Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Juzia 10:49, 24 lip 2025

O mamo jaka żurawka!!!!! Rewelacyjna!
Ona serio ma taki kolor jak na zdjęciu????
Joku 16:41, 24 lip 2025

Lilie od ciebie mam takie, kolor już nieco wypłowiał bo zaczynają przekwitać. Nieco też jest przekłamany przez aparat.

Poskrzypka mnie prześladowała w poprzednich sezonach, do spółki ze ślimakami więc wzięłam się na sposób i posadziłam lilie w donicach. Pojawiły się 3 sztuki czerwonego szkodnika, załatwiłam je mospilanem. W końcu doczekałam się pięknych lilii .
basia3012 23:54, 24 lip 2025

Bożenko, opowieś\c o cięciu róż jest bardzo ciekawa. Szkoda, że róże nie ścięte. Ale może jutro.
Agatorek 10:11, 25 lip 2025

Uśmiałam się z cięcia róż. Ale tak to już bywa

Lilie cudowne❤️
anabuko1 12:02, 25 lip 2025

Kordina napisał(a)
Sylwia - w punkt
Juzia - powodzenia

Ewo zapamiętać tytuł i imię głównej bohaterki to już coś

Dzięki Małgosiu dobrze, że nie wszystkie naraz tylko dozują swoją urodę pokazała się następna lilia drzewiasta Eastern Moon. Ta ma wielkie kwiaty, długi pąk ok 15 cm a kwiat z podwiniętymi już płatkami ok 17 Czekam na następne, więc jeszcze będę zanudzać liliowo

Patrycjo obejrzałam sobie tego lilaka „Aucubaefolia”, on ma naprawdę takie cudne listki variegata? Dzięki za ten namiar na kleszcze. Wczoraj wyszłam na chwilkę, wyrwałam kilka chwastów z brzegu, wróciłam do domu a tu kleszcz po mnie łazi. Teraz nie mogę się pozbyć wrażenia, że ciągle coś po mnie łazi okropne...

Jolu całkiem dobrze, ale na moje zbyt dobrze, więc jeszcze będę je podcinać, przerzedzać, mam tam okno i jednak trochę zasłania, nawet myślałam o przesadzeniu jej

Do Magarka - pamiętam, że pytałaś o kolory Minervy, który odpowiada rzeczywistości, zobacz jak inny odcień ma drugi krzaczek, który teraz zakwitł, bardziej w ciemny fiolet wpada, niż liliowy jak poprzedni. Nie wiem od czego to zależy

Przepiękne lilie trąbkowe. Już sobie wyobrażam jak cudnie pachną
I te i te łososiowe masz przepiękne
Ja też uwielbiam lilie
Roocika 12:08, 25 lip 2025

Hehe, nieźle przycięłaś te róże
Piękna ta żurawka!

Ja wczoraj do zera ścięłam róże przy tarasie. Wyglądały okropnie.
MartaCho 13:52, 25 lip 2025

Niesamowita jest ta żurawka! Coś pięknego!
Ulina 20:54, 25 lip 2025

Kordina napisał(a)
Jak wczoraj wycinałam zwiędłe róże”

Połowa dnia to jesienna ulewa a popołudnie letnie więc pomyślałam o różach, które przywalił deszcz i trzeba by powycinać z lekka przygniłe i oklapnięte główki kwiatów różanych.
Wzięłam więc mój nowy, siwy, mały ale ostry sekatorek na próbę i nic nie szkodzi, że to już była piąta próba Powtarzalność zjawisk, to stan naturalny przecież

Idę więc z sekatorkiem w dłoni, ale spostrzegłam, że szałwia biała strasznie się pokłada i wygląda okropnie, wracam więc po większy sekator i tnę, wrzucam do wiadra i wynoszę na taczkę.
Skończyłam białą, ale przypomniałam sobie, że okręgową dziewczyny także wycinały, więc zwrot na pięcie i poszła okręgowa zawrzeć bliższą znajomość z moim sekatorem. Trochę to trwało, ale miałam róże przecież…

No tak, ale koło okręgowej szałwii - lawendy przekwitły i wyglądają nieciekawie, więc tnę na okrągłe kępki, jedną, drugą, trzecią, czwartą, piątą, nawet białe tnę. Zostawiłam 2 inne gatunki dla bąków, które je uwielbiają. Niech się bąki bączą w tym fiolecie czyli mam coś wspólnego z bąkami - umiłowanie fioletków

Wracam po mały siwy sekatorek do róż. O qrza mordeczka, golce pojawiły się na ścieżce, jeszcze przed chwilą ich tam nie było… Wracam po sekator specjalnego zastosowania, stary z czerwoną rączką tylko i wyłącznie do utylizacji golców (nie mylić z Golec orkiestra) Przeglądam cały ogród w poszukiwaniu, bo po deszczu zawsze wychodzą, kilkanaście dziabniętych. No dobrze, wracam po mój siwy sekatorek do róż, a narzędzie specjalnego zastosowania odkładam w jedno wyznaczone miejsce.
Ale obok róży Louise Odier przekwitło kilka lilii a przecież nie chcę, żeby szły w nasienniki, więc wzięłam się za usuwanie górnych pędów lilii. Skupiłam się na liliach i wyszło, że ogarnęłam liliowo cały ogród.
I tak zastał mnie wieczór, trzeba jutro „powtórzyć” cięcie róż, może się uda?

Czy to może być gaura?? Wysiałam tam jej nasiona i już się na nią obraziłam, ale czy słusznie?

Pośmiałam się pozytywnie wiele razy miałam podobnie, teraz cięcie letnie wszystkiego na topie.
AgaBoso 21:20, 25 lip 2025

Też się ubawiłam Jak te róże, doczekały się fryzjera?
Kordina 15:48, 26 lip 2025

Juzia napisał(a)
O mamo jaka żurawka!!!!! Rewelacyjna!
Ona serio ma taki kolor jak na zdjęciu????

Juzia, Marta tak, z tym, że odcienie fioletu i odcienie burgundów, czerwieni wychodzą czasami inne w zależności od kąta padania światła, dzisiaj wygląda tak:

Joku napisał(a)
...Poskrzypka mnie prześladowała w poprzednich sezonach, do spółki ze ślimakami więc wzięłam się na sposób i posadziłam lilie w donicach. Pojawiły się 3 sztuki czerwonego szkodnika, załatwiłam je mospilanem. W końcu doczekałam się pięknych lilii .

Jolu ja też chyba pierwszy raz w życiu zastosowałam na poskrzypkę Mospilan dzięki Dareckiej co ja się nazbierałam tej poskrzypki ręcznie w ubiegłych latach prawe codziennie....
Aniu dziękuję za odwiedziny
Basiu
Agnieszko
Asiu
Ulinko

Aga - nic z tego, tzn z cięcia róż, nadal czekają, bo wyjechałam na kilka dni do Krynicy M. do rodziny. A tam dziki tłum, nie wiem jak ludzie mogą w takim pochodzie 1-majowym wypoczywać, chyba że mocny instynkt stadny Ja poruszam się trochę dalej w kierunku Piasków (do granicy rosyjskiej od koncówki miejscowości 1,5 km tylko) a tam po drugiej stronie od zalewu super miejscówka, można kontemplować. Zdjęcia robiłam jakoś ok 18-19
Nawet Pola kontemplowała:

Tyle wody do picia to jeszcze nie widziałam

Cisza i spokój....