Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

anabuko1 13:44, 21 wrz 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
U nas nie chce sie patrzec przez okno z krotka popoludniowa przerwa wczoraj i znowu leje.

Elu deszczowa pogoda i to tego ciągła nie nastraja optymistycznie.
Współczuję co tych deszczy. I mnie wczoraj w nocy trochę popadalo i przedwczoraj w nocy deko. W ciągu dnia pochmurnie ale bez opadów. Rajze6 znosnie.
Czytałam twój wpis o nawozeniu odbiornikiem. Ja na tym prawie się nie znam. Mam zalatwiony gołębi. Chcę to dac na zimę. Pod warzywnik to prosta sprawa. Ale pod inne rośliny mogę na zimę? ? I pod róże też ? Nic się nie stanie ??
ElzbietaFranka 15:43, 21 wrz 2017

Ptasi jak i kurzy to bardzo mocny nawoz. Moja mama zawsze dawala pod warzywa kurzy nawoz i rosly giganty. Siostra tez teraz daje kurzy i tez ma giganty.

Jezeli chodzi o golebi jest zasobny w azot. Pod krzaki smialo mozesz dawac. Jednak ja w czasie lata podlewalabym gnojowka z golebiego obornika. Wsypac do wiadra 10 l szufelke obornika rozmieszac odstawic na pare godzin i podlewac taka gnojowka to lepiej przyswajalna.

Obornik najlepiej jest rozsypac jesienia przegryzie sie z ziemia i mozna sadzic warzywa korzenne marchew, pietruszka, seler wtedy nie sa pogryzione przez robaki.

Wszystkie krzaki ktore sadzisz mozesz do dolka dac obornik jaki kolwiek golebi to "guano" bardzo dobry. Trzeba tylko uwazac na kwasoluby bo posiada wysokie ph.
Pod warzywa rozsyp teraz i przekop.
Roze juz posadzone dodaj wiosna. Nie boj sie nic sie nie stanie jak bedziesz z rozwaga go sypala. Tylko nie dawaj poď sam pieniek tylko dokola.
Dorota123 17:05, 21 wrz 2017

Podsyłam Pina do mozaiki, może coś Ci się spodoba.
https://www.pinterest.jp/pin/120330621266869959/
ElzbietaFranka 17:24, 21 wrz 2017

Dorota123 napisał(a)
Podsyłam Pina do mozaiki, może coś Ci się spodoba.
https://www.pinterest.jp/pin/120330621266869959/

Dorota dzieki, ale ja taka artystką nie jestem.
anabuko1 20:54, 21 wrz 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Ptasi jak i kurzy to bardzo mocny nawoz. Moja mama zawsze dawala pod warzywa kurzy nawoz i rosly giganty. Siostra tez teraz daje kurzy i tez ma giganty.

Jezeli chodzi o golebi jest zasobny w azot. Pod krzaki smialo mozesz dawac. Jednak ja w czasie lata podlewalabym gnojowka z golebiego obornika. Wsypac do wiadra 10 l szufelke obornika rozmieszac odstawic na pare godzin i podlewac taka gnojowka to lepiej przyswajalna.

Obornik najlepiej jest rozsypac jesienia przegryzie sie z ziemia i mozna sadzic warzywa korzenne marchew, pietruszka, seler wtedy nie sa pogryzione przez robaki.

Wszystkie krzaki ktore sadzisz mozesz do dolka dac obornik jaki kolwiek golebi to "guano" bardzo dobry. Trzeba tylko uwazac na kwasoluby bo posiada wysokie ph.
Pod warzywa rozsyp teraz i przekop.
Roze juz posadzone dodaj wiosna. Nie boj sie nic sie nie stanie jak bedziesz z rozwaga go sypała. Tylko nie dawaj poď sam pieniek tylko dokoła.

Eluś , Kochana, wielkie dzięki dobra kobieto za taki instruktarz.
Wiesz , ja kobieta z miasta.Wprawdzie w domu rodzinnym działka była , jak ja była mało i młoda to mnie nie interesowało jeszcze ,( bo takich ogrodów wówczas nie było.Tylko ogródek i Dziaka warzywna )
A jak kupiliśmy już ze 12 lat temu swoja działkę to powoli, wszystko robimy, bo sami wszystko
Wszystko zrobię , jak piszesz.Dzięki wielkie.Wreszcie jakieś sensowe wieści,Buziaczki

Zaglądałam do linku , przesłanego przez Dorotkę.To już faktycznie piękne artystyczne robótki .
pestka56 22:55, 21 wrz 2017

Niektore mozaiki spod tego linku to naprawdę zawodowe. Zauważyłam tam kwiatową (https://www.pinterest.jp/pin/325033298092164654/) fragment większej ściennej kompozycji z oferty włoskiej firmy. Robią niesamowite rzeczy.
Ale są pod tym linkiem i takie, które przy większej ilości wolnego czasu każda z nas dałaby radę zrobić (https://www.pinterest.jp/pin/65443000805432296/) i byłoby super poidełko
ElzbietaFranka 23:37, 21 wrz 2017

To fakt troche czasu i przede wszystkim narzędzia. Trzeba mieć dobre cążki(cąszki?) szlifierkę i piłę do cięcia szkliwa. Przede wszystkim chęci.

Ania nie ma sprawy.
pestka56 01:43, 22 wrz 2017

Szklane tessery można kupić już gotowe, pocięte
Rosa 08:44, 22 wrz 2017

Katkat z wątku moja bajka robi takie mozaiki i wychodzi jej to całkiem całkiem...
jolanka 08:51, 22 wrz 2017

Fajne te mozaiki, cierpliwość, dobre narzędzia i męska ręka są potrzebne. Cięcie jest trochę męczące