Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

anabuko1 16:16, 20 paź 2015

Ale plany,a plany ogrodowe już się snują.
Fontana z cegły będzie bardziej klimatyczna,ładniejsza.Dobry pomysł
Iwk4 16:28, 20 paź 2015

Marta, na tej rabacie w plecach są szmaragdy, wiosną planuję je wyrównać, i dosadzić dalej, aby była ściana szmaragdowa. Liczę, że będzie to dobre tło dla Variegatusów.
Z tego, co piszesz, Variegatusy dla towarzystwa lepiej by miały berberys kolumnowy Orange Rocket? Też go brałam pod uwagę. Też kuszące połączenie.
Kurcze, metr średnicy - to sporo. Muszę to zakodować. A co będzie w trzecim sezonie? Liczę tylko, że u mnie na piaskach będą słabiej przyrastać, bo jak nie, to będę miała problem, gdzie je przesadzić.
Mam sadzonki od wiosny i w tym roku przez te susze nie zrobiły szału, aczkolwiek ładnie się zaprezentowały na rabacie:

Rabata bylinowa ładnie się prezentowała latem, jednak mam potrzebę w tym miejscu zrobienia bardziej formalnej rabaty, więc byliny poszły na inne miejsce, klon ciągle łapał mączniaka, więc się z nim pożegnałam. Tu chcę połączyć ID, bukszpany, barona, Variegatusa.
Wg twojej propozycji doszedłby Orange Rocket.
Cała rabata miałaby szerokość od ogrodzenia 3,20 po poszerzeniu. Więcej się nie da
Jak stoję przy rabacie, to widzę, ze dałoby radę zrobić takie nasadzenie, gdyby berberysy dać pomiędzy miskanty ciut wysunięte. Na planie jakoś nie ma miejsca.

Mam zrezygnować?
Mam w innym miejscu połączenie Gracilimusa z berberysem kolumnowym. Szczerze myślałam, ze to właśnie Orange Rocket, ale w tym roku słabo się wybarwił. Jednak zanim Gracilimus urośnie, berberys robi niezłą robotę :
czerwiec

październik - większe niż berberysy:

Cały mój ogródek nie ma rozmachu, brakuje miejsca na rabaty z wielkimi powierzchniami.
Jak jest sucho, cieszę się, ze tylko tyle jest do podlewania, ale przy sadzeniu ciągle muszę pamiętać, że mam mało miejsca.
jazzy 16:43, 20 paź 2015

Piękna inspiracja na wodę
Planujesz poszerzyć rabatę o metr, wow, będzie się działo! Czyli w grę wchodzi przekładanie krawężników?
Tyle planów na wiosnę, ale ja też już mocno planuję
Pozdrówka!
lojalna_ 16:46, 20 paź 2015

Jesli planujesz posadzic berberysy to proponuje zrobic jeszcze wiecej miejsca przed variegatusami i wysunąć berberysy troche do przodu. moje variegatusy juz w pierwszym sezonie maja szerokosc 1m , zeby nie zjadly berberysów bo to wielkoluda jak wiesz )

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4837-lawendowy-zawrot-glowy?page=835
Iwk4 17:05, 20 paź 2015

Ewik napisał(a)
IWona , nie nadążam za Tobą, kolejne zmiany się szykują, super.

Ewa, po prostu kolejna rabata. I niezrealizowane marzenia
Powoli zaczyna mi brakować ogrodu, więc w końcu dogonisz. Watek i tak zwolnił. Na dworze szaro buro, słońca brak, więc snuję plany i marzę o rabatach, co by mnie zachwyciły.
Nie twierdzę, ze ognista rabata mnie nie zachwycała, jednak dość krótko. Wpadłam w pułapkę, o której Mała Mi pisała, że na rabacie bylinowej muszą być rośliny przez cały sezon. Wiosną cebulowe, potem byliny letnie i jesienne. Dość trudno uzyskać efekt przez cały sezon, więc oddzieliłam czerwienie od żółtego, żółty poszedł na rabatę bylinowo-trawiastą żółto - niebieską.
A na baronowej będę testować połączenie winnej czerwieni z fioletem ... Zobaczę, jak to wyjdzie. Do tego bordo.
Iwk4 17:09, 20 paź 2015

anabuko1 napisał(a)
Ale plany,a plany ogrodowe już się snują.
Fontana z cegły będzie bardziej klimatyczna,ładniejsza.Dobry pomysł

Aniu, cegłę już mam na murkach, więc czy mi się podoba biały tynk, czy co innego, powinno być spójne. Kłopot w tym, że miało być oczko robione w tym roku, tylko miałam za mało materiału. Powoli zwozimy od znajomych. Czasem się trafi czerwona stara cegła, ale wolałabym jednak żółtą szamotową. Może coś jeszcze upoluję
Iwk4 17:15, 20 paź 2015

lojalna_ napisał(a)
Jesli planujesz posadzic berberysy to proponuje zrobic jeszcze wiecej miejsca przed variegatusami i wysunąć berberysy troche do przodu. Moje variegatusy juz w pierwszym sezonie maja szerokosc 1m , zeby nie zjadly berberysów bo to wielkoluda jak wiesz )

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4837-lawendowy-zawrot-glowy?page=835

Jolu, właśnie dlatego muszę poszerzyć rabatę, aby uzyskać efekt. U ciebie więcej miejsca jest. U mnie te 3,20 może być mało i będę z berberysów musiała może zrezygnować. Zobaczę w trakcie realizacji.
O tym metrze pisała też Zielona Marta. Przecież nie będę co rok dzielić miskanta. Musi mieć miejsce
Dzięki, że czuwasz
Iwk4 17:22, 20 paź 2015

jazzy napisał(a)
Piękna inspiracja na wodę
Planujesz poszerzyć rabatę o metr, wow, będzie się działo! Czyli w grę wchodzi przekładanie krawężników?
Tyle planów na wiosnę, ale ja też już mocno planuję
Pozdrówka!

Marta, krawężniki trzeba będzie przesunąć. Znowu robota dla e-Ma
A ja muszę sobie skarbonkę kupić. Priorytet wiosenny: kulki bukszpanowe. Tutaj 4, z przodu 3, to już 7. I sporo bukszpanów na obwódkę potrzebuję. Moje jeszcze maleńkie, te, co już podrosły, wykorzystałam
Najfajniejsze jest to, że rabaty wyznaczone, plany na rabaty są.
Widzę wszystko, jako całość. No prawie
Bo szlify pewnie długo jeszcze będą robione

e-M ostatnio stwierdził, że wszędzie rabaty zaplanowane, a gdzie śnieg będzie odsypywać zimą? Hm, to jest dobre pytanie
lindsay80 17:22, 20 paź 2015

też podczytuję o tych Variegatusach bo sama nasadziłam ich niedawno i jeszcze planuję kilka.

Inspirację od Joli masz piękną - na pewno efekt też taki bedzie.
Zielona 17:22, 20 paź 2015

Iwonko, ten metr średnicy variegatusów, o którym piszemy z Jolą, to nie jest miara jego części przy ziemi, tylko tej fontanny, którą tworzy. I którą, niestety, może wyłożyć się na sąsiadujące rośliny. Jednak po poszerzeniu Twojej rabaty na pewno będzie miejsce dla tuj, miskantów, berberysów i najniższego piętra w postaci kulek i carexów. Baron na pewno będzie wędrował, więc utrzymanie go w takiej linii, jak narysowałaś, będzie się raczej wiązało z wkopaniem ogranicznika. Imperata wędruje płytkimi rozłogami. Ice-dancy zresztą też...

A to moje variegatusy. Ogrodzenie ma 1,6m. Nie mam lepszych zdjęć, bo to część, która nie jest dopracowana, a więc nie lubię jej fotografować.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies