O, Danusiu, jak miło, że zajrzałaś!
Właśnie, miałam nadzieję, że jakaś osoba z doświadczeniem mi podpowie. Kompost własny również stosuję, obornik w miarę możliwości, do sadzenia zawsze. tylko u mnie tak słaba ziemia, że pomyślałam jeszcze o humusie, a ogród niestety ma swoje początki w erze przed Ogrodowiskiem, więc nie zadbałam prawidłowo o całą ziemię.
W zeszłym roku w maju, w ramach eksperymentu posypałam przed deszczem cały trawnik granulowanym obornikiem, bo do innego nie miałam dostępu. Miałam naprawdę piękny dywanik jak na leśne możliwości.
Nie, niedopuszczalne jest kładzenie kamieni na korzenie magnolii. Ona się płytko korzeni.
Ekobord ma sens jedynie między trawą a kamyczkami i pomiędzy różnymi rodzajami kamyczków, dla oddzielenia ich koloru. Pomiędzy korą a trawnikiem ekobordu nie kładź.Tylko sobie utrudnisz późniejszą pielęgnację brzegów trawnika.
Ja bym poczekała jeszcze z tydzień co najmniej, czy pogoda si ę będzie ocieplała, czy przyjdą chłody. W sumie dla tych hortensji to nie ma już znaczenia, to tylko dla własnego komfortu bym odłożyła. Lgnie ziemia, bo tylko po wierzchu rozmarznięta, więc niewygodnie się robi i zimno w łapki będzie. Można się przeziębić.
Ale jak potem masz dużo więcej ważnej roboty, to tnij.Ja czekam, co najwyżej będę usuwać okrycia zimowe ze stroiszu jodłowego.
Jeśli to ma być w miarę równy szpaler, to przesadzić, a tutaj dosadzić tak dużego, jak pozostałe. Ten nigdy nie dogoni, coś mu dolega, albo tam ziemia słaba, albo jakieś wapno czy coś leży, albo piach.
Bukszpana tak, ale wiśni - absolutnie nie.
W ogóle nie tniemy tych wiśni, ale jak musisz to latem. Wiosną to one kwitną, jesli przytniesz, pozbawisz się najlepszego, czyli kwiatów.