Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Rozpoznawanie roślin iglastych.... 22:54, 31 mar 2018

Do góry
Słabo rosną bo być może jest to związane ze szmatą. One mają się ukorzeniać i wrastać w skarpę, a jak jest plastik, to on to uniemożliwia. Poza tym masz wymieszane niepotrzebnie niskie jałowce z wysokimi.
Cis - Taxus 19:37, 31 mar 2018

Do góry
Niezbyt grubo, on nie lubi kwaśnego podłoża a ona nieznacznie może zakwaszać.
Nie podważaj skoro nie są za głęboko. Ja tylko gdybam co może im dolegać, bo tego co wymieniłam - nie znoszą.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 19:35, 31 mar 2018

Do góry
Świerk na bank kłujący. Teraz widać.

1. Pfitzeriana Aurea
2. Może Golden Carpet?
3. Mint Julep jesli zielony, a Blue Chip jeśli niebieski, ze zdjęcia kolor nie wynika wcale. Nie wiem czy niebieski czy zielony on jest
Nawożenie, zasilanie trawnika 19:31, 31 mar 2018

Do góry
Jakąkolwiek. Aby nazywała się saletra wapniowa.
Nie prowadziłam badań nad ich skutecznością, więc nie wiem, jaką mam polecić. A poza tym, nie ma to żadnego znaczenia jaka. ja lubię taką leciutką, prawie przezroczystą, ale jaki to jest producent nie wiem.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:28, 31 mar 2018

Do góry
Trawnik powinien mieć minimum rok.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/291-latwe-ogrodnictwo-jak-zrobic-wertykulacje-trawnika
Chwasty w trawniku 19:24, 31 mar 2018

Do góry
Nie, będzie się jeszcze bardziej krzewiła. Wyrywanie z korzeniami w całości.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:23, 31 mar 2018

Do góry
Wstrzymaj ręce, bo nawóz pójdzie na marne i twoja robota też. Wszystko powinno się robić wtedy, gdy trzeba.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 19:22, 31 mar 2018

Do góry
Jeśli masz mozliwość, zainstaluj system nawadniający, inaczej na piachu trawnik ma marne szanse się utrzymać. Tylko systematyczne lanie wody i nawożenie.
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 19:20, 31 mar 2018

Do góry
Sosnową, przekompostowaną, średnią.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 17:44, 31 mar 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak wygląda, ale nie na 100%. Pokaż bliżej te igły, czy są całkiem zielone? Jakieś to zdjęcie mało konkretne, może być świerk, ale może być jodła, wierzchołek zrób i zbliżenie gałęzi.

Sprawdź czy mocno kłuje, bo jodła nie kłuje. Jest miękka w dotyku a ten świerk może poranić.

Danusiu myślę, że jest to świerk kłujący tylko nie srebrny a zielony. Strasznie kłuje

Mam jeszcze pytanie o jałowiec, co to za odmana i czy bardzo sie rozrasta? Nr 2 i 3 są dla mnie bardzo podobne ale jeżeli są to inne odmiany to którym obsadzić resztę skarpy? Czy z jałowcem dać sobie spokój i obsadzić czymś innym? Skarpa spora i od strony wschód południe z dużym spadkiem. Czarna szmata będzie usuwana.
Dziękuję za porady.

1.

2.

3.
Nawożenie, zasilanie trawnika 15:24, 31 mar 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
- Termin: pora kwitnienia forsycji (dla różnych rejonów różna) - wertykulacja trawnika, ewentualnie wałowanie, jeśli są nierówności
- po wertykulacji nawożenie saletrą wapniową lub amonową
- włączenie podlewania, bo nawóz trzeba rozpuścić

W przypadku dalszych pytań i niejasności polecam artykuły pod tagiem trawnik

https://www.ogrodowisko.pl/tag/trawnik

jeśli chodzi o saletrę wapniową to jaką można polecić?
i kiedy zastosować? przed 1 koszeniem?
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 14:11, 31 mar 2018

Do góry
Chwasty tuż po kwitnieniu nie mają zawiązanych nasion. Musisz je wyrywać wtedy gdy kwitną lub tuż po kwitnięciu. Gdy cały rok nie będziesz pieliła, a potem hurtem jesienią wyrwiesz wszystko, trudno ci będzie ocenić i oddzielić te co są bez nasion od tych, co nasiona zawiązały.To znaczy to, że jak wrzucisz stare, dojrzałe chwasty rosnące cały sezon, to na kompost wraz z chwastami trafią ich nasiona. Nasiona przetrwają proces kompostowania i jak chmara mrówek wzejdą natychmiast, gdy tylko dostaną się na rabatę.

Dlatego należy ich unikać.

Kompost mozna parować, prażyć, wtedy procesy te niszczą nasiona, ale do dużej ilości kompostu nie masz do tego celu narzędzi. Wszak nie wyprażysz w piekarniku tony kompostu
2. Krwawnik, całość wrzucasz
3. Nie, mogą być w nich larwy, albo jaja, które zagrozić mogą roślinom w ogrodzie (tak na wyczucie odpowiadam) bo nie wiem jakie szkodniki gryzą grzyby leśne.

Ja od 40 lat robię kompost, nie mam hodowli dżdżownic, same przychodzą do kompostu, dodaję stary kompost na dno, dodaję Komposter Radivit (przesypuję dodawane warstwy) celem szybszego dojrzenia kompostu.
Cis - Taxus 13:47, 31 mar 2018

Do góry
Nabiorą koloru ale mi się nie podoba ta gruba warstwa kory, męczy tego cisa, może
jeszcze ma za mokro albo jest posadzony za głęboko, albo nie daj boże szmata leży

Myślę że coś mu dolega.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:45, 31 mar 2018

Do góry
Już odpowiedziałam i podtrzymuję swoją wypowiedź. Nie rozumiem tej daty 30 marca. Tzn że jeśli byłoby dziś 29 marca, to uznasz, że trawnik nie ma roku i nie będziesz wertykulował?

Czy mu zaszkodzi zależy od tego czy prawidłowo zrobisz wertykulację, czy będziesz go męczył głęboką wertykulacją, czy zrobisz płytką, polecam płytką. Głębszą możesz zrobić we wrześniu.

Także ważne jest, co będziesz robił potem z trawnikiem, a nie że data 1 kwietnia to już jest rok czy nie.
Cis - Taxus 13:38, 31 mar 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To nie są zaczątki przyrostów tylko kwiaty cisa.
Możesz ciąć.

A nawozić, gdy zaczną wypuszczać nowe przyrosty (gałązki, nie kwiaty), czyli będzie to wtedy, gdy zrobi się prawdziwie ciepło. Ale daty nie znam bo nawet najlepsi od przepowiadania pogody tego nie wiedzą.

Dzięki wielkie, teraz mam już jasność

To mój pierwszy rok z cisami więc uczę się cały czas nowych rzeczy. Z nawożeniem chodziło mi dokładnie jak napisałaś o wizualny czynnik a nie konkretną datę
Problemy z tujami 12:49, 31 mar 2018

Do góry
Szpaler bylin, gdy rosną i są wysokie mocno zacienia te tuje. Już tutaj się nie odbudują.

Moje sugestie są takie:
-oczyścić z tego suchego, poprzycinać na dole z patyków gołych.

tuje podsadzić roślinami zimozielonymi (nie wiem, różaneczniki jakuszimańskie niskie, bukszpany, pierisy, ostrokrzewy Ilex crenata Golden Gem) itp. poszerzyć rabaty żeby byliny dać w pierwszym planie od trawnika. Turzyce zimozielone posadzić,

Ta brzydota już się nie naprawi, jedynie możesz ją zasłonić.
Sprawa się wyjaśniła.
Cis - Taxus 12:44, 31 mar 2018

Do góry
mp_krk napisał(a)
Można jeszcze ciąć cisy jak mają takie pąki? Czy już trzeba zaczekać?

Czym polecacie nawozic i kiedy zacząć?

To nie są zaczątki przyrostów tylko kwiaty cisa.
Możesz ciąć.

A nawozić, gdy zaczną wypuszczać nowe przyrosty (gałązki, nie kwiaty), czyli będzie to wtedy, gdy zrobi się prawdziwie ciepło. Ale daty nie znam bo nawet najlepsi od przepowiadania pogody tego nie wiedzą.
Świerk serbski - Picea omorika 12:40, 31 mar 2018

Do góry
Nie wiem, nie widzę, a z opisu to nie da się cięcia ocenić

Jak są takie małe to od razu tnij nożycami do formy żywopłotu.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 12:38, 31 mar 2018

Do góry
Posadź hortensje bukietowe, jaśminowiec jeden wystarczy, dla zapachu gdzieś blisko miejsca do siedzenia. Cały szpaler to przesada w przypadku jaśminowców, mszyce je uwielbiają, więc będziesz tylko pryskać i zamiast zapachu będzie "smrodzik" środka do oprysku
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies