Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:24, 29 sty 2015

Do góry
Witaj u cb zawsze kompletna burza mózgów (pozytywnie).
Szalejesz jak mało kto i to u mnie punktuje bo kocham szaleć w rabatach tak sobie pomyślałem o twojej rabacie te drzewa jakie co myślisz o złotokapach... albo dać glicynie szczepione na 2m nogach, lub samemu je wyprowadzić na drzewa.....
Myślałem też o Judaszowiec chiński, magnolia, katalpa np kule ja takie posiadam w ogrodzie u siebie na 2m nogach kula ciekawie wygląda.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:43, 29 sty 2015

Do góry
Może teraz większe się wkleji.
Projekt kierowany ogrodami Moneta - róż z szafirem w roli głównej

Opis:

Małe te literki więc opiszę:
Byliny na dole (wrzosy bez zmian)
1) Fioletowe kłosy to Budleja Blue chip (miniatura) - jedną mam i ma ciągle liście - musze dokupić 7 szt
2) Rózowe - Firletka, trochu mam, ewentualnie budleja Miss Ruby
3) Kostrzewa sina - niebieska trawka na dole - jest
4) Starce, ewentualnie gożdziki - srebne liście - jest
5) Przetacznik - wysokie fioletowe kłosy - są
Bordowe:
5) Wisnia Royal Byrgbundy - jest
6) Krzewuszka Minior Black - po lewej - jest
7) Krzewuszka Capuccino - po prawej - jest
8) Bez czarny Gerda - w środku - jest
Białe:
9) Dereń Elegantissima i Flaviramea - za jałowcem w kulki - są
10) Winobluszcz variegata - po prawej - jest
11) Krzewuszka Monet - obok jałowcowych kulek - jest
Drzewa -
12) Metasekwoja - zasłaniająca trzepak - jest
13) Magnolia Gwieździsta - między metasekwoją a wiśnią - jest
14) Kalina Eskimo lub różowa - pod metasekwoją - do kupienia
Iglaki
15) Jałowce Suecia/Meyer/Skayrocket -2 szt - do kupienia
16) Świerk Nidiformis - skrajnie po prawej - do kupienia (drugi mam)

Jak widać większość po lub przesadzona To tak jakbyście się pytali co robie zimą A czy przezyją to inna sprawa. Tylko z firletką czekam bo jakoś dziwnie ją teraz dzielić
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:16, 28 sty 2015

Do góry
A nie myślałeś by posadzić magnolię w formie drzewa ??? Albo wiśnia piłkowana Amanogawa. Takie kwieciste do bylinówki pasują. I uzupełnią kolor wiosną.

Magnolia od Madżenki ukradziona z wizytówki

Amonagawa z wątku "Ogród Dominiki" i Rysiu z Tarnowa też ma piękny okaz..

Próbuję się odkleić od schematów utartych na forum.. .. niby pewniaki, ale .. ja lubię zawsze coś inaczej mieć.

A może faktycznie miłorząb ale odmiana Fastigiata...

A może grusza Grusza drobnoowocowa Chanticleer, chyba Pszczółka takie ostatnio kupiła. Piękna forma i ładnie wybarwiają się jesienią. Grusza i wiśnia do sąsiedniego warzywniaka pasuje Niby nie owocują, ale nazwa zobowiązuje

Myślę dalej...
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 10:39, 26 sty 2015

Do góry

Wierzba babilońska z himalajką

Wawrzynek całkiem sie położył do wody - chyba wziął przykład z irgi po lewej stronie Właściwie to dobrze bo snieg to doskonały izolator, a wawrzynek ten jest zimozielony i cierpi na mrozie ...

I na koniec cudna magnolia z cudnym karmnikiem, no nie znowu pustym, lece do ogrodu , odpowiem wieczorkiem

Co z tym ogródeczkiem począć 10:24, 26 sty 2015

Do góry
No wiesz...ja Ci daję różne propozycje.
Czasem taka inna wizja może być trafiona więc strzelam

O cisach myślałam w formie niskiego szpaleru,ale równie dobrze można dać bukszpan.Do tego bylinki przed takim szpalerkiem i jedno ciekawe drzewko np.miłorząb "Mariken" albo klon palmowy.
Albo dereń Kousa lub magnolia "Susan"
Kosolkowa Pasja 22:34, 25 sty 2015

Do góry
Dużo mu do doskonałości, ale taki ogólny układ, zarys działki.. Do dalszych analiz. Dom jest położony bardziej wszerz niż wzdłuż. Część z tego co wyrysowane już jest. Nasadzenia dookoła - brzozy od zewnątrz, modrzewie i świerki (ciemna obwódka z kółkami), rabata w prawym dolnym rogu, domek gospodarczy u góry po prawej, warzywnik i sad, rabata przy warzywniku w lewym górnym rogu i rabata w lewym dolnym, przy podjeździe. No i rabaty przy domu. Tzn są wytyczone, do wykończenia. Najmniej brakuje rabacie przy podjeździe. Tylko kosmetyka.

Przed domkiem gosp. jasnorózowe kółka z fioletowa otoczką to elmshorn, niebieskie poniżej to jakiś punkt wodny (?) pod nim brzozy (rabata a`la Ana ) i niżej jeszcze bez koncepcji. Rabata na dole po prawej to rózanko-bylinówka. Po lewej u góry to tawuły, krzewuszki, derenie, iglaki i vanilki plus trawy. Rabata po lewej stronie domku - bez koncepcji. Zielone paski przy tarasie to pergole z rózami. Brązowy prostokąt po lewej to pergola z winogronami - przejscie do sadu. Pod nią mała rabata bez koncepcji, tak jak ta przylegająca do podjazdu. W sadzie niebieskie kółko to basen, który zazwyczaj tam stawiamy dzieciom. W sumie bez sensu ze go narysowałam Wejście i wjazd - drzewa szczepione plus trawy plus coś kwitnącego plus bukszpany (lub coś zamiennie) kółko na dole to magnolia plus rabata z trawami i cebulowymi. Wzdłuż drogi (dół rysunku- jasnozielone krzyżyki) żywopłot - bez koncepcji. Dwa zielone kółka na trawie to drzewka - bez koncepcji.

Nie nadaję się do takich rysunków Nic z niego nie zrozumiecie
Ogród w cieniu drzew 14:40, 25 sty 2015

Do góry
Moja lista roślin, które być może pojawią się za rabatą z bylinami. Jeszcze nie do końca przemyślana. Większość z nich mam już posadzone po lewej stronie drogi wewnętrznej lub gdzieś w ogrodzie(oznaczę je +), te do ewentualnego przesadzenia ($), zakupione – zadołowane ( #).
Miejsce nasadzenia: słoneczne, ziemia gliniasta, ale nie sama glina, przewiewne.

LISTA ROŚLIN:

- magnolia gwiaździsta Rosa # (mam już gwiaździstą białą i już żałuję, że nie kupiłam wcześniej drugiej, bo lepiej by było aby przy rabacie bylinowej białej kwitły białe krzewy)
- świdośliwa ((+) mam rosnącą kolumnowo a chciałabym świdośliwę Lemarka)
- perukowiec (+)#
- dereń jadalny (+)#
- obiela wielkokwiatowa (+)
- leszczynowiec kłosowaty
- lilak Palibin $
- dereń biały Kesselringii (listę przygotowywałam wczesną jesienią i nie pamiętam dlaczego właśnie TEN dereń – muszę sprawdzić !)
- jaśmin pełny $
-l eszczyna czerwona pogięta (mam zielono-listne w ogrodzie +)(chyba jednak nie chcę takiego koloru – muszę to jeszcze przemyśleć !)
- wiąz Jacqualine Hillier (+)
- nieszpułka $
- miłorząb ginko biloba #
- kalina Hordowina Aureum
- tuje szmaragdy (+)

Ogród powstawał kilkanaście lat wcześniej, wtedy starałam się, aby ogród nie wyróżniał się zbytnio roślinnością a i inne rośliny były dostępne w szkółkach. Teraz muszę dopasować nasadzenia do tego, co już jest. Jak widzicie nie ma tu drzew polecanych na Ogrodowisku (ale nie mówię, że nie będzie
Będę jeszcze myśleć nad wysokimi krzewami i niewysokimi drzewami. Ale na pewno nie chcę jałowców i berberysów, choć to idealne miejsce dla nich. Jałowce szybko się starzeją a berberysy ? cóż, kłujące.
Makowo na Kociewiu 12:21, 25 sty 2015

Do góry
Zrobiłam też zdjęcie tej strony Makowa którą nazywam brzozowo- borówkową z brzydkim płotem choć jeszcze rośnie tam magnolia a w tyłach tuje i jałowce

jesienną pora wygląda tak

Bardzo proszę pomóżcie mi przerobić tę część rabaty z borówkami.
Borówki będą stąd wykopane ...musza zostać jałowce i tuje e plecach wymiary to 3x2 do obsadzenia
po lewej stronie rośnie magnolia po prawej różaneczniki

tutaj zaznaczyłam co jest do onsadzenia

Skąpana w słońcu 22:17, 24 sty 2015

Do góry
dominika_ napisał(a)
Tak myślałam żeby swoje magnolie podsadzić funkiami ale później doszłam do wniosku, że to raczej nie najlepszy pomysł bo magnolia krótko kwitnie i później będzie sama zieleń jeszcze tak układam że może róże i funkie albo hortensje i funkie. muszę zobaczyć w garden puzzle jakby to wygadało, tylko w wersji dem nie ma chyba wszystkich roślin

Ja na moje magnolie puściłam powojniki. Magnolie przekwitną a potem będą na nich kwitły powojniki Czyli, wiecznie kwitnące drzewa
Skąpana w słońcu 21:54, 24 sty 2015

Do góry
Tak myślałam żeby swoje magnolie podsadzić funkiami ale później doszłam do wniosku, że to raczej nie najlepszy pomysł bo magnolia krótko kwitnie i później będzie sama zieleń jeszcze tak układam że może róże i funkie albo hortensje i funkie. muszę zobaczyć w garden puzzle jakby to wygadało, tylko w wersji dem nie ma chyba wszystkich roślin
Moja codzienność - ogród Oli 19:16, 24 sty 2015

Do góry
butterfly napisał(a)
Oluś, ja mam posadzoną co 45 cm - zmierzyłam przed chwila (odl. konsultowana z Magnolia jakby co )

Jest Beatka są konkrety jak zawsze pomocna
dziękuję :***
Moja codzienność - ogród Oli 19:08, 24 sty 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Magnolia pokazywała ostatnio u kogoś swoją seslerię i chyba pisała coś o sadzeniu. Jak znajdę dam znać

Na pewno sesleria była u Gosi malkul ale o sadzeniu nic nie doczytałam pewnie u kogoś innego widziałaś
Moja codzienność - ogród Oli 13:30, 24 sty 2015

Do góry
Oluś, ja mam posadzoną co 45 cm - zmierzyłam przed chwila (odl. konsultowana z Magnolia jakby co )
Moja codzienność - ogród Oli 11:49, 24 sty 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Magnolia pokazywała ostatnio u kogoś swoją seslerię i chyba pisała coś o sadzeniu. Jak znajdę dam znać

Oluś jak wpisałam żeby zobaczyć tą seslerię w google to watek Beatki motylka butterfly się wyświetlił pozdrawiam i jak zwykle podglądam :*
Moja codzienność - ogród Oli 08:47, 24 sty 2015

Do góry
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 17:12, 23 sty 2015

Do góry
W ubiegłym sezonie zrobiłam wyjątkowo mało zdjęć ogrodu. Znalazłam jeszcze parę których jeszcze nie pokazałam.

Magnolia parasolowata - wciąż jej daleko do bycia drzewem ale się stara, w głębi judaszowiec z nieuformowanym jeszcze żywopłocikiem z tawuły Magic Carpet

Jeżówki i inne

Zakochałam się w jarmużu... w nasturcji nie.

Ogrodowe zacisze 10:53, 23 sty 2015

Do góry
Joku napisał(a)
Bardzo ładnie u ciebie. Podoba mi się łan bergenii, ładnie kontrastuje z sąsiednimi roślinami. Zwróciłam uwagę na magnolię. Podcinasz ją? Ma formę drzewka.

Magnolia to odmiana drzewkowata. Ale sukcesywnie podcinam ją od dołu, aby nie zajmowała dużo miejsca.
Moja "przyziemna" :) pasja 17:45, 19 sty 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Jak widać, żaden żywopłot na całej długości ogrodzenia po mojej stronie nie przejdzie. Jedynie bluszcz.

A trzcinnik?
Gusiarz ma w takiej szparce szpaler trzcinnika. Magnolia polecała, że da radę.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 17:02, 19 sty 2015

Do góry
no i nie wiem w końcu na czym staneło w sparwie rabatki z kostkami.
Lilaki Meyery tam maja iść??- chyba nie

Hm- Marzenka ma doświadczenie ż eliscie irysów są wnerwiające....ja mam całkowiecie odwrotne. O irysach syberyjskich czy do nich podobnych pisze oczywiście. Ja je wykorzystuję jako wypełniacz rabaty i wg mnie to zdaje egzamin.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 16:47, 19 sty 2015

Do góry
gusiarz napisał(a)
Kasiu - pytałaś u mnie o lilaki. Ja mam małą kulistą odmianę Mayera... jest mało wymagająca, można ją ciąć zaraz po kwitnieniu. Miałam cztery sztuki, ale jedna mi wypadła - chorowała mi od chwili posadzenia - może ze szkółki przyszła już zainfekowana...
Krzewy nie przebarwiają się jesienią - po przymrozkach zrzuca listki - zachowuje się jak zwykły bez. Chyba Marzenka też ma te krzaczki.
Mam nadzieję, że pomogłam

Meyery sa świetne- kiedy kwiatna i potem. Raz w sezoenie warto je ciachnąc, nadać im kształt kuli- wtedy będą gęste, zgarabne.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies