Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zaczynam po raz kolejny...

Zaczynam po raz kolejny...

andzia458 14:16, 24 wrz 2020

makadamia napisał(a)

Zależy, jaki to ma być żywopłot.

jeśli formowany, mocno cięty, to odległość 80 cm wcale nie jest duża:

https://poradnikogrodniczy.pl/zywoplot-ze-swierka-polecane-gatunki-ciecie-pielegnacja.php
http://mowimyjak.se.pl/dom-i-ogrod/rosliny-i-ogrod/jak-zalozyc-zywopot-ze-swierkow,12_47117.html

jeśli chcesz go puścić luźno, to wtedy faktycznie 1,5 metra było lepsze

osobiście wolę świerki strzyżone, bo jak rosną na swoją naturalną wysokość, to i korzenie dużo szerzej idą, i rabatę zajmują, i cienia dużo dają - stąd taka rada

Strzyżone i mi się bardzo podobają. Ale nie wyobrażam sobie ciąć 40 sztuk co roku... Poza tym, przy takiej odległości musiałyby się kończyć na wysokości pewnie około 2m to co wtedy z kolejnym piętrem czyli z wysokimi krzewami? Bo wyszłoby na to, że byłyby równe ze swierkami...
Ale mniejsza o to, rośliny zawsze da się przesadzić a te świerki, które wykopię pójdą na drugą stronę działki.
makadamia 14:27, 24 wrz 2020

Na to liczyłam - że znajdziesz im jakieś miejsce

Propozycje Ewy fajne. Chciałam coś dodać od siebie, ale nie mogę się skupić
andzia458 14:43, 24 wrz 2020

Ewa ja pewnie nie umiem czytać tego typu projektów i brakuje mi jeszcze tej wyobraźni ale nasuwają mi się dwa pytania:
1. ten cis koło wiśni- on się tam zmieści, skoro wiśnia nisko szczepiona?
2. ta spora luka np. pomiędzy ognikiem a drzewem kolumnowym- w jakim celu?
Anda 15:20, 24 wrz 2020

makadamia napisał(a)
Na to liczyłam - że znajdziesz im jakieś miejsce

Propozycje Ewy fajne. Chciałam coś dodać od siebie, ale nie mogę się skupić

Asiu, skup się Trudno mi rysować na tak małym obrazku i pewnie w niektórych miejscach się kopłam
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:47, 24 wrz 2020

andzia458 napisał(a)
Ewa ja pewnie nie umiem czytać tego typu projektów i brakuje mi jeszcze tej wyobraźni ale nasuwają mi się dwa pytania:
1. ten cis koło wiśni- on się tam zmieści, skoro wiśnia nisko szczepiona?
2. ta spora luka np. pomiędzy ognikiem a drzewem kolumnowym- w jakim celu?

Nie wszystkie cisy muszą być tej samej wysokości. Skoro cis kolumnowy, to możesz go fajnie ciąć. Na początku, przez pierwszych 5 lat, drzewo będzie małe, więc cis na pewno się zmieści. Potem będziesz mogła go albo przesadzić albo odpowiednio skrócić.

Ta luka to dojście do słupa - ten mały kwadracik. Różne inne luki na planie, to dojście i miejsce na sadzenie zadarniaczy typu Epimedium, bodziszki, carexy, Herniaria lub inne płożące się rośliny. Pod drzewami fajnie wyglądają wszelkie wczesnowiosenne kwitnące cebulowe, rośliny cieniolubne. Te będziesz dosadzać w miarę upływu czasu i zmieniających się warunków. Będziesz potrzebować miejsce na dojście do roślin, ich cięcie, pielęgnację i pielenie.

A właśnie, czy żywopłotu nie będziesz cięła wcale?

Weź też proszę poprawkę na to, że te kółeczka to niby wielkości po 10-ciu latach, ale one są zmienne, w zależności od gleby i klimatu I Hania już też pisała, że po iluś tam latach trzeba będzie z niektórymi roślinami się rozstać, niektóre odmłodzić, niektóre wymienić.

Nowa propozycja

Dodałam już tam te hortensje i parę traw. Jednak tych wszystkich drobnych bylin i cebulowych nie będę rysować na tym planie. To będzie można dopracowywać przy poszczególnych odcinkach rabaty.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
andzia458 16:07, 24 wrz 2020

A jakbyśmy wyrzuciły tawułę spod płotu? Ona chyba bardzo krótko kwitnie a później nic szczególnego w niej nie ma...
andzia458 16:13, 24 wrz 2020

No i jeszcze dwie wiśnie Kanzan chciałabym gdzieś upchnąć.
Anda 16:52, 24 wrz 2020

andzia458 napisał(a)
A jakbyśmy wyrzuciły tawułę spod płotu? Ona chyba bardzo krótko kwitnie a później nic szczególnego w niej nie ma...

Hehe, ja właśnie dlatego ją tam dałam, bo ona taka ładna jest jak kwitnie Kwitnie chyba ze 3 tygodnie. Zwłaszcza, jak jest cięta po kwitnieniu to latem nabiera masy i daje wiosną niesamowity spektakl. Mogłaby się przewieszać przez płot. Po kwitnieniu ma drobne listki, ale ładną formę i jest kompletnie bezproblemowa, i bezobsługowa. Dobrze jest mieć zdrową roślinę na płocie Ale oczywiście jeśli chcesz, to ja stamtąd wezmę
Anda 16:54, 24 wrz 2020

andzia458 napisał(a)
No i jeszcze dwie wiśnie Kanzan chciałabym gdzieś upchnąć.

Acha, no tak, na razie jest jedna

No chyba musiałabym zmienić trochę to, co narysowała Hania... A Tobie się podoba i zmian nie chcesz, więc nie wiem...

andzia458 17:06, 24 wrz 2020

A trochę tzn. ile?