Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Droga do mojego małego raju 18:52, 24 sie 2011

Do góry
W przyszłości planuję mały warzywniaczek na drugiej działce, ostatnio teściowa proponowała mi krzaki malin ale ja zupełnie nie wiem gdzie byłoby im dobrze. Od strony drugiego sąsiada chcemy jeszcze w tym roku posadzić drzewa owocowe.
Nad skarpą i pod domem marzą mi się rabaty z wiosennymi kwiatami, które po przekwitnięciu nie straszyłyby wyglądem. pomiędzy nimi pasek trawnika. Pod tarasem myślałam by posadzić jałowiec strzelisty a pod nim jakieś rośliny.
Z tyłu po prawej stronie tam gdzie rosną brzozy w przyszłości powstanie chyba oczko wodne. Jest to dość problemowe miejsce gdyż tam ma odpływ rura odprowadzająca wodę z rynien. Gdy mocno pada tuje są zalewane.
Na lewo od brzózek można byłoby postawić altankę.

Droga do mojego małego raju 16:44, 24 sie 2011

Do góry
Witam serdecznie wszystkich!
Mam na imię Żaneta, mam 29 lat. Odwiedzałam forum już od jakiegoś czasu. Dziś, w dniu 3 urodzin mojego małego kawalera postanowiłam do Was nieśmiało dołączyć.
Jesteśmy, jak to mówią „ na swoim” od prawie 3 lat. W zeszłym roku położyliśmy kostkę i zrobiliśmy ogrodzenie (z przodu na razie słupki).
Pierwszymi roślinami posadzonymi w naszym ogrodzie były brzozy przywiezione ze szkółki. Następnie mąż dowiózł dwa świerki Conica, które posadziliśmy przed domem. Potem dosadziłam maluteńkie jak na tamten czas sadzonki bukszpanu. Latem dołączyły do nich tuje Danica. Rok temu, 10.04 (data dość niefortunna) posadziliśmy brabanty od północnej strony na całej długości działki. Szmaragdy wyglądają ładniej ale brabanty szybciej urosną i zasłonią nas przed sąsiadami. Między nami jest dość wysokie ogrodzenie (widać to od strony sąsiada)-dość znacząca różnica terenu.
W kwietniu tego roku zakasałam rękawy i własnoręcznie rozłożyłam agrowłókninę i korę. Jaka byłam z siebie dumna! Czytając jednak Wasze opinie mój entuzjazm nieco osłabł. No ale teraz nic z nią nie zrobię. Iglakom chyba nie zaszkodziła bo mają spore przyrosty.
Niestety w swoich ogrodowych poczynaniach jestem sama, mąż ogranicza się jedynie do koszenia trawy. A ja wciąż szukam inspiracji do swojego małego raju…
W tym tygodniu zakupiłam cyprysika nutkajskiego, modrzew japoński pendula, pęcherznice. Urzekły mnie te okazy. Ale jak zwykle nie wiem czy tam gdzie je posadzę będą pasować. Taka już dziwna jestem. Najpierw kupuję potem dumam.
Uwielbiam wiosenne kwiaty, tulipany, narcyzy. Kocham róże (niestety tegoroczne coś mi zżerało-popryskałam ale liście i tak opadły-na szczęście odbiły i róże kwitną).
Na działce mam już perukowca, krzewuszkę, dwa rododendrony, tuje smaragd, świerki, sosnę, migdałki, wierzbę, cis itp. Wydaje mi się, że dzięki Waszym sugestiom i doświadczeniu z pewnością znalazłabym dla nich odpowiedniejsze miejsca w ogrodzie.
Z dzieciństwa pamiętam jaśmin, bez, kalinę, bujany i łubin z ogródka babci.
Żebym tylko potrafiła jakoś wkomponować to w krajobraz mojego ogrodu…
Na chwilę obecną chcę zająć się przedogródkiem i skarpą. Spędzają mi sen z powiek. Mam cichą nadzieję, że troszkę mi pomożecie, że naprowadzicie mnie jak go upiększyć.
Gdy dorwę aparat porobię zdjęcia. Pozdrawiam cieplutko w ten deszczowy dzień.
Ogrodowe zawirowania 10:18, 24 sie 2011

Do góry
Krysiu, po raz kolejny spaceruję po Twoim Ogrodzie. Mam mnóstwo zachwytu dla niego i pytań do Ciebie: jak sprawuje się rododendron koło brzozy? (nie masz chyba nawadniania?). Ja też uwielbiam brzozy ale to trudne sąsiadki .... . Tak czuję..... .
Ogródek Hanusi po zimie 20:40, 22 sie 2011

Do góry
Ja bym nie wszedł do ogrodu do momentu zrobienia porządku z tym. Pisałem już o tym że u mnie pod korą brzozy zagnieździły się szerszenie ( zabawa trwała 2 sezony i nie odpuściły ) . Doszło do usunięcia brzozy niestety.
Ogrodowe zawirowania 21:51, 17 sie 2011

Do góry
Fajny, ustronny zakątek tworzysz. Taki do wyciszenia się, już mi się podoba A jak będzie biały żwirek (do brzozy jak ulał) i ławeczka, to dopiero będzie pięknie Kamloty ogromniaste, siła męska rzeczywiście do nich potrzebna.
No nie, jaki widok z tego miejsca
Ogrodowe zawirowania 21:35, 17 sie 2011

Do góry
Pan napracował się solidnie przy przesuwaniu a nawet przenoszeniu kamieni. Z przerażeniem patrzyłam jak bierze je w ręce i przenosi. Zaprawiony w pracy fizycznej, podziwiam jego kręgosłup.
Za kilka dni jeszcze trochę kamieni do przesunięcia. Wyrówna mi pan też teren pod ścieżkę. Biała będzie.
Obok brzozy rośnie biały rododendron a za nim jest krzak jaśminowca, w tym roku kwitł bardzo obficie.

Na ostatnim zdjęciu widać cis (taxus baccata), który musi być przesadzony. Cis na razie został lekko okopany a z przesadzaniem muszę ciut poczekać.
Ogród zapachów u Jasi 19:17, 17 sie 2011

Do góry
Poziomka napisał(a)

Ten warzywniak jest boski! Jasiu czy sama uplotłaś te płotki? Z czego są zrobione?

Płotki robiłam wiosną. Kołki - wierzbowe - dwuletnie /żeby nie odbijały, jak to wierzba ma w zwyczaju/, płotek pleciony z gałązek brzozy. Plecie się go bardzo szybko, mimo że robiłam to pierwszy raz i to na tzw.wyczucie.
Marzy mi się jeszcze kawałek wyplatanego ogrodzenia z wikliny

Piękna robota Jasiu
Mój mały raj na ziemi :) 08:59, 17 sie 2011

Do góry
anula_wn napisał(a)
dziękuję

a teraz mam pytanie odnośnie mojej zaczętej rabaty pod domem....
czy obsadzić tujkę (a może i brzozę?) żurawkami? p
okazuję z jedną, bo chodzi mi o taki kolor!
tam jest prawie cały dzień słonecznie

po lewej będą krzaczki lawendy , 9 sztuk
oczywiście rabatka jeszcze bez kory....

Aaaaa nie doczytałam o różach ....... to wrzoście odpadają bo widziałam tylko iglaki i brzozę na tej rabacie i tak sobie pomyślałam że będą konweniowały
Jeśli róże to jak najbardziej lawenda a do okoła brzozy żurawki lime marmalade , będzie kolor limonkowy z zielonym i fioletem.
Na rabacie widzę również kosodrzewinkę ???? również ładnie prezentuje się z lawendą .
U siebie również będę kombinować z kosodrzewiną i lawendą
Ogród zapachów u Jasi 00:35, 17 sie 2011

Do góry
Poziomka napisał(a)

Ten warzywniak jest boski! Jasiu czy sama uplotłaś te płotki? Z czego są zrobione?

Płotki robiłam wiosną. Kołki - wierzbowe - dwuletnie /żeby nie odbijały, jak to wierzba ma w zwyczaju/, płotek pleciony z gałązek brzozy. Plecie się go bardzo szybko, mimo że robiłam to pierwszy raz i to na tzw.wyczucie.

Zdolna z Ciebie kobita
Dziekuję za przepis. U cieszyłam się, bo i wierzby i brzózek mam poddostatkiem wszędzie.
Ogród zapachów u Jasi 00:22, 17 sie 2011

Do góry
Safoya napisał(a)

Ogród u stóp klasztoru 19:02, 15 sie 2011

Do góry
Ja też pozostawiam samosiejki, nie jest ich jeszcze tak dużo. Brzozy kocham więc bardzo z nich się cieszę ale pojawił się też buk i dzisiaj dąb zauważyłam przy stawie. Wyrwać lub wykopać zawsze zdążę. Jedynie jesion potraktowałam ostrym cięciem, bardzo szybko się korzeni i bardzo bardzo szybko przyrasta, chciał mi zdominować rabatę przy kuchni, o nie, a sio. I jeszcze olchy wycinamy, te są nieproszonymi i nielubianymi gośćmi.
Na rabacie przy stawie zauważyłam mnóstwo samosiejek irgii, szkoda mi jej wyrzucić, poczekam do wiosny może ktoś będzie chętny na nią.
A z tym projektowaniem to nie taka łatwa sprawa, ja szukam obrazów w ogrodzie, przesadzam nawet w deszczu kwitnące kwiaty lub mniejsze krzewy, wtedy widzę jakiego koloru mi brakuje lub jest za dużo. Lubię słodko w bylinach, czasem do przesady. Dzisiaj wieczorem wrzucę kilka kwitnących obrazków. A teraz jeszcze lecę do ogrodu, dzisiaj tnę, wycinam i wykopuję np. czerwoną leszczynę, szkoda, że nie mam komu jej oddać.
Brzoza - Betula 20:12, 13 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

W jakim wieku mogą być te brzozy podpatrzone na ogrodowisku?

Ten ogród robiłam 6 lat temu, a brzozy już tam były. Podejrzewam że mają koło 20 lat.

Danusiu, wiem, że brzozy są dosyć pazerne, jeśli chodzi o składniki pokarmowe. Czy przed posadzeniem host przygotowywałaś jakoś specjalnie glebę? I czy ciężko było się tam wkopać? U koleżanki zaczęłyśmy obwódkę z berberysów, ale ze względu na korzenie musiałyśmy poszerzyć wymiary obwódki. I jakie rośliny poleciłabyś jeszcze pod brzozę?

Pozdrawiam

M.
Ogródek vesper - pomożecie? 11:09, 10 sie 2011

Do góry
Witajcie
Cieszę się, że zaglądnęliście do mojego wątku i dziękuję za komentarze.

Ogródek jest działkowy, położony pod lasem. Jak zobaczycie na zdjęciach, które zrobiłam wczoraj po południu, od zachodu mam widok na brzozy właśnie. Pomysł Pawła z posadzeniem drzew celem wygłuszenia hałasu podoba mi się, tym bardziej, że nie będą zabierały słońca sąsiadce (żeby uniknąć konfliktu ), jednak brzozy faktycznie będą po latach zbyt wysokie. Myślę, więc jakie niższe drzewa fajnie by tam pasowały.

Miejsce do wypoczynku i jedzenia chcieliśmy wyznaczyć tam, gdzie najdłużej jest słońce, preferencyjnie po lewej stronie domku. Jedyne, co mnie przed tym powstrzymuje to właśnie głośno grające radio sąsiada. Natomiast miejscem, w którym teraz najczęściej stawiamy stół jest właśnie okolica klonu tyle, że szybko zachodzi tam słońce (taka patowa sytuacja).

Pomkombinuję, naniosę zmiany na plan i podyskutujemy

Tymczasem pokazuję zdjęcia, nie ukrywam, że ze wstydem, po tym co oglądam w innych wątkach.

Widok na zachód, przed domkiem, za płotem las i wspomniane brzozy (świerkowy trup do wyrzucenia, wybaczcie):

Uploaded with ImageShack.us

Dalej na prawo:

Domek sąsiada do osłonięcia:

Po prawej stronie domku, zaniedbana rabata, w tle prace wykopaliskowe, a na pierwszym planie perszing

Ogród zmyślony 18:02, 06 sie 2011

Do góry
Joanka napisał(a)
Myszorku........... PIĘKNIE

Ja też dziś narysowałam sobie mały projekcik, nawet dwie wersje i teraz rozmyślam i rozmyślam co będzie lepsze.....

taaa, praca w ogrodzie nigdy się nie kończy, ale to dobrze, lepiej się żyje, jak problemy rozpierzchają się po kątach i myśli sie o czymś miłym. Tymczasem z wielkiej brzozy sąsiadów zaczynają lecieć żółte liście, a to znak, że muszę już liczyć ile świerków potrzebuję w jedno takie miejsce Będzie kawałek "szkieletu" więcej
Ogrodowe zawirowania 10:50, 05 sie 2011

Do góry
Piękne masz Dalie Krysiu, a ta donica.....odlotowa, widzę ,że kochasz brzozy mam tu taką niziutką podobną do klonu, może do kolekcji ją sobie kupisz? http://www.in-vitro.pl/wysw_zdj.php?i=0&z=163&m=12&s=423&w=550&j=pol
Ogrodowe zawirowania 21:30, 03 sie 2011

Do góry
Kocham brzozy, pozwalam im się wysiewać i na razie je zostawiam tam gdzie się wysiały. Jedna taka młodziutka nawet przytuliła się do platana. Jest tutaj poniżej za cisem, słabo widoczna ale jest, chyba ją tak zostawię, ciekawa para.

Mam też brzozę z poszarpanymi liśćmi. Nazw nie pamiętam ale jako wytrawny forumowicz ogrodnik za jakiś czas będę operować jedynie właściwymi nazwami, będzie to dobry trening pamięci.
(Betula pendula ' Laciniata ')

Cd spaceru, poniżej widać jaki jest bałagan na rabatach.

Funkiowe zacisze 09:30, 03 sie 2011

Do góry
Jedyne co stoi chyba go wkomponuję w lawendę Kępa olch nad brzegiem buja, brzozy okazałe jak na cmentarzu żołnierzy radzieckich, świerki i modrzewie porosły jak szalone, wyczyszczona i zlewana rundapem skarpa zarosła na nowo - po co mi to było. Jedyne co nie wstydzę się pokazać to brzeg:

Ogród Haiki 10:21, 27 lip 2011

Do góry
Dzięki Aniu za miłe słowa.
Co do drzew to mam ich na działce 40 szt głównie brzozy, kilka dębów, sosny, jarzębinę, wielki modrzew i tego orzecha, więc cienia i liściu u mnie nie brakuje, dlatego zastanawiam sie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:21, 25 lip 2011

Do góry
Danusiu, nie wiem, czy podołałabym prowadzeniu wątku tutaj na forum. Poza tym jest już tyle pięknych ogrodów, rozrośniętych niczym busz. Moj ogród młodziutki i choć staram się kupować większe rośliny, to i tak w porównaniu do Twoich i innych forumowiczów są miniaturowe. Niestety nasze sklepy ogrodnicze nie dysponują tak pieknymi formami krzewów. Jedyne, co mi się udało, to kupiłam strzyżone kule do donic przed drzwi frontowe. Mam też w donicach stożki z bukszpanu, ale są jeszcze małe. Resztę krzewów trzeba sobie formować samodzielnie i prowadzić do oczekiwanych form. Całe szczęście, że chociaż drzewa (lipy, brzozy i dęby) udało mi się sprowadzić w miarę duże (ok.5m). Bardzo trudno o dobrej jakości donice, krzewy i róże. Większość trzeba kupić w internetowych sklepach lub sprowadzać ze szkółek spoza miasta. A niby spore miasto, powiatowe...
Pooglądałam zdjecia z Waszych spotkań i cóż mogę powiedzieć - zazdroszczę niesamowicie Takie spotkania są bardzo sympatyczne
A do Twojego ogrodu trafiłam szukając w google informacji na temat topiar, formowania krzewów itp. Jeszcze mnóstwo pracy i dokształacania przede mną w tym temacie.
Zmartwiło mnie też to, co przeczytałam u Ciebie na jednej ze stron, że kule bukszpanowe wymarzają w zimie, mimo donic wyłożonych wewnątrz styrodurem. Czyli co - zabierać na zimę do piwnicy? Hmm, a ja je kupiłam z myślą o tym, że będą dekoracją cały rok, również w zimie.
Brzoza - Betula 23:17, 22 lip 2011

Do góry
mamahuberta napisał(a)

W jakim wieku mogą być te brzozy podpatrzone na ogrodowisku?

Ten ogród robiłam 6 lat temu, a brzozy już tam były. Podejrzewam że mają koło 20 lat.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies