Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Matyldowo 11:44, 09 paź 2014

Do góry
Magnolia drzewiasta

to duże i szybko rosnące drzewo podobno do 20 m ale nie sądzę,aby w naszych warunkach ,aż tak mi urosła

Kwitnie maj - czerwiec niestety już po rozwoju liści które są duże maja 20-40cm ,ale ze względu na wiekość liści i kolor kwiatów , które ukazują się na szczycie ulistnionych gałazek ( białe z miętowym nalotem ) nie rzucają się w oczy .

Nie wiem co to za czerwone koraliki, wytworzyły się na przekwitłym kwiatostanie

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:10, 09 paź 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
dawaj tiarelki, nie ma co.
A jakie masz ( te tiarelki?)

Nie pamiętam nazwy, coś z Feather było w nazwie. ALe dobrze się tu czuły całe lato, kwitną pojedynczymi kwiatkami do tej pory.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:07, 09 paź 2014

Do góry
dawaj tiarelki, nie ma co.
A jakie masz ( te tiarelki?)
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:21, 09 paź 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Mam jeszcze pyt. do Magnolii. Czy kwitnienie naparstnic pokryje sie z kwitnieniem czosnkow Nigrum? Chyba tak...

Tak, pokryje się
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:56, 09 paź 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Gośka dzisiaj miałam dopiero czas, by nadrobić u Ciebie.
Dziewczyno masz cudnie. Ogród przepiękny i niepowtarzalny

Pozdrowionka zostawiam.

Komplement przemiły i nieskromnie mówiąć Magnolia zaprojektowała faktycznie "Niepowtarzalny" cudny kawałek zielonego świata
"Niezdecydowana ogrodniczka" 22:52, 08 paź 2014

Do góry

w tym pasie mam posadzone od dołu 3 choiny kanadyjskie na razie malutkie , potem jest forsycja-odmłodzona, mocno przycięta, i dalej 5 cisów na płocie jako ekranik i dalej jest rabatko z 3 tujami szmaragdami w końcu.
Potem jest budynek-garaze i na tej rabacie rosną jakies marne rth , magnolia, i koreanka i dalej ta trzmielina. jakies niskie iglaki, ktore moge wyciepać. A jest też tam jasminowiec ale też myslałam sie go pozbyć z tego miejsca. Potem jeszcze przy schodach z tarasu jest kratka z hortensją pnącą( to za trzmieliną). I to taki galimatias z tego wyszedł.

Leśne Wzgórze 22:11, 08 paź 2014

Do góry
Uff.. dopiero czytam.... życie brutal.... i mam nadzieję, że w przyszłym roku też nie będę mieć czasu na forum.. to tak dla pocieszenia.

Matyda- Niematylda ... i tak piękna.

Gonojarek pięknie uchwycony... chociaż z żuczków jestem noga, to znam kilka... w tym i gnojarka Uchwycony pięknie.. ja takiego już wieki nie widziałam..

Pszczółka lojalnie zameldowała wykorzystanie twojego info o robalach.. a ja tak bez pytania.. wybacz... ale co tam.. co na forum to już nie prywatne....

Nie ma opcji by magnolia kwitła z krokusami.. będzie minimum miesiąc przesunięcia pomiędzy jednym a drugim.. krokusy maks do początku kwietnia, a magnolia nie wcześniej niż koniec kwietnia..

Zakwitło tylko 5 werben.. to bardzo mało.... coś nie halo było... mas pecha

U mnie dabecja wymarzała i pożegnaliśmy sie ..

Coś tam jeszcze było... ale skleroza.... muszę cofnąć jeszcze raz do tyłu... i przypomnieć sobie.

Acha.... Krokusy zawsze można posadzić dwie odmiany, nawet w podobnej kolorystyce, ale jedne wczesne drugie późne, będzie dłużej krokusowo.

Surfinia jak tren w sukni ślubnej...

I piesio też biały.. w kolorystyce sie uchwał...

Pampasowa.. nie ma opcji by przezimowała w gruncie..

Wiec cofam..
Mały ogródek Eli 18:11, 08 paź 2014

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Hej Elu!
Przyszłam z rewizytą. Fajnie jest podpatrzeć jak powstaje ogród od początku Przy małych dzieciach ciężko jest zająć się ogrodem, ale z roku na rok będzie coraz łatwiej
Czytałam, że zastanawiasz się nad magnolią. Widziałam w Trójmieście wiele ogrodów z tym drzewkiem. Ale u mnie wiecznie wieje i już dwie magnolie nie przeżyły, a też chciałabym mieć je w ogrodzie.

Z Haneczka to mam takie 30-40min okienka ze moge pogrzebac w ziemi.
Niestety z magnolia sie pozegnalam, u dwoch sasiadek nie przezyly nawet z okrywaniem.
Chociaz Panie w Dendronie je maja i twierdza ze daja rade, a to za rogiem ode mnie.
Pozdrawiam
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:04, 08 paź 2014

Do góry
Gośka ale zdjęcia!
Jej!
Uwielbiam te dalekie perspektywy,szerokie ujęcia.
A ogród sliczny,śliczny!
Wielki pokłon- tyle roboty przewaliliście i tak perfekcyjnie

Gracki piękne, bujne, lawenda z kosówą zjawiskowe. Wszystko śliczne.

Bardzo podoba mi się juz wyraźnie rysuje się hortensjowo- runiankowa rabata. Cisy wzieły się do kupy?
A obiedka?- na zdjęciach nie widać dobrze- stoi ładnie i zdobi ,nie pokłada się, trzyma żywy kolor jeszcze?
Twoje jarzmianki pożeram oczami- są takie śliczne jakby to był koniec maja

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:04, 07 paź 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)

Dokładnie tego, którego poleca Magnolia? Napisz jak długo masz i jaki niski rośnie. Masz zdjęcia?

Nazwy niestety nie znam bo kupowalam sto lat temu. Tak na 15 cm bym go oceniala. Poszukam jakiegos zdjecia i Ci wrzuce jutro bo dzis z tableta pisze.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:57, 07 paź 2014

Do góry
nieszka napisał(a)

A ja nadrobilam.
Jakbys sie decydowala za niskiego przetacznika to moge Ci przeslac sadzoneczki bo go rozmazalam w tym roku

Dokładnie tego, którego poleca Magnolia? Napisz jak długo masz i jaki niski rośnie. Masz zdjęcia?
Leśne Wzgórze 19:59, 07 paź 2014

Do góry
O tak, w tych rudych wrzoskach będzie ładnie z żółtym. Ta sama tonacja co magnolia, ale jednak kontrast, nie zleje się . Ładne to zdjęcie z linka.
Leśne Wzgórze 17:09, 07 paź 2014

Do góry
Ponieważ dopiero zabieram się za cebulowe będę wdzięczna za Waszą podpowiedź.
chcę pod tą magnolią na wrzosowisku posadzić krokusy .... i nie wiem jaki kolor wziąć białe, kremowe (będą wtedy podobne do kwiatu magnolii), czy fioletowe?

wrzosowisko wygląda mniej więcej tak

Gdyby magnolia nie kwitła w tym samym czasie na pewno wzięłabym kremowe, a tak nie mam pewności czy się za bardzo zlewać nie będą...
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:24, 07 paź 2014

Do góry
myślałam o 5-8 carexach i 8-12 bylin, ale mogłam przestrzelić, chyba za dużo dać. Na zdrowie Aga
lec do tego ogrodu, bo Ci dziś ucieknie
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:53, 07 paź 2014

Do góry
Aguś nie ocenię tego dobrze chyba. Popatrz tam,zobacz ile zajmą róże, do tego carexy każdy z 50-60 cm- ile ich tam wejdzie-5-8 szt, do tego reszta- każda rzecz musi mieć ok 35-40 cm miejsca- w sumie z 8- 12 szt.
Cholender- strzelam, skoryguj w realu

No właśnie z tym przetacznikiem- jak wyższy to się wywali i ...paskudnie
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:35, 07 paź 2014

Do góry
Dobry byłby Christa, tylko niech Pan Bylinowy Ci przyrzeknie że będzie taki jak w opisach- 40- 50 cm, bo ja mam z nim doświadczenia inne ( pewnie oszukana sadzonka)
Czarnuszka niebieska - raczej w rosplenicę a stipę tez, ale raczej tak w nią punktowo, albo z boku jej, bo jak wysiejesz w nią w dużej masie to chyba się nie sprawdzi. Czarnuszka niebieska jest wyższa, mocniejsza, szeroko rozgałęziona, nie taka delikatna jak zwykła, ale za to dłużej kwitnie, kwiaty są śliczne. W samej stipie zrobi bałagan,w carexach i różach raczej też. Tylko dobrzeby było móc ją ściąć żeby w rozplenicy nie szpeciła po przekwitnięciu.
Drakiew- fajna,dałaby jaśniejsze barwy do przetacznika. Próbowałabym z nią.
Ale trzeba wybrać nie dawać i czarnuszki i drakwi i przetacznika i czyśca. Za duzo.
Może czyśca mało, przetacznik i drakiew? Albo bez drakwi, a z czarnuszką na tyłach?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:06, 07 paź 2014

Do góry
to może koło coniki tylko wsadzić rosplenicę dla nawiązania- nie umiem ocenić czy tam 1 szt wejdzie, czy może 3 szt?
A przetacznik jednak nie biały, raczej ciemny by był dobry, bo sporo w okolicy jest jasnych kolorów. Tylko ten Finkowy przetacznik jest niziutki, czyli jako plamki w lub tuż za czyśćem. Jesli między carexami ( tak by było super)to jakaś ciut wyższa odmiana ok 50 cm
Chyba że obok coniki juz jest niezbyt słonecznie, to można by wtedy nawiązać barwą do purpury z tyłu i wsadzić tam świecznicę np brunette czy Atropurpurę
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:32, 07 paź 2014

Do góry
to w plecach tej rabaty która robimy są Coniki?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:09, 07 paź 2014

Do góry
Myślałam o przetaczniku tym
http://www.sklep.zielonypunkt-zieba.pl/veronica-incana-inspire-blue-przetacznik-klosowy.html
Ale wcale nie musi być koniecznie ten
Twój Pan z tego co wyczytałam z jego wypocin ( koszmarrrr) ma pare niskich przetaczników, tyle że winnych barwach
Ma biały Veronica incicle- wydaje się śliczny, biały tez by pasował zróżem , brązem i szarym.
http://allegro.pl/przetacznik-klosowy-icicle-i4551309206.html
Ale musisz go wypytać czy się nie pokłada, czy długo kwitnie, czy rzeczwyiście jest do 50 cm
Inne kolory to raczej różowe i tu trzebaby wiedziec dokładnie czy te róże pasują do siebie odcieniem. Ja wolałabym nie dawać różu

Carexów ile?- co ok 50-60 cm ile wlezie poza innymi dodatkami. One się super dzielą, z 1 sporej sadzonki można zrobić masę. Na sztuki Ci nie powiem,bo nie wiem jak wielkość rabaty.
Co w plecy?- może fotka, albo opis bardziej skrupulatny poproszę? I ile miejsca
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:59, 07 paź 2014

Do góry
Będzie pięknie, jak Magnolia tam widzi te plamki
Brązowego carexa za bardzo nie zacieniaj, u mnie im mniej ma słońca, tym marniejszy:/

pozdrawiam!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies