Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 18:21, 08 mar 2015

Do góry
Bergenia zbiera się w sobie, róże mają ślady życia, magnolia całkiem gruba się robi, .
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:45, 08 mar 2015

Do góry
iwonadm napisał(a)
Ta magnolia jest obsypana pączkami po prostu czadowa
czy zdradzisz jak o nią dbasz i jaka to odmiana? Moja nowa ma tylko 3

Magnolie u mnie posadzone w ziemię wymieszaną z kwaśnym torfem. Raz do roku wiosną sypię odrobinę nawozu dla różaneczników (przy okazji podsypywania borówek i różaneczników). Poza tym nic jej nie robię. Zresztą żadnej z magnolii, a tej w trawniku to nawet kwaśnego nie sypię, by nie zakwaszać ziemi na trawniku.. i też daje radę. Wiem jedno, że jak próbowałam okrywać pierwszy sezon, to szmaty urywały pąki.. i zaniechałam tego. Magnoliom najbardziej szkodzą wiosenne przymrozki, a nie zimowe.

Na rabacie rosną dwie, ale na foto w większości to magnolia gwiaździsta Magnolia stellata. Piszą, że jest dość wrażliwa na mróz, ale u mnie po zimie -30 przetrwała w dobrej kondycji. Kwitnie najszybciej ze wszystkich magnolii.
W zeszłym roku zakwitła pod koniec marca.. a normalnie to w drugiej połowie kwietnia. Jak nadal utrzymają się takie temperatury to 2-3 tygodnie i zakwitnie Jest piękna.

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:21, 07 mar 2015

Do góry
Ta magnolia jest obsypana pączkami po prostu czadowa
czy zdradzisz jak o nią dbasz i jaka to odmiana? Moja nowa ma tylko 3
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 21:09, 06 mar 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
No to szkoda, że transakcja zamknięta Dzięki temu jedne chciejstwo mniej

Czy w tym sklepie coś kupowałaś, gdzie te piwonie pokaujesz i nęcisz.. tam dużo jest ITOH??

Jeszcze nie, ale ta magnolia tulipanowa mnie dręczy i wydaje mi się,że to pewny odmianowo sklep, specjalizujący się w piwoniach.
Z tego co piszą,to oni właśnie na Gardenii wystawiali te magnolie słynne.
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:33, 06 mar 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Magnolia - w sprawie kocimiętek leć do Alinki u Stóp klasztoru. Ona robiła przegląd różnych kocimiętek. Może akurat i tę sprawdziła.. A ja jednym okiem w pracy, a drugim ledwo żyję..

Tę żyłkowaną kupowałyśmy u Finki.

Moja jedna chorowała. U Vivy super się sprawuje.
Ogrodnik Mimo Woli cd 16:22, 05 mar 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Magnolia - w sprawie kocimiętek leć do Alinki u Stóp klasztoru. Ona robiła przegląd różnych kocimiętek. Może akurat i tę sprawdziła.. A ja jednym okiem w pracy, a drugim ledwo żyję..

dzięki. Jednym okiem tu, drugim tam- daj spokójz tą schizofrenią oczną.
Ogrodnik Mimo Woli cd 15:28, 05 mar 2015

Do góry
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:56, 05 mar 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Mam , rusza szybko, ładnie kwitnie, a potem brzydnie. Ja ją tnę do zera. Drugie kwitnienie już jest takie sobie. A rosną z tego pokaźne kępy. Kocimiętka i przywrotnik - to dwie rośliny co potrafią zachwycać i potrafią wnerwiać.
Zaleta - kwitnie już od kwietnia jak ciepło, obficie i na niebiesko, wada - rozwal się na boki i albo skubać przekwitłe (robota dla Kopciuszka niepracującego), albo ciąć do zera..

To kocimiętka Fassena, o żyłkowaną pytam. Rzadka jest dosyć, a inny ma pokróji być może nie brzydnie własnie
Dzięki Mi
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:20, 05 mar 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
Mała masz możę kocimietkę Żyłkowaną? Nepeta nervosa?- jak masz to napisz jak się zachowuje, czy brzydnie w środku sezonu?

Mam , rusza szybko, ładnie kwitnie, a potem brzydnie. Ja ją tnę do zera. Drugie kwitnienie już jest takie sobie. A rosną z tego pokaźne kępy. Kocimiętka i przywrotnik - to dwie rośliny co potrafią zachwycać i potrafią wnerwiać.
Zaleta - kwitnie już od kwietnia jak ciepło, obficie i na niebiesko, wada - rozwal się na boki i albo skubać przekwitłe (robota dla Kopciuszka niepracującego), albo ciąć do zera..
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:57, 05 mar 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
Mała sugestie dot kształtu naprzeciw?
ładnie by było żeby naprzeciw poszerzenia z magnolią było podobnie- wtedy będzie wizualnie się zgrywało.
Narysowałam Ci mniej- więcej, możesz modyfoikować, ale złapiesz myśl- myślę że złapiesz.

Poprawię linię rabaty, ale na zasadzie co najwyżej poszerzenia, bo wykopywać i przesadzać tego co jest nie będę. Tam już mam dżumę zarośniętą Chyba że się da...
Ta linia na rysunku mi wyszła trochę pokraczna.
Tak wygląda w realu.. na razie zdycham i nie jestem w stanie myśleć.. wystarczy, że nad pracą się muszę skupić.. ale będę kombinować i wiem o co ci chodzi

Ogrodnik Mimo Woli cd 13:34, 05 mar 2015

Do góry
Mała masz możę kocimietkę Żyłkowaną? Nepeta nervosa?- jak masz to napisz jak się zachowuje, czy brzydnie w środku sezonu?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:15, 05 mar 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
moje papryki juz miesiac maja i stoja chyba je musze w cieplejsze miejsce przeniesc, bo na parapecie ok 18 stopni i to chyba za zimno:/
swoje carexy skubie i obcinam tylko suche konce, rok temu ciachnelam mocno i zanim sie pozbieraly straszyly do poznego lata

pozdrawiam!

Ps Aga, moze hodujesz topinambur? zamowilam sobie i gdzies wcisne (za plotem chyba

ja poszłam za radą Agi i jak posiałam to trzymałam w cieple, nawet w słabym bardzo świetle- wyszły w 4-5 dni. Teraz sa już w świetle i rosną.

Topinambur?- jadłas go?- nie zachwycił mnie,ale może dlatego że był przepieczony. Troche jakby przemarźniety ziemniak.
No i podobno jest bardzo ekspansywny- jak go posadzisz to masz go wszedzie. Ale to nie sa moje doświadczenia, tylko zasłyszane.

No własnie - Frosted C po strzyżeniu zbierają się do lipca.
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:07, 05 mar 2015

Do góry
Mała sugestie dot kształtu naprzeciw?
ładnie by było żeby naprzeciw poszerzenia z magnolią było podobnie- wtedy będzie wizualnie się zgrywało.
Narysowałam Ci mniej- więcej, możesz modyfoikować, ale złapiesz myśl- myślę że złapiesz.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:46, 05 mar 2015

Do góry
Robertina w Auchan jest/była- nasiona-.Aga, to to samo co Roberta, tak?

Ja w tym roku stip nie tnę, tylko końce, potem będę skubać.
Sama miałam wrażenie że tym cieciem słabsze sztuki doprowdziłam do śmierci.
A potem i tak tzrena skubać, bez tego za dużo suchych zostanie.

Froted C- w zeszłym seoznie ściełam i bardzo żałowałam. W tym roku jest taki cudny jakby zimy nie było, a jak zbrzydnie, będę skubać.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:19, 04 mar 2015

Do góry
butterfly napisał(a)
O, jestem tam regularnie a ten wpis mi umknął...
To chyba zrobię jak do tej pory robiłam

Ale popatrz, stipy nie radzi przycinać a przecież obie w tamtym roku przycięłyśmy i bardzo ładnie odbiła...
ale pamiętam że potem jak już urosły to tez z niej wytarmosiłam sporo tej suchosci...

No i martwią mnie inne turzyce... tzn. bardziej wkurzają.... bo jak ja mam urywac pojedyncze listki Evergold w ilości ponad 30 szt...

Stipę nie za krótko przyciąć. To najważniejsze. Ja nie cięłam, bo nie miałąm co. To Magnolia cięła.
Z turzyc do obrobienia mam tylko parę krzaczków Ice Dance, ale te w tym roku pięknie po zimie wyglądają, prawie nie mam co skubać. The Beatles przycięłam, Montanę też.
Makowo na Kociewiu 22:18, 04 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ja też myślałam, ze to tegoroczne krokusy
Kasia, o jakiej Gieni piszecie? Przecież wujek google mi chyba nie wyjaśni tego skrótu

Magnolia Genie - jest zjawiskowa
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:31, 04 mar 2015

Do góry
butterfly napisał(a)
Aga, co bedziesz robić z Frosted Curls ?
Ścinanie jej mnie nie przekonuje bo traci wtedy ten "artystyczny nieład".
Ja do tej pory ciągnęłam ją niemilosiernie za kłaki i zawsze wychodziło dużo suchego...

W tamtym roku nie cięłam, bo miałam młodą, a teraz jeszcze nie myślałam. Może Magnolia podpowie co z nią zrobić, żeby było dobrze. Mam jej sporo na różance przy tarasie, więc muszę się sama też wywiedzieć. Marzena chyba kiedyś lekko skróciła i czesała szczotką. Dobrze pamiętam?
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 20:49, 04 mar 2015

Do góry
Mala_Mi
Ja teraz jak ktoś mówi nowość ,reaguję gwałtownie...
Faceta z żółtą magnolia też dostał stosowną odprawę

Madzenka - moje dopiero po 15 mają przyjechać.
W sumie dobrze, bo zimno jak licho.

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:05, 04 mar 2015

Do góry
Chyba ten miskant może być bo to dereń Ivory halo a on jest niski przecież) Boję się że magnolia będzie kiepska latem. Magnolii bym nie sadziła chyba w tak reprezentacyjnym miejscu, za krótko jest ozdobna.
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:22, 04 mar 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Czekam na sugestie
Dla ułatwienia fotki stare.. charakterystyczna żółta magnolia.. ha, ha, ha, Magnolia I jak nie ma buszu na rabatach bo lepiej widać kształt.

Aniu ale mi się to podoba !!!!!!!! bo nie lubię prostych linii
mam problem z przedpłociem ...planuję zmiany, Ania możesz pomóc ...
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1674-moje-ukochane-miejsce-na-ziemi?page=619
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies