Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:07, 16 lis 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Boźenko nie przesadzam, moja magnolia drugi rok z rzędu pod koniec maja miała czarne plamy na liściach , potem zaczeła wypuszczać zdrowe po pierwszym oprysku amistarem a w lipcu po deszczach ponownie cała była w wielkich plamach.

Nie mniej jednak takich lisci nie nalezy zostawiać na rabatach aby skupisko patogenów nie zostało na nastepny sezon. Dlatego wybralam te liście i wyrzucę stopniowo do kubla.
Tak wyglądały liście na początku czerwca... potm już nie robiłam bo plam było coraz więcej i większych i wszytskie.

Gdy róże zalapały plamistośc w pazdzierniku to nawet mnie nie obeszło...

No tak masz racje jesli w maju to już lekceważyc nie można.Miłej niedzieli.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:45, 16 lis 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Marzenko a Ty nie przesadzasz z tymi chorobami? Jak roślina na jesieni ma plamistośc to tak jak człowiek na starośc i to trudno do chorób zaliczac , po prostu koniec życia , u rośln tylko tegorocznego zycia , gorzej u ludzi.

Boźenko nie przesadzam, moja magnolia drugi rok z rzędu pod koniec maja miała czarne plamy na liściach , potem zaczeła wypuszczać zdrowe po pierwszym oprysku amistarem a w lipcu po deszczach ponownie cała była w wielkich plamach.

Nie mniej jednak takich lisci nie nalezy zostawiać na rabatach aby skupisko patogenów nie zostało na nastepny sezon. Dlatego wybralam te liście i wyrzucę stopniowo do kubla.
Tak wyglądały liście na początku czerwca... potm już nie robiłam bo plam było coraz więcej i większych i wszytskie.

Gdy róże zalapały plamistośc w pazdzierniku to nawet mnie nie obeszło...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:11, 14 lis 2014

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Magnolio! Świetnie, że jesteś! Chyba ściągnęłam Cię myślami
Tylko zaraz potem pomyślałam, że nie mam teraz odpowiedniego zdjęcia by zadać Ci pytanie, więc zadam je wieczorem, bo chodzi o moją rabatę "bylinową" pożal się boże...
Plisss, zajrzyj jeszcze w wolnej chwili np. jutro, albo w przyszłym tygodniu.
Uprzedzam, ze pytanie będzie rozbudowane i skomplikowane - jak zawsze w moim przypadku

dobra, wpadnę.
dziś mam wieczorne wożeni na tańce i inne tego typu przyjemności.
jak nie dziś, to w poniedziałek, bo co bedzie w sobote czy niedzielę nie wie nikt ( oj, oj, przyomniałam sobie że gości zaprosilismy przecież)
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:03, 14 lis 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
poza kolorami mnie zachwyca pokrojem- to ma akurat cały sezon. Pięknie 'wpisany' w rabatę. Myślę że jak drzewa będą duże, efekt będzie super- kontrast z brzozami, lekko wysunięty do przodu.... świetnie!

Magnolio! Świetnie, że jesteś! Chyba ściągnęłam Cię myślami
Tylko zaraz potem pomyślałam, że nie mam teraz odpowiedniego zdjęcia by zadać Ci pytanie, więc zadam je wieczorem, bo chodzi o moją rabatę "bylinową" pożal się boże...
Plisss, zajrzyj jeszcze w wolnej chwili np. jutro, albo w przyszłym tygodniu.
Uprzedzam, ze pytanie będzie rozbudowane i skomplikowane - jak zawsze w moim przypadku
Ogród, gospodarstwo i winnica w Wyken Hall (Suffolk - Anglia) 11:55, 14 lis 2014

Do góry
bardzo pięknie Ewo
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:49, 14 lis 2014

Do góry
poza kolorami mnie zachwyca pokrojem- to ma akurat cały sezon. Pięknie 'wpisany' w rabatę. Myślę że jak drzewa będą duże, efekt będzie super- kontrast z brzozami, lekko wysunięty do przodu.... świetnie!
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 11:32, 14 lis 2014

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)

Ja mam chwilowo labę dla odmiany, ale to ostatnie oddechy spokoju

Wianki robię na podkładzie ze styropianu np. i obklejam je piórkami.
albo z gałęzi z brzozy sama zwijam
albo z siana też sama zwijam
albo z drutu /nie wiem jaki M. mi daje, taki do spawania może to jest/
albo nie wiem...
albo kupuję gotowy podkład wiklinowy
i albo zostawiam surowy, albo maluję
a ozdoby to szyszki, orzechy, patyki, koraliki, bombki, sznurki, tasiemki, kwiaty horti .... i inne nie wiem, co w rękę wpadnie bo ogrom tego jest... ale to chyba jak wszyscy, żadne cuda

Lawenda to poważnie miejsce jej chyba służy, chociaż w innych miejscach też mam w sumie chyba 14 krzaczków się nazbierało i też rośnie. I oby jej się nie odmieniło

U mnie kiedyś magnolia poległa przy samej ziemi, tak się nią psina opiekowała czule. Ale odbiła i zaczyna być drzewem. Chyba to jest nie do uniknięcia, ale uczyć trzeba... może się uda

O matulu, gdzie tyle liter, kto to przebrnie
Buziak

ja dałam radę...temat wianków mnie zaciekawił...ja w tym roku chyba tylko na podkładzie brzozowym, naturalnym, bądź malowanym, to zależy...i chyba w czerwień i brąz "uderzę"...muszę kupić nowy pistolet na klej, bo ten co mam odmawia współpracy

a jak wrócę do domu, czyli wieczorkiem, pstryknę zdjęcie cudnego anioła, które robi moja koleżanka

a jutro akcja "kompostownik"...matko, kiedy ja chatę ogarnę?
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 11:16, 14 lis 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Zapytam u Ciebie z czego wianki lubisz robic

Ja terax mam tyle pracy, ze o domu i ogrodzie zapomniec moge

A wianek to chyba kupie

W Goczałkowicach wczoraj nic ciekawego nie było....juz swiatecznie ale wszystko na czerwono...

Małe drobiazgi sliczne a drogie fest a po jednej sztuce kupowac hmm

Lawenda u mnie w nazwie ale do Ciebie trzeba sie wybrac na nauki zeby taka zdrowa rosła.

Z moim pieskim klopotu nigdy nie było, no takie drobne kopanie, mieszanie kory z kamykami kradziez .....hihi ale drzewo zezrec nono , wiem wybaczam mu ... Trudno ....

Ja mam chwilowo labę dla odmiany, ale to ostatnie oddechy spokoju

Wianki robię na podkładzie ze styropianu np. i obklejam je piórkami.
albo z gałęzi z brzozy sama zwijam
albo z siana też sama zwijam
albo z drutu /nie wiem jaki M. mi daje, taki do spawania może to jest/
albo nie wiem...
albo kupuję gotowy podkład wiklinowy
i albo zostawiam surowy, albo maluję
a ozdoby to szyszki, orzechy, patyki, koraliki, bombki, sznurki, tasiemki, kwiaty horti .... i inne nie wiem, co w rękę wpadnie bo ogrom tego jest... ale to chyba jak wszyscy, żadne cuda

Lawenda to poważnie miejsce jej chyba służy, chociaż w innych miejscach też mam w sumie chyba 14 krzaczków się nazbierało i też rośnie. I oby jej się nie odmieniło

U mnie kiedyś magnolia poległa przy samej ziemi, tak się nią psina opiekowała czule. Ale odbiła i zaczyna być drzewem. Chyba to jest nie do uniknięcia, ale uczyć trzeba... może się uda

O matulu, gdzie tyle liter, kto to przebrnie
Buziak
Pszczelarnia 10:55, 14 lis 2014

Do góry
Konstancjo ale zdjęcia! Kilka mi sie nie wyswietla, ale te co widac są świetne.
Ewo cudnie- nostalgicznie, czarownie.....
Jestem zachwycona.

Cieszę się na następną gruszę
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:24, 12 lis 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
Kasia ale brabanty? Brrr
tuja aureospicata może

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1399-zywoploty-strzyzone-iglaste-inne-niz-cis
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:14, 12 lis 2014

Do góry
Kasia ale brabanty? Brrr
tuja aureospicata może
Pszczelarnia 14:11, 12 lis 2014

Do góry
rozumiem
To chyba tzreba sie skupic na tym żeby długo były liscie,nawiązania gruszy z gruszą chyba nie będa czytelne, ale i tak warto ja wziąc pod uwagę.
Ona jest dośc wąska, ale nie tak jak jarząb Autumn S który był proponowany- pisza że do 5 metrów szer, ja bym zakładała ok 3 m.
Jak o tej porze 'zaświeci' kolorami i wiosna przykuje uwage kwiatami, bedzie ładnie.
trzebaby kupić ładnie, tj dośc wysoko zaszczepioną
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:07, 12 lis 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
to co pokazujesz jest piekne i nietrudne do osiągniecia.
Może nie musisz się trzymać wizji ostro wycietego żywopłotu, może podcinany szpaler derenia i brzozy będą ciekwsze?

Magnolio kochana tylko że tam musi byc ostro ciety bo mam dla niego niedużo miejsca.

edit: okolo 70 cm szeroki mogłby być taki zywopłocik
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:55, 12 lis 2014

Do góry
siakowa napisał(a)
a teraz chcialam Wam pokazac jaki poekny kolor ma jakas tam odmiana prosa rozgowego

niestety te czerwonawe lubią się wywalać. Prosto się trzymają odmiany o wyraźnej cesze ( od cechy) pionowej- Warior i Heavy metal
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:54, 12 lis 2014

Do góry
to co pokazujesz jest piekne i nietrudne do osiągniecia.
Może nie musisz się trzymać wizji ostro wycietego żywopłotu, może podcinany szpaler derenia i brzozy będą ciekwsze?

Pszczelarnia 13:50, 12 lis 2014

Do góry
tak naprawdę to platan będzie tam dominował z czym by go nie zestawić bo ma szeroki pokrój, bardzo wyrazisty jest pod wieloma wzgledami.
Ewo, a czy on nie wysłoni swoja koroną ciężarówki?
Trodno uchywcic proprocje, ale poszerzy sie napewno, a na końcu jeszcze jest klon srebrzysty. jak i temu dodasz szerszy o kilka metrów zakres korony, być może okaże sie że masz nimi 'załatwiowną' ciężarówkę a zyskujesz jeszcze ciekawe kulisowanie w przestrzeni

Pszczelarnia 12:17, 12 lis 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

A grusza Chanticleer?- pokrój jak scanlon , trzyma liscie nadal, kolory teraz obłedne, pozytek dla pszczół chyba jest - kwiaty.... dla mnie piekna jest

Dla mnie też. Dopiero teraz się przebarwia. Super drzewo.
Pszczelarnia 11:08, 12 lis 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Mam już dokładnie na rogu rabaty, przed tym żywopłotem grabowym.I planuję jeszcze jedną na początku tej rabaty jako podmianę tej jodły przy tarasie.

czyli byłyby dwie obok siebie?-nie, chybaźle myślę.
Dwie obok siebie bardzo by mi sie podobały, mocne by były wizualnie
Pszczelarnia 10:56, 12 lis 2014

Do góry
tak, gubi. Pensylwański nie wiem czy tez szybko, on za to w sezonie jest atrakcyjny.
Platan troche duzy jednak
A grusza Chanticleer?- pokrój jak scanlon , trzyma liscie nadal, kolory teraz obłedne, pozytek dla pszczół chyba jest - kwiaty.... dla mnie piekna jest
Pszczelarnia 10:39, 12 lis 2014

Do góry
Klon Scanlon mogę Ci kupic u nas. Tylko jak go do Was wysłać, nie wiem.

W klonach mam jeszcze oko na klon pensylwański- u Oudolfa w ogrodzie rośnie ich kilka. Ten jest piekny także w sezonie- jego kora, liście
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies