Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Ogród z pergolą 10:07, 24 lut 2016

Do góry
jazzy napisał(a)

Czy ktoś coś widzi?
Jest plan - trochę nowoczesny, trochę luźny. Można oczywiście uporządkować nasadzenia jeśli wolisz na kwadratowo, itd.

Wytłumaczę tylko, że:
1. najbliżej domu jest pas luźno posadzonych grabów fastigiata (lub innych drzew, które lubisz), coś jak tu:
https://pl.pinterest.com/pin/349803096037832864/ (nie muszą być formowane)
https://pl.pinterest.com/pin/195977021262989440/
Całość (po lewej i po prawej stronie podjazdu) podsadzona np. turzycami silver sceptre lub inną zimoziel. (mogłaby być hakone, ale ona w zimie kiepsko wygląda).
Można też nie podsadzać niczym, tylko żwirek wysypać pod drzewami.

2. Dalej, symetrycznie przy podjeździe poletka kosodrzewiny, np. pumilio, wśród których wiosną mogą rosnąc krokusy, jeśli lubisz.
Po lewej narysowałam ścieżkę z płyt, którą zasugerowała Iwonka. Ale może jej nie być, jeśli uważasz, że burzy harmonię

3. Dalej są po trzy klocki z cisa, mogą być różnych wielkości i wymiarów, albo wszystkie takie same, jak wolisz.

4. Pomiędzy klockami z cisa plącze się kolejna trawka, np. sesleria lub rozplenica (może być ta niższa odmiana little boy albo little bunny). Sesleria chyba lepsza, bo praktycznie cały rok jest ładna, albo prawie ładna

5. Po lewej przy domku (nie zaznaczyłam domku gosp., ups!) rząd gracków. Po drugiej stronie przy ogrodzeniu również. Ilość sztuk nie musi być taka sama.

6. Dalej powtórzone pumilio.

Jak widzisz, nie ma serbów, ani tujek, ani rodków

Sorki za marne proporcje! Narysowałam jak umiałam

Marta wszystkie serby mi wyciachałaś! nie az tak to zrobic nie mogę, nie chcę aż tak moja droga jest drogą gminna w planie zagospodarowania przestrzeni planowana szerokość to 15m, zrobi sie z niej mala obwodnica cetrum miasta, tak jak stało się z taka inna ulica po drugiej stronie miasta. dlatego sadziłam właśnie serby w przedogródku a nie tuje zeby dały mi wysoką sciane, zapore od kurzu i hałasu, który nieuchronnie za parę lat mnie czeka. szczerze powiedziawszy myślałam ze pytając o serby to pytasz o te przy studni bo z tymi jestem w stanie się pożegnać jeśli decyzja zapadnie.
Poza tym jednym szczegółem reszta podoba mi sie bardzo, tylko rzeczywiście projekt mocno nie kolorowy ale nowoczesny. ale mozna go potraktować jako szkielet do którego z czasem po obserwacji w sezonie mogę dosadzic jezówki czy coś innego kwitnącego.
Idąc Twoim tropem abym nie płakała za bardzo musiałabym mieć plan na moje rodki i danicy w innej części ogrodu bo napewno nie chce wyrzucac roslin i kasy w błoto.
Bardzo podoba mi się dobór gatunków, poza kosodrzewiną o której chyba Toszka albo Karola pisala ze ładne sa podobno tylko jak sa młode. Poza tym naprawdę szacun.
Pytanie praktyczne czy graby metr od ściany to niezbyt niebezpieczne?ale pewnie wymysliłaś je tam żeby przyslonić pustą scianę bez okna, ja tez tak chciałam tylko ze wpadłam na pomysł z tym nieszczęsnym serbem i zrobiłam las
Podobaja mi się kostki tu akurat z cisa ale generalnie kostki, fajny sposób na zasloniecie moich "atrybutów" przedogródka
Marta napracowałaś sie dla mnie strasznie, bardzo Ci dziękuje
Fajne jest to ze widac obie strony frontu.
Ogród z pergolą 09:49, 24 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A jesteś pewna, że trawnika tam nie chcesz na części?

miód na uszy teścia nie, ja nie chce tam trawnika
Ogród z pergolą 09:48, 24 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wiesz, czytając inne wątki nabiera się doświadczenia. Poznajesz nazwy roślin, wymagania, udane połączenia.
Wiele razy chcąc nazwać roślinkę posługiwałam się wujkiem Google. Zawsze sprawdzam pisownię nazw roślin. Sama się dziwię, że tyle już wiem Ty też powoli wszystko ogarniesz.

ja czytam wiele wątków, podziwiam i notuję i wychodzi mi tak jak wychodzi. ten front z rodkami swego czasu mi sie podobał ale teraz gdy pomysł polinki na drugi front tak przypadł mi do gustu pomyślałam że tą druga stronę chyba trzeba trochę przekierować.
tylko ze ja zawsze tworzę cos nudnego, bez polotu
Doświadczalnia bylinowo-różana 08:48, 24 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

ja też kurczakowa byłam dopoki moja 6m-czna córcia od kurczaka którego ja jadłam, a ona w mleku moim, dostała delikatnych gruczołków piersiowych :/ lekarka powiedziała że to przez to ze kurczaki szpikują hormonami i antybiotykami, masakra jakaś!

No nie, ja tylko ekologiczne kurczaki i mięso z nich kupuję. Drogie są, więc rzadko je nabywam, ale w dzisiejszych czasach i tak za dużo mięsa jemy
Ogród z pergolą 22:38, 23 lut 2016

Do góry
co mi się podoba..Twoje wersje sa bogatsze, wiem że ze względu na Twoje doświadczenie ładniejsze. moje prostsze i tylko może mi sie wydawać że ładne.
ciężko mi cos wybrać bo ja naprawdę słaba w temacie jestem i tak jak na pinie zobaczę i powiem o super to tak na sucho na rysunku to mi ciężko..
Ogród Małej Mi - sezon 2016 22:32, 23 lut 2016

Do góry
Aniu nigdy nie mogłam przebrnąć przez Twoje watki ale teraz juz zapisuje sie na samym początku i będę tutaj częstym gościem. wiem ze jesteś skarbnicą wiedzy więc pozwolę sobie robić duuużo notatek
mam nadzieję że poznamy się w maju u Bogdzi
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 22:25, 23 lut 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

Witaj-fajnie, że zajrzałaś. Zawsze mi miło, że ktoś dzieli się swoim doświadczeniem. Co do chodnika-robię w trawie-może kiedyś zamarzę o odmianie i dodam żwirek? A dwa zastanawiałam się też techniczne, czy jak będzie żwirek to nie będzie nieustającego skubania trawy ze żwirku?
Pędzę już do Ciebie obejrzeć ogród- z tego co piszesz masz już spore doświadczenie w temacie hortensji-u mnie w tym sezonie będzie pierwszy raz

Kasia pod żwirek kładziesz mate lub wersja tańsza folie. ja tak będę robić pod altaną, mam pełno worków po korze i ziemi, zdejmę darń, wyrównam, ubije walcem od trawy i na to worki i potem żwir i płyty chodnikowe w szachownicę.
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 22:22, 23 lut 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
Witaj, włączę się do dyskusji
Mam Vanilki i mimo że trzeba je nieco podwiązywać po deszczu nie zdradzę ich, kocham miłością bezwzględną. Kocham ten róż i rabatę z nimi podporządkowuję to tego koloru.
Kolejna w tym kolorze to Sunday Fraise - odbicie Vanilki tylko w mniejszym wymiarze.
Następna to Diamant Rouge - tą kupiłam na wyprzedaży i czeka zadołowana.
Liczę że przetrwała
Annabelki - piękne gdy zaczynają kwitnąć, u mnie kwiaty wielkości głowy, krzaki na 1,5 metra e... dużo potrzebują wody, ale nie w formie deszczu.
Po ulewie, po mżawce leżą totalnie na ziemi, gdyby się podniosły to jeszcze, ale niektóre tak zostają, Ziemia na nie chlapie i robią się brzydkie, trzeba wycinać co niektóre kwiatostany. Przekwitają przechodząc w cudowną limonkę.
Są piękne ale w podparciu. Ja będę próbować wcisnąć ja w rabatę bylinową w objęcia innych roślin.
Limki mam za sprawą ogrodowiska. Kupiłam 4 szt w szkółce, a kolejne 16 szt zamówiłam w necie. Sprzedawca ma b.dobre opinie więc liczę że nie padnę na zawał po ich otrzymaniu. Planuję z nich szpaler gdyż dobrze rosną i ładnie się krzewią.
Zamówiłam też Magical Moonlight 5 szt. Tej nie widziałam i to będzie eksperyment. Choć ma ją Madżenka chyba u siebie.
Polar Bear też jest piękny i znajdę miejsce i dla niego. O Phantomie też słyszłam same pozytywne opinie

ooo widzę Agatko że lubimy podobne klimaty, ja tez czuję że się zahortensjuję
Doświadczalnia bylinowo-różana 22:21, 23 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

ja też kurczakowa byłam dopoki moja 6m-czna córcia od kurczaka którego ja jadłam, a ona w mleku moim, dostała delikatnych gruczołków piersiowych :/ lekarka powiedziała że to przez to ze kurczaki szpikują hormonami i antybiotykami, masakra jakaś!

Straszne ale prawdziwe.Rzeczywistość przeraża.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:17, 23 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

buuuuuu płakać będę buuuuuuuu

Eee tam przynajmniej się wyśpisz
Doświadczalnia bylinowo-różana 22:14, 23 lut 2016

Do góry
Anda napisał(a)

Umm, może wypróbuje. Ja najbardziej to panierowane piersi z kurczaka lubię. W ogóle kurczakowa jestem

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:09, 23 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

A na to Bogdziu, że startujemy na Gardenię o 7.30

buuuuuu płakać będę buuuuuuuu
U Agi - czyli słońce i piach 21:59, 23 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
o teraz juz o iglaku myślisz?

kobieta zmienną jest!
Mam nadzieję, że już inny pomysł mi nie zaświta :/
Ogródek Iwony 21:36, 23 lut 2016

Do góry
nic tylko siedzieć i uważnie notować
U Agi - czyli słońce i piach 21:32, 23 lut 2016

Do góry
o teraz juz o iglaku myślisz?
Z Pszenicznej ... 21:29, 23 lut 2016

Do góry
cześć Agatko obejrzałam Twoja piękną metamorfozę, dużo pracy włożyłaś w ogród ale za to ile radości prawda?
ja tez uwielbiam rozplenice, wysiałam w tym roku pierwszy raz hameln i...wzeszła!
pozdrawiam cieplutko i będę zaglądać
Ogród z pergolą 21:17, 23 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Ja się poddaję. Wolę swój bałagan.

mi u kogoś też się podoba
Ogród z pergolą 21:16, 23 lut 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Jej, nie nadążam. Jak dobrze, ze masz tylu pomocników

wersja 1 Iwony

wersja 2 Iwony

wersja 3 Justyny
rodki obok studni jako tło a reszta w sumie niewiem czy justyna cos tam inaczej widzi
wersja 4 Reni
serby jako tło ale przed studnią i jedno drzewo, dale tez jeszcze nie wiemy
wersja 5 moja najmniej dokładna

wersja 6 juz mozna poznac że moja

wersja 7 Makao

a teraz prosimy o głosowanie
Ogród z pergolą 21:05, 23 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

jeszcze dwa dni temu odpowiedziałabym ci ze serby muszą zostac a teraz jestem coraz bardziej otwarta

No i gitara
Ogród z pergolą 21:01, 23 lut 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)
A ja tylko macham bo nadrobić tej burzy nie dam rady - jak już coś wybierzesz to daj znać

dam Aguś a ty zdecydowałaś?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies