Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Niby ogródek pszczółki Majki 12:40, 23 lip 2020

Do góry
No jejku, mimo że daleko do efektu wow, to już mnie cieszy ten widok
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 12:34, 23 lip 2020

Do góry
W sumie to bardzo polubiłam to jeżówkowe poletko, codziennie wypatruję nowych
kolorów
Sezon 2017 u Hanusi 12:08, 23 lip 2020

Do góry
Basiu, zgubić ciężko, najlepiej nie nabierać na siebie za dużo. Ja latem zawsze gubię, ale placki raz na jakiś czas nie zaszkodzą. Odstawić kiełbasy z marketu, keczupy i pszenną mąkę z cukrem. Pić raczej zieloną herbatę,m najlepiej taką z grządki- mięta, pokrzywa, melisa, krwawnik, rumianek, bratki i stokrotki. Wybór duży, a najlepiej wszystko razem. Latem zawsze gubię 5 kg. Ale co zimą zbiorę, to też się nie ukrywa.

Dziś kolejny wypad do ogrodu. Nie wiem tylko czy zostawać, pogoda coś bardzo niepewna. Miłego weekendu, a dla Was rabatka z koperkiem.

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 11:35, 23 lip 2020

Do góry
Dziś trzy jajka póki co. Co do wielkości, to jest bardzo różna, zdarzają się podwójne żółtka, pierwsze jajeczka bardzo małe. Tu porównanie:

W tle taka średnia
Ale jest ich tyle że Rodzicom mogę podrzucić

Krwawnik wiązówkowaty polecam, zero opieki jedynie dużo słońca,bkwotnie już dlłuugo. Na jesieni dosadzę mu niskie fioletowe budleje i rabata z głowy
W tle jest rząd grackow, których oczywiście nie widać bo pomidory zasłaniają buahaha

Jedyne co mnie lubi to warzywa, tu brukselka, chyba na targ z nią pojadę jak obrodzi haha

Różowe borówki pierwszy raz owocują, po trzech latach, pink lemonade nazywa się odmiana. Zobaczymy jak w smaku?
Ogród bez reguł 11:35, 23 lip 2020

Do góry
No cóż, zobaczymy, jakie przetrwają ten sezon... W sumie jest tyle pięknych odmian, że można przebierać i wybierać

Przedziwny Ogród 11:33, 23 lip 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Sliczne Lilie , róże, hortesje,floksy.. no piękne kolorowe lato

Zawsze lato kojarzyło mi się z ogromną ilością kolorów i kwiatów. Uwielbiam patrzeć na niestrudzone pszczoły i bąki, które przepychają się między płatkami kwiatów, by dotrzeć do nektaru. Na motyle, które są wisienką na torcie mojego ogrodu. A wszystko psują hałaśliwe szpaki, których jest setki jeśli nie tysiące.
Dziękuję za odwiedziny i tyle miłych słów
Pozdrawiam

Kłopoty - problemy z trawnikiem 11:28, 23 lip 2020

Do góry
Witajcie,

Mam nowy trawnik robiony od tego roku na przestrzeni ok 30m2. Dosiewałem trawę wpierw do zacienionych miejsc (kwiecień-maj), a następnie dokupiłem do ubytków trawę regeneracyjną dosiewaną z początkiem czerwca - siałem dość gęsto, gdyż nie wszystkie miejsca tam gdzie ubytki chciały rosnąć.
W połowie czerwca też skorzystałem z nawozu Florovit szybki efekt ze względu na skład w którym nie ma tylko samego azotu (19,0% (N) azot całkowity; 5,4% (N) azot azotanowy; 13,6% (N) azot amonowy; 6,0% (P2O5) pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie; 3,9% (P2O5) pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w wodzie; 2,5% (MgO) tlenek magnezu całkowity; 4,0% (Fe) żelazo całkowite.).
Po kolejnym skoszeniu na początku lipca zauważyłem małe (ok. 5cm średnicy) miejsca w których trawa jest jakby zwłókniona, przesuszona i sklejona ze sobą równocześnie. Myślałem, że może to resztki skoszonej i wilgotnej trawy, więc uznałem że "natura sobie z tym poradzi"
Na dzień dzisiejszy kępki robią się powoli coraz większe i jest ich coraz więcej, jak na dodanych zdjęciach (stan na przed jutrzejszym koszeniem), dodam że jest to w miejscu zacienionym - pod balkonem. Próbując to usunąć, zauważyłem, że nie jest to stara trawa, tylko żywa się tak "posklejała" - chcąc to wyrwać, zostaną mi puste miejsca.
Trawnik nie rośnie jakoś super szybko, stąd koszę raz na dwa tygodnie. Podlewanie bardzo intensywne wieczorem co dwa dni. Zamierzałem też zgodnie z zaleceniami wykorzystać do końca ten sam nawóz w połowie sierpnia (1kg/30m2), a następne nawożenie ewentualnie już jesienią z nawozem jesiennym.
Jakiś pomysł co to jest, jak się tego pozbyć?
Za drzwiami do ogrodu... 11:00, 23 lip 2020

Do góry
violaskom napisał(a)

Piękny ogród. Co to za jeżówka na pierwszym zdjęciu? I na drugim jaka to odmiana monardy?

Ta jeżówka to Supreme flamingo we wczesnej fazie rozkwitu. Potem robi się pełniejsza i ma trochę bardziej zdecydowany kolor. Zrobiłam jej specjalnie przed chwilą zdjęcie.

Nie znam niestety odmian moich monard.A mam pięć różnych:
Przedziwny Ogród 10:38, 23 lip 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Liliowce śliczne i jeżówki i ...... wszystko

Dziękuję bardzo Sylwuniu

Za drzwiami do ogrodu... 10:31, 23 lip 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Jakie jeżówki! I ważka! I ozdoby!Pozachwycam się jeszcze trochę

pięknie!

pozdrawiam!

Witaj! ...idę jeszcze poupiększać
Za drzwiami do ogrodu... 10:28, 23 lip 2020

Do góry
Za drzwiami do ogrodu... 10:26, 23 lip 2020

Do góry
Za drzwiami do ogrodu... 10:22, 23 lip 2020

Do góry
Wpadam na chwilkę z zaległymi zdjęciami i pędzę do ogrodu szukać miejsca na nowe rośliny
Za drzwiami do ogrodu... 10:16, 23 lip 2020

Do góry
anpi napisał(a)

Piękny ogród. Co to za jeżówka na pierwszym zdjęciu? I na drugim jaka to odmiana monardy?
Za drzwiami do ogrodu... 10:09, 23 lip 2020

Do góry
Ewa, wysiewają mi się ostróżeczki, te jednoroczne.Zawsze jest ich gęsto w pobliżu tych matecznych ,ale i różnych miejscach oddalonych Wyrywam jak chwast, ale czasem za dużo zostawię, bo mi szkoda i potem żałuję ,bo zagłuszają resztę.
Jeżówek ciągle dokupuję po kilka, ale też mam już sporo z własnych siewek.

Chwasty w trawniku 09:43, 23 lip 2020

Do góry
Dzień dobry,

6 tygodni temu posiana trawa w przydomowym ogródku, lekko ponad 300 m2.
Była już dwa razy koszona, a sama trawa nawet ładnie się zagęszcza.
Jak wielu świeżych "zakładaczy" trawnika po raz pierwszy popełniłem podstawowy błąd nie odchwaszczając gleby przed wysianiem nasion.
W związku z tym mam na trawniku sporo chwastów tych dwuliściennych jak i jednoliściennych.
Dwuliściennymi się nie przejmuję bo widać, że znikają po kolejnych koszeniach, ale najgorsza jest chwastnica jednostronna!
Wyrywałem ją ręcznie, ale jest tego zbyt dużo i za szybko się rozprzestrzenia.

Mam w związku z tym pytanie:

Czy mogę na tak młody trawnik zastosować oprysk środkiem Puma Uniwersal 069 EW firmy Bayer w celu wyeliminowania tej nieszczęsnej chwastnicy i czy nie zaszkodzi to trawie?

Skład mojej mieszanki to Johnsons General Purpose:

- 10% Życica trwała (Lolium perenne - Esquire)
- 30% Kostrzewa czerwona (Festuca rubra - Maxima 1)
- 50% Kostrzewa trzcinowa (Festuca arundinacea - Starlett)
- 10% Wiechlina łąkowa (Poa pratensis - Geronimo)

Tak wygląda trawnik na dzień dzisiejszy:

Przerwa na kawę... 09:37, 23 lip 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
Hortka jest ale jeszcze nie kwitnie )

Prawda jest, że doły są puste ale rośliny już na nie mam tylko mi nie wchodzą w takim układzie jak jest teraz

Moim skromnym zdaniem tam jest potrzebna jedna, większa bryła zamiast wielu małych roślin. Zrównoważy korony drzew i te duże krzewy po lewej.

Kasya napisał(a)
Takie niuanse to niestety najlepiej oceniać na żywo
Zdjecia nie oddają głębi

Zgadzam się.
Przerwa na kawę... 09:24, 23 lip 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
Basia zainspirowała mnie do zrobienia lawendowego wianka

Piękny Iwonko, super że popchnęłam Cię do tego... to też relaksuje, takie plecenie..
Och jak ja wiem o czym piszesz, naprawdę. Też odpuściłam trochę, nawet nie odchwaszam tak bardzo bo i nie widać miejscami podziwiam teraz tylko i gdzieniegdzie przekwitające róże przycinam. Też jestem uziemiona a teraz okazuje się że jeszcze to potrwa. Zdziczałam przez to trochę, nie chce mi się z nikim gadać, a jak już gadam to trochę na siłę... taki czas. Kiedy będzie lepiej... eeech.
Przerwa na kawę... 09:19, 23 lip 2020

Do góry
Hortka jest ale jeszcze nie kwitnie )

Prawda jest, że doły są puste ale rośliny już na nie mam tylko mi nie wchodzą w takim układzie jak jest teraz
Przerwa na kawę... 08:56, 23 lip 2020

Do góry
Moim zdaniem problem z tym rogiem jest taki, że jest on za pusty w stosunku do reszty, szczególnie na dole. Ja tam w róg wsadziłabym jakiś ozdobny, duży krzew o jasnych kwiatach albo liściach. Wiem, że byłoby to kosztem innych roślin, ale zobacz:
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies