Ewo pergola idealna, napiszesz na prive kto Ci ją zrobił i za ile?
Podobnie jak Mała Mi nie uwazam aby widok jest odpowiedni dla ławki. A jeśli nie ławka to stary zegrar słoneczny to jest to!!! Nawet nie wiem czybardziej niż ławka... Albo ciurkadełko dla patków, takie podniszczone, nadgryzione zębem czasu....
Pisze, że kwitnie całe lato.. faktycznie?? I pisze, że wymagane cięcie.. na różach albo coś co się nie tnie, albo coś co sie tnie do zera.. bo powojniki są bardzo kruche i wyplątanie z róż to masakra by nie uszkodzić.. Opcja ,że cięcie częściowe nie wchodzi w rachubę z przyczyn praktycznych, a suche badyle z powojników na róży mogą oko denerwować
Hasło Irenki... dobre Maja do pszczółek musi się garnąć.. innej opcji nie ma
Mam od tego roku.
Już kwitnie, choć wymęczyłam go straszliwie, trzymając ponad wszelką miarę w doniczkach, bo nie umiałam mu miejsca znaleźć.
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
Ewo masz racje z bukszpanami.
A rozwiązanie z przesunięciem żywołopotu z bukszpanów w linię ścianki pergoli? Wiem, sama się przestraszyłam ilością pracy jaka się z tym wiąże, ale z drugiej strony przecież Ty Hero jesteś.
- widok na końcu osi w stronę domu mało ciekawy?- bo jeszcze róż nie widać, pergola sama, nie 'wkleiła' się w krajobraz, żywopłot bukowy jeszcze mały.... Jak pociągną rosliny to stworzy się pierwszy plan widokowy dla widza stojącego na końcu osi. Narazie go jeszcze nie ma.
- zegar słoneczny mi bardzo do Was pasuje. rzeźba też, ale taka lekka, nie każda napewno. Z nią może być kłopot znaleźć coś takiego. Ale zawsze to wyzwanie. Rozumiem Twoje obawy.
- drzewo z ławą darniową?- chyba tez pasuje, choć mnie nie powala, bo to ciężki obiekt.
- tam oczywiście potrzebne są 'plecy' dla zegara/ławki/itp żeby zasłonić co za siatką sąsiada
Anka ma czuja , dobrze gada Kobieta, piwo jej się należy.
Jesteś!
Marta, jak przesunę żywopłot bukszpanowy-zielnikowy z lewej strony, to powinnam też przesunąć zielnikowy z prawej strony, żeby prawa = lewej (w zielniku). Wtedy - po przesunięciu tego prawego zniszczę linię, jaką tworzy rabata z ławką. Ale może warto przesunąć też rabatę (ale wtedy nie będzie miejsca na hortensje na niej i rośnie tam wiśnia, która owocuje)?
Dlatego nie wiem, jak to zrobić.
Buk/bukszpan powinien objąć nogi pergoli? Możesz mi to narysować? Dziękuję.
Ewa, pamiętam, że padła jeszcze kiedyś propozycja, żeby prawa strona dostała pas róż wzdłuż żywopłotu bukszpanowego. Odrzucone to już? Nie pamiętam jak to się rozwinęło.
A po lewej może za jakiś czas buk się rozrośnie na tyle, że obejmie delikatnie pergolę?
Tak posadziłam te róże - 5 szt. 'Artemis' weszło (adekwatnie do sugestii: wysokie ale sztywne, zdrowe, białe) one są za żywopłotkiem bukszpanowym już w zielniku wzdłuż lewego ramienia.
Sąsiedzi u siebie wzdłuż mojej siatki posadzili świerki (bardzo mądra decyzja, więc ja poprzestanę tylko na żywopłocie z buka czerwonego, który już rośnie (mus wyplewić) i usunięciu orzecha włoskiego, który nie chce rosnąć i co roku podmarza.