Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:47, 05 mar 2018

Do góry
Aniu, zajrzę do twojego wątku, to może zorientuję się w sytuacji i coś lepiej będę mogła doradzić.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:15, 04 mar 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pod górkę akurat ja projektowałam)
Danusiu ogród Kasi cudny (zresztą jak wszystkie ogrody, które projektowałaś i projektujesz).
Pamiętam, że był to jeden z pierwszych ogrodów, które zaczęłam podglądać na Ogrodowisku m.in. ze względu na podobny układ terenu ogrodu. Potem niestety gdzieś zagubił mi się ten wątek i teraz Zuza mi go przypomniała Pamiętam, że na początku przeraził mnie u Kasi trochę przytłaczający ogrom kamienia, ale potem zaczęły się świetne nasadzenia i dzisiaj to zupełnie inny ogród
Muszę dokładnie przeczytać i przeanalizować cały wątek może pojawią się rozwiązania na moje dylematy
Największy dylemat, który muszę rozwiązać to czy w dobrym kierunku idę dzieląc ścieżką tę moją skarpę na jakby dwa tarasy. Drugi to czy robić ten murek (nie chciałabym efektu kamiennej ścianki czy jednak iść w nasadzenia a może ta obwódka bukszpanowa? No i ostatni czy wsadzenia drzewa/drzew na tak niewielkiej skarpie da efekt "powiększenia" ogrodu i złudzenie pociągnięcia ogrodu poza ogrodzenie (za ogrodzeniem wąska trawiasta droga a nad drogą nieużytki częściowo obsadzone młodym laskiem brzozowym

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:09, 04 mar 2018

Do góry
Anna_ogrodniczka napisał(a)
Witam gorąco (u mnie na Sląsku zima tez nie popuszcza dzisiaj rano było -15)
Danusiu czy mogę poprosić o rade?
Chciałabym w przedogrodku posadzić szpaler z ok. 5 niskich róż w kolorze białym lub różowym czy wybór pashminy lub aspiryn rose będzie dobry?
Na pierwszym planie mam tuje szmaragd następnie różaneczniki i właśnie na tym tle ja widziałabym róże (w miarę zdrowe i powtarzające kwitnienie)
Danusiu spójrz łaskawym okiem na moje pytanie i będę wdzięczna za podpowiedz
pozdrawiam serdecznie i życzę dobrego dnia

Polecam Aspirin Rose, ma wiele kwiatów, jest okrywowa. Jeśli szpaler to tylko ona

Ale różaneczników bym z różami nie zestawiała. To dwa całkiem inne światy.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:56, 04 mar 2018

Do góry
oliwka napisał(a)
Witam Danusiu,
zajęłam się wreszcie planami ogrodowymi na moim balkonie. Mam w związku z tym prośbę o poradę. Co pnącego mogłabym posadzić do palety na zacienionej scianie ? W ubiegłym roku rósł piękny cytrynowy wilec, ale paleta ma za mało miejsca i ziemia co chwilę wysychała. W upalne dni nie można było zostawić jej bez opieki i podlewania.
Czy mogłabyś doradzić coś co będzie sobie radziło bez wody a jednocześnie szybko zarośnie? Czy zmienić paletę ? tu można zobaczyć jak wyglądało to dotychczas:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5302-ogrodek-warzywny-na-balkonie?page=43

Nie wiem co doradzić bo wszystko na balkonie potrzebuje wody i sporego zapasu ziemi. Pnącza intensywnie rosną więc baz opieki nic nie wytrzyma.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:54, 04 mar 2018

Do góry
yolka napisał(a)

Na Kujawach laurowiśnie też wytrzymują, ta rośnie w Kruszwicy, potem usunę. Te najpierw to moje maluchy, te w Kruszwicy są dalej

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2999-ogrod-z-widokiem-na-jezioro?page=570

Bardzo dobrze się mają Oby do wiosny.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:53, 04 mar 2018

Do góry
Milka napisał(a)
Masz rację, we Wroclawiu one są niemal wszędzie, czyli dość pospolite.
Jak się wyrobie , pokażę moje aktualnie, choć lepszym miernikiem jest glogownik Red Robin, dalam foty u siebie, -15 w nocy, a on trwa.
Ukorzenic ci laurowisnie, przy okazji ciecia wiosną?

Nie ukorzeniaj Irenko, muszę zrezygnować z ich uprawy. To już drugi raz.
Chora dracena 21:19, 04 mar 2018

Do góry
buhehe napisał(a)
Witam!
Mam problem z draceną widoczną na zdjęciach.
https://imgur.com/a/xIwBc
Ma ona dwa pnie z każdego wychodzą trzy łodygi.
Problem zaczął się jakieś dwa miesiące temu
Pień zrobił się miękki(dosłownie pusty w środku), a łodygi uschły, przy czym ulatniał się z nich brzydki zapach, więc musiałem w jednym pniu uciąć dwie łodygi. Dodam, że do dzisiaj jedna łodyga się trzyma na tym pniu.
Olałem sprawę, bo drugi pień miał się dobrze i nic mu nie było, łodygi miały zielone liście, itd.
Ale choroba przeniosła się na drugi pień, bo od dołu zrobił się minimalnie miękki do tego jedna z łodyg straciła całkowicie liście i zrobiła się czarna na końcu. Druga łodyga trochę opadła, ale liście trzyma, a trzecia łodyga wygląda w porządku, chociaż trochę liści zgubiła.
Teraz pytanie. Co dalej robić?
Czy uciąć łodygi z liśćmi i wstawić je do wody, aby puściły korzenie, czy może ten jeden pień całkiem wyciągnąć z gleby, usunąć chore korzenie i przesadzić do nowej ziemi?

Wyrzucić, tego się nie da zatrzymać.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:23, 03 mar 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Laurowiśnie w czasie dużego mrozu i tam, gdzie liście wystają ponad śnieg, marzną, a liście brązowieją. Przerobiłam to w zeszłym roku. Ale jak to pisałąm, Wrocław to całkiem inna, lepsza Polska

Moja laurowiśnia trzyma się dzielnie i oby tak zostało.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:21, 03 mar 2018

Do góry
Laurowiśnie w czasie dużego mrozu i tam, gdzie liście wystają ponad śnieg, marzną, a liście brązowieją. Przerobiłam to w zeszłym roku. Ale jak to pisałąm, Wrocław to całkiem inna, lepsza Polska
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:16, 03 mar 2018

Do góry
Pod górkę akurat ja projektowałam)
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:02, 03 mar 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No to masakra powiem. Jałowiec...niemożliwe.
Najgorzej w tym roku będą miały laurowiśnie.

A czemu Danusiu?
Moje mają się dobrze, nawet ta małe, w donicach, co ukorzeniałam.
Miłkowo - sezon 2016-2022 22:10, 02 mar 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Irenka cytowałaś twarz, a ja ryby Poczekaj chwilkę aż zdjęcie się pokaże.

Skąd weźmiesz skorupy?

Danusiu mnie się ryby nie pokazują Dłuuuugo czekałam.
Ogród pod akacjami 20:05, 02 mar 2018

Do góry
Nom, faktycznie masz piękne byliny i ostnica by się przydała jak nic. Moja stale w garażu a chętnie bym już do namiotu ją wstawiła,żeby podpędzić. Mam nadzieję., że nie zmarnuje się.
Miłkowo - sezon 2016-2022 19:55, 02 mar 2018

Do góry
Irenka cytowałaś twarz, a ja ryby Poczekaj chwilkę aż zdjęcie się pokaże.

Skąd weźmiesz skorupy?
Miłkowo - sezon 2016-2022 18:53, 02 mar 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Irenko takie coś u was widzę

Właśnie to cytowałam
Córa wynalazła, jakie chce zrobić, ale nie mogę linka znaleźć;
z tymi winobluszczami, to tylko robotę miałam, a tak dołem pójdzie żywopłot z laurowiśni, cięcie raz w roku i to na murze; mam jeszcze jeden pomysł w zanadrzu, bo na tę mozaikę, to mnóstwo materiału trzeba i czasu aby to wykonać.
Miłkowo - sezon 2016-2022 18:26, 02 mar 2018

Do góry
Irenko takie coś u was widzę
Miłkowo - sezon 2016-2022 16:53, 02 mar 2018

Do góry
Gardenarium
Danusiu cieszę się, że tak to odbieraszcmok

ElzbietaFranka
Werwa i chęć do ogrodu jest, do domowych prac niekoniecznie
Też zimnina, w nocy do -15, dzień -10, dziś -6, ale bez grama śniegu, rośliny wyglądają masakrycznie. trudno, trzeba wierzyć, że będzie ok. Za to jest pięknie, słonecznie, sucho i zdrowo
Kadzisz, kadzisz

Basilikum
U mnie też mrozi, ale jest już choć długi dzionek dzięki Izuś

MonikA
Były soczyste, teraz przez ten mróz, to jakby popiołem posypane pozdrawiam serdecznie

Ewa777
Właśnie z powodu dużego ogrodu, muszę dłużej robić; mur obecnie łysy, pomysły się klarują powoli;
chodzi o coś takiego, ale temat ogrodowy
mozaika ozdobna na murze

a mur obecnie tak
jeszcze korzenie-konary winobluszczów mi zostały do wykopania, jak mrozy odpuszczą

yolka
jeśli ma różowe okulary, to może nie zauważy Jolu

Juzia
cmok
pstryczki

Skrętnik - rozmnażanie skrętnika 15:31, 02 mar 2018

Do góry
Ela, ależ pięknie i zdrowo prowadzone. Jak na wystawie, czyściutko i ślicznie.
Paeonia - Piwonia 15:30, 02 mar 2018

Do góry
Ta z prawej moim zdaniem najlepsza.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies