Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Ogród w lesie 00:29, 24 lis 2012

Do góry
Grabulki, sorry, że tak późno piszę, ale wywaliło mnie z sieci. Po prostu bezczelnie wywaliło i nie mogłam przywrócić połączenia.

Rodzina świnek rewelacyjna! Boska!
Alegoria ogrodnika zwaliła mnie z nóg))

A pomysł z dywanem - zaskakujący, ale ja zamierzam go wykorzystać. Gdzieś mam jakiś stary, muszę M. zapytać.
W Gąszczu u Tess 00:09, 24 lis 2012

Do góry
Tess nawet cichaczem w środku nocy wątku nie można założyć, bo szpiedzy śledzą nowe wątki!!! Skandaliczny skandal!!
UPRASZA SIĘ O ZDJĘCIA!
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 23:50, 23 lis 2012

Do góry
Eee taam - nie obejrzysz się i będzie po lebiodzie Ogród Ci piękny wyrośnie!
Baraga - to już taki zwyczaj ogrodowiska, że na 1000- czka hucznie świętujemy
Julka - dla pocieszenia dodam, że nawet ja już dzisiaj nie dawałam rady być na bieżąco na obu wątkach
Iza - ożesz i co mam na sumieniu zakupy???
Anitko - z przyjemnością będę się wymieniać z Tobą energią
Kris - taki zestaw kwiatuchó to już jawna niesprawiedliwość dziejowa, tytuł II Miss też zajęty... Jak pokaże sz jeszcze trzecią to popełnie sepuku
Juzia - ja nie pędzę, to goście drzwiami i oknami z gratulacjami przybiegają
Asica - dziękuję za pochwały, zapraszam szczególnie wiosną , gdy zakwitną tulipany i magnolie i jeszcze kilka zmian planuję
Hogata - brzózki fotografuję teraz dokładnie z myślą o Tobie !
Aniu Monte - cudny kwiat przyniosłaś!
Kasiu - i Ty z piękną różą, boskie kfiatki
Sebek - oswoisz się z nazwą Pamiętaj początek KIEDYŚ TU .....
Łosiu - ja się sezonu nie mogę doczekać
Urszula - poczekaj wyciągam z lodówki nowego szampana !!!
Tess - za "kwiatucha" dziekuję
Bogda - w podpisie moim jest już nowy link
Richie - wracaj koniecznie!
Basiu - ja bym tak bardzo nie liczyła na ogarnięcie wątku
Na razie zwolniliśmy ale wiosną znów damy speeda

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 22:49, 23 lis 2012

Do góry
Madżenko, pięknie wątek nowy zaczęłaś. Od zdjęć oczu nie mogłam oderwać.
Gratulacje!

Kfiatuch od serca dla Ciebie z życzeniami kolejnych setek i tysiączków stron

W Gąszczu u Tess 22:39, 23 lis 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Ewuś – już tesiskałam i buziałam u Ciebie, ale to było ze dwa dni temu, to może i dziś chcesz? Tesiskam i buziam. I jeszcze raz, i jeszcze… Wystarczy?
[b]

Jak to tak? Ewkę wytesiskałaś a mnie nie? Skandaliczny skandal!
W Gąszczu u Tess 22:37, 23 lis 2012

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Tessi, chciałam się przywitać. Zainteresowałam się poradami na temat kompostowania. Usiądę więc i poczekam. Pozwolisz?
A te zGAPione inspiracje nie chcą się otworzyć.

Grabulki, mam nadzieję, że nie siedzisz nadal czekając na info o kompostowaniu…

W nagrodę za cierpliwość i wytrwałość Grabie dostaną w pigułce to, czego się dowiedziałam o kompostowaniu w wątku Bogdzi (no i trochę w innych wątkach).

Kompost:
 - trzeba podlewać,
 - musi być dostęp powietrza,
 - dobre (polecane) jest wapnowanie (1 kg wapna – proszek kupowany w ogrodniczym) na 1m3: spulchnia, odkaża i zatrzymuje procesy gnilne. Można dać wapno z magnezem – tak dała Ania Monteverde. Ania poleca też dolomit.

Trochę o składnikach kompostu:
- iście orzecha nie nadają się do kompostowania – garbniki w nich zawarte są szkodliwe dla roślin,
- iście dębu niczemu nie szkodzą, ale długo się rozkładają, więc lepiej ich do kompostu nie dawać. Można je natomiast kompostować oddzielnie, w worku foliowym (do liści dodać wody, zawiązać, odstawić w kąt),
- igły z drzew iglastych nadają się do kompostowania, tylko trzeba je przykrywać warstwą ziemi,
do kompostu można dodawać popiół (z kominka, a ktoś u Bogdzi pisał, że z grilla też).

Epodlas (Bożenka) na wierzch kompostu kładzie zawsze jakieś gałęzie, słomę, żeby utrzymać ciepło.

Do przyspieszania procesu kompostowania Danusia w wątku KasiWB polecała KOMPOST RADIVIT (ale napisała też, że może być cokolwiek innego).

I na koniec pokażę kompostownik Kraani (nabyty na allegro), którego konstrukcją jestem zachwycona.

żródło: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1539-ogrod-w-lesie-moje-miejsce-na-ziemi?page=34

Przede wszystkim dlatego, że można swobodnie wyjmować deszczułki i wybierać kompost z dołu, z boku albo z przodu.
Pokazywałam go już M. Pochwalił funkcjonalność i obiecał, że mi coś- w- podobie zrobi.

To tyle o kompostowaniu.

A inspiracje się otwierają, tylko trzeba je skopiować i wkleić w wyszukiwarkę GAPową.

Buziaki
W Gąszczu u Tess 22:29, 23 lis 2012

Do góry
Aniu Monteverde – no właśnie było już późno, zajrzałam do kilku ogrodów, nikogo nie zastawszy a potem zwyczajnie padłam ze zmęczenia.

Ewuś – już tesiskałam i buziałam u Ciebie, ale to było ze dwa dni temu, to może i dziś chcesz? Tesiskam i buziam. I jeszcze raz, i jeszcze… Wystarczy?

Madżenko
– mało czasu mam na szwędanie po ogrodach. Stanowczo za mało. Jest po 22.00, a ja jeszcze u Ciebie nie byłam z gratkami, choć wiem od rana, że w nocy cichaczem nowy wątek otworzyłaś.
Justyno, witam Cię w moim ogrodzie. Nie mam pojęcia, jaka to odmiana, bo ona ma ładnych kilkanaście lat. Kiedyś pewnie była karteczka, może nawet wiedziałam, jaka to odmiana, ale nie pamiętam.

Beta - no do wczoraj myślałam, ze to nie rewolucja będzie, tylko lekki lifting. Ale już tak nie myślę
Odpowiedziałam Ci w Twoim wątku.

Tesiskam mocno, dziewczyny
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:24, 23 lis 2012

Do góry
Tess, Ania asc, Martek - bardzo dziękuję Wam za cenne uwagi! niby człowiek czyta, ale nie wszystko wyłapie całe szczęście, że Ktoś czuwa M. obiecał zrobić przewiewy ) Pozdrawiam Was!

nieszka - otórz to - "zajęta sadzeniem i kopaniem żeby pomyśleć o tym co najważniejsze" i tyle już "surowca" zmarnowałam przez 2 sezony ale gdzie ja tam myślałam wtedy o kompostowniku )
Dzięki i pozdrawiam!

Ogród nad Rozlewiskiem 22:18, 23 lis 2012

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Jak ja lubię tu zaglądać. Cisza, spokój i boćki...pięknie!
Tessi nie wycinasz serbów mam nadzieję? To co, że nie pasują do krajobrazu...są piękne i niech krajobraz dopasuje się do nich. Biegusiem, ino szybko

Aguś, no co za herezje wypisujesz Oczywiście, że ich nie wytnę!
Wiem, że jakieś pół roku temu pisałam, ze nie pasują.
No teraz też tak piszę. Bo nie pasują do krajobrazu. Do tych moich-nie moich łąk za płotem.
Ale są piękne

Widziałam Twoją rodzinkę świnkową. Boska! A świnka-ogrodnik mnie zabiła!
Zaraz zajdę tam do Ciebie, ino wcześniej gości w drugim ogrodzie ogarnę i Madżence złożę gratki.
Ogród nad Rozlewiskiem 22:13, 23 lis 2012

Do góry
Alinko, no jednak się przejmuję tą wierzbą. Niby nie moja, ale jakby moja. Tak mało drzew nad Jeziorem już zostało...
Jakże się cieszę, że lubisz tu zaglądać. Zapraszam, zaglądaj kiedy tylko chcesz .
Może mnie to zdopinguje, żeby częściej zdjęcia dawać (mało czasu, kruca bomba)

Aniu (asc) - o tym, jak bardzo Cię zdjęcia z bocianami zachwyciły, przekonał mnie Twój wpis u Bożenki. Dziękuję, to piękny dowód uznania

Bożenko, dziękuję że zaglądasz i miło mi, że zdjęcia Ci się podobały. Zdjęcia nie są wysokiej klasy, to tylko ich tematyka - urzekająca i chwytająca za serce niemal każdego - czyni je w oczach odbiorców lepszymi

Alinko, tak wcześnie chodzisz spać?
Ogród u stóp klasztoru 18:28, 23 lis 2012

Do góry
Tess napisał(a)

no taka rywalizacja jak najbardziej na miejscu brawo
Marku powinieneś trzymać z facetami jak tu nagonka na mężczyzn jest

Ja ci się posmieje zobaczysz jak przyjade do Warszawy
Zielony galimatias 09:31, 23 lis 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Tesiulek chciałam przypomnieć, że to jutro dawno minęło, a slowa pisanego nie zostawiłaś. Zakupy ubraniowe z córką to nic w porównaniu z zakupami ubraniowymi z synem.. ale niech Ci będzie. Mam do Ciebie słabość. Wybaczam absencję. Ale tylko dzisiaj Czekam na Cię wyglądając zza bujających się papryczek od Grabii

Minęło? ...już? No ludzie, jak ten czas leci szybko...
Ale mam usprawiedliwienie
Wczoraj (czyli jutro) zdjęcia w moim wątku wstawiałam - to strasznie czasochłonne zajęcie jest.

Chcesz się licytować o te zakupy? No, stawiaj, co tam masz
Córki nie masz, to i porównania żadnego nie masz.
Ja mam.

Szafirki moje nie są niebieskie (o ile dobrze z wiosny kojarzę). Są liliowoniebieskie, jeśli jest taki kolor
Wsadziłam na prowizorycznej rabacie (takiej do przeróbki w przyszłym roku).

Buziam

Aż sobie zaznaczyłam clou wypowiedzi Zdjęcia są czasochłonne, a czas jakby się sprzysiągł, że nie da mi ich robić w tygodniu. Wychodzę mrok, wracam mrok.. czy to ja mam jakąś pomroczność ciemną..?.. Ale jutro łykend ..będę biegać po domu z grabiami, po ogrodzie ze ścierrą odwrotnie też
I małe conieco w kwestii pozornego banału zakupowego z latoroślą płci męskiej.. Łatwość przeminęła z wiatrem, albo raczej z wiekiem. Kiedyś brało się parę portek i płaciło - po uprzedniej przymiarce. Teraz albo kolor nie teges, albo za mało naszywek, albo za dużo, albo za dziecinne, albo za ponure... o przymierzaniu mowy nie ma... zbyt czasochłonne ... i tak jak sobie popatrzę na dorosły egzemplarz, wiem że to dopiero przedsmak tego co mnie czeka - stosowanie forteli zwabiających do sklepu i walka z "JaJeszczeMamiNiePotrzebuję"
Ogród szmaragdowy 23:44, 22 lis 2012

Do góry
Tess Dziękuję. Miło mi że Zawitałaś do mnie, z nad pięknego rozlewiska.
Pozdrawiam.
Ogród szmaragdowy 22:38, 22 lis 2012

Do góry
Krzysztofie, cudnie! No nie mogę oczu oderwać.
Ależ masz piękny ogród.
Aż się wierzyć nie chce, że to w tak krótkim czasie.

Podziwiam i gratuluję
Mój kawałek raju II 21:26, 22 lis 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Jak chcesz pomogę w zdobyciu agapantów

Możesz? To ja bym się chyba też pisała, ale czy dam im radę? bo wydaje się że to trudna w uprawie roślina...

I pomyśleć, że jeszcze niedawno nie miałam pojęcia o istnieniu apagantów...

Buziam

http://ogrodniczyonline.pl/towar.1578.agapant.afryka%25C5%2584ski.bia%25C5%2582y.1.szt..html&sa=U&ei=zomuUMOaJMH0qQGhvIHwCA&ved=0CDUQFjAK&usg=AFQjCNFe2Tc23PWOP0X-dZeuOSloSF7L-A

http://allegro.pl/agapant-bialy-sliczna-modna-roslina-na-taras-i2782281166.html

http://allegro.pl/agapant-niebieski-bardzo-ladna-roslina-na-taras-i2779519784.html
Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 21:24, 22 lis 2012

Do góry
Ja rozumiem, że już jestem na liście gości?

I strasznie się cieszę na spotkanie ze wszystkimi w takim miłym gronie.

Tess, nie martw się, ja za pierwszym razem tez miałam wrażenie, że nic nie potrafię i jestem beztalencie. I pierwszy wianek to Kasia mi w zasadzie zrobiła bo bałam się do czegokolwiek dotknąć. Ale na kolejnych wiankach przy wydatnej pomocy Danusi poszło mi o niebo lepiej. Wiec na pewno nie wyjdziesz stamtąd z pustymi rękoma czy niezadowolona. Gwarantuję.

Joanka, a Ty juz zacznij przekonywać Sławka, że Warszawa jest blisko a autostrada skraca drogę do Danusi co najmniej o pół godzinki. Tylko przyjedzcie trochę wcześniej a nie jak już się będziemy rozchodzili.

Sebuś, myśl, myśl. Warszawa nie tak daleko a jakby co to mogę Cię z jakiegoś dworca dalej zabrać.

Komentarze i dyskusja o konkursie 21:23, 22 lis 2012

Do góry
Nec Hercules contra plures - tylko tyle powiem
Bożenko, wybacz, ale i ja uważam, że powinien brać udział w konkursie.
Jest cudowny!
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 21:16, 22 lis 2012

Do góry
Kasiu, fajny ten M., że go gonić nie trzeba było

Z tego co wiem o kompostownikach, i czego doświadczyłam na własnej skórze, to do rozkładu kompost potrzebuje m.in. dopływu powietrza. W moim starym kompostowniku też deseczki ściśle przylegają do siebie.
Wolno się kompost rozkłada wówczas.
Ogród u stóp klasztoru 21:08, 22 lis 2012

Do góry
Kondzio napisał(a)

no taka rywalizacja jak najbardziej na miejscu brawo
Marku powinieneś trzymać z facetami jak tu nagonka na mężczyzn jest

Pszczelarnia 21:01, 22 lis 2012

Do góry
Na roundap już za późno. W sensie - za zimno.
A jakbyś wiosną octem toto potraktowała? Może poskutkuje?
A może nawet teraz (jeśli toto ma jeszcze coś zielonego)? Nic nie ryzykujesz...

No i piłyście beze mnie?
I słusznie - bo ja piłam młode tegoroczne wino tydzień temu Córka pamiętała, że to trzeci czwartek listopada.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies