...dzięki Elu... współczuję bólu...ale minie i szybko zapomnisz... nie wiem co to za gałęzie ale te w moim wianku są bielone...na metce nie było nazwy gałęzi, niestety...no i one są raczej twarde bo w wianku u Zetki widać że są miękkie...
Nooo właśnie ...Zetkowe gałęzie miękkie ... A mnie się takowe grube podobają najbardziej ... Ozzz pisała ,że wikliniarze moczą gałęzie.. Może te teź były jakoś specjalnie preparowane... Szkoda ,że nazwy nie podali na wianku aaachhh
Świerze gałazki sa bardziej gietkie a jak są stare to wysychają i twardnieją, wiec jak zerwiecie same np z leszczyny czu brzozy czy wierzby będą giętkie a jak powiszą w wianku wszystkie stają sie sztywne.
A czemu wywalasz orzech? może tylko go przyciąć...dawaj foty, to coś wydumamy...ile ja dumam o swoim!!!
wywalam, bo orzechy nie są za wielkie, a pod drzewem strasznie wysycha mi trawa. Mam kilka metrów dalej drugiego orzecha, więc wystarczy. A wolne miejsce przeznaczę na brzozy
Danusia ma dużo pracy .... może Magnolia zaglądnie do mnie lub do Ciebie
W sumie mamy czas jeszcze
Oj dzieki Sylka rzeczywiście kupa roboty no może i ja zainwestuję ...a co polecasz lepiej cisy czy bukszpany pod te brzozy a pomiędzy funkie...
Mam dostęp i do cisów i bukszpanów kulek w tej samej cenie....
Tylko niewiem chyba cisy łatwiejsze w obsłudze ??
Odnośnie kulek czy to z cisów czy z bukszpanu, jest z nimi pracy sporo. Nie da się bez pracy, chyba że tuję Danica posadzisz.
Oj dzieki Sylka rzeczywiście kupa roboty no może i ja zainwestuję ...a co polecasz lepiej cisy czy bukszpany pod te brzozy a pomiędzy funkie...
I jedno i drugie należy głaskać .... to i to ma przyrosty i musimy formować czy to kulka czy żywopłot .... Można połączyć kuleczki razem (jedno ma delikatne błyszczące listki a drugie szlachetne igiełki ) .... a wypełnić funkiami i runianką lub dodać jeszcze jakiś kolorek żurawką i dodać trochę ruchu na rabacie trawką z tych niskich
Przy zakupie cisów popatrz im do środka coby nie miały małych ciemnobrązowych malutkich muszelek poprzyklejanych do gałązek .... to są czerwce które musimy zwalczać by nie wysysały soków z naszych piękności .... Ja u siebie z nimi walczę
Ile ja się od Ciebie nauczę
Ale cisy to jak opryskujesz raz w roku na co???
Bo te bukszpany to cały czas trzeba pryskac a ja totalnie nie umiem z tymi opryskami kiedy jak i wogóle....szkoda że mój Żon tylko trawa zainteresowany ...mógłby jeszcze opryski robić hahah.
No popatrzę co będzie na wiosnę bardziej dostępne
Jeszcze raz dzieki..
A Na Magnolię poluj rano jak możesz bo ona jest na forum w trakcie pracy ...po południu już niebardzo
I jedno i drugie należy głaskać .... to i to ma przyrosty i musimy formować czy to kulka czy żywopłot .... Można połączyć kuleczki razem (jedno ma delikatne błyszczące listki a drugie szlachetne igiełki ) .... a wypełnić funkiami i runianką lub dodać jeszcze jakiś kolorek żurawką i dodać trochę ruchu na rabacie trawką z tych niskich
Przy zakupie cisów popatrz im do środka coby nie miały małych ciemnobrązowych malutkich muszelek poprzyklejanych do gałązek .... to są czerwce które musimy zwalczać by nie wysysały soków z naszych piękności .... Ja u siebie z nimi walczę
Ale pięknie u Ciebie ...wpadłam zobaczyc jak tam rabata brzozowo kulkowa ....czy decydujesz się na danicę jako kulki..? czy stawiasz na bukszpany....no powiedz coś więcej .....a te trawki jakie ? hihihi ciekawska jestem ....już widzę gdzie ta rabatka będzie ....brzozy pewnie doorenbosy.....??????
Będą kulki bukszpanowe , cisowe ..... będzie hosta , może trawka ostnica cieniutka lub inna ale o jasnym odcieniu .... odrobinę czerwieni wprowadzę żurawką lub berberysem z tych niższych ..... wiosną tulipany, białe lub biało zielone, czosnki olbrzymie ....Myślałam również obwódce trawiastej ...... Nie wiem jeszcze .... możliwości są ogromne ale nie chciałabym przesadzić ale raczej dostosować klimatem do całości ogrodu A co do brzóz to raczej doorenbosy ale zastanawiam się nad szczepionymi aby mi nie wyrosły do nieba
No zastanawiam się jeszcze nad wkomponowaniem klona palmowego
Chyba obśliniłam monitor
Kyrczę zazdraszczam Ci masz dobrą ziemię ...ja mam brzozy przy wejściu i chciałam tam dać cisowe kuleczki i funkie patriot ale ziemia kiepska i się boję ze cisy nie dadzą rady...
Zeciu , nie mam dobrej gleby (glina) , no może niewielką warstewkę dobrej ale wewnątrz ogrodu ..... Uwierz mi .... aby przy ogrodzeniu przy wjeździe na posesję posadzić kulki bukszpanowe , wiśnie Umbraculifera .... musiałam wykopać ok 1,5m i wywieźć gruz .... był tam sam kamień a pod kamieniem glina ..... W niektórych nawet miejscach robiłam dziury na 2m aby odciążyć rośliny od nadmiaru wody przy dużych ulewach ..... W tym przypadku nawet się cieszę , że mam ogród w spadku bo musiałabym dziurawić w wielu miejscach .... A tak w planowanym miejscu nasadzeń przekopywałam ziemię z piaskiem w dużej ilości a do dołka pod roślinę wsypywałam 80l worek dobrej ziemi z nawozem lub więcej .....
Pod cisy robiłam również wykopaliska ..... popatrz Rok 2011
A tutaj to miejsce wykopaliskowe pod kulki cisowo bukszpanowe ..... Kołami oznaczyłam zrobiony drenaż .....dwóch pozostałych nie widać bo zasypane piachem
Ale pięknie u Ciebie ...wpadłam zobaczyc jak tam rabata brzozowo kulkowa ....czy decydujesz się na danicę jako kulki..? czy stawiasz na bukszpany....no powiedz coś więcej .....a te trawki jakie ? hihihi ciekawska jestem ....już widzę gdzie ta rabatka będzie ....brzozy pewnie doorenbosy.....??????
Będą kulki bukszpanowe , cisowe ..... będzie hosta , może trawka ostnica cieniutka lub inna ale o jasnym odcieniu .... odrobinę czerwieni wprowadzę żurawką lub berberysem z tych niższych ..... wiosną tulipany, białe lub biało zielone, czosnki olbrzymie ....Myślałam również obwódce trawiastej ...... Nie wiem jeszcze .... możliwości są ogromne ale nie chciałabym przesadzić ale raczej dostosować klimatem do całości ogrodu A co do brzóz to raczej doorenbosy ale zastanawiam się nad szczepionymi aby mi nie wyrosły do nieba
Sylwuś a szczepione Doorenbosy niższe rosną niż takie normalne??? Ja myślałam, że tu chodzi tylko o to, że korona zaczyna się na konkretnej wysokości....
Plissss odpisz, bo ja kupuję brzozy na wiosnę i też raczej nie chcę żeby były do nieba
Korona na konkretnej wysokości to pewne ..... ale qrcze nie jestem pewna tego drugiego , no gdzieś usłyszałam , że wielkość tego drzewka wówczas nie jest ogromna jak w wersji naturalnej .... ale nie dam sobie nic uciąć Może ktoś potwierdzi tak dla pewności lub zaprzeczy
Bo tu chyba głównie chodzi o podkładki czyli na czym jest szczepione dane drzewko .... gałęzie chyba jednak należy trzymać w ryzach .....Tak na ten przykład z drzewkami owocowymi jest ....
Sylwuś a szczepione Doorenbosy niższe rosną niż takie normalne??? Ja myślałam, że tu chodzi tylko o to, że korona zaczyna się na konkretnej wysokości....
Plissss odpisz, bo ja kupuję brzozy na wiosnę i też raczej nie chcę żeby były do nieba
Chyba obśliniłam monitor
Kyrczę zazdraszczam Ci masz dobrą ziemię ...ja mam brzozy przy wejściu i chciałam tam dać cisowe kuleczki i funkie patriot ale ziemia kiepska i się boję ze cisy nie dadzą rady...
Witaj Aneczko .... na Gardenię nie jadę ..... trochę za daleko a pogoda płata figle migle .... chociaż ze mną to nigdy nic nie wiadomo Mój M wyjechał dzisiaj rano w kierunku Lublina i zawrócił ..... drogi miejscami nieodśnieżone i zakorkowane .... masakra jakaś .....
A zagajniczek ? ..... fajne te nasze ogrodowiskowe koleżanki .... zawsze coś mądrego podrzucą .... jak nie jedno to drugie przypadnie do gustu no i trudno darmo , wpadłam jak przysłowiowa śliwka ......
Te brzozy te kulki i te ażurowe schodki czy półki (nie wiem co to) ..... No nie mogę sobie poradzić tak mnie ten obrazek zniewolił
ściskam mocno Aniu ..... a pojawię się w Waszych okolicach jak tylko się ociepli .... Madzia mi kawę obiecała
dumam od jakiegoś czasu nad zmianami w ogrodzie. Chciałam nawet wrzucić zdjęcie, żebyście coś doradziły, a tu niespodzianka....nie mam zdjęcia tego miejsca. Mus w ciągu najbliższych dni obfocić ogródek.
Dumam, czy jeszcze małych daglezji nie zamienić na serby.
Sporządzam listę chciejstw. Są już na niej brzozy, serby, bukszpan, rododendrony, trawy, funkie, żurawki i lawenda. Może jeszcze hortensje
no i orzech włoski zaliczy wylotkę. Czy na jego miejsce mogę wsadzić brzozę, bez szkody dla niej?
Zetko te mniejsze trawki to chyba carexy ,ale nie wiem czy na pewno u mnie pod brzozą posadziłam i zidentyfikowano je jako Carex morrowii zajrzyj to może porównasz, a barwinek i hosty i te piekne brzozy cudny zakątek !!!
Bardzo lubię tu zaglądać po inspiracje. Znowu coś wylukałam - wianek z hiacyntami
Pozdrawiam.
Świetny co nie ??? ... ja będę taki robić ... tylko ta powracająca zima mnie martwi !!! zmarzną im ...cebulki
umiem już cyctate posty
Noemi jeszcze raz dziękuję za podpowiedź z wiankami z brzozy....udało mi się...mam wianek wiosenny.....niestety u mnie dzisiaj strasznie sypieeeeeee......wianek nie pomógł.
Zetka oooo to super, że się udało !!! .... że niby śnieg sypie ? o nieeee ... ja chcem już hiacynty wieszać na drzwi !!!
a zakupy wiosenne polecam, dzisiaj zatargałam hiacynta do pracy , od razu milej .... ale dawał tak po nosie ... że na koniec pracy, wyniosłam go do większego pomieszczenia
Madzia, nie musisz mnie namawiać Już z rana na Broniszach byłam
Wszak to forum to siedlisko zarazków ogrodowo-kfiatkowych
To jak tu się nie zarazić?
Noemi jeszcze raz dziękuję za podpowiedź z wiankami z brzozy....udało mi się...mam wianek wiosenny.....niestety u mnie dzisiaj strasznie sypieeeeeee......wianek nie pomógł.
Mira, ja przycinam większość roślin w tym klony palmowe a nawet magnolię i azalie ale po przekwitnięciu.
Małego klonika nie musisz jeszcze formować daj mu szansę niech podrośnie.
Cięcie brzozy - literatura podaje, że czerwiec- lipiec bo wiosną płaczą. Ja bym przyciął w lutym przed
ruszeniem wegetacji.
Wianuszek śliczny... brzozy mam, więc do lasu nie muszę biegać, ale po kwiatki muszę na giełdę jechać... i do roboty.
Znowu czeka nas wiankowe ruszenie, tym razem wiosenne...
Rób wianek koniecznie i daj znać ....ja też chce zobaczyć.
Oczywiście, że będę robić, ale dopiero w poście... teraz póki karnawał trzeba się bawić...