Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Wilcza Góra 20:57, 20 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Też zapragnęłam takich rudych chryzantem. Nie było. Mam białe. Wreszcie troszkę kwiecia po mrozach nowego mam.
U ciebie jak zwykle cudnie. Macham.
ja z pragnienia koloru kupiłam też jasno-różowe z ciemnymi środeczkami

Lawendowy zawrót głowy 20:37, 20 paź 2015

Do góry
Za baronową oczywiście i dobre rady.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:27, 20 paź 2015

Do góry
Hi, hi
Kalosze widzę
Też nie piłam
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:20, 20 paź 2015

Do góry
Kaloszki som
Ogród wyrozumiały 19:51, 20 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Iza, jak ty masz ślicznie w ogrodzie.
Kawał roboty zrobiłaś. Gratuluję ci pięknych rabat.

Dziękuję Iwonko , choć ja to widzę kawał roboty ,który mnie dopiero czeka

P.S.

...ale ,żeby nie było..., to cieszy mnie to co już zrobione
Najbardziej chyba ,że zmienia się widok z okien, tak jakoś przytulniej...
Igiełkowy ogródeczek 19:45, 20 paź 2015

Do góry
Gosiu, piękna twoja wizytówka. Ogród niesamowicie kolorowy, wymuskany, jak spod igły ten Igiełkowy
Pozdrowienia zostawiam
Wilcza Góra 19:38, 20 paź 2015

Do góry
Też zapragnęłam takich rudych chryzantem. Nie było. Mam białe. Wreszcie troszkę kwiecia po mrozach nowego mam.
U ciebie jak zwykle cudnie. Macham.
Ogród wyrozumiały 19:35, 20 paź 2015

Do góry
Iza, jak ty masz ślicznie w ogrodzie.
Kawał roboty zrobiłaś. Gratuluję ci pięknych rabat.
W moim małym ogródeczku - Dorota 19:11, 20 paź 2015

Do góry
Dorotko, 18 róż? Sporo
Pięknie będzie, jak zakwitną, ale gdzie ty to zmieściłaś?
Pozdrawiam serdecznie
Lawendowy zawrót głowy 18:49, 20 paź 2015

Do góry
Jolu, dzięki za pomoc
Ogródek Iwony 18:46, 20 paź 2015

Do góry
Marta, bardzo dziękuję za fotkę, koniecznie ją zostaw tutaj jako inspirację. Nie wiem, dlaczego uważasz, że musisz coś poprawiać, bardzo fajnie to wygląda.
Uspokoiłaś mnie, ze się zmieści u mnie plan nasadzeń.
Zatem czekam na realizację do wiosny. Co do łązenia barona, zauważyłam, że rozrasta się kłączami. Sadząc teraz dałam od strony bukszpanów ogranicznik, ale wiosną będę poprawiać dając drugi rząd bukszpanów, muszę się zastanowić nad ogranicznikiem. Czytałam u dziewczyn, że wystarczy odciąć szpadlem nadmiar, bo Imperata Red Baron ma płytki system korzeniowy.
Szybko się planuje z wami dziewczyny

Edytko,właśnie Joli ogród sprawił,że zapragnęłam w taki sposób połączyć barony, jak u niej. Joli ogród bardzo mi się podoba, jest tak elegancko i ze smakiem
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/97/976514/original.JPG

Jazzy, masz rację. Marty Zielonej rabata jest ok. Wszystko tam gra

Pomóżcie wyczarować mi ogród 18:22, 20 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Violu, jak tam jesień u Ciebie w ogrodzie?
Szkoda berberysów. Ale odpoczną, na wiosnę wystartują z nowymi listkami

Iwonko, u mnie w ogrodzie już po sezonie, chociaż ciągle jeszcze dwa ambrowce mają szansę pokazać swoją jesienną odsłonę Wszystko inne ściął mróz jednej nocy: hortensje zbrązowiały, klonik, który dopiero się wybarwił (całe szczęście, że zrobiłam zdjęcie) usechł błyskawicznie (tzn. liście mu ususzył wiatr), brzozy też wiatr zmroził, nie zdążyły się zażółcić, astry już dzisiaj wykopałam, żeniszki wyrzuciłam, pelargonie i małe werbenki w garażu . Nic zupełnie nie mam ładnego

Aha, posadziłam marcinki - dwa kolory jasno i ciemnoróżowe, będą w przyszłym roku cieszyć oko jesienią
Ogródek Iwony 17:22, 20 paź 2015

Do góry
jazzy napisał(a)
Piękna inspiracja na wodę
Planujesz poszerzyć rabatę o metr, wow, będzie się działo! Czyli w grę wchodzi przekładanie krawężników?
Tyle planów na wiosnę, ale ja też już mocno planuję
Pozdrówka!

Marta, krawężniki trzeba będzie przesunąć. Znowu robota dla e-Ma
A ja muszę sobie skarbonkę kupić. Priorytet wiosenny: kulki bukszpanowe. Tutaj 4, z przodu 3, to już 7. I sporo bukszpanów na obwódkę potrzebuję. Moje jeszcze maleńkie, te, co już podrosły, wykorzystałam
Najfajniejsze jest to, że rabaty wyznaczone, plany na rabaty są.
Widzę wszystko, jako całość. No prawie
Bo szlify pewnie długo jeszcze będą robione

e-M ostatnio stwierdził, że wszędzie rabaty zaplanowane, a gdzie śnieg będzie odsypywać zimą? Hm, to jest dobre pytanie
Ogródek Iwony 17:15, 20 paź 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Jesli planujesz posadzic berberysy to proponuje zrobic jeszcze wiecej miejsca przed variegatusami i wysunąć berberysy troche do przodu. Moje variegatusy juz w pierwszym sezonie maja szerokosc 1m , zeby nie zjadly berberysów bo to wielkoluda jak wiesz )

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4837-lawendowy-zawrot-glowy?page=835

Jolu, właśnie dlatego muszę poszerzyć rabatę, aby uzyskać efekt. U ciebie więcej miejsca jest. U mnie te 3,20 może być mało i będę z berberysów musiała może zrezygnować. Zobaczę w trakcie realizacji.
O tym metrze pisała też Zielona Marta. Przecież nie będę co rok dzielić miskanta. Musi mieć miejsce
Dzięki, że czuwasz
Ogródek Iwony 17:09, 20 paź 2015

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Ale plany,a plany ogrodowe już się snują.
Fontana z cegły będzie bardziej klimatyczna,ładniejsza.Dobry pomysł

Aniu, cegłę już mam na murkach, więc czy mi się podoba biały tynk, czy co innego, powinno być spójne. Kłopot w tym, że miało być oczko robione w tym roku, tylko miałam za mało materiału. Powoli zwozimy od znajomych. Czasem się trafi czerwona stara cegła, ale wolałabym jednak żółtą szamotową. Może coś jeszcze upoluję
Ogródek Iwony 17:05, 20 paź 2015

Do góry
Ewik napisał(a)
IWona , nie nadążam za Tobą, kolejne zmiany się szykują, super.

Ewa, po prostu kolejna rabata. I niezrealizowane marzenia
Powoli zaczyna mi brakować ogrodu, więc w końcu dogonisz. Watek i tak zwolnił. Na dworze szaro buro, słońca brak, więc snuję plany i marzę o rabatach, co by mnie zachwyciły.
Nie twierdzę, ze ognista rabata mnie nie zachwycała, jednak dość krótko. Wpadłam w pułapkę, o której Mała Mi pisała, że na rabacie bylinowej muszą być rośliny przez cały sezon. Wiosną cebulowe, potem byliny letnie i jesienne. Dość trudno uzyskać efekt przez cały sezon, więc oddzieliłam czerwienie od żółtego, żółty poszedł na rabatę bylinowo-trawiastą żółto - niebieską.
A na baronowej będę testować połączenie winnej czerwieni z fioletem ... Zobaczę, jak to wyjdzie. Do tego bordo.
Tu ma być ogród :) 16:45, 20 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Edytko, ja mam na obwódce bukszpany posadzone przed lawendą. Prawda jest taka, ze nadmiar wody pobierają bukszpany. Nie jest też prawdą, ze lawenda nie pobiera wody, podobnie perovska. Mają mocno rozrośnięty system korzeniowy (wszystkie trzy wymienione) i tym systemem pobierają wodę z podłoża milionem korzonków.

Iwonka, ale mi podesłałaś inspiracji - dziękuję serdecznie, bo naszukałaś się pewnie tego!

Za perovską jest już mocna grupa sprzymierzeńców i ja też coraz bardziej się do niej przekonuję
Ogródek Iwony 16:28, 20 paź 2015

Do góry
Marta, na tej rabacie w plecach są szmaragdy, wiosną planuję je wyrównać, i dosadzić dalej, aby była ściana szmaragdowa. Liczę, że będzie to dobre tło dla Variegatusów.
Z tego, co piszesz, Variegatusy dla towarzystwa lepiej by miały berberys kolumnowy Orange Rocket? Też go brałam pod uwagę. Też kuszące połączenie.
Kurcze, metr średnicy - to sporo. Muszę to zakodować. A co będzie w trzecim sezonie? Liczę tylko, że u mnie na piaskach będą słabiej przyrastać, bo jak nie, to będę miała problem, gdzie je przesadzić.
Mam sadzonki od wiosny i w tym roku przez te susze nie zrobiły szału, aczkolwiek ładnie się zaprezentowały na rabacie:

Rabata bylinowa ładnie się prezentowała latem, jednak mam potrzebę w tym miejscu zrobienia bardziej formalnej rabaty, więc byliny poszły na inne miejsce, klon ciągle łapał mączniaka, więc się z nim pożegnałam. Tu chcę połączyć ID, bukszpany, barona, Variegatusa.
Wg twojej propozycji doszedłby Orange Rocket.
Cała rabata miałaby szerokość od ogrodzenia 3,20 po poszerzeniu. Więcej się nie da
Jak stoję przy rabacie, to widzę, ze dałoby radę zrobić takie nasadzenie, gdyby berberysy dać pomiędzy miskanty ciut wysunięte. Na planie jakoś nie ma miejsca.

Mam zrezygnować?
Mam w innym miejscu połączenie Gracilimusa z berberysem kolumnowym. Szczerze myślałam, ze to właśnie Orange Rocket, ale w tym roku słabo się wybarwił. Jednak zanim Gracilimus urośnie, berberys robi niezłą robotę :
czerwiec

październik - większe niż berberysy:

Cały mój ogródek nie ma rozmachu, brakuje miejsca na rabaty z wielkimi powierzchniami.
Jak jest sucho, cieszę się, ze tylko tyle jest do podlewania, ale przy sadzeniu ciągle muszę pamiętać, że mam mało miejsca.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 14:57, 20 paź 2015

Do góry
Ja moich na pewno nie zauważę
Chyba że będę je traktować jako solitery
Tu ma być ogród :) 14:54, 20 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Dziękuję Iwonka, za inspiracje.
Podoba mi się pomysł na lawendę i perowskią wraz z czymś zielonym, dla ożywienia tego zestawienia, tylko znowu pojawia się problem, że to coś zielonego w odróżnieniu o wymienionych roślin będzie potrzebowało więcej wody... nie wiem czy to wszystko da się pogodzić, no i ta rabata ma tylko 120 cm szerokości, a na zdjęciach widać, że perowskia jest szeroka, stąd pytanie czy uda mi się tam wszystko upchnąć

I jeszcze pytanko czy ona urośnie z nasion? Próbowałaś może?

Edytko, ja mam na obwódce bukszpany posadzone przed lawendą. Prawda jest taka, ze nadmiar wody pobierają bukszpany. Nie jest też prawdą, ze lawenda nie pobiera wody, podobnie perovska. Mają mocno rozrośnięty system korzeniowy (wszystkie trzy wymienione) i tym systemem pobierają wodę z podłoża milionem korzonków. Dlatego wytrzymują susze, ale jak woda jest, to też sobie radzą dobrze. Ja przy podlewaniu leję pod bukszpan i róże, bo mam na tej rabacie, a lawenda i perovska biorą resztki Gorzej, jeżeli jest glina i stoi we wodzie. lepiej wtedy podłoże z mieszać z piaskiem. Dla lawendy też.
Ja mam perovską pierwszy rok, ale byłam u znajomej, która ukorzeniała z dobrym skutkiem perovską wiosną. Ucinasz powiedzmy do połowy gałązkę i wsadzasz w ziemię i zapominasz o niej. Ta pierwsza fotka jest właśnie z ogrodu Ewy Bacowej, jej to ukorzenianie się powiodło, a ja wtedy jeszcze o tym nie wiedziałam i goopia wszystko po przycięciu wywaliłam
Na tym drugim zdjęciu mam dwa krzaczki blisko posadzone, aby był efekt niebieskiego. Donica nie jest duża.

Myślę, ze punktowo dla koloru możesz posadzić w jednym miejscu z tyłu. Madżenka ma też przy różance tak posadzoną, tam nią się zachwyciłam:
https://www.pinterest.com/pin/529876712383597001/
https://www.pinterest.com/pin/529876712383596982/
I jeszcze tu:
https://www.pinterest.com/pin/529876712382994639/
https://www.pinterest.com/pin/529876712383432002/
https://www.pinterest.com/pin/529876712385908895/
Tutaj masz łan, kiedy jest ich więcej, ale na to ja nie mam miejsca, czytam, że ty też:
https://www.pinterest.com/pin/529876712383818591/
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies