Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowe wariacje 11:23, 18 lip 2024

Do góry
Obserwuję Wasze wątki bez pozostawiania śladu jestem ostatnio zabiegana, ale też mam lenia totalnego ogrodowego, do chwastów podchodzę już od dwóch tygodni i nic nie wyrwane

Ciekawa jestem czy też tak macie, że niektóre rabaty przez rozrost roślin wprowadzają Was w obawy co to będzie dalej ja tak mam z różanką, za dużo bylin do róż dosadziłam i zdominowały róże. Zrobiłam porządek wywalając większość werbeny, w przyszłym roku wszystkie siewki out. Ona pięknie tam gwiazdorzy, ale się panoszy zbytnio. Odętka mimo posadzenia w donicy bez dna przeszła samą siebie i jest mojego wzrostu 167 cm o trzcinniku nie wspomnę, bo mne przerósł i to w drugim roku od posadzenia. Na jesień będę przesadzać róże do przodu i pewnie niektóre byliny wylecą. Po prześwietleniu rabaty od razu róże mają nowe pąki.

Zostawię obwódkę, szałwię i połowę stipy, odętka pójdzie do tyłu. Trzcinnik super daje piętro, ale jest bardzo wysoki, sama nie wiem Za trzcinnikiem jest piękna róża i ją wysadzę przed trawą. Plany na jesień, na tą chwilę cieszmy się latem

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 10:18, 18 lip 2024

Do góry
Wafel napisał(a)
Trzmieliny pod murem, miały się piąć, ale to inna odmiana, chyba nie Fortune'a?

To jest Fortuneʼa Odmian Trzmieliny Fortune'a jest co najmniej kilka. Ja mam w ogrodzie 4. Każda prędzej czy później zaczyna się wspinać. Trzeba jej to jednak unożliwić. Na początek wstaw tam kilka patyczków ukośnie pochylonych na ścianę. Krzewinki sobie poradzą. Daj im czas
Ogród pod lasem 09:31, 18 lip 2024

Do góry
Umiłowane. Co to jest? Wyrasta mi co roku 3 cm od pnia brzozy, zawsze wyrywałam, ale w tym roku zostawiłam i obserwuję. Na chrzan to chyba za duże liście...

Okrągłe tuje, system korzeniowy. 08:18, 18 lip 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Mają siatke korzeni niezbyt głęboko. Ja mam na oczyszczali rabate. I na zbiornikach i na drenażu.
Daniki teżtam mam.
Pośrodku tej rabaty są 3 klapy zbiorników. Skrzynke nawet troche widać.

Ogród w przebudowiei trawnika brak chwiowo

Bardzo dziękuję LIDKA ! a co poradziłaś na tej rabacie? Co to za wysokie krzewy? Ja myślę głównie o trawach i bylinach, ale chcę przełamać czymś wyższym i czymś zimozielonym.
Ogród z zegarem 08:11, 18 lip 2024

Do góry
Agatorek napisał(a)
Alicjo, na szczęście wczoraj nas ulewa nie ominęła. Na parę dni mam spokój z podlewaniem

No z tym to Ty masz dobrze że taki horyzont duży i czysty.
Ja jak chcę zrobić dobre zdjęcie ciekawych chmur to jak nie dom sąsiada w kadrze siedzi to słupy oświetleniowe.

Się muszę zawsze nacudować żeby zdjęcie wyszło
Ogród zacząć czas. 08:05, 18 lip 2024

Do góry
Chciałam Wam pokazać moją podokienną, bo fajna teraz jest. Szałwia omączona choć jednoroczna wysiała mi się i jest! Ale ten mech w kostce, echh...

A wzdłuż ogrodzenia mam la busz! Werbena+ rudbekie+bodziszek Rozanne- fajne połączenie, tylko że... kwiaty zerkają za ogrodzenie, a nie w stronę ogrodu I ciężko je dobrze pokazać na zdjęciu- zdjęcie od góry i od strony ulicy- na żywo stanowczo lepiej...

Ogród z zegarem 07:57, 18 lip 2024

Do góry
Dla porównania, poranne zdjęcie

Ogród zacząć czas. 07:57, 18 lip 2024

Do góry
Liduś postaram się!

U nas dwa dni temu przeszła intensywna bardzo burza, tak, że aż jedna z naszych sosen się złamała.

Całe szczęście spadła na nasz i sąsiada ogródek, a nie na drogę- nikomu nie wyrządziła krzywdy i żadnych większych szkód. Drobno pocięta przepięknie teraz pachnie- czeka na wywiezienie.
Sosny zastaliśmy na działce, jak ją kupowaliśmy. Były wtedy niższe od nas więc jako laicy nie zwróciliśmy uwagi, że jest ich za dużo, i że są posadzone zbyt gęsto. Dlatego ta strata nic a nic nie boli- gdyby padł mój klon, to byłby tutaj zapewne większy lament

Szarobiałego ogrodowe początki. 07:44, 18 lip 2024

Do góry
Basiu, Bożenko

Do zrobienia mojego mydła użyłam gotowego mydła marsylskiego startego na tarce. Lepsze byłyby płatki mydlane, ale nie udało mi się ich kupić. "Blachę" swojego mydła zrobiłam z 4 kostek, czyli z 40 dag marsylskiego (koszt 8 zł). Płatki/wióry mieszamy z wodą w stosunku 1:1,5-2. Ja użyłam wywarów z lawendy, ziela nagietka, rezedy i pietruszki, by nadać mydłu kolor. Można wykorzystać kawę, albo cynamon. Można przygotować macerat z roślin, który prócz koloru da zapach. Gorzej z barwieniem sokami, bo podobnież mogą wchodzić w reakcję z mydłem.
W każdym razie mieszamy ciepłą wodę/wywar z płatkami. Podgrzewamy. Ja mieszałam zwykłą rózgą i mam niedokładnie rozpuszczone kawałeczki mydła marsylskiego. W efekcie to ciekawie wygląda Dodałam trochę oliwy z oliwek, czarnuszkę i miód gryczany. Można dodać jakiś olej lub masło shea.
Gotową masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Użyłam w miarę wąskiego kartonu. Można do pojedynczych foremek.
W ciągu godziny masa stężała na tyle, żeby ją można było pokroić. Teraz przez dwa tygodnie mydełka muszą schnąć i twardnieć. Mam nadzieję, że będą takie jak powinny.
Do pomarańczowego, nagietkowego mydła użyłam pozostałości po maści nagietkowej (robionej z olejem kokosowym lub smalcem gęsim)

Pęknięta gałąź, czy da się uratować? 06:34, 18 lip 2024

Do góry
Okrągłe tuje, system korzeniowy. 01:09, 18 lip 2024

Do góry
Mają siatke korzeni niezbyt głęboko. Ja mam na oczyszczali rabate. I na zbiornikach i na drenażu.
Daniki teżtam mam.
Pośrodku tej rabaty są 3 klapy zbiorników. Skrzynke nawet troche widać.

Ogród w przebudowiei trawnika brak chwiowo
Szarobiałego ogrodowe początki. 00:44, 18 lip 2024

Do góry
Szarobialy napisał(a)
Temat okołoogrodowy
Z ogrodu wykorzystałam nagietki, oregano, lawendę, rezedę, pietruszkę i czarnuszkę.
A.....to jest mydło

Ale super! Też mnie korciło, żeby spróbować zrobić mydełka Po ujrzeniu pierwszego zdjęcia myślałam, że to coś do jedzenia
Blaski i cienie nowego życia 00:31, 18 lip 2024

Do góry
Urszulla napisał(a)
Takiego osobnika dziś spotkałam u siebie
Zmrocznik Gładysz

Śliczna licha, takie hodowaliśmy w domu aż do postaci pięknego motyla
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 00:27, 18 lip 2024

Do góry
Wczoraj zadzwonił a dziś pan koparkowy przyjechał. 2 godzinki i mam kompost rozplantowany na części działki.
Cudnie to wygląda. Mniej cudnie pachnie.
Jeszcze zajakieś 2 tygodnie pan przyjedzie z glebogryzarką żeby kompost zmieszać z ziemią z działki. Później już tylko można równać, może jakieś kable przekopać i zostawić gdzie trzeba, rabaty wyznaczyć i choć trawę zasiać . Moze w połowie września się uda?!

Magary Dramaty z Rabaty 00:27, 18 lip 2024

Do góry
Dyskusję książkowe jak w środku zimy

To ja może tylko zamelduję, że małymi krokami misę sadowię

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 00:21, 18 lip 2024

Do góry
Przez 3 lata, próbuję dogodzić mojej hortensji Diamant Rouge, raz była "prawie ładna" a teraz wygląda tak...

A tu proszę kupiłam szwagierce w prezencie Polar Bear - dwa, może 3 badylki na krzyż pod koniec ubiegłego lata... To działka letniskowa, nie ma stałej opieki, ani nawadniania...
Pomoc przy rabacie. 00:12, 18 lip 2024

Do góry
Wklejam dokładniejsze zdjęcia klonu. Nie wiem za bardzo jak go przyciąć za jakiś czas bo ma trzy gałęzie każda różnego rozmiaru.kazda gałązkę po trochu po prostu czy wyrównać do najniższej ? Wklejam dokładniejsze zdjęcia do oceny czy wszystko z nim w porządku ) mg]
Małymi krokami-Ogród Wioli 22:22, 17 lip 2024

Do góry
BeataDebek napisał(a)
Hej Wiolu mogłabyś obfocić swoją brunnere?

Moja brunera Silver heart wygląda teraz tak. Sadziłam rok temu wiosną. Uwielbiam ją

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 22:21, 17 lip 2024

Do góry
To tyle na dzisiaj
i wielkie dzięki za pomoc w rozkminkach odnośnie kompozycji przy kamieniu
Zakupy czekają do jutra...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 22:20, 17 lip 2024

Do góry
Tamaryszek po cięciu, ale nie wiem jeszcze co z tą gałęzią dolną zrobić wyciąć, czy prowadzić do góry przy kijku?
Przed

Po
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies