Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród niby nowoczesny ale... 21:14, 26 wrz 2014

Do góry
aage napisał(a)

Przycinasz seslerię? kiedy?

Aage witaj u mnie
Seslerii jeszcze nie przycinalam. Rośnie u mnie odpaździernika 2013r
Więc jeśli będę przycinać to dopiero po zimie - wiosną razem z innym trawkami - ale to zależy jak b edzie wyglądać. Ale tak jak pisala Magnolia - jak bedzie brzydka ciachnąć krótko - za 2 tygodnie bedzie piękna. Więc tak zrobię

iwonadm napisał(a)
pięknie pięknie zachwyca niezmiennie

Dziękuję Miło mi bardzo!

Tusiala napisał(a)
Fajnie, że wreszcie dałaś nowe zdjęcia. Uwielbiam tutaj spacerki. W Twoim ogrodzie porządek, harmonia i taki spokój. Jeden dominujący kolorek

Marta...u Ciebie też mam zaległości...ale siara! Dziękuję kochana!

kamasja napisał(a)
Madziu super jak zwykle, mogę tak siedzieć i oglądać wciąż. Lubię ludziom "zaglądać w ogródki" a tu można bezkarnie.Miodzik. Czytam te wszystkie nazwy traw roślin i wszystko już mi się miesza ale stipa to moja miłość po bukszpanach (niestety jeszcze jej nie mam bo na wiosnę nigdzie nie było)poczekam do przyszłego roku i gdzieś wcisnę bo jest obłęna.

Oj ja też lubię tak zaglądać
Stipa jest przecudna...jak dalej jej nie znajdziesz to przypomnij się bo pewnie uda mi się zebrać nasiona- może i siewki ale to zależy od naszej kochanej pani zimy
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 19:23, 25 wrz 2014

Do góry
Aga, zadam od razu pytanie, bo pewnie się nie doszukam sama... Podobno Magnolia radziła Ci kiedyś wsadzenie kilku sadzonek w jeden dołek, aby uzyskać formę wielopienną - czy to nie była przypadkiem brzoza? i czy zrobiłaś tak?
Szukam wielopiennych brzóz pożytecznych, ale nie wiem, czy znajdę. Pomyślałam o takim prostym rozwiązaniu i Beata-Butterfly skierowała mnie właśnie do Ciebie .
W Gąszczu u Tess 11:16, 25 wrz 2014

Do góry
ewentualnie zawilce np. pajęcznowaty - ładnie, ale efekt czasowy
W Gąszczu u Tess 11:15, 25 wrz 2014

Do góry
z traw może by się sprawdziło proso. Tylko z tych odmian stojących bardzo pionowo- Heavy Metal jest takie, ale wysokie- ok 150 cm. Podobno Warior jest tez poionowe, tylko ciut niższe- do 120 cm. Ale warto by było sie upewnić czy się nie rozwala nigdy.
To proso ma bardziej niebieskawa zieleń, więc nie byłoby idealnego połączenia barw zielonych, jednak to jest tak subtelne że nie sądzę żeby komuś przeszkadzało.

Z bylin - Języczka przewalskiego jesli nie jest tam za sucho- wysoka, strzelista, smukła.
W Gąszczu u Tess 10:44, 25 wrz 2014

Do góry
tak, dużo, inaczej rośnie, ale po deszczu a czasem i bez tego się wyłozy.
Dlatego tak drążę temat słońca.
W Gąszczu u Tess 10:22, 25 wrz 2014

Do góry
tak, jest całkiem niezły. Tylko jak by się dało, to Rhododedrona bym troche wgłąb pchneła żeby z czasem z takiej perspektywy jak robiłas zdjęcie nie zasłonił całkiem kul cisowych.
Ale wiesz to tak ze zdjęcia.

Kurcze, wydaje się że to nie jest całkiem słoneczna rabata po roślinach na niej. Jeśli tak, to nie sadź tam trzcinnika, bo będzie się pokładał
W Gąszczu u Tess 10:16, 25 wrz 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
Jej, pomroka czarna- nie poznałam że to one na zdjęciu. szukałam poprostu maluchów, a to kolosy!
Jak będą miały 1.5 metra, to pewnie że molinia Variegata za niska.
Trzcinnik Overdam pod warunkiem że jest tam słonecznie to jednak dobry wybór do takiej wysokości. I wcześnie zakwitnie i odpowiednio delikatny.

Skąd tak Cię dobrze znam?- wiem jak sama bym się zachowała po takim znalezisku. A Ty przecież masz ten sam wirus co wszyscy tutaj i ja oczywiście też.

Dzięki, Magnolio
Czyi Twoim zdaniem ten mój pomysł przesłony z buksików z trawami w tym miejscu ( i z tą duża kulą na rabacie i rodkiem) jest do zaakceptowania?
W Gąszczu u Tess 09:46, 25 wrz 2014

Do góry
Jej, pomroka czarna- nie poznałam że to one na zdjęciu. szukałam poprostu maluchów, a to kolosy!
Jak będą miały 1.5 metra, to pewnie że molinia Variegata za niska.
Trzcinnik Overdam pod warunkiem że jest tam słonecznie to jednak dobry wybór do takiej wysokości. I wcześnie zakwitnie i odpowiednio delikatny.

Skąd tak Cię dobrze znam?- wiem jak sama bym się zachowała po takim znalezisku. A Ty przecież masz ten sam wirus co wszyscy tutaj i ja oczywiście też.
W Gąszczu u Tess 09:18, 25 wrz 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Kasiu, relacji wideo nie będzie, ba, w tej ekscytacji nawet o zrobieniu fotek nie pomyślałam
Toszko, Beatko, pokazuję

A tu miałyby być. Nie widzimy bałaganu ani na rabacie (ona nadal w realizacji), ani na placyku gospodarczym (nie nadążam).

Pomiędzy nimi trawy. Co wy na to?

Tu na rabacie czyli po prawej na zdjęciu?
Kostki z buksów, super sprawa. Trzcinnik i miskant chyba za wysokie żeby dobrze wyglądały między kostkami. Może źle to rozumiem?
Jesli coś pomiedzy to może molinia Variegata- jak na nia patzrysz pojedyńczo, to nic specjalnego, ale rozrośnięta i wiecej niż 1 szt ślicznie rozjaśnia a i kształt ma ładny- fontannowy.
Ja sobie Ciebie doskonale wyobrażam na szpilkach grzebiącą w kontenerze z urobkiem. Jeszcze wyobrażam sobie uśmiech tryumfalny, a nawet głośne okrzyki jak ulokowałaś już te buksy w samochodzie.
Moja "przyziemna" :) pasja 08:04, 25 wrz 2014

Do góry
butterfly napisał(a)

A takie cos to zaproponowała Magnolia dla Agniechy, i to chyba chodziło o brzozy, choć moge się mylić...
Podpytaj, bo sadziła coś takiego

Dziękuję za podpowiedź , zgłoszę się do Agniechy.
Moja "przyziemna" :) pasja 21:00, 24 wrz 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Zastanawiałam się też nad wsadzeniem np 3 małych w jeden dołek, ale nie jestem przekonana...

A takie cos to zaproponowała Magnolia dla Agniechy, i to chyba chodziło o brzozy, choć moge się mylić...
Podpytaj, bo sadziła coś takiego
Pszczelarnia 11:45, 24 wrz 2014

Do góry
Joku napisał(a)
Moim zdaniem ten bodziszek to Rozanne. Skoro tak rośnie, kwiaty też mi pasują. U mnie zrobił podobnie jak u ciebie, zarósł wszystko dokoła. Próbowałam go wiosną wykopać, ale nie dałam rady. Będę próbować ponownie wiosną

Może masz rację.
Rozanne powinien mieć do 40 cm, himalajski, ok 50cm. Kwiaty ze zdjęcia rzeczwiście bardziej wygladaja jak Rozanne, himalajskiego maja płatki bardziej oddzielne. Ale głowy nie daję.
Rozanne powinien mieć dolne części pędów różowawe, himalajskiego nie wiem
Ogród w duszy mi gra... 23:27, 23 wrz 2014

Do góry
Mam tam 10 hortek, ale sadzonych co około 80cm
Jutro zmierzę ile miejsca zajmują w każdą stronę od narożnika.
Mam je dość mocno odsunięte od narożnika i tuj, bo za nimi mam jeszcze miskanty.

Drzewa: w narożniku brzoza - która już była. Po lewej wiśnia royal burgundy, po prawej magnolia galaxy /bo jednak chcę mieć też wiosną kwiaty.... na drzewach /
Makowo na Kociewiu 21:37, 23 wrz 2014

Do góry
malkul napisał(a)
kochana to Magnolia jest mistrzynią ja tylko posadziałam
ale stipy też kocham od pierwszego wejrzenia!!

Magnolia...to prawda ale Ty jesteś mistrzynią od nowoczesnych efektów trawiastych
Makowo na Kociewiu 21:10, 23 wrz 2014

Do góry
kochana to Magnolia jest mistrzynią ja tylko posadziałam
ale stipy też kocham od pierwszego wejrzenia!!
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 17:57, 23 wrz 2014

Do góry
Mamy ciąg dalszy strony której część pokazałam wcześniej. Magnolia /kwitnie na żółto/, potem ostrokrzew, choinka /przecież nie wiem jaka i przy domu przy małym tarasie juka /chyba tak to się nazywa/.

/
Pszczelarnia 09:06, 23 wrz 2014

Do góry
kompost kojarzy mi się z bogactwem- kto go ma, tenbedzie miał pełną spiżarnię ( albo widoki bujne). Ja swój kompost'zjadłam' już latem.

Pluskwica urocza, reszta też bardzo.
A bodziszek szalony to nie jest jakiś himalajski, np Jonsons blue?
http://ogrodywodne.pl/geranium_himalayense_johnsons_blue/

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:14, 22 wrz 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
Karola zostaw teraz jeżówki, nie dziel ich. Na wiosnę dopiero. Nie lubią jesiennego podziału, potrafią się nie obudzić wiosną po dzieleniu. Teraz jak nie musissz to nawet nie przesadzaj.
Green Jewel z czym?-np z carex bronze form, z szałwią omszoną ( tylko odmianową żeby się nie pokładała, najlepiej niezbyt wysoką)

A ja musiałam i przesadziłąm ale z bryłą ziemi. Zobaczymy. Szkoda by było padnięcia, bo niektóe odmianowe były.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:39, 22 wrz 2014

Do góry
popcarol napisał(a)

Super rada, tez tak zrobię, ale nasion nie mam - chyba poczekam aż się same wysieją, te które kwitną teraz.. ewentualnie porozrzucam nasiona po rabatach? może coś z tego będzie - więcej niż w doniczkach...

Dzięki, Marto!

na zdrowie. Ale tez klują się dość długo
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:38, 22 wrz 2014

Do góry
tak, w niedzielę spokojniej zdecydowanie. A czasem tez miłe niespodzianki- np olej rzepakowy po 8 zł. Nie kupiliśmy, ale został nam w głowie. Wróciliśmy po niego po 10 minutach- kosztował już 5 zł.
Za to zdrowy chleb na zakwasie wyszedł nam bokiem- dzieci stwierdziły że jest taki stary że można nim zabić, i może faktycznie jest zdrowy, bo paskudny. Nie wiem co nam się stało że kupiliśmy go bez sprawdzenia świeżości
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies