Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

Makao_J 07:03, 24 lut 2016

Fajnie wygląda ten projekt Jazzy. Wywaliła wszystko i wtedy można stworzyć coś nowego.
Ja i Iwona miałyśmy gorzej bo bazowałyśmy na tym co już tam rosło żeby nie narobić Ani zbyt dużych problemów co do pozbywania się roślin.

Ja to już całkiem próbowałam zrobić tą rabatę bez strat.

Decyzję musi podjąć Ania i nie powiem by była łatwa. Lepiej jest podejmować decyzję gdy wiesz czego oczekujesz od ogrodu.
Kasya 07:16, 24 lut 2016

Mi się podoba pomysł ze ścieżką dzielącą ten obszar na pol

W tej części która jest bliżej ulicy zrobilabym wrzosowisko z kulkani danica
Ale od strony domku narzedziowego szpaler wysokich traw
Przed nimi niskie i przy studni mogą być New Dawn obsadzone niskimi trawami.

W drugiej części posadzilabym rododendrony.rożne kolory i wielkości,
Od strony podjazdu może być kilka drzewek

Reasumujac, ja wolałabym większe płaszczyzny bardziej jednolite bo dadzą bardziej spektakularny efekt
Kasya 07:19, 24 lut 2016

Pnace roze wytrzymają nawet jeden sezon bez obeliskow
Nie urosną od razu wielkie
Filemon24 07:21, 24 lut 2016

najbardziej podoba mi sie wersja Iwony nr 2 a najmniej jazzy nie podoba mi się dobór gatunków nie pasuje moim zdaniem do tego co będzie w dalszej części ogrodu.
Filemon24 07:25, 24 lut 2016

Kasya napisał(a)
Pnace roze wytrzymają nawet jeden sezon bez obeliskow
Nie urosną od razu wielkie

Dokładnie tu się nie spodziewaj od razu przyrostów nie wiadomo jakich
Kasya 07:26, 24 lut 2016

To co Jazzy proponuje wydaje mi się smutne i bez kokoru
Poza tym ja nie lubię cisow
Filemon24 07:31, 24 lut 2016

Kasya napisał(a)
To co Jazzy proponuje wydaje mi się smutne i bez kokoru
Poza tym ja nie lubię cisow

Też tak myślę, że smętnie będzie to wyglądać, nic kwitnącego....
Iwk4 09:10, 24 lut 2016

U Jazzy widać styl nowoczesny, tego można się spodziewać od frontu nowoczesnego domu. Ja bym tego nie krytykowała. To taka gra w zielone, gdzie architektonicznie wprowadza się dodatkowo żwirek, rabaty z korą, beton jako nawierzchnie. Jako kosodrzewinę można posadzić Dominiki tuje Danica Skoro już są.

Co do róż pnących - do jesieni koniecznie muszą mieć podporę choćby po to, by młode gałązki rozpinać poziomo w celu kulkowania. To jest dobry sposób na prowadzenie róży, by nie była dołem łysa i obwicia kwitła.
Są o tym świetne filmiki w sieci. Ale o tym później, jak będzie pora
Iwk4 09:17, 24 lut 2016

Makao_J napisał(a)
Fajnie wygląda ten projekt Jazzy. Wywaliła wszystko i wtedy można stworzyć coś nowego.
Ja i Iwona miałyśmy gorzej bo bazowałyśmy na tym co już tam rosło żeby nie narobić Ani zbyt dużych problemów co do pozbywania się roślin.

To było bardzo poważne ograniczenie.
Szczególnie serby z tyłu skracające rabatę, a malutkie obecnie i nie wnoszące niczego dobrego przez kilka lat są problemem
Lepszy by był tam zielony żywopłot Ale już o tym pisałam ... bez odzewu.

Mam takie wrażenie, że nie wszystko się czyta ... potem są zadawane pytania o to, co było napisane kilka stron wcześniej. Warto by było dokładniej analizować słowo pisane. Nie tylko obrazki

Ciekawa jestem, co Ania powie
anna_t 09:48, 24 lut 2016

Iwk4 napisał(a)
Wiesz, czytając inne wątki nabiera się doświadczenia. Poznajesz nazwy roślin, wymagania, udane połączenia.
Wiele razy chcąc nazwać roślinkę posługiwałam się wujkiem Google. Zawsze sprawdzam pisownię nazw roślin. Sama się dziwię, że tyle już wiem Ty też powoli wszystko ogarniesz.

ja czytam wiele wątków, podziwiam i notuję i wychodzi mi tak jak wychodzi. ten front z rodkami swego czasu mi sie podobał ale teraz gdy pomysł polinki na drugi front tak przypadł mi do gustu pomyślałam że tą druga stronę chyba trzeba trochę przekierować.
tylko ze ja zawsze tworzę cos nudnego, bez polotu