Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 10:44, 28 maj 2014

agniecha973 napisał(a)
Może łatwiej poszerzyć pergolę? Czy to też zburzy jej harmonię?

Pergoli nie ruszymy: z jednego dębowego kloca, wmurowana w ławę fundamentową.

magnolia 10:53, 28 maj 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Jesteś!
Marta, jak przesunę żywopłot bukszpanowy-zielnikowy z lewej strony, to powinnam też przesunąć zielnikowy z prawej strony, żeby prawa = lewej (w zielniku). Wtedy - po przesunięciu tego prawego zniszczę linię, jaką tworzy rabata z ławką. Ale może warto przesunąć też rabatę (ale wtedy nie będzie miejsca na hortensje na niej i rośnie tam wiśnia, która owocuje)?
Dlatego nie wiem, jak to zrobić.

Buk/bukszpan powinien objąć nogi pergoli? Możesz mi to narysować? Dziękuję.

Mnie chodzi o to, żeby pergola była z czymś spięta, żeby była częścią kompozycji, nie odzdielna. Dlatego dobrze zeby z czasem bukowy do niej dorósł, i dlatego szukałam rozwiązania żeby bukszpanowy tez się z nią zetknął.
Straszna przewałka żeby to zrobić, własciwie niemożliwa, nie wiem czy ma sens.
Może ( ale nie wiem) dosadzić przy rózy 1 buk, żeby bukowy kończył sie jakby tu, przy bukszpanowym? Tylko czy jest tak na to miejsce? I ten styk żywopłotów, tych 2 wysokości...mam wątpliwości czy będziesz to lubiła.
magnolia 10:55, 28 maj 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Tak posadziłam te róże - 5 szt. 'Artemis' weszło (adekwatnie do sugestii: wysokie ale sztywne, zdrowe, białe) one są za żywopłotkiem bukszpanowym już w zielniku wzdłuż lewego ramienia.

Sąsiedzi u siebie wzdłuż mojej siatki posadzili świerki (bardzo mądra decyzja, więc ja poprzestanę tylko na żywopłocie z buka czerwonego, który już rośnie (mus wyplewić) i usunięciu orzecha włoskiego, który nie chce rosnąć i co roku podmarza.

super!- n uciekło mi że na końcu przecież tez jest bukowy- ładnie bardzo, bardzo.
To tylko akcent na końcu osi,bo prosi się o tradycyjne jej zaznaczenie i pięknie
Gabriela 10:56, 28 maj 2014

Mala_Mi napisał(a)

Pisze, że kwitnie całe lato.. faktycznie?? I pisze, że wymagane cięcie.. na różach albo coś co się nie tnie, albo coś co sie tnie do zera.. bo powojniki są bardzo kruche i wyplątanie z róż to masakra by nie uszkodzić.. Opcja ,że cięcie częściowe nie wchodzi w rachubę z przyczyn praktycznych, a suche badyle z powojników na róży mogą oko denerwować

)

Faktycznie kwitnie, tnie się suche badyle wczesną wiosną,nisko, nawet do samej ziemi, bo rośnie jak burza. Kwiaty ma w typie delikatnych dzwoneczków i nie choruje na uwiąd. A taki niby super naturalny Summer Snow mi wziął i uwiądł na wiosnę, odrasta, ale już taki duży jak miał być, nie będzie.
Pszczelarnia 10:57, 28 maj 2014

A to rozumiem. Przewałka będzie. Częścią kompozycji a nie wrotami oddzielnymi. Bukowy dorośnie na pewno. Bukszpanowy mus poprawić.
Będę kombinować z bukszpanowym. Bardzo dziękuję za wytłumaczenie obrazowe.
kaisog1 11:10, 28 maj 2014

Ewuniu widziałam "najeźdźców ogrodowych" - gratuluję
I czytam teraz o zmaganiach pergolowych.....

Buziaki zostawiam
magnolia 11:14, 28 maj 2014

zastanów się, popatrz- na zdjęciu nie widzę tego czy bukszpanowy z zielnikiem musi byc symetryczny? Albo może jakiś zabieg wystarczy - nie wiem, jeszcze kulę gdzieś zrobić bukszpanową żeby wyrównać długości bukszpanowych obwódek? Może na wejściu do zielnika po 1 str może być 1 kula, po drugiej 2 , i dalej żywopłot? Tak gdybam w ciemno, do tego mam skrzyw w kwestii symetrii- nie cenię jej bardzo wysoko, lubię od niej uciekać.
agniecha973 11:15, 28 maj 2014

A to róże miały być w zielniku? Aaa... ja zrozumiałam, że na zewnątrz, właśnie w tym pasie pomiędzy nogami pergoli, a bukszpanowym żywopłotem.
Pszczelarnia 11:31, 28 maj 2014

Marto, gdzie te róże miały być? Czytam Marty poradę i jak u lekarza, nie rozumiem.
magnolia 11:41, 28 maj 2014

tak jak są posadzone ( chyba tak są)- za żywopłotem bukszpanowym wzdłuż niego, już w zielniku. miały równoważyć dużą róznice wysokości naprzeciwległych żywopłotów- bukowego i bukszpanowego. Właśnie ze względu na tą oś widokową, żeby boki jej nie miały takiej różnicy.