę że następnym razem bez niej. Coś do środka przydałoby się, może kamyczki. Nie wiem czy są jakieś dekoracyjne kulki.

Ogród w dolinie 13:14, 20 sie 2020

Do góry
W tej bramie były zraszacze, ale nie działały, a dookoła woda.

Ogród w dolinie 13:09, 20 sie 2020

Do góry
Ogród zmysłów w Poddębicach, w większości cienisty, z dużymi drzewami, chociaż była też różanka w cisowych ramach. Ogród nawet zadbany, nawet rozłożone było nawadnianie, chociaż nie wiem czy uruchamiane.

Moją uwagę przykuło głównie najniższe piętro roślin, cisy, śnieguliczki chenaulta hankok, tawulce pogięte oraz bodziszki i bluszcz. Były też cięte graby.

Zdjęcia robione na szybko, bo musiałam ogarniać synka

I klimat ogrodu, na upały jak znalazł

Zaczynam po raz kolejny... 13:06, 20 sie 2020

Do góry
effka napisał(a)

Kiepskie zdjęcie, nie wiele widać. Ale na dorodne sadzonki nie wyglądają.

Aj, bo tak na szybko zrobiłam więc jeszcze raz.
Funkie - Hosta 13:04, 20 sie 2020

Do góry
Miracle Lemon
pogłoski na temat żółtości jej kwiatów mocno przesadzone
faktycznie dość trudna w uprawie - kolega dał mi ją do reanimacji
w trzecim sezonie zaszalała

Zaczynam po raz kolejny... 13:01, 20 sie 2020

Do góry
andzia458 napisał(a)
No nie jestem zadowolona... Krótki pień, zagięte w paczce... Brrr
..

Kiepskie zdjęcie, nie wiele widać. Ale na dorodne sadzonki nie wyglądają.
Trawy niepożądane w trawniku 12:58, 20 sie 2020

Do góry
Dzień dobry,

W moim trawniku rozprzestrzeniania się od lat taka oto trwa.
Rośnie w kępach i choć nie są to bardzo duże kępy i rosną w tempie innej trawy to nie wyglądają zbyt atrakcyjnie.

Czy ktoś rozpoznaje co to za przeciwnik i czy jest na niego sposób chemiczny ?
Ręcznie to była by mordęga usuwać gdyż jest tego ogrom na 700m trawnika.

Tu lepsza rozdzielczość:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/d12697fdde3cb7e9
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:56, 20 sie 2020

Do góry
tak przekwita Magical Ruby Tuesday (aparat ciut rozjaśnił)

Miracle Lemon -oczywiście zdjęcia w necie są mocno podkolorowane (kwiaty na żółto), może w lepszych warunkach coś by się zażółciło

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 12:54, 20 sie 2020

Do góry
Jej!!!

Zaczynam po raz kolejny... 12:52, 20 sie 2020

Do góry
No nie jestem zadowolona... Krótki pień, zagięte w paczce... Brrr
..
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:40, 20 sie 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
I takie tamy

Śliczna ta nowa częśc ogrodu. Przy takiej gęstwinie raz ciach nie będzie widać sąsiedztwa.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:33, 20 sie 2020

Do góry
effka napisał(a)
Moje ulubione krzesełka w tle

Trzcinnikowe widoczki

Haha a tu na ostatniej focie widać siewkę budlei, ma inny kolor, jeden kwiat jest biały! Superowo, tylko teraz jak ją przesadzić, jak one mają takie delikatne korzenie.

Budleje się przesadza bez problemu, weź po prostu z bryłą ziemi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies