Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Gardenarium 21:56, 04 mar 2018

oliwka napisał(a)
Witam Danusiu,
zajęłam się wreszcie planami ogrodowymi na moim balkonie. Mam w związku z tym prośbę o poradę. Co pnącego mogłabym posadzić do palety na zacienionej scianie ? W ubiegłym roku rósł piękny cytrynowy wilec, ale paleta ma za mało miejsca i ziemia co chwilę wysychała. W upalne dni nie można było zostawić jej bez opieki i podlewania.
Czy mogłabyś doradzić coś co będzie sobie radziło bez wody a jednocześnie szybko zarośnie? Czy zmienić paletę ? tu można zobaczyć jak wyglądało to dotychczas:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5302-ogrodek-warzywny-na-balkonie?page=43

Nie wiem co doradzić bo wszystko na balkonie potrzebuje wody i sporego zapasu ziemi. Pnącza intensywnie rosną więc baz opieki nic nie wytrzyma.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:09, 04 mar 2018

Anna_ogrodniczka napisał(a)
Witam gorąco (u mnie na Sląsku zima tez nie popuszcza dzisiaj rano było -15)
Danusiu czy mogę poprosić o rade?
Chciałabym w przedogrodku posadzić szpaler z ok. 5 niskich róż w kolorze białym lub różowym czy wybór pashminy lub aspiryn rose będzie dobry?
Na pierwszym planie mam tuje szmaragd następnie różaneczniki i właśnie na tym tle ja widziałabym róże (w miarę zdrowe i powtarzające kwitnienie)
Danusiu spójrz łaskawym okiem na moje pytanie i będę wdzięczna za podpowiedz
pozdrawiam serdecznie i życzę dobrego dnia

Polecam Aspirin Rose, ma wiele kwiatów, jest okrywowa. Jeśli szpaler to tylko ona

Ale różaneczników bym z różami nie zestawiała. To dwa całkiem inne światy.

Instagram Ogrodowiska
Anna_ogrodni... 08:25, 05 mar 2018

Danusiu dziękuję bardzo za poradę dobrze ze zwróciłaś mi uwagę na towarzystwo moich rośli całkiem o tym zapomniałam (co fachowiec to fachowiec).
Danusiu w moich planach róże nie maja rosnąc w bezpośrednim towarzystwie różaneczników odległość jaka ich ma dzielić to ok.3m gdzie rosną kwiaty wiosenne a później jeżówki.Danusiu czy mogę te róże tam posadzić czy raczej pomyśleć o innych rośliny?
Pozdrawiam serdecznie i życzę dobrego dnia
Gardenarium 08:47, 05 mar 2018

Aniu, zajrzę do twojego wątku, to może zorientuję się w sytuacji i coś lepiej będę mogła doradzić.

Instagram Ogrodowiska
Anna_ogrodni... 09:20, 05 mar 2018

Bedę bardzo wdzięczna Danusiu
Jak wrócę z pracy to wkleję zdjęcie poglądowe miejsca o które pytam tak że zapraszam najwcześniej wieczorem o ile mogę tak nieśmiało powiedzieć
Jeszcze raz dziękuję i życzę dobrego dnia
Gardenarium 12:40, 05 mar 2018

Oczywiście, z przyjemnością wpadnę, choć muszę powiedzieć, że mam teraz masę pilnowania, bo przybył nam piesek. Wczoraj wzięliśmy ze schroniska pod Lublinem trochę "kołtuniastego" pieska. Daliśmy mu na imię Kwiatek

Decyzja była szybka, zaraz po znalezieniu jego na olxie.

Na razie przechodzi naukę mieszkania w domu z naszą suczką Kreską

Mały piesek, którego trzeba nauczyć odwagi

Instagram Ogrodowiska
Kasiek 12:47, 05 mar 2018

Ja kudlaty, piegowaty...
Wiec piesow trzeba miec dwa
i kota na dodatek
i wtedy mozna sie
cieszyc z wesolej chaty

Gratuluje z calego serca i ciesze sie przeogromnie Dlugich lat Wam zycze w tym stadzie
Roocika 12:50, 05 mar 2018

Gardenarium napisał(a)
Oczywiście, z przyjemnością wpadnę, choć muszę powiedzieć, że mam teraz masę pilnowania, bo przybył nam piesek. Wczoraj wzięliśmy ze schroniska pod Lublinem trochę "kołtuniastego" pieska. Daliśmy mu na imię Kwiatek

Decyzja była szybka, zaraz po znalezieniu jego na olxie.

Na razie przechodzi naukę mieszkania w domu z naszą suczką Kreską

Mały piesek, którego trzeba nauczyć odwagi

Śliczny piesek. Nasza sunia też jest ze schroniska. Duża, czarna i kudłata o temperamencie wiecznego szczeniaka
Pieski ze schroniska są specyficzne, kochane ale i zajmujące. Powodzenia, a dla pieska dużo zdrówka (nasza nie ma szczęścia- w tym tygodniu będzie miała operację kolana).
Gardenarium 13:29, 05 mar 2018

Moje wszystkie pieski były ze schroniska, Kreska też - rok jest u nas.

Instagram Ogrodowiska
pawel_snopek 14:19, 05 mar 2018

Gratulację piesio piękny, normalnie mi się uśmiech na twarzy pojawił gdy przeczytałem że masz nowego pieska.