Strzyżone i mi się bardzo podobają. Ale nie wyobrażam sobie ciąć 40 sztuk co roku... Poza tym, przy takiej odległości musiałyby się kończyć na wysokości pewnie około 2m to co wtedy z kolejnym piętrem czyli z wysokimi krzewami? Bo wyszłoby na to, że byłyby równe ze swierkami...
Ale mniejsza o to, rośliny zawsze da się przesadzić a te świerki, które wykopię pójdą na drugą stronę działki.
Ewa ja pewnie nie umiem czytać tego typu projektów i brakuje mi jeszcze tej wyobraźni ale nasuwają mi się dwa pytania:
1. ten cis koło wiśni- on się tam zmieści, skoro wiśnia nisko szczepiona?
2. ta spora luka np. pomiędzy ognikiem a drzewem kolumnowym- w jakim celu?
Nie wszystkie cisy muszą być tej samej wysokości. Skoro cis kolumnowy, to możesz go fajnie ciąć. Na początku, przez pierwszych 5 lat, drzewo będzie małe, więc cis na pewno się zmieści. Potem będziesz mogła go albo przesadzić albo odpowiednio skrócić.
Ta luka to dojście do słupa - ten mały kwadracik. Różne inne luki na planie, to dojście i miejsce na sadzenie zadarniaczy typu Epimedium, bodziszki, carexy, Herniaria lub inne płożące się rośliny. Pod drzewami fajnie wyglądają wszelkie wczesnowiosenne kwitnące cebulowe, rośliny cieniolubne. Te będziesz dosadzać w miarę upływu czasu i zmieniających się warunków. Będziesz potrzebować miejsce na dojście do roślin, ich cięcie, pielęgnację i pielenie.
A właśnie, czy żywopłotu nie będziesz cięła wcale?
Weź też proszę poprawkę na to, że te kółeczka to niby wielkości po 10-ciu latach, ale one są zmienne, w zależności od gleby i klimatu I Hania już też pisała, że po iluś tam latach trzeba będzie z niektórymi roślinami się rozstać, niektóre odmłodzić, niektóre wymienić.
Nowa propozycja
Dodałam już tam te hortensje i parę traw. Jednak tych wszystkich drobnych bylin i cebulowych nie będę rysować na tym planie. To będzie można dopracowywać przy poszczególnych odcinkach rabaty.
Hehe, ja właśnie dlatego ją tam dałam, bo ona taka ładna jest jak kwitnie Kwitnie chyba ze 3 tygodnie. Zwłaszcza, jak jest cięta po kwitnieniu to latem nabiera masy i daje wiosną niesamowity spektakl. Mogłaby się przewieszać przez płot. Po kwitnieniu ma drobne listki, ale ładną formę i jest kompletnie bezproblemowa, i bezobsługowa. Dobrze jest mieć zdrową roślinę na płocie Ale oczywiście jeśli chcesz, to ja stamtąd wezmę