Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

W Gąszczu u Tess 09:43, 13 lis 2012

Do góry
KasiuWB - dzięki za gratulacje, też nieskromnie uważam, że w pełni zasłużone

Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:25, 12 lis 2012

Do góry
Kwiatkuhollandi - czekam z niecieprliwością na najnowsze doniesienia od Ciebie i dekoracje bożonarodzeniowe

Ulla moje bambusy rzeżyją we wnętrzu, gdyż u mnie w ogrodzie zimowym temepratura potrafi w 30 stopniowe mrozy oscylować w okolicach 3-4 stopni bo jedyne źródło ogrzewania to kominek i jeszcze silna wentylacja pod dachem... Więc idealne warunki dla bambusow.

Ania lampki zalinkuję jak dotra i sorawdzę czy nie szajs.... Griswoldów mam nadzieję, że Ci przypomniałam. Czy bardziej wariacka seria o rodzinie amerykańskiej niż "w krzywym zwierciadle" istnieje??? Ja zawsze gdy ich oglądam to się bardzo denerwuję nie wiem dlaczego

Tess - donice kupiłam białe, a na zdjęciach były szare więc dobrze zanotowałaś w ofercie są białe, szare i w kolorze tarakoty

Anipla - obiecałam zmienić a Ty pomagasz aby dobić do tysiączka Kurcze naprawdę musze nazwę wymyślić, bo się zbliża nieubłaganie

Bea-ta - pozdrawiam skoro szaro buro to u mnie dlatego coraz więcej koloru w domu i pomarańcz jest zastępowany czerwienią Dziękuję za komplimenta

Pszczólko - ja twierdze że jestem kopistą

Sebku - nie mam zdjęć z ubiegłego roku, bo ogrodowiskowo zaistniałam w styczniu 2012 po świętach ... I dopiero wówczas zmuszona zostałam do wzięcia aparatu do ręki
W Gąszczu u Tess 22:47, 12 lis 2012

Do góry
Droga Tess, uwielbiam do Ciebie zaglądać, zawsze ale to zawsze się uśmiecham
gratuluję osiągnięć w ukorzenianiu, bukszpan jak widać to już pryszcz dla Ciebie, ale za to jaki sukces z cisem i tu nie ma się co śmiać, że jedna sadzonka, bo podobno z cisem jest ciężko. Ja napewno nie będę próbować )) ale za to zaliczyłam w tym roku pierwszy sukces w ukorzenianiu bukszpanów, maleńkie są, ale jak cieszą
Pozdrawiam
p.s. tekst o sprzedaży wysyłkowej boski
W Gąszczu u Tess 22:39, 12 lis 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Tess sadzonki robi się w drugiej połowie lata czyli pod koniec sierpnia, dla cisów krzaczastych z piętką , biorąc sadzonkę z boku, a dla strzelistych z sadzonek wierzchołkowych, zrobiłam Ci zdjęcie może cosik na nim doczytasz

Aniu, a ja czytałam, że można je robić przez cały rok, nawet w styczniu

Dziękuję za lekturę, ale na razie nie planuję robienia sadzonek. Zima idzie
A na wiosnę poeksperymentuję, a jakże! Kto by tam czekał do sierpnia

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:35, 12 lis 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Kasiu, a może ta rura spustowa tylko tymczasowo, bo tę elewację jeszcze robią?
Jest szansa, że moze tak być?

Jaka odległość jest od końca daszku do granicy?

Bo coś mi się wydaje, że to wbrew wszelkim przepisom budowlanym.

Ech, sąsiedzi

Witaj Tess mam nadzieję, że tymczasowo, co nie zmienia faktu, że odprowadzenie wody z ich daszku jest przy samym ogrodzeniu, więc i tak woda będzie walić...
Odległość jest niewielka, ale dla informacji zmierzę miarką przy najbliższej okazji Oczywiście, że jest to wbrew przepisom, bo chyba takie coś powinno być conajmniej 3 metry od granicy
Pozdrawiam
Kolorowe rabaty 21:41, 12 lis 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Ale cudna!

No ale masz rację. to rzeczywiście nie jest ta odmiana.

To moze być to:
http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/35-zurawki-zuraweczki-tiarelle/27252-heuchera-orange-blush

Chyba nie.Ta ma zieleń,beż,róż brudnawy i troszkę ostrzejsze liście nie takie "okrągłe",ale może ...
Ja wiem,że to żurawka z Nałęczowa może kiedyś uda mi się zajechać do tej szkółki .Słyszałam,że tam dużo wybór.
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 21:06, 12 lis 2012

Do góry
Cześć Jagna fajnie , że się pojawiłaś, teraz zapewne będziesz częściej, bo i pogoda nie sprzyja ciągłym pracom w ogrodzie i powtórzę za Tess, nie przepadaj już na tak długo, przykra sprawa z sadzonkami, ale zrobisz nowe laurowiśnie od Ciebie świetnie rosną choć powoli

Tess ja nie dawałam popiołu do ukorzeniania bukszpanów
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:58, 12 lis 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Aniu, fajnie pokazałaś zmiany jakie wprowadziłaś w realizacji
Mam pytanie o bergrnię, co ją niedawno sadziłaś - czy pamiętasz, jaka to odmiana?
Bo bardzo ładnie sie przebarwiała. A ja mam jakąś starą odmianę i moja się nie przebarwia.

Buziam

dziękuję Teresko mam dwie odmiany bergeni, jedna to baby dol, druga nie wiem...
W Gąszczu u Tess 20:55, 12 lis 2012

Do góry
Tess sadzonki robi się w drugiej połowie lata czyli pod koniec sierpnia, dla cisów krzaczastych z piętką , biorąc sadzonkę z boku, a dla strzelistych z sadzonek wierzchołkowych, zrobiłam Ci zdjęcie może cosik na nim doczytasz
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 20:52, 12 lis 2012

Do góry
Jagna, fajnie, że wróciłaś
Nie przepadaj już na tak długo

Pytanko mam - ile popiołu drzewnego dodawałaś do ukorzeniania bukszpanów?
W Gąszczu u Tess 20:51, 12 lis 2012

Do góry
Ewcia88 napisał(a)
Ważne że cosik jest

Cosik to bardzo trafne określenie
Adekwatne do sytuacji
W Gąszczu u Tess 20:50, 12 lis 2012

Do góry
grembosia napisał(a)
A ile to jest "za dużo" jak piszesz?

No, jakaś 1/3. (! ! ! ) Powinna być, jak sądzę, co najwyżej garść.
W Gąszczu u Tess 20:48, 12 lis 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Tess a kiedy robiłaś te sadzonki cisa?

Pod koniec lipca. Tak przynajmniej zeznawałam w tym wątku:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=13
W Gąszczu u Tess 20:39, 12 lis 2012

Do góry
Tess a kiedy robiłaś te sadzonki cisa?
W Gąszczu u Tess 20:35, 12 lis 2012

Do góry
No coś Ty! jednej sadzonki???
W Gąszczu u Tess 20:25, 12 lis 2012

Do góry
Oczywiście, aparat foto nadal w niedyspozycji, zresztą po ciemku dziś w ogrodzie pracowałam, to i zdjęć nie dałoby się zrobić.
Ale ponieważ strasznie dawno żadnego pisma obrazkowego nie było, pokażę te, które udało mi się zrobić wczoraj, kiedy już aparat padał...

Zadołowałam sadzonki bukszpana, cisa i trzmieliny (tu te posadzone w skrzyneczkach, bo dla urozmaicenia, mam jeszcze sadzonki w doniczkach)

Te sadzonki są w dość dobrej kondycji, mam nadzieję na jakieś zawijaski bukszpanowe z własnoręczne wyprodukowanych sadzonek

Bardzo mizernym skutkiem zakończyła się moja pierwsza próba sadzonkowania cisów.
Z całej skrzyneczki udało się pozyskać jedną (słownie jedną) sadzoneczkę:

tu jej przepiękne korzonki:

a tu rzeczona sadzonka w całej swej mizernej posturze (kiedy toto urośnie?)

Wiem, co zrobiłam źle, i dlatego nie ukorzeniło się więcej. Wyczytałam kiedyś gdzieś na forum (chyba u Jagny) że do sadzonkowania dobrze jest dodać popiołu. To dodałam Dużo za dużo
W Gąszczu u Tess 20:13, 12 lis 2012

Do góry
No, w zasadzie teraz, o godz. 20.00, mogę już ogłosić koniec.

Może trudno w to uwierzyć (sama ledwie wierzę), ale już (wreszcie!) wszystko posadziłam!

Hurrra!!!

Co ja teraz będę robić? Dotąd, od dobrych kilku miesięcy wszystko kręciło się wokół ogrodu i roślin: sadziłam, dosadzałam, dzieliłam...

O czym będę teraz myśleć? Dotąd, od dobrych kilku miesięcy myślałam głównie o tym co, gdzie i kiedy posadzić...

Kiedyś będzie tu pięknie ... 20:01, 12 lis 2012

Do góry
Ja, jak tylko napisałaś, że to nie oryginały, już grzebałam w necie i trochę kopii wygrzebałam
Ale też poproszę namiary, jeśli wolno
Moja największa pasja - ogród 19:46, 12 lis 2012

Do góry
Kasik, mam kilka uwag - nie wiem, czy sensownych - do projektów.
Pozwolisz?
Na początek ten:

Generalnie - ładny
Ale: jeśli to są hortensje kwitnące na pędach tegorocznych, to oznacza, że kwitnąć będą od lipca.
Taki sam termin kwitnienia ma lawenda (jeśli to lawenda).
Czyli od maja do lipca nic nie będzie kwitnąć - no, chyba, że cebulowe planujesz

I mam prośbę, żebyś przy projektach opisała, jakie tam są roślinki. OK?

Buziam
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 14:44, 12 lis 2012

Do góry
Kasiu, a może ta rura spustowa tylko tymczasowo, bo tę elewację jeszcze robią?
Jest szansa, że moze tak być?

Jaka odległość jest od końca daszku do granicy?

Bo coś mi się wydaje, że to wbrew wszelkim przepisom budowlanym.

Ech, sąsiedzi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies