Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Dalie - Dahlia 16:58, 19 lis 2017

Do góry
Z pomarańczowych dalii polecam 'Audrey Grace', 'Sumit Mehndiratta', 'Orange Nugget' New Baby -(jaskrawe),
niska do donic 'Dahlini', ciemne liście a pomarańczowe kwiaty - 'David Howard', wysoka 'Orange Sherbet', 'Amber Queen', kaktusowa 'Orange Spider'.

Ładna jest też 'Jewel Orange'
Przygotowanie ogrodu do zimy 16:51, 19 lis 2017

Do góry
Tuja przygniecie wrzosy, bo nie jest płaska jak świerk czy jodła, ale z braku laku może być. Ale nie teraz. Czekaj.
Rozpoznawanie bylin 16:47, 19 lis 2017

Do góry
elisa_1 napisał(a)
Witam, bardzo proszę o pomoc. Znalazłam taka roślinę i chciałabym poznać jej nazwę i ewentualnie sposób uprawy, czy to się nadaje do ogrodu. Z góry dziękuję, może akurat ktoś mi pomoże

[img
Rozpoznawanie bylin 16:46, 19 lis 2017

Do góry
makar42 napisał(a)
Może mi ktoś rozszyfrować to ziele ?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:42, 19 lis 2017

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Kocham anioły (oczywiście raczej nie z masowej produkcji), ten Twój jest przepiękny i stoi na przecudnej urody stoliczku. Danusiu, czy w tych zjawiskowych donicach obok anioła to kuliste bukszpany/ostrokrzewy, czy coś innego?

Ps
Porządeczek w ogrodzie do pozazdroszczenia, robiłaś wertykulację trawnika, czy tak pięknie wygrabiony?
Dziękuję za cenną radę w sprawie okrywania

Ten anioł otrzymałam od Przyjaciółki (też Agnieszki) i ma dla mnie duże znaczenie. Stoliczek stary, żeliwny, pasuje do anioła

W donicach oczywiście - bukszpany
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:40, 19 lis 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Prześlicznie Danusiu
Powiedz Kochana czy trawy ice dance też na zimę wiązać czy nie bo one mi zawsze po zimie beznadziejnie wyglądają bo podmarzają im liście, no i tak się zastanawiam
A w ogóle to zmieniam pod wpływem Twojego artykułu o domkach narzędziowych naszą wygódkę w coś ładniejszego niż teraz jest

Zimozielonych turzyc się nie wiąże, a wiosną ucina jedynie podmarznięte końcówki
Problemy z tujami 13:30, 19 lis 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja bym wiosną przycięła pionowo tę ścianę, aby uzyskała estetyczny wygląd. Rozłazi się to wszystko i nie wygląda dobrze.

Choroba czy nie, dąż do estetyki całej tej zielonej ściany. Przytnij w pionie i w poziomie, a nowe przyrosty zapewnią schludny wygląd zywopłotu.

Gardenarium - dziękuję za podpowiedź. Czy zarówno strzyżenie wierzchołków jak i boków powoduje zagęszczenie szmaragdów? Muszę to rozważyć. Wstyd przyznać, ale nie pomyślałam, że żywopłot nieformowany wymaga cięcia. Czy boki szmaragdów da się tak przyciąć, aby zachować ich kształt czy raczej otrzymujemy prostopadłościan? Formowane iglaki robią na mnie wrażenie, ale u siebie cenię sobie naturalny pokrój roślin.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:08, 18 lis 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

W tych warunkach należy poprawić sytuację dla drzewa. Nie można go narazić na glinę/piasek i smażenie i patelnię. Przynajmniej warunki glebowe koniecznie popraw. Wzbogać glebę dużą ilością kompostu + łopata obornika spróchniałego, żeby nieco uzdrowić życie glebowe. Wtedy wybór drzew będzie większy, a teraz to ja nie doradzę niczego. Chyba, że zwykłą brzozę.

Magnolia odpada. Nie znosi takich warunków.

Będę poprawiać glebę - tak jak radzisz, ale nie uda mi sie pod całym przyszłym obrysem korony :/ Do tego dodam nawodnianie.
Nad brzozami sie zastanawiałam, ale... nie do końca jestem przekonana (mam ich już sporo w ogrodzie) i chyba szukam jakiegoś parasola. Zawsze przypomina mi sie podwórko pewnego starego domu który miał na froncie poskręcane chyba z 70 / 80 letnie magnolie - były piękne, eleganckie i takie azjatyckie - jak maxi bonsai. Ale w tym miejscu magnolia nie ma szans.

Ps. Tam gdzie będzie magnolia mam drewnianą fasadę i jest już materiał na oczko z wodą. Oraz mam nawiezioną dobra ziemię (wkopana koparką) I jest też ocieniona przez kształt budynku. Może uda sie ją utrzymać tym bardziej, że marzy mi się zimozielona wiec zakładam, że będzie to loteria (pomimo dobrego osłonięcia przed zimnymi wiatrami przez budynki).

Jurajski Ogród 17:42, 18 lis 2017

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Kto mi powie, kiedy opatulić młodego klona palmowego na zimę? Czy już, czy jeszcze zaczekać? A w tym roku wsadzoną magnolię Genie? Pytam, bo ja zielona w tym temacie jestem...

Ja powiem jeszcze nie teraz, wszystko zależy od tego, kiedy temp. ustabilizuje się poniżej zera. Bo jak za wcześnie okryjesz to się odzwyczają od zimna. Czekać.
Ma być jeszcze ciepło po tym ochłodzeniu.

Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 17:31, 18 lis 2017

Do góry
Tak, skoro 2,5 metra to wąskie będą jak "trumienki".
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:30, 18 lis 2017

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:29, 18 lis 2017

Do góry
Dziś było wielkie grabienie i zamiatanie oraz odkurzanie. Do nocy. Udało się też wnieść tęgosze i kordyliny.
Od Babci Jasi przywiozłam (Witek przywiózł) też agapanty. Mają z 40 lat.
Trochę podupadły, bo nie lubią luźnych donic, lubią mieć ciasno, wtedy kwitną.

Ambrowiec amerykański - Liquidambar 17:14, 18 lis 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W doniczce - nie oznacza 100% korzeni. Wyjmij z doniczki i zobacz, czy nie jest wepchnięty balot na świeżo kopanego drzewa. Jeśli ma młode korzenie to możesz sadzić, wyściółkuj korą grubo. Podlej dwa wiadra wody.
dziękuję serdecznie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:11, 18 lis 2017

Do góry
Vila, wyciągam z gruntu ze wszystkim. W art. jest opisane i są zdjęcia. https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/518-ogrod-kwiatowy-z-cebulek

Gosia- posadzić do donicy i ładnie ozdobić. Dodać ciemierniki albo wstążki.

Magnolia- okrywac gdy temp. ustabilizuje się na minusie -5 co najmniej.
Dalie - Dahlia 14:09, 18 lis 2017

Do góry
Anabell napisał(a)
Danusiu - znasz nazwę dali pomponowej na drugim zdjęciu kolor łososiowy.

na trzecim zdjęciu żółta to pewnie Potgieter.

To dalia 'Jowey Linda' - bardziej bym określiła ten kolor jako pomarańczowy zgaszony.
Bratki 13:56, 18 lis 2017

Do góry
To może mieć sens, tak, ale nie mam takiego doświadczenia.
Miskant - Miscanthus 13:55, 18 lis 2017

Do góry
Kora, suche liście lepsze.
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 13:53, 18 lis 2017

Do góry
W doniczce - nie oznacza 100% korzeni. Wyjmij z doniczki i zobacz, czy nie jest wepchnięty balot na świeżo kopanego drzewa. Jeśli ma młode korzenie to możesz sadzić, wyściółkuj korą grubo. Podlej dwa wiadra wody.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies