Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Kubusiowo 11:03, 31 sty 2012

Do góry
Elfik napisał(a)
Gosia, ja się nie dziwię, że masz mętlik w głowie... Jak poczytałam, to też już nie wiem, za czym optuję... Chyba Cię dobiję: teraz pomysł z grabami też mi się podoba... Ale najbardziej romantyczne są brzozyyyyyyyy......................

ja też uważam, że brzozy są najpiękniejsze ! liśćmi bym się nie przejmowała, nie masz chyba zamiaru tam grabić ??? a będzie pięknie
Kubusiowo 20:47, 30 sty 2012

Do góry
WOw ale u mnie ciekawie sie zrobiło

Dzięki Wam za zainteresowanie, opinie i pomysły

Mnie chodzi o to, żeby zrobić aleje drzew. Jakich to już kompletnie nie wiem teraz Strzyżone formy od strony wjazdu zupełnie odpadają bo moim celem było zostawienie tej części "dzikiej". Wstawię fotke i mniej wiecej przedstawie Wam zamysł:

Kolorowe to łąka kwietna koszona dwa razy w roku z ykoszoną ścieżką (myślalam, żeby kosiarą zrobic też w niej kółko i postawić jakąś ławeczkę). Puste, białe pole to miał byc lasek, brzozy, świerki, sosny. I Zielone kółka to moja niby aleja....
Ten kawałek działki naniesiony jest zgodnie z jej wymiarami więc trochę tego lasku by było (1kratka=1metr) ...

W oczekiwaniu na wiosnę - Ogród Marty 17:47, 30 sty 2012

Do góry
Marto, zaglądam do Ciebie z rewizytą Bardzo mi się u Ciebie podoba, świetnie pomyślany warzywnik, piękne brzozy i ciekawe rabaty. Już czekam na wiosenne zdjęcia, jak wszystko zacznie budzić się do życia
Brzoza - Betula 13:58, 30 sty 2012

Do góry
Mam tuż za siatką brzozy, które posadził mój sąsiad . Dzięki temu mam w okolicy ich korzeni bardzo sucho. Jest tragicznie, gdy w lecie jest susza. Brzoza pobiera dziennie około 70 litrów wody z gleby.

Mam też karłową brzozę płaczącą w swoim ogrodzie. Ma około 1,50 i rosnie parasolowato. Gleba u mnie jest żyzna i długo trzyma wilgoć, a mimo to musze kontrolować byliny pod brzozą, bo często mają za sucho.
W sumie ładnie wygląda , jest dekoracyjna, ale żałuję, że ją wsadziłam. Bardzo wysusza glebę.

Odradzam sadzenie brzózek w okolicy okien. Bardzo śmieci w czasie kwitnienia i "owocowania". Mój sąsiad miał brzozę pod oknami i ją wyciął, bo miał dosyć.
Kubusiowo 12:21, 30 sty 2012

Do góry
Gosia, nie dodam oczywiście nic nowego - bo tu się tyle pomysłów przewinęło... Dorzucę tylko swoje trzy grosze: masz ogromny teren, nie dasz rady o wszystko dbać i dopieszczać, jak o skrzynki na balkonie Posadziłabym na początek lasek mieszany - świerki, sosny i brzozy, a potem zdecydowała, co będzie się ładnie komponowało jeśli chodzi o średnie i dolne piętro
Kubusiowo 11:52, 30 sty 2012

Do góry
i ja dodam coś od siebie; najwyższa strefa, to świerki srebrne i brzozy, niżej rododendrony, a jeszcze niżej uformowane cisy, a na samym dole wąski pas na kwiaty jednoroczne
Kubusiowo 10:30, 30 sty 2012

Do góry
Małgosia dla mnie brzozy i sosny bardzo śmiecą i sadząc je trzeba brać to pod uwagę. Przy braku czasu może to być dla niektórych kłopotliwe i zdecydowanie świerki dla mnie mają ładniejsze igły.
Kubusiowo 10:23, 30 sty 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Sylwuś ja podejrzewam, że Danusia mysli tak samo jak Ty A ja bym chciała mieszańca tam zrobić. Poczekam az się Danus wypowie

Bo mnie się marzy mieć własne brzózki i sosny. Kocham te drzewa chciaż większość brzozy uważa za śmieciuchy a sosny za mało atrakcyjne po latach.

A może pomieszać, świerki z brzozami i tym co lubisz .... Brzozy w niereguralne nasadzenia mieszane ze świerkami i innymi.... Liście spadną to zostaną świerki i zawsze będzie ładnie....... O zbieraniu liści w tym wypadku raczej nie ma mowy , pomiędzy innymi nasadzeniami będą nie widoczne ,poza drogą a i pożyteczne (chyba........ się nie znam) ....

A rady Danusi bezzcenne !!!
Kubusiowo 10:16, 30 sty 2012

Do góry
Sylwuś ja podejrzewam, że Danusia mysli tak samo jak Ty A ja bym chciała mieszańca tam zrobić. Poczekam az się Danus wypowie

Bo mnie się marzy mieć własne brzózki i sosny. Kocham te drzewa chciaż większość brzozy uważa za śmieciuchy a sosny za mało atrakcyjne po latach.
Kubusiowo 10:11, 30 sty 2012

Do góry
Danus ale chciałam tam zrobic mieszny lasek, sosony brzozy i świerki.... Myślałam o zwykłych świerkach, a serby by sie też nadawały do takiego "naturalnego" nasadzenia?
Czy jak posadzę szpaler przy wjeździe z serbów to nie będzie dziwnie wyglądało?
Kubusiowo 09:47, 30 sty 2012

Do góry
No to mam mętlik zupełny

DLa wyjaśnienia całego zalożenia.....
Tak wygląda puste pole....

W założeniu po lewej stronie na tej skarpie i części na górze miał powstać lasek: sosny, brzozy, gdzie nie gdzie świerki. Myślicie, że jak posadzę świerki to będzie to dobrze wyglądało???
Kubusiowo 07:48, 30 sty 2012

Do góry
Mnie się podobają i graby i brzozy i świerki (szczególnie serbskie) i sosny, ale tych ostatnich nie polecam bo to ich gubienie igieł denerwujące i trzeba szybko wyrzucic dolne gałęzie.
Kubusiowo 05:08, 30 sty 2012

Do góry
mnie brzozy
Kubusiowo 02:52, 30 sty 2012

Do góry
Bardzo ładne są brzozy ,ale świeki będą cały rok zielone i dadzą taki klimacik leśny trochę .Brzoza szybciej urośnie też może być .Nie bałabym się liści czasami wiatr je gdzieś podkrada ...Ale na ścieżce może być ślisko po deszczach
Fajnie sobie Gosiu to wrzucasz muszę podpytać o program
Kubusiowo 23:00, 29 sty 2012

Do góry
to też racja, ale brzozy tak ładnie wyglądają
Kubusiowo 22:55, 29 sty 2012

Do góry
zostawić te brzozy kozaki pod nimi rosną czerwońce
Kubusiowo 22:50, 29 sty 2012

Do góry
Szczerze to nie wiem

Sosny - nieee

Brzozy trzeba grabić jesienią - a raczej liście, a świerki nim urosną też minie...

Kubusiowo 22:24, 29 sty 2012

Do góry
No patrzcie.... A ja na początku myślałam o sosnach ale pomyślałam, że one się w ogóle nie zmieniają... postanowiłam więc brzozy.... a tu proszę teraz większość stawia na świerki

Może i faktycznie brzozy śmiecą ale w zasadzie ten fragment ogrodu jest używany jedynie do wjazdu i wyjazdu

No i co ja mam teraz zrobić???
Kubusiowo 22:11, 29 sty 2012

Do góry
Ja głosuję za świerkami Brzozy uwielbiam, ale bym nie posadziła, minimalizuj robotę
Kubusiowo 22:07, 29 sty 2012

Do góry
Brzozy- 3
Sosny - 1
Świerki -1

..no zobaczymy Może ktos jeszcze się skusi o opinię
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies