Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród w skali mikro :) 17:11, 04 mar 2013

Do góry
ZbigniewG napisał(a)

a może taką mniej wyrafinowaną aczkolwiek bardzo skuteczną metodą , robiłem tak przy kształtowaniu daszka z brzozy Youngii
4 paliki (pręty) wbite wokół pnia (odległość wg potrzeb) łączymy górą po obwodzie drutem- przy delikatnej konstrukcji lepiej jest dać proste kije leszczynowe (bambusy) na tym wiążemy druty prowadzące do których mocujemy gałązki
u siebie po dwóch latach zamieniłem na mocniejszą konstrukcję która stała się bazą dla obecnej altany

Zbyszku ... Przecież wiesz , źe ja kofam tą Twoją altanę miłością bezwarunkową ... Postanowiłam zrobić Ci fotkę ,żebyś miał pojęcie o ogromie mojego nieszczęścia ( tzn. małości mojej działeczki ).., nie byłoby gdzie już upchnąć takiej okazałej altany , nie mówiąc już o tym ,że taras jest pod deską wylany ...

Ale " metoda wyrafinowana " hmmm , już mi się podoba

Ogród Dominiki 16:12, 04 mar 2013

Do góry
Kochani, trochę mnie nie było, ale już raportuję co się działo w moim ogrodzie:

1. Brzozy, serby, klony i inne mniejsze roślinki zostały pociachane.
2. Trawy też już wyleciały. Zostały mi tylko kosmatki do ciachnięcia.
3. Pani Sąsiadka podcięła mocniej swoje świerki (świerki stanowiły zapożyczony krajobraz), więc teraz widzę już nie tylko nóżki, ale całą sąsiedzką okazałość. Dosadzenie cisów stało się priorytetem.
4. Sosna wejmutka is dead. Szukam czegoś na jej miejsce: ma nie być sosną, być zimozielone, wąskie i mieć srebrzysty kolor.
5. Krokusy mają już fioletowe pączki, więc szykujcie się na zdjęcia...

Gierczusiu, wiąza ciachnęłam lekko od dołu, jeszcze nie pryskałam, ale będę stosować Promanal.

Pozdrawiam Wszystkich Odwiedzających!
Ogród w skali mikro :) 13:53, 04 mar 2013

Do góry
gierczusia napisał(a)
No i mój bidoczek wiąz camperdownii zaczyna być od dziś formowany ...
W ziemię wbiliśmy trzy kije bambusowe żeby wzmocnić drzewo na wypadek silnego wiatru...kije są prawie tak wysokie jak pień..
Potem przymocowaliśmy to ustrojstwo do pnia a potem do tego stelaż w kształcie prostokąta do rozpinania na nim gałęzi...
A potem już było rozciąganie gałęzi ,co teź do końca się wiązowi nie podobało ...
To cała instrukcja , mam nadzieję,że się komuś przyda :

a może taką mniej wyrafinowaną aczkolwiek bardzo skuteczną metodą , robiłem tak przy kształtowaniu daszka z brzozy Youngii
4 paliki (pręty) wbite wokół pnia (odległość wg potrzeb) łączymy górą po obwodzie drutem- przy delikatnej konstrukcji lepiej jest dać proste kije leszczynowe (bambusy) na tym wiążemy druty prowadzące do których mocujemy gałązki
u siebie po dwóch latach zamieniłem na mocniejszą konstrukcję która stała się bazą dla obecnej altany

Postawić trawkę nad i... 07:48, 04 mar 2013

Do góry
baraga1904 napisał(a)

...też mi się wypsnie czasami
...Żon sie wkurza...za dużo czasu na Ogrodo...spędzam...mówi że jestem uzależniona...hihihi...a może to i prawda...
...za tydzienę pierwsze przesadzenia...zaczynamy od brzozy i tulipanowca..potem wisienka i świerk...
Ale się bojam... !!!!!
...rozkopałam częśc kopców i walkę z kretem rozpoczynam...opryski trza robic...kompost przenieśc...buuuu....niech ktoś da nam urlop!!!....tzn Żonowi i mi....
...czasu mało....
...w Leroy ciemierniki po 19.90...nawet ładne...

Ja w kwestii Żona mam podobnie... Ale to chiiiiba uzależnienie nie jest .., przynajmniej moim zdaniem

Mówisz ,że już za tydzień przesadzanie ??aaaaa.. Dzięki za przypominajkę
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 22:47, 03 mar 2013

Do góry
Jabeska Witaj sąsiadko zza miedzy Cieszę się, że wpadłaś z wizytką. Zapraszam częściej

Hania dzięki za informację - pooglądam sobie ten odcinek, coś mi się wydaje że też go już widziałam, ale przyglądnę się dokładnie.

Kobitki bardzo wam dziękuję za słowa pocieszenia i otuchy. Niby nie było problemu ale jakoś były mi potrzebne W sumie powiem Wam, że ja mieszkam razem z teściami lat 18 - i nigdy (tfu tfu) ale to nigdy nie było między nami nawet najmniejszych niesnasek, o jakichś kłótniach to już w ogóle nie ma mowy. Myślę, że nauczyliśmy się wzajemnie szanować i jakoś nam dobrze to idzie i mam nadzieję, że tak pozostanie. Czasami mam takie "chwile słabości" to wtedy sobie w samotności potupię nóżkami i powarczę a potem znowu jest ok.
O bieleniu oczywiście poczytałam - i niby wiem, że pomaga - zresztą teść bieli te drzewka systematycznie - tylko raczej owocowe... może dlatego że inne to "młódki" i się do tej pory nie załapały W każdy razie dopóki nie pomaluje mi brzozy na niebiesko albo fioletowo to będę go chwaliła I już - już mi dobrze. Dzięki.
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 21:47, 03 mar 2013

Do góry
Aniu! śpieszę Ci powiedzieć , oglądałam na TVN player w necie program Mai w pgrodzie wydaje mi sie odcinek 409. Pokazuje brzozy jak pięknie wyglądają podsadzone hortensją pnacą, bardzo poleca. Możesz wszystkie podsadzić . Myslałam wcześniej że brzozie może zaszkodzić.
Bieli się drzewa nie tylko owocowe, powinno robić się to w styczniu, by promienie słoneczne odbijały od białego. pień jak jest nagrzany słońcem może pękać, bielenie pomaga.
Pochwal teścia, powiedz że nie słyszałaś o tym. A będzie jeszcze nie raz Ci pomocny.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:24, 03 mar 2013

Do góry
Kasiusłońce w dużej ilości się przyda coprawda z dnia na dzień śniegu mniej ale mam braki w nasłonecznieniu
Kochani
Dokładnie kiedy Dnusia przyjedzie z ekipa jeszcze nie wiem, bo ma mi dać znać jestem niezwykle podekscytowana tym faktem i już nie moge się doczekać stąd te YUUUUUUPII napewno powiem jak już będę znała dokładny termin
Czekam też na sygnał kiedy będzie spotkanie u Szmitów bo przy okazji chce zakupić kilka drzewek
Madżenko prac ogrodowych nie poczyniam bo u mnie wiekszość rabat pod śniegiem. Zastatnawiam się nad opryskiem. Nie robiłam promanalem jesienią jak zalecał PO i myślałam że teraz obłatwie wszystko. Liczę, że w tym tygodniu śnieg zniknie i wezmę się w weekend za pryskanie, przytne brzozy, nie wiem czy na trawy nie zawcześnie, muszę przyciąć thuje i cisy, czy już teraz można ?
Postawić trawkę nad i... 11:06, 03 mar 2013

Do góry
gierczusia napisał(a)

Słówko powiadasz ..aaaa,, spróbuję .. Ale ten tulipanowieć bidok ledwo dyszy na tej mojej cholernej upss przepraszam , glinie ...

...też mi się wypsnie czasami
...Żon sie wkurza...za dużo czasu na Ogrodo...spędzam...mówi że jestem uzależniona...hihihi...a może to i prawda...
...za tydzienę pierwsze przesadzenia...zaczynamy od brzozy i tulipanowca..potem wisienka i świerk...
Ale się bojam... !!!!!
...rozkopałam częśc kopców i walkę z kretem rozpoczynam...opryski trza robic...kompost przenieśc...buuuu....niech ktoś da nam urlop!!!....tzn Żonowi i mi....
...czasu mało....
...w Leroy ciemierniki po 19.90...nawet ładne...
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 10:26, 03 mar 2013

Do góry
A poza tym to Wam powiem, że mam w ogrodzie obecnie same "brzozy" z białymi pniami i powiem że mnie to wcale nie cieszy ale może powinno to mnie pocieszcie... Otóż w piątek mój teść pobielił wszystkie drzewa jakie mu się udało. To że owocowe to ja rozumiem (choć z tego co wyczytałam bielić powinno się wcześniej niż w marcu ale niech tam) ale pociągnął pędzlem w dodatku jarząby, złotokap, na szczęście ominął iglaki Nie zrobił też tego klonowi palmowemu (bo stoi w piwnicy), bukowi czerwonemu bo maly i zakryty i dwóm jarząbkom pospolitym - bo też zakryte. No ja się nie znam... to tak trzeba? ten pobielony zlotokap i jarząb wcale mi się nie podobają ale co robić... No to się tak ino pożaliłam Wam... no sorki jakby co Ale i tak cieszę się wiosną....
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 18:53, 02 mar 2013

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Aniu u mnie od rana pięknie swieci slonko) chociaz musialam rano troche zawodowo pracą sie zajac to udało mi się od południa popracowac pare godzin w ogrodzie) obolała ale szczesliwa przy tak dużym ogrodzie jak mój to dużo grabienia po zimie i nawianych lisciach z okolicy) ale pieknie wszystko wychodzi już ale nie zdejmuje igliwia z wrzosow bo moge jeszcze byc mrozy a i na ciecie jeszcze za wczesnie no chyba ze drzewa owocowe to ostatni dzwonek dla nich. A ta "perfumeria" to efekt rewelacja nawet te nawozy granulowane co sa w sprzedazy to super polecam. Aniu nie mam doswiadczenia z obsadzania brzozy bo brzozy są piekne , obsadzam tylko stare konary, pnie czy slupki z ogrodzenia z sasiedztwa bo szpecą no i pochwal sie zakupami

Danusiu - nici z wyjazdu - natura mnie pokonała i z bólem głowy sobie nie poradziłam dzisiaj żadną tabletką ani spacerami po słoneczku Trudno - mam zaplanowane że jak tylko się da tak szybko pojadę Dzisiaj zrobiłam obchód porobiłam ciutkę zdjęć - zaraz wkleję - choć lilowo i kolorowo to na nich nie bedzie Zastanawiałam się nad zdjęciem agrowłokniny z drzewek ??? i stroiszu z grządek - alem się jeszcze nie zdecydowała... można już czy nie można????
No i nie wytrzymalam i zrobilam fryzurke tawule - za wczesnie??? oby nie...

u fryzjera

po fryzjerze
Oby dobrze...
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 18:26, 02 mar 2013

Do góry
Aniu u mnie od rana pięknie swieci slonko) chociaz musialam rano troche zawodowo pracą sie zajac to udało mi się od południa popracowac pare godzin w ogrodzie) obolała ale szczesliwa przy tak dużym ogrodzie jak mój to dużo grabienia po zimie i nawianych lisciach z okolicy) ale pieknie wszystko wychodzi już ale nie zdejmuje igliwia z wrzosow bo moge jeszcze byc mrozy a i na ciecie jeszcze za wczesnie no chyba ze drzewa owocowe to ostatni dzwonek dla nich. A ta "perfumeria" to efekt rewelacja nawet te nawozy granulowane co sa w sprzedazy to super polecam. Aniu nie mam doswiadczenia z obsadzania brzozy bo brzozy są piekne , obsadzam tylko stare konary, pnie czy slupki z ogrodzenia z sasiedztwa bo szpecą no i pochwal sie zakupami
Działka prawie w Borach Tucholskich 18:07, 02 mar 2013

Do góry
Ania nie ma lasu nie ma dzięcioła
kosodrzewina to nie problem tnij jak pasuje , można zagęszczać wyłamując (skracając )świeczki w iglakowym wątku Szefowa to dokładnie opisała
terminy też tam są, pierwsze ciecie można marzec /kwiecień a ja tnę tak jak mi pasuje, pilnuję tylko terminu brzozy, winogrona i orzecha
właściwie to przestrzegam pewnych zasad ale to trudno opisać
choinka?? precyzyjniej proszę

najlepiej ciąć i formować cisy i tuje, świerki - to trochę gimnastyki zwłaszcza ze starszymi ale z nimi to już tak jest (znaczy się starszymi
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:56, 27 lut 2013

Do góry
Evchen napisał(a)

Zazdraszczam pozytywnie, o ile takie coś istnieje... Tych drzew zazdraszczam, marzę o takich duuużych Pięknie przysłaniających, szeleszczących cudnych... ale ogród nie z gumy. Muszę coś wykoncypować To brzozy Aniu?

Po lewej klon, jarząb, klon, wierzba a po prawej brzoza i iglaki.

A to w drugą stronę widok..

Ogrodnik Mimo Woli cd 13:17, 27 lut 2013

Do góry
asc napisał(a)

Zazdraszczam pozytywnie, o ile takie coś istnieje... Tych drzew zazdraszczam, marzę o takich duuużych Pięknie przysłaniających, szeleszczących cudnych... ale ogród nie z gumy. Muszę coś wykoncypować To brzozy Aniu?
Ogród Dominiki 21:40, 26 lut 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Madzia na kichanie leki i sadź brzozy... Ja od dwoch lat mam już chyba na wszystko uczulenie..

Domi ale sobie pociachamy

Jestem już zwarta i gotowa do ciachania. Potrenowałam trochę, bo wyszłam z wprawy. Zaczęłam od ciachnięcia budżetu na obuwie wiosenne. Później dostało się domowemu bonsaiowi z fikusa. W przyszłym tygodniu ma być u nas słonecznie, więc pewnie wtedy zabiorę się za mniejsze rośliny (te większe zostawiam M.).
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 17:55, 26 lut 2013

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Ale tej pięknej brzozy nie będziesz wycinac?

Nie Danusiu - brzoza zostaje - ale też pójdzie do fryzjera (żon chciał wyciąć - nie pozwoliłam)
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 17:47, 26 lut 2013

Do góry
Ale tej pięknej brzozy nie będziesz wycinac?
Miejska ogrodniczka :) 16:24, 26 lut 2013

Do góry
Witam ,przywędrowałam od Karoli. Brzoza mnie zauroczyła boska w tamtym roku posadziłam 6 zwykłych i 2 brzozy youngii.
Wiejski ogródek-plany 15:40, 26 lut 2013

Do góry
Witam serdecznie od kilku dni tworzę plan mojego królestwa. Miałam juz wcześniej zrobiony plan zagospodarowania działki z naniesionym domem i garażem, teraz dorysowuję drzewa i rabaty. Póki co wszystko ołówkiem i na papierze, tak, żeby móc sobie dowolnie zmieniać. Choć jak znam życie to jeszcze niejedno ulegnie zmianie. Drzewa właściwie są już raczej pewne, mam trochę miejsca, więc będą lipy (na miód lipowy na starość), brzozy (bo ładne i dobrze się komponują z wrzosami i trawami) leszczyny (na orzeszki dla wiewiórek), jarzębiny (na dżem) itp. itd.

Okno z jadalni jest na zachód, tam planuje główny wsiowy ogródek z malwami, różami, makami, ostróżkami, naparstnicami i kosmosem. Będzie też wiśnia od moich rodziców, którzy słusznie uważają, że trudno kupić "taką na prawdę kwaśną"

Przy domu na pewno będą bluszcze, winorośle i róże pnące. Po stronie wschodniej i od północy jakieś cieniste rabaty z paprociami, konwaliami, kokoryczką wielokwiatową.

Taki mam pomysł na ogród ozdobny, ciekawe co z tego wyjdzie

Sad i warzywnik muszą poczekać na kolejny "napad weny".

Postaram się wrzucić jakieś zdjęcie tego planu, ale ołówek słabo widać...
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:25, 24 lut 2013

Do góry
Agnieszko nie mam zastrzezen do Twojego rozpoznania. masz rację to zięby.Piękne masz brzozy, trochę powykrzywiane, sliczne.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies