Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Madzenka 06:41, 28 maj 2014

Ewo pergola idealna, napiszesz na prive kto Ci ją zrobił i za ile?
Podobnie jak Mała Mi nie uwazam aby widok jest odpowiedni dla ławki. A jeśli nie ławka to stary zegrar słoneczny to jest to!!! Nawet nie wiem czybardziej niż ławka... Albo ciurkadełko dla patków, takie podniszczone, nadgryzione zębem czasu....

I koniecznie dja znać kiedy będzie emisja!!,
Gabriela 07:58, 28 maj 2014

Powojnik Betty Corning, liliowy, ma go Jasia, mam i ja.
Mala_Mi 08:10, 28 maj 2014

Gabriela napisał(a)
Powojnik Betty Corning, liliowy, ma go Jasia, mam i ja.

Pisze, że kwitnie całe lato.. faktycznie?? I pisze, że wymagane cięcie.. na różach albo coś co się nie tnie, albo coś co sie tnie do zera.. bo powojniki są bardzo kruche i wyplątanie z róż to masakra by nie uszkodzić.. Opcja ,że cięcie częściowe nie wchodzi w rachubę z przyczyn praktycznych, a suche badyle z powojników na róży mogą oko denerwować

Hasło Irenki... dobre Maja do pszczółek musi się garnąć.. innej opcji nie ma
Pszczelarnia 08:29, 28 maj 2014

Marzena2007 napisał(a)
Ewo pergola idealna, napiszesz na prive kto Ci ją zrobił i za ile?
Podobnie jak Mała Mi nie uwazam aby widok jest odpowiedni dla ławki. A jeśli nie ławka to stary zegrar słoneczny to jest to!!! Nawet nie wiem czybardziej niż ławka... Albo ciurkadełko dla patków, takie podniszczone, nadgryzione zębem czasu....

I koniecznie dja znać kiedy będzie emisja!!,

Poszło. To takie nasze Arts&Craft - miejscowe rzemiosło.
Tess 08:32, 28 maj 2014

Pszczółko, a może Arabella?
Bylinowy, i ma hiacyntowe kwiaty.
http://e-clematis.com/pl/p/Clematis-Arabella/34

Mam od tego roku.
Już kwitnie, choć wymęczyłam go straszliwie, trzymając ponad wszelką miarę w doniczkach, bo nie umiałam mu miejsca znaleźć.
magnolia 09:48, 28 maj 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Magnolio, nic się nie składa.
I tak:
1. po prawej stronie nie da się przed różą posadzić bukszpanów, bo zielnik zatraci proporcje.
2. Na samym końcu alejki - dobrze Agniecha pamięta jest żywopłot bukowy czerwony - nie może być ławki, bo widok w przeciwną stronę mało ciekawy. Zobacz poniżej.
3. Pomysł z kolumną i zegarem słonecznym wydaje się sensowny. Do rzeźby jeszcze nie dojrzałam (i pewnie nie dojrzeję, bojąc się profanacji sztuki).
4. Gdyby centralnie na końcu osi widokowej było drzewo owocowe (może jabłoń ozdobna) z ławą darniową - może to jest pomysł?

A może nie ma pomysłu na taką spontaniczność?

Ewo masz racje z bukszpanami.
A rozwiązanie z przesunięciem żywołopotu z bukszpanów w linię ścianki pergoli? Wiem, sama się przestraszyłam ilością pracy jaka się z tym wiąże, ale z drugiej strony przecież Ty Hero jesteś.
- widok na końcu osi w stronę domu mało ciekawy?- bo jeszcze róż nie widać, pergola sama, nie 'wkleiła' się w krajobraz, żywopłot bukowy jeszcze mały.... Jak pociągną rosliny to stworzy się pierwszy plan widokowy dla widza stojącego na końcu osi. Narazie go jeszcze nie ma.
- zegar słoneczny mi bardzo do Was pasuje. rzeźba też, ale taka lekka, nie każda napewno. Z nią może być kłopot znaleźć coś takiego. Ale zawsze to wyzwanie. Rozumiem Twoje obawy.
- drzewo z ławą darniową?- chyba tez pasuje, choć mnie nie powala, bo to ciężki obiekt.
- tam oczywiście potrzebne są 'plecy' dla zegara/ławki/itp żeby zasłonić co za siatką sąsiada

Anka ma czuja , dobrze gada Kobieta, piwo jej się należy.

Pszczelarnia 10:24, 28 maj 2014

Jesteś!
Marta, jak przesunę żywopłot bukszpanowy-zielnikowy z lewej strony, to powinnam też przesunąć zielnikowy z prawej strony, żeby prawa = lewej (w zielniku). Wtedy - po przesunięciu tego prawego zniszczę linię, jaką tworzy rabata z ławką. Ale może warto przesunąć też rabatę (ale wtedy nie będzie miejsca na hortensje na niej i rośnie tam wiśnia, która owocuje)?
Dlatego nie wiem, jak to zrobić.

Buk/bukszpan powinien objąć nogi pergoli? Możesz mi to narysować? Dziękuję.
agniecha973 10:26, 28 maj 2014

Może łatwiej poszerzyć pergolę? Czy to też zburzy jej harmonię?
agniecha973 10:35, 28 maj 2014

Ewa, pamiętam, że padła jeszcze kiedyś propozycja, żeby prawa strona dostała pas róż wzdłuż żywopłotu bukszpanowego. Odrzucone to już? Nie pamiętam jak to się rozwinęło.
A po lewej może za jakiś czas buk się rozrośnie na tyle, że obejmie delikatnie pergolę?
Pszczelarnia 10:42, 28 maj 2014

Tak posadziłam te róże - 5 szt. 'Artemis' weszło (adekwatnie do sugestii: wysokie ale sztywne, zdrowe, białe) one są za żywopłotkiem bukszpanowym już w zielniku wzdłuż lewego ramienia.

Sąsiedzi u siebie wzdłuż mojej siatki posadzili świerki (bardzo mądra decyzja, więc ja poprzestanę tylko na żywopłocie z buka czerwonego, który już rośnie (mus wyplewić) i usunięciu orzecha włoskiego, który nie chce rosnąć i co roku podmarza.