Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:59, 28 maj 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Aguś jak oglądaj twoje fotki to też jakbym w raju była Cudnie, bajecznie Buziam

Dzisiaj naprawdę poczułam się jak w raju, a tą sensacyjną miłą niespodzianką, to chwila kiedy z niedowierzaniem zobaczyłam, że zakwitła mi magnolia parasolowata......oszalałam ze szczęścia

Kwiat ma na samym czubie

normalnie szczena mi opadła

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:55, 28 maj 2014

Do góry
Dla tych kolorów warto wziąć do ręki aparat, bo te chwile są ulotne, a w ogrodzie co roku dzieje się coś innego, mnie dzisiaj w ogrodzie zastała niespodzianka, zakwitła mi po raz pierwszy magnolia parasolowata, myślałam, że to jednak nie możliwe, jednak i jeszcze zakwitła mi prawie na dzień matki.....w końcu to ja ją sadziłam

Pozdrawiam Joasiu
Pszczelarnia 11:41, 28 maj 2014

Do góry
tak jak są posadzone ( chyba tak są)- za żywopłotem bukszpanowym wzdłuż niego, już w zielniku. miały równoważyć dużą róznice wysokości naprzeciwległych żywopłotów- bukowego i bukszpanowego. Właśnie ze względu na tą oś widokową, żeby boki jej nie miały takiej różnicy.
Pszczelarnia 11:14, 28 maj 2014

Do góry
zastanów się, popatrz- na zdjęciu nie widzę tego czy bukszpanowy z zielnikiem musi byc symetryczny? Albo może jakiś zabieg wystarczy - nie wiem, jeszcze kulę gdzieś zrobić bukszpanową żeby wyrównać długości bukszpanowych obwódek? Może na wejściu do zielnika po 1 str może być 1 kula, po drugiej 2 , i dalej żywopłot? Tak gdybam w ciemno, do tego mam skrzyw w kwestii symetrii- nie cenię jej bardzo wysoko, lubię od niej uciekać.
Pszczelarnia 10:55, 28 maj 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Tak posadziłam te róże - 5 szt. 'Artemis' weszło (adekwatnie do sugestii: wysokie ale sztywne, zdrowe, białe) one są za żywopłotkiem bukszpanowym już w zielniku wzdłuż lewego ramienia.

Sąsiedzi u siebie wzdłuż mojej siatki posadzili świerki (bardzo mądra decyzja, więc ja poprzestanę tylko na żywopłocie z buka czerwonego, który już rośnie (mus wyplewić) i usunięciu orzecha włoskiego, który nie chce rosnąć i co roku podmarza.

super!- n uciekło mi że na końcu przecież tez jest bukowy- ładnie bardzo, bardzo.
To tylko akcent na końcu osi,bo prosi się o tradycyjne jej zaznaczenie i pięknie
Pszczelarnia 10:53, 28 maj 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Jesteś!
Marta, jak przesunę żywopłot bukszpanowy-zielnikowy z lewej strony, to powinnam też przesunąć zielnikowy z prawej strony, żeby prawa = lewej (w zielniku). Wtedy - po przesunięciu tego prawego zniszczę linię, jaką tworzy rabata z ławką. Ale może warto przesunąć też rabatę (ale wtedy nie będzie miejsca na hortensje na niej i rośnie tam wiśnia, która owocuje)?
Dlatego nie wiem, jak to zrobić.

Buk/bukszpan powinien objąć nogi pergoli? Możesz mi to narysować? Dziękuję.

Mnie chodzi o to, żeby pergola była z czymś spięta, żeby była częścią kompozycji, nie odzdielna. Dlatego dobrze zeby z czasem bukowy do niej dorósł, i dlatego szukałam rozwiązania żeby bukszpanowy tez się z nią zetknął.
Straszna przewałka żeby to zrobić, własciwie niemożliwa, nie wiem czy ma sens.
Może ( ale nie wiem) dosadzić przy rózy 1 buk, żeby bukowy kończył sie jakby tu, przy bukszpanowym? Tylko czy jest tak na to miejsce? I ten styk żywopłotów, tych 2 wysokości...mam wątpliwości czy będziesz to lubiła.
Pszczelarnia 09:48, 28 maj 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Magnolio, nic się nie składa.
I tak:
1. po prawej stronie nie da się przed różą posadzić bukszpanów, bo zielnik zatraci proporcje.
2. Na samym końcu alejki - dobrze Agniecha pamięta jest żywopłot bukowy czerwony - nie może być ławki, bo widok w przeciwną stronę mało ciekawy. Zobacz poniżej.
3. Pomysł z kolumną i zegarem słonecznym wydaje się sensowny. Do rzeźby jeszcze nie dojrzałam (i pewnie nie dojrzeję, bojąc się profanacji sztuki).
4. Gdyby centralnie na końcu osi widokowej było drzewo owocowe (może jabłoń ozdobna) z ławą darniową - może to jest pomysł?

A może nie ma pomysłu na taką spontaniczność?

Ewo masz racje z bukszpanami.
A rozwiązanie z przesunięciem żywołopotu z bukszpanów w linię ścianki pergoli? Wiem, sama się przestraszyłam ilością pracy jaka się z tym wiąże, ale z drugiej strony przecież Ty Hero jesteś.
- widok na końcu osi w stronę domu mało ciekawy?- bo jeszcze róż nie widać, pergola sama, nie 'wkleiła' się w krajobraz, żywopłot bukowy jeszcze mały.... Jak pociągną rosliny to stworzy się pierwszy plan widokowy dla widza stojącego na końcu osi. Narazie go jeszcze nie ma.
- zegar słoneczny mi bardzo do Was pasuje. rzeźba też, ale taka lekka, nie każda napewno. Z nią może być kłopot znaleźć coś takiego. Ale zawsze to wyzwanie. Rozumiem Twoje obawy.
- drzewo z ławą darniową?- chyba tez pasuje, choć mnie nie powala, bo to ciężki obiekt.
- tam oczywiście potrzebne są 'plecy' dla zegara/ławki/itp żeby zasłonić co za siatką sąsiada

Anka ma czuja , dobrze gada Kobieta, piwo jej się należy.

Miniary Megabasi :) 22:20, 27 maj 2014

Do góry
Pamiętnika ogrodnika ciąg dalszy.
Koniec maja, magnolia znowu zaniemogła, chyba szara pleśń,w ogóle wszędzie widzę jakieś problemy grzybowe, nawet z wierzby japońskiej lecą brązowe liście
Ale za to Jan Paweł II rośnie jak oszalały:

.. jak również jego gatunkowy pobratymiec (nie wiem, co to, może ktoś wie?) puścił pierwszego kwiatka:

Azalia pyszni się pomarańczem

a większość żurawek jest nie do poznania w porównaniu do stanu sprzed paru tygodni. Nie żałuję tych zakupów, bardzo mi się podobają....
Ogród w skali mikro cz.II 21:05, 27 maj 2014

Do góry
Eluś...ja wiem, że Ty po salonach angielskich jeszcze w szoku jesteś i do rzeczywistości trudno Ci wrócić...ale czy Ty Kobieto zajarzyłaś, że u mnie na balkonie Twoja magnolia stoi?
Jak zalatana jesteś okrutnie, to Rysiu może Ci podrzucić prezenciorek...pracuje przecież w Bielszowicach...tylko UWAGA : to by było rano...za piętnaście siódma rano...coś koło tego...i tylko może to być piątek.
W innym przypadku przyjeżdżasz do mnie, bez względu na zalatanie
Od początku... 18:49, 27 maj 2014

Do góry
Aga, pytanko - jakie kształty rabat przewidujesz?
Spróbowałam wpiąć w linie rabat, to co zaplanowałaś i wyszło mi takie coś - czarne linie.
Wydawało mi się jednak, że dużo tych czarnych zygzaków, więc wrzucam propozycję (kolor czerwony )

Trzemieliny obracam w drugą stronę - tworzą wtedy przesłonę, zamiast miskantów i kulek bukszpanowych - 3 brzoza. Kulki bukszpanowe przed hortensjami w prawym górnym roku. Miedzy kulkami niskie trawy - carexy. stipy lub coś do max 40 cm wysokości. Magnolia w bukszpanowej skarpecie przesunięta w prawy dolny róg.
Z wierzb bym zrezygnowała. Do perovski dodałabym coś mocniejszego - różę, szałwię, trawy. Ona sama, bez towarzystwa kwiatowego, nie będzie dawała takiego efektu.

Pozdrawiam
Mój skrawek zieleni 08:46, 27 maj 2014

Do góry
Magnolia gwieździsta dostała obwódkę z trzmieliny japońskiej

przed hortensjami Anabell Strong posadziłam żurawki "Palace Purple" i mam wrażenie że one trochę za ciemne są bo niestety przy tym spadku wyszły nie na tle hortensji tylko kory - no cóż nie przewidziałam tego.

Bez linijki 22:33, 26 maj 2014

Do góry
Świeżutkie pismo obrazkowe, krzak hortensji anabelle aktualny, był już dzielony, po lewej magnolia susan i rh nova zembla

i sprzed 3 lat to samo miejsce

Poniżej rabata - stare nasadzenia, ale wyrwane szponom chwastów, z przodu ostrzyżony rząd kostrzewy sinej(przesadzone siewki), zabrakło trochę kamienia, muszę zorganizować. Kanciki za bardzo nie współpracowały, będę próbowć dalej.

I trochę zabawy z aparatem:
róza veilchenblau, oszaleje w tym roku kwiatami (2 lata temu zjadł ją nasz królik, został 1 pęd, teraz zajmuje z 1,5m2 nie całkiem pnąco)

krzewuszka z kwiatami żurawek

hortensjo-żurawko-hostowisko (nie nadążam z pieleniem)

stemplowe obrzeża, jeszcze trzeba dopracować
Pszczelarnia 20:22, 26 maj 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
Ewa Rituasme przed bukami , tymi najmniejszymi? Tymi co sa przedłużeniem podjazdu ( podjazd, bukszpany, buki)?- chyba nie, za ciężko tu by było.
Albo o innym miejscu myslisz

Magnolio, nic się nie składa.
I tak:
1. po prawej stronie nie da się przed różą posadzić bukszpanów, bo zielnik zatraci proporcje.
2. Na samym końcu alejki - dobrze Agniecha pamięta jest żywopłot bukowy czerwony - nie może być ławki, bo widok w przeciwną stronę mało ciekawy. Zobacz poniżej.
3. Pomysł z kolumną i zegarem słonecznym wydaje się sensowny. Do rzeźby jeszcze nie dojrzałam (i pewnie nie dojrzeję, bojąc się profanacji sztuki).
4. Gdyby centralnie na końcu osi widokowej było drzewo owocowe (może jabłoń ozdobna) z ławą darniową - może to jest pomysł?

A może nie ma pomysłu na taką spontaniczność?

Ogród Danuszy - odsłona 2 13:14, 26 maj 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Obkupiłaś się widzę
Aż dziw u nas Magnolie już dawno przekwitły

Małgosiu moja magnolia kwitnie do mrozów nawet w grudniu się jej zdarza ma dobre miejsce
Ogród Danuszy - odsłona 2 12:53, 26 maj 2014

Do góry
ciągle kwitnie magnolia

azalie

Rozpoznawanie chorób i szkodników 10:26, 26 maj 2014

Do góry
Toszka napisał(a)

Nie to miałam na myśli, myślałam, że naprowadzę cię
Otóż, niestety bardzo często coś co jest sprzedawane jako ziemia uniwersalna wcale ziemią nie jest, a zwykłym (zwapnowanym=odkwaszonym) torfem. Podobnie jest z "ziemią" do iglaków (bez wapna rzecz jasna), czy do kwiatów lub warzyw. Dodatkowo wzbogacane nawozami, nierzadko...
Torf nie jest zły, ale jest jałowy i zachowuje się jak gąbka - chłonie wodę, ale jej nie oddaje. A jak wyschnie jest jak beton.
Zasada jest taka, że dodatkową ziemię (czy to torf, czy próchnica, czy kompost) zawsze dokładnie mieszamy z ziemią rodzimą, po to by zachować właściwości kapilarne gleby (w wersji dla blondynki oznacza to wodny krwiobieg (podsiąk) gleby z głębszych warstw).
Wnioski wyciągaj sama

Toszka, oczywiście zawsze ziemie kupną mieszam z rodzimą najpierw robiłam to z oszczędności a później wyczytałam, że tak trzeba niestety nie potrafię rozpoznać dobrej ziemi z worka a odróżnić czy to torf czy coś innego to już w ogóle dla mnie chyba czarna magia na jakiś kurs wybrać by się trzeba

podsumowując nadal nie wiem co dolega moim rośliną bo magnolia też ma takie trochę poskręcane liście i zimokwiat jeszcze...
Leśne Wzgórze 23:23, 25 maj 2014

Do góry
Mathildis napisał(a)
Ten szczodrzeniec też chyba zmieni miejsce.... ogólnie nie lubię żółtych kwiatów - wyjątkiem są krokusy, forsycja i moja kremowo żółta magnolia...

Myślę by w jego miejsce wstawić rozplenice rubrum lub fireworks... wiem że u nas nie zimują ale są takie śliczne

Dziś znowu spacerowałam po Twoim ogrodzie, pozachwycałam się rodkami, wiewiórami, sunią ogólnie całością. Klimat....lalunia.
Aniu czy to jest szczodrzeniec czy janowiec? czy Ty go przycinasz? Jeśli tak to kiedy.
Leśne Wzgórze 22:23, 25 maj 2014

Do góry
Ten szczodrzeniec też chyba zmieni miejsce.... ogólnie nie lubię żółtych kwiatów - wyjątkiem są krokusy, forsycja i moja kremowo żółta magnolia...

Myślę by w jego miejsce wstawić rozplenice rubrum lub fireworks... wiem że u nas nie zimują ale są takie śliczne
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:04, 25 maj 2014

Do góry

To czarne bordo mnie zauroczyło
a z tyłu chyba magnolia parasolowata?
Dudusiowy ogród kiedyś tu wyrośnie... 18:40, 25 maj 2014

Do góry
A tu nasza grabina - chciałabym ją podsadzić kosaćcami i hostami, ale wszystko powoli…

W oddali magnolia i dwie śliwy dziecięce z borówką w nogach

i na koniec bratkowe pozdrowienie…

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies