Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Moje małe królestwo 18:24, 17 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jakimiś takimi falami czy cóś zaraz poszukam
Moje małe królestwo 18:24, 17 sie 2015

Do góry
Zobacz, znalazłam kilka rozwiązań:
Gardenarium napisał(a)
Tutaj są tuje po całości

Moje małe królestwo 18:23, 17 sie 2015

Do góry
Szerokość dwa metry - to wbrew wszystkiemu wcale nie jest tak wiele. Ja akurat tak mam, bo ogród wąski. I czasami mnie korci na poszerzenie rabat. 2,5 metra byłoby lepsze. Miejscami zwężenia
Rozumiem, że ta rabatka jest widoczna z tarasu i jest na niej słońce?

Najtrudniejsza jest biała kartka, kiedy trzeba zacząć
Musi to być twój ogród, który będziesz kochać.
Rozumiem też, że linie łukowate by ci pasowały
Czy prócz szmaragdów masz już tam jakieś nasadzenia, których nie chcesz się pozbyć?
Olga, cyknij fotki z tarasu z miejsca, w którym lubisz siedzieć. I widok na tę rabatkę z okna domu. To są dwa najważniejsze widoki. Gdybym dziś miała planować ogród, zupełnie inaczej zadbałabym o widoki z okien.

Teraz chyba czas na przestudiowanie projektów Danusi, aby znaleźć złoty środek na styl ogrodu i wkomponowanie tego, co masz do ogrodu.
http://www.gardenarium.pl/realizacje
http://www.gardenarium.pl/oferta/projektowanie-ogrodow-przez-internet
http://www.gardenarium.pl/oferta/projektowanie-ogrodow
Ogródek Iwony 18:22, 17 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

A tutaj rosną z tej samej partii na rabacie i są mniejsze

Iwonko, pięknie u Ciebie Tak zielono Hortensje ślicznie się rozrosły
Wiesz, że moje magical candle puszczają listki? Wrzuciłam zdjęcia
Ranczo Edy 17:58, 17 sie 2015

Do góry
Edytko, robisz piękne kropelkowe fotki.
I budowla nowa się szykuje. To przy kąciku grillowym ?
Ogródek Iwony 17:33, 17 sie 2015

Do góry
Doniu, co planujesz kupić ?
Widziałam hortki w L - słabej jakości były w moim markecie.
Ogród na glinie 17:15, 17 sie 2015

Do góry
No tak, trzeba uważać. Ja te chore do ogólnego pojemnika wyrzucam.
Obierki zimą kompostowałam. A ostatnio dwa ziemniaki miałam w zacisznym miejscu przy pieleniu.
Ogród na glinie 17:03, 17 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Wygląda na to że roślinki na kompost przechodzæ mocną selekcję. Co wrzucasz w takim razie na kompost, a czego unikasz?

wrzucam chwasty, ale te były mocno kwitnące, bo wiadomo przez upały nie dało się odchwaszczać
nie chcę mieć tego od nowa na rabatach

a liście z truskawek były z mleczami, więc ta sama historia
wolałam się zupełnie pozbyć wszystkiego

wyrzuciłam jeszcze malwy, bo miały rdzę
wkurzały mnie
póki mała roślinka, dało się opryskać i wyleczyć, ale dużych już nie - za dużo liści do opryskania i brak skuteczności
więc rdzy też nie chcę w kompostowniku
już mi wystarczy w glebie gdzie rosły malwy
gruszę z niej wyleczyłam i chcę się z nią pożegnać na tyle na ile to możliwe
Zakątek z fioletową ławeczką 16:55, 17 sie 2015

Do góry
Doniu, pomyśl, że gdybyś nie podlewała, większość roślin by padła.
Taniej mają ci, co nie mają ogrodu, a nie ...
oszczędzają na wodzie w ogrodzie.
Wolałabyś mieszkać w betonowym bloku?
Buziak
Ogród na glinie 14:30, 17 sie 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

Dzięki
Wczoraj chwilę u nas pokropiło.
Może jutro uda mi się kontynuować odchwaszczanie ogrodu.
W piątek zapełniłam chwastami, truskawkami cały pojemnik na zielone śmieci.

Wygląda na to że roślinki na kompost przechodzæ mocną selekcję. Co wrzucasz w takim razie na kompost, a czego unikasz?
Ogródek Iwony 13:16, 17 sie 2015

Do góry
olga80 napisał(a)
pięknie to urządziłaś, bardzo mi się podoba Twoja różanka , ja też bym chciała połączyć róże z trawami jak dla mnie to jest efekt woow , trawki nadają takiej lekkości i magi różom

Trawki powinny być dalej od róż, lubią dużo wody i zabierałyby różom. Mogą być dla nich ładnym tłem jednak
Ja lubię to połączenie
Ogródek Iwony 13:14, 17 sie 2015

Do góry
Karol, nie mają dna, po to by nadmiar wody przeleciał
A roślinki są w nich dorodniejsze
Ogródek Iwony 13:09, 17 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ta donica z berberysami - była pierwsza. Jakiś nieokreślony czas temu M przywiózł trochę rozbiórkowej cegły. Mógł więcej, ale wtedy mieliśmy potrzebę wykorzystania jej na obwódki, w marketach niczego nie było. Przy tarasie na skarpie rósł winobluszcz, całą woda spływała i mimo podlewania nie dawał rady. Wpadłam na pomysł wymurowania donicy dla niego. Krzywo wyszło, bo roślinki już rosły, a ja nawet nie wytyczyłam sobie wtedy sznurka, dziś bym już dokładniej robiła.
Rok temu przy nowych nasadzeniach postanowiłam pociągnąć temat donic i powstała następna. Razem są cztery. Obłożone w środku styropianem. Roślinki ładnie przezimowały, a w donicy w celu uzupełnienia ziemi nasypałam sporo kompostu i to zdało egzamin. W donicy dłużej jest utrzymana wilgoć, roślinki są dorodniejsze
Tutaj wiosną posadziłam trzy hortensje limlight - małe sadzonki. Są spore obecnie

Mi się bardzo podobają te murowane donice. A one nie mają dna? Jak roślinki sobie w nich radzą?
Ogródek Iwony 13:00, 17 sie 2015

Do góry
Ta donica z berberysami - była pierwsza. Jakiś nieokreślony czas temu M przywiózł trochę rozbiórkowej cegły. Mógł więcej, ale wtedy mieliśmy potrzebę wykorzystania jej na obwódki, w marketach niczego nie było. Przy tarasie na skarpie rósł winobluszcz, całą woda spływała i mimo podlewania nie dawał rady. Wpadłam na pomysł wymurowania donicy dla niego. Krzywo wyszło, bo roślinki już rosły, a ja nawet nie wytyczyłam sobie wtedy sznurka, dziś bym już dokładniej robiła.
Rok temu przy nowych nasadzeniach postanowiłam pociągnąć temat donic i powstała następna. Razem są cztery. Obłożone w środku styropianem. Roślinki ładnie przezimowały, a w donicy w celu uzupełnienia ziemi nasypałam sporo kompostu i to zdało egzamin. W donicy dłużej jest utrzymana wilgoć, roślinki są dorodniejsze
Tutaj wiosną posadziłam trzy hortensje limlight - małe sadzonki. Są spore obecnie

Takie były, jak kupiłam wiosną (wg zielonych kresek były przycięte):
Prawie - jak ogród 12:58, 17 sie 2015

Do góry
Green baron ?
Nie znam takiego
Mogłabyś go posadzić za kulkami bukszpanowymi albo tują miriam (żółte kuleczki), albo berberysem admiration (czerwone kulki, ale zimą opadają liście z nich)
Żeby się nie rozłaził, musiałabyś posadzić w doniczki z obciętym dnem. Ma ładny pokrój. Kolorowe żurawki z przodu też fajnie by wyglądały
Moje małe królestwo 12:56, 17 sie 2015

Do góry
Mierz, rysuj spokojnie.
Napisałam na pv
Ogródek Iwony 12:28, 17 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Zastanawiałam się nad moją różanką. Kwitnie od początku czerwca cały czas. I tajemnica tkwi w ilości. mam 10 krzaczków, jak jedne kwitną, drugie się zbierają, mają pąki kwiatowe. Dużo pąków. Odnosi się wrażenie nieprzerwanego koloru na rabacie. Lubię moje róże

Moi chłopcy chcieli wyjechać na tydzień, więc spakowaliśmy się i jestem u M, a ogród zostawiłam pod opieką córci. Mam nadzieję, że dobrze o niego wieczorem zadba? Wczoraj przeszłam się z nią po ogrodzie, pokazałam miejsca osłonięte pod dachem, które ma podlewać nawet, gdyby padał deszcz. Pokazałam wszystkie donicowe i moją szkółkę. Mam nadzieję, ze ogród przez tydzień nie padnie ...

Różanka faktycznie robi wrażenie Jest już taka... dojrzała
Świtnie wyszlo Ci połączenie róż z bordowymi akcentami. I te trawy. Pamiętam, jak pokazywałaś je po posadzeniu. Ładnie się rozrosły. Dodają powiewu i takiej lekkości.
Fajny miałaś pomysł z podniesieniem części rabat. Ogród nabrał przestrzeni, stal się wielopłaszczyznowy... Będę myśleć nad takim rozwiązaniem u siebie...

O ogród się nie martw. Upal zelżał, więc nawet przy innym ogrodniku roślinki dadzą sobie radę
Po tygodniu nieobecności innym okiem spojrzysz na swój dorobek
Udanego wypoczynku życzę
Ogródek Iwony 12:18, 17 sie 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Ewa ma przepiękny ogród! Dobrze, że wstawia u Ciebie co jakiś czas zdjęcia swojego raju. Nie namówisz jej na wątek??

Tak Gosiu, tylko nie jestem pewna, czy Ewa tego jest świadoma. Ciągle coś dosadza, przerabia, a efekty są bardzo udane.
Na wątek ją namawiałam, ale na to trzeba mieć sporo czasu. Nie każdy go ma. Wiem natomiast, że sukcesywnie podczytuje forum
I że obecnie buduje ściankę wodną.
Ogródek Iwony 12:14, 17 sie 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Podziwiam Cię Iwonko za to, ze potrafisz tak skomponowac, ze ciągle Ci coś kwitnie. Dalie podejrzewam, że świetnie zdobią rabatkę, jak reszta przekwitła.
Puste miejsca myślę, ze z czasem same się zapełnią jak roślinki podrosną
U mnie w sposób niekontrolowany wysiały się dziwaczki, słoneczniki i nasturcja Szkoda usuwać dzielnych roślinek,więc zostały...

Co tam dzisiaj działasz?
U mnie się wreszcie ochłodziło i nawet deszczu trochę spadło. Cud normalnie jakiś

Beatko, fajnie, ze deszczyk dotarł do Ciebie.
Beatko, z tym kwitnięciem, to bardzo trudno jest tak komponować. Kwiaty kwitną średnio miesiąc, choć zdarzają się gatunki trwalsze, kwitnące dłużej. Potem trzeba przyciąć i w tym miejscu jest pusto. Bylinowa - to trudne wyzwanie i wcale nie wiem, czy udaje mi się sprostać temu zadaniu
Fajnie, ze się coś samo wysiewa. Z wyjątkiem zielska. One się też niekontrolowanie wysiewają
Zastanawiałam się nad moją różanką. Kwitnie od początku czerwca cały czas. I tajemnica tkwi w ilości. mam 10 krzaczków, jak jedne kwitną, drugie się zbierają, mają pąki kwiatowe. Dużo pąków. Odnosi się wrażenie nieprzerwanego koloru na rabacie. Lubię moje róże

Moi chłopcy chcieli wyjechać na tydzień, więc spakowaliśmy się i jestem u M, a ogród zostawiłam pod opieką córci. Mam nadzieję, że dobrze o niego wieczorem zadba? Wczoraj przeszłam się z nią po ogrodzie, pokazałam miejsca osłonięte pod dachem, które ma podlewać nawet, gdyby padał deszcz. Pokazałam wszystkie donicowe i moją szkółkę. Mam nadzieję, ze ogród przez tydzień nie padnie ...
Ogródek Iwony 12:00, 17 sie 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Donoszę, że Kraków i okolice w deszczu od rana

Macie fajnie z tym deszczem. Choć taka ilość na jeden rzut - to też problem. Ziemia osuszona nie przyjmuje wody. Zbyt natarczywy jest ten deszcz. Wszystko spływa niestety. U nas pokropiło z nieba, jak ksiądz kropidłem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies