Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Lianne's Siergrassen - holenderska preria 16:59, 21 wrz 2017

Do góry
Takie ogrody sa piekne ale na hektarach. Nikt nie napisal ile ma hektarow.

Ja sobie nie wyobrazam jakbym miala taki busz na dzialce. Hania Andrus napisala, ze ma taki za plotem. U mnie tez to samo. Mam polacie nawloci i innych traw, mam sporo dziurawca i iinych ziól ktorych nie znam.
Zastanawiam sie, czy do tego ugoru sasiada nie sypnac traw ozdobnych i bylin.
Bede miala prerie.

Lianne's Siergrassen - holenderska preria 16:36, 21 wrz 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Ta urzekajaca trawa to proso rozgowate "shenandoah" tez go mam tylko u nas ma za krotki okres aby tak sie wybarwic. Musi byc bardzo ciepla i sloneczna jesien.

Po lewej stronie to była odmiana 'Kurt Bluemel'.
Lianne's Siergrassen - holenderska preria 16:29, 21 wrz 2017

Do góry
mira napisał(a)

ta trawa nas urzekła

Ta urzekajaca trawa to proso rozgowate "shenandoah" tez go mam tylko u nas ma za krotki okres aby tak sie wybarwic. Musi byc bardzo ciepla i sloneczna jesien.
Ogród Cioci cz. 3 16:10, 21 wrz 2017

Do góry
Ja tam tez uwazam, ze bedziemy jeszcze chodzic w tym roku z krotkimi rekawami. Drzewa jeszcze zielone.
Amerykanskie prognozy sie spelniaja wrzesien zimny ponizej norm. Pazdziernik cieplutki.
Moja działka na Dębowym Lesie 15:53, 21 wrz 2017

Do góry
Zobacz na stronie portalu - Niepodlewam.pl - nawoz gołebi - ph. Bardzo dobry artykul. Pisze na tablecie i nie moge podac bezposrednio wiec daje takie namiary.

Oprocz tego jeszcze zobacz w moim watku.
Ptasi gaj 15:43, 21 wrz 2017

Do góry
Ptasi jak i kurzy to bardzo mocny nawoz. Moja mama zawsze dawala pod warzywa kurzy nawoz i rosly giganty. Siostra tez teraz daje kurzy i tez ma giganty.

Jezeli chodzi o golebi jest zasobny w azot. Pod krzaki smialo mozesz dawac. Jednak ja w czasie lata podlewalabym gnojowka z golebiego obornika. Wsypac do wiadra 10 l szufelke obornika rozmieszac odstawic na pare godzin i podlewac taka gnojowka to lepiej przyswajalna.

Obornik najlepiej jest rozsypac jesienia przegryzie sie z ziemia i mozna sadzic warzywa korzenne marchew, pietruszka, seler wtedy nie sa pogryzione przez robaki.

Wszystkie krzaki ktore sadzisz mozesz do dolka dac obornik jaki kolwiek golebi to "guano" bardzo dobry. Trzeba tylko uwazac na kwasoluby bo posiada wysokie ph.
Pod warzywa rozsyp teraz i przekop.
Roze juz posadzone dodaj wiosna. Nie boj sie nic sie nie stanie jak bedziesz z rozwaga go sypala. Tylko nie dawaj poď sam pieniek tylko dokola.
Liliowo i kolorowo:) 15:41, 21 wrz 2017

Do góry
Wiewiorki masz? Jak ja bym chciala miec ale skad to wziac.

U nas leje a na Ślasku pewnie swieci sloneczko.

Pisałam już wcześniej, że ponuro, zimno bardzo i leje cały czas, własnie teraz wróciłam i patrze jak wiewiórki się gonią po dębach ruda z czarną poszukam zdjec, nawet małe wiewiórki mamy
Ptasi gaj 13:44, 21 wrz 2017

Do góry
U nas nie chce sie patrzec przez okno z krotka popoludniowa przerwa wczoraj i znowu leje.

Elu deszczowa pogoda i to tego ciągła nie nastraja optymistycznie.
Współczuję co tych deszczy. I mnie wczoraj w nocy trochę popadalo i przedwczoraj w nocy deko. W ciągu dnia pochmurnie ale bez opadów. Rajze6 znosnie.
Czytałam twój wpis o nawozeniu odbiornikiem. Ja na tym prawie się nie znam. Mam zalatwiony gołębi. Chcę to dac na zimę. Pod warzywnik to prosta sprawa. Ale pod inne rośliny mogę na zimę? ? I pod róże też ? Nic się nie stanie ??
Mirkowy ogród (początki) 12:28, 21 wrz 2017

Do góry
Mirka odnośnie tych truskawek coś takiego znalazłam PoradnikOgrodniczy.pl

Choroby wirusowe truskawek

Żółtobrzeżność liści truskawki - intensywność i typowość objawów tej wirusowej choroby truskawek zależy od pory roku. Lepiej są one widoczne wiosną i jesienią. Opanowane rośliny wykazują skłonność do drobnienia, Mniejsze są blaszki liściowe i krótsze ogonki szczególnie młodych liści. Na brzegach liści występują chlorotyczne plamy o wyraźnie zarysowanych brzegach.

Marszczyca liści truskawki - objawy chorobowe marszczycy liści widać już na najmłodszych liściach. Są to chlorotyczne plamki - albo wzdłuż nerwacji liścia, albo na całej powierzchni blaszki. Przebarwiona tkanka ulega nekrozie, stąd zmiany w kształcie rosnących blaszek: marszczenie, nierównomierny wzrost, a nawet rozdwajanie się listków. Zainfekowane rośliny rosną słabiej i znacznie gorzej owocują.
Elu Dziękuję za artykuł.Poczytam.

Zostawiam troszkę koloru bo za oknem szaro i deszczowo

Gożdzikowa - wiejski ogród 12:15, 21 wrz 2017

Do góry
U mnie tez obornik obowiazkowo pod kazda rosline daje. Jak nie mam to kompost. Pod roze wczesna wiosna daje i pozniej po miesiacu nawoz i roze sa zdrowe. Pryskam tez miedzianem wczesna wiosna.

Jak co kolwiek sadze zawsze na taczce mam wymieszany obornik z ziemia.

U nas tez leje az za duzo wody wszedzie od groma nawet w miescie gdzie jest odwodnienie.
Liliowo i kolorowo:) 12:08, 21 wrz 2017

Do góry
Wiewiorki masz? Jak ja bym chciala miec ale skad to wziac.

U nas leje a na Ślasku pewnie swieci sloneczko.
Ptasi gaj 12:02, 21 wrz 2017

Do góry
U nas nie chce sie patrzec przez okno z krotka popoludniowa przerwa wczoraj i znowu leje.
Ptasi gaj 11:59, 21 wrz 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Twoje pupilki prześliczne, mam do przerobienia jedną rabatę chyba pójdę w kierunku traw.

Dorotka polecam trawy. Masz gust wiec nie trzeba tobie podpowiadac jedynie zachowaj tylko dleglosci bo sie szybko rozrastaja.
W moim małym ogródeczku - Dorota 11:38, 21 wrz 2017

Do góry
Jeszcze jedno pomyslec, ze wywalilam tyle obrzynkow drewnianych lub spalilam. Najwazniesze trzeba miec pomysl. A moglam miec cale osiedle z drewna.
W moim małym ogródeczku - Dorota 11:35, 21 wrz 2017

Do góry
Dorota dzieki. Pomysl z wiadrem mi sie podoba. Mam tez duzo donic po drzewach sred. Ok 60 cm. I to takie solidne. Mam tez duzo roznych plytek od koloru wrzosowego do stonowanego rozu i bieli pozniej nastepna tonacja jasno niebieski jasny popiel, granat i biel.

W takich tonacjach mam zrobione lazienki juz mialam dosyc bezykow i jego odcieni.

Cos tam wymysle.

Trawy sa piekne tylko pod wzgledem wysokosci posadzic i w nalezytych odstepach od siebie bo jak trafia na dobry grunt to sie szybko rozrastają.
Liliowo i kolorowo:) 10:29, 21 wrz 2017

Do góry
Danusia a ja bardzo lubię bluszcze na drzewach. Szczególnie na sosnach jesienią.
Bluszcze rosną wszędzie bo ptaki owoce przenoszą jest zimowy przysmak dla nich. Warto mieć bluszcze ze względu na ptaki. Mam bardzo dużo samosiejek i jestem z tego zadowolona bo sadzę przy sosnach i płocie.

Rdest bardzo piękny i długo kwitnie. Już mi 3 zmarzły więc już więcej nie będę sadzić tak samo bluszcz trójklapowy nie ma szans u mnie.

Mam ich mnóstwo, jak sie odbarwia to zrobie zdjecia, ale w niektorej czesci ogrodu az za bardzo, pod ciezarem juz dwie tuje mi sie połamały, a na sosnach owszem pięknie to wygląda tylko gorzej potem jak za dużo na tych biednych sosnach duzych tego jest i cierpią sosny. Tej zimy tez mi mocno wymroziło trojklapowego ale się odrodził, jest piękny U mnie jest mnóstwo ptaków i mają co jesc, mam też dużo wiewiórek

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 07:35, 21 wrz 2017

Do góry
Kasiu wiosną będę wiedziała jaka jej nazwa na razie NN. Ręszta na moim wątku.

Byłam, dzięki
Ogród od zera 01:01, 21 wrz 2017

Do góry
Witam. Zobaczyłam cały wątek bo krótki. Córka rośnie wraz z roślinami.
Jest piękne porównanie jak było jak jest.
Trzy lata to duzo dla roślin szybko rosną. Siedzisz pewnie na ganku domku i rozmyślasz jak było jak jest i jak będzie za kilka lat. Każdy z nas ma to samo niekończąca się opowieść.
Fajnie jest.
Mirkowy ogród (początki) 00:33, 21 wrz 2017

Do góry
Mirka odnośnie tych truskawek coś takiego znalazłam PoradnikOgrodniczy.pl

Choroby wirusowe truskawek

Żółtobrzeżność liści truskawki - intensywność i typowość objawów tej wirusowej choroby truskawek zależy od pory roku. Lepiej są one widoczne wiosną i jesienią. Opanowane rośliny wykazują skłonność do drobnienia, Mniejsze są blaszki liściowe i krótsze ogonki szczególnie młodych liści. Na brzegach liści występują chlorotyczne plamy o wyraźnie zarysowanych brzegach.

Marszczyca liści truskawki - objawy chorobowe marszczycy liści widać już na najmłodszych liściach. Są to chlorotyczne plamki - albo wzdłuż nerwacji liścia, albo na całej powierzchni blaszki. Przebarwiona tkanka ulega nekrozie, stąd zmiany w kształcie rosnących blaszek: marszczenie, nierównomierny wzrost, a nawet rozdwajanie się listków. Zainfekowane rośliny rosną słabiej i znacznie gorzej owocują.
Ogrodowe kreacje 00:09, 21 wrz 2017

Do góry
Aurelia zaczekaj z tymi żurawkami do przyszłego lata. Musisz też zrobić odstęp bo wanilka za 2 lata jak ma dobre miejsce się rozrośnie.
Wiosną jak zetniesz hortę już będziesz wiedziała ile wypuściła nowych pędów czy będzie gęsta czy nie.

Odnośnie zlotu aktualne ale w przyszłym roku między różami a trawami.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies