Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 22:03, 29 sie 2020

Do góry

Jedna okazała się w innym kolorze. Ta po prawej. Przesadziłam ją na nowa rabatę.

Ptasi gaj 22:01, 29 sie 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dorotka tfu tfu jakoś w tym roku wzięłam zadbanie w swoje ręce. EM kupował poprzednio środki po których nie było takiego efektu przezroczystej wody.
Przede wszystkim podstawa jest filtr.
Później mierzenie pH wody.
Od tego roku i jak widać to się sprawdza (oczko mam od rana do godz 15 w pełnym słońcu jest ciepła więc poda podatna na glony) dodaje do wody co 2 tygodnie ekstrakt z jęczmienia, daje też do filtra 2 garscie szyszek z olszyny woda sie przebarwia na lekki braz.
To daje dobre efekty woda jest dobra nie ma glonów.
Właśnie taki kolor po szyszkach.

Papirus wyciągany na zimę. Przetrzymywany w domu w miednicy.
W domu też mam duże. Oczyszczają powietrze.

Wyjęłam szyszki i za tydzień już zmieniła kolor, ale glonów nie ma.

Oczko wygląda rewelacyjnie, woda czysta bez glonów. Bardzo dobrze dbasz o jego wygląd.
Czytam, że miałaś deszcz, u mnie sucho okropnie. Sprzątam z rabat jakby była już jesień.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 22:01, 29 sie 2020

Do góry
Przywiozłam jeszcze turzycę

Wrzosy i chryzantemę

Dosypałam tez żwirek bo przedłużyłam rzeczkę na przodzie - już nie prowadzi donikąd a do- beczki z wodą
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:58, 29 sie 2020

Do góry
Mam nadzieję że jesienią znów posiedzę

W lustrze po lewej odbija się niesamowity obrazek

Nabyłam hebe do saloniku, ciekawe jak przetrzyma zimę

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 21:57, 29 sie 2020

Do góry
Na miejscu jałowca-kulkowca posadziłam pysznogłówki.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:56, 29 sie 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)
Mam od wczoraj otwarty Twók wątek i dopiero teraz mam czas. Piękne widoki. Ta niebiesko biała przy SPA to fajne klimaty. Dobrze że przód po pracach się odmienił i że Cię wszystko cieszy.

Tę ja lubię

Dziś kolejny zrobiłam panel

skończyłam w nocy
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:54, 29 sie 2020

Do góry
Katkak napisał(a)

Pięknie to wyszło. A nie korci Cię żeby tam jeszcze jedną pergolę zrobić? Zrobiłaby się taka romantiko alejka pod pergolami.

Oooo - fajny pomysł, musze tylko sprawdzić czy na okna mi nie wejdzie - dzieki
Wczoraj pomalowane zostały kratki

Świetnie winogrona tu rosną
Ogród z fortepianem 21:48, 29 sie 2020

Do góry
A teraz coś na smaczek
Pomidorki ze szklarenki

Niektóre przeginają na całego i wychodzą oknami ( przydałaby sie większa szklarenka )

Śmiejemy sie z mężem z wielkości pomidorków „idź i przynieś ze szklarni pół kilo pomidorów”
Ależ proszę

A tutaj te same gatunki posadzone u przyjaciół na polu

Jestem zachwycona własnymi pomidorkami i szklarenką- to był wspaniały pomysł Polecam!
Niby ogródek pszczółki Majki 21:40, 29 sie 2020

Do góry
SylwiaBe napisał(a)
A tu limki, które na szczęście dają radę, co mnie bardzo cieszy

I znowu chwasty i kora, która czeka na rozprowadzenie od miesiąca...
No wstyd pokazywać, wiem. Ale cóż

Ładne te hortensje, moje nie kwitnęły ani przed wyjazdem, ani po. Nawóz sypałam i nic. Może coś przegapiłam
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:35, 29 sie 2020

Do góry
effka napisał(a)
Wszędzie dobrze ale w domu najlepiej

Piękne te twoje kadry, i to po urlopie, zazdroszczę.
Majówka na Majówce 21:30, 29 sie 2020

Do góry
mikina34 napisał(a)
Pomidory i papryka już znalazły miejsce w szeregu i zaczęły sie zachowywać przywozicie, znaczy sie zaczęły sie pięknie wybarwiać

Śliczne, ja w tym roku też spróbowałam po raz pierwszy posadzić papryczki, ale u mnie malutkie. Twoje cudowności
Mój ogrodowy pamiętnik 21:25, 29 sie 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Ciski po cięciu fajnie puszczają ale ile ja się naczekam zanim jakieś kulki czy poduchy z tego wyjdą. Cierpliwość to nie jest moja mocna strona .

Szybko wyjdą już w przyszłym sezonie nabiorą ciałka

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 21:25, 29 sie 2020

Do góry

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:24, 29 sie 2020

Do góry
GorAna napisał(a)
Dorotko, nieustająco podziwiam Twoje prace, dekoracje i kompozycje kwietne
Śliczne wszystko, że nie wiem co zacytować
Pozdrawiam
Dziękuję za tak miłe słowa U mnie ogród usycha, wygląda bardzo jesiennie. Dziś wycięłam już część jeżówek. Na początku tygodnia zrobiłam sobie na pocieszenie taki stroik.

Czy te dynie i kulki komuś coś przypominają?
Ciekawe kto skojarzy z czego je zrobiłam.

Ogród z fortepianem 21:23, 29 sie 2020

Do góry
Krokusowy odżywa powoli po koszmarnej suszy - przez prawie 1,5 miesiąca omijały nas wszelkie deszczyki. Padało wszędzie nastoletni niecałe 2 km dalej a nasomijało ale na szczęście juz ogrod odżywa.

Przerobiłam i powiększyłam rabaty.
Zauroczyła mnie niebieska lobelia - kwitnie fenomenalnie i wyglada niesamowicie. Mam nadzieję, że przetrwa zimę. Obok świeżo posadzona jeżówka lemon drop.

Jakiś czas temu dotarły do mnie jezowki
Najwiecej zamówiłam pink bonbon ale nie jestem do końca zadowolona- są dość blade póki całkowicie nie zakwitną - myślałam, że mają intensywniejszy kolor choć na zdjęciach ponizej wyglądają super.

Kupiłam tylko 2 Blackberry truffle i żałuje ze nie więcej - Mają przepiękny intensywny kolor i ta czarna łodyga tez nadaje im szlachetności

Ogólnie większość dużych robot na ten sezon zakończyłam - obiecałam sobie ze jyz żadnych nowych rabat w tym roku nie zrobię jedynie jak przyjdą cebule jesienne to bedzie sporo wykopywania

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:16, 29 sie 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Ej Dorotka tyle pomysłów,że mój umysł tego nie ogarnia kiedy ty masz czas na te robótki.
Dynia pomysł bardzo fajny ale pewnie zabawa z tymi rajstopami aby je zdjąć. A nię można rajstop do oleju włożyć przed załadowaniem tej masy betonowej.

Pozdrawiam
Pomysłów mam dużo, kłębią się w mojej głowie ciągle. Czasu mam dużo, dzieci odchowane, siedzę w domu to coś tam sobie dłubię.
Więcej dyń nie potrzebuję , raczej nie będę robiła kolejnych. Jeśli ktoś spróbuje z moczeniem rajstop w oleju to proszę o informację.

Dziś zrobiłam wianuszek i opaskę na rączkę do pierwszej komunii, oraz dwa jesienne wianuszki dla siostrzyczek.

a to już starsza dekoracja.
Moje ogrodowe marzenia... 21:07, 29 sie 2020

Do góry
Do raju daleko - u Ewy 20:59, 29 sie 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Kilka zdjęć z ogrodu

Ale pięknie!! Upajam się widokami! Co to. Za drzewa kuliste?
Blaski i cienie nowego życia 20:58, 29 sie 2020

Do góry
kasiek napisał(a)
Rany ale nowe założenie - piękny jęzorek powstaje, coś na wzór tej pod jabłonką?

Hortensje i trawy rzeczywiście jak pod jabłonką. Bo to cały czas ta sama strona mojego ogrodu, bardzo nasłoneczniona i trudno dobrać inne rośliny. Za to są inne odmiany hortensji, większa różnorodność traw.
Ale celem tej rabaty jest zasłonięcie dużego domu więc tyły przeznaczone dla drzew ( na dzień dzisiejszy sadzonki niskie, na zdjęciu ledwo widać). Więc zanim urosną będą już cieszyły hortensje i trawy.

Dziś tylko przeszłam przez ogród i kilka rzeczy podlałam. Ale roślinki nawet nieźle wyglądają mimo sadzenia przed samymi upałami. Co mnie bardzo cieszyło.
Slomę przykryłam bo teraz nie będzie pogody na nią, jakiś deszcz zapowiadają w poniedz.
Poza tym stoję z rzeczami ogrodowymi bo inne sprawy się wtoczyły. Praca też ograniczy sprawy ogrodowe. Ale jeżeli będzie ładna jesień to się jeszcze coś wykroi.

Z fotek dzisiejszych tylko róża okrywowa marketowa, nawet fajna i lekko pachnie. I Edenka przygotowująca się na drugie kwitnienie.

Pamiętajcie o ogrodach 20:56, 29 sie 2020

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies