Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 22:38, 23 lut 2016

co mi się podoba..Twoje wersje sa bogatsze, wiem że ze względu na Twoje doświadczenie ładniejsze. moje prostsze i tylko może mi sie wydawać że ładne.
ciężko mi cos wybrać bo ja naprawdę słaba w temacie jestem i tak jak na pinie zobaczę i powiem o super to tak na sucho na rysunku to mi ciężko..
Iwk4 22:51, 23 lut 2016

Wiesz, czytając inne wątki nabiera się doświadczenia. Poznajesz nazwy roślin, wymagania, udane połączenia.
Wiele razy chcąc nazwać roślinkę posługiwałam się wujkiem Google. Zawsze sprawdzam pisownię nazw roślin. Sama się dziwię, że tyle już wiem Ty też powoli wszystko ogarniesz.
Iwk4 22:52, 23 lut 2016

A jesteś pewna, że trawnika tam nie chcesz na części?
jazzy 22:58, 23 lut 2016

Iwk4 napisał(a)
A co tobie się podoba?
Ale tak naprawdę. Zdania dziewczyn znam.
Aniu, wiem które inspiracje. W każdej jest więcej, niż 4 gatunki roślin. Zauważyłaś to?

Tylko przypomnę, że będzie kolejna wersja Robi się Heloł!
jazzy 00:39, 24 lut 2016

Czy ktoś coś widzi?
Jest plan - trochę nowoczesny, trochę luźny. Można oczywiście uporządkować nasadzenia jeśli wolisz na kwadratowo, itd.

Wytłumaczę tylko, że:
1. najbliżej domu jest pas luźno posadzonych grabów fastigiata (lub innych drzew, które lubisz), coś jak tu:
https://pl.pinterest.com/pin/349803096037832864/ (nie muszą być formowane)
https://pl.pinterest.com/pin/195977021262989440/
Całość (po lewej i po prawej stronie podjazdu) podsadzona np. turzycami silver sceptre lub inną zimoziel. (mogłaby być hakone, ale ona w zimie kiepsko wygląda).
Można też nie podsadzać niczym, tylko żwirek wysypać pod drzewami.

2. Dalej, symetrycznie przy podjeździe poletka kosodrzewiny, np. pumilio, wśród których wiosną mogą rosnąc krokusy, jeśli lubisz.
Po lewej narysowałam ścieżkę z płyt, którą zasugerowała Iwonka. Ale może jej nie być, jeśli uważasz, że burzy harmonię

3. Dalej są po trzy klocki z cisa, mogą być różnych wielkości i wymiarów, albo wszystkie takie same, jak wolisz.

4. Pomiędzy klockami z cisa plącze się kolejna trawka, np. sesleria lub rozplenica (może być ta niższa odmiana little boy albo little bunny). Sesleria chyba lepsza, bo praktycznie cały rok jest ładna, albo prawie ładna

5. Po lewej przy domku (nie zaznaczyłam domku gosp., ups!) rząd gracków. Po drugiej stronie przy ogrodzeniu również. Ilość sztuk nie musi być taka sama.

6. Dalej powtórzone pumilio.

Jak widzisz, nie ma serbów, ani tujek, ani rodków

Sorki za marne proporcje! Narysowałam jak umiałam

jazzy 00:57, 24 lut 2016

Jeszcze sobie pomyślałam, że zamiast powtórzonego pumilio na dole, można by dać kulki buksowe, jeśli masz chęć na kolejny gatunek

edit: Albo kulki buksowe można dać zamiast kosodrzewiny tej przy podjeździe, po obu stronach, będzie bardziej reprezentacyjnie
Iwk4 05:08, 24 lut 2016

Mi się ścieżka podoba
Tak sobie myślałam:
Drzewo pewnie przywiozą i wyrzucą na podjeździe. Trzeba dostarczyć do domku gospodarczego. Ścieżka na taczkę wygodniejsza, niż bieganie zdłuż brzegu domu.
Ania, nie ma twoch kulek Danica i Serbów.
I rodków

Może zmniejsz zamówienie z pnącymi różami. Napisz do nich maila. 15 pnących, brak pergoli, brak obelisków, a marzec za chwilę. Ja bym się martwiła o nie.
Iwk4 05:10, 24 lut 2016

jazzy napisał(a)

Tylko przypomnę, że będzie kolejna wersja Robi się Heloł!

Pamiętałam. Następne fajne spojrzenie. Napracowałaś się Marta
I tylko 4 gatunki. Dobra jesteś
MirellaB 05:28, 24 lut 2016

Zaglądam i wszystko mi się podoba
07:00, 24 lut 2016
Iwk4 napisał(a)
Mi się ścieżka podoba
Tak sobie myślałam:
Drzewo pewnie przywiozą i wyrzucą na podjeździe. Trzeba dostarczyć do domku gospodarczego. Ścieżka na taczkę wygodniejsza, niż bieganie zdłuż brzegu domu.
Ania, nie ma twoch kulek Danica i Serbów.
I rodków

Może zmniejsz zamówienie z pnącymi różami. Napisz do nich maila. 15 pnących, brak pergoli, brak obelisków, a marzec za chwilę. Ja bym się martwiła o nie.

jazzy zrobiła wersję zdecydowanie łatwiejszą gdyż cały trudność polegała na tym że muszą być serby, Rh i tuje danica - bo już są kupione

przypomnę wam i tobie jazzy, że dwa dni temu za pomysł wyzbycia się jedynie tuj danica zostałam zrugana przez rzesze jej fanów.

aaaa i w dalszym ciągu jest odsłonięta budka z drewnem ...miskant to słaba przesłona a kosodrzewina jest zbyt niska.

ale tak jak Iwonka pisze są plusy - ścieżka! .... może być pomocna ..każdy lubi skróty

no i róże - robiłabym wszystko żeby ich jednak nie otrzymać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies