Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród z łezką 13:17, 28 lut 2014

Do góry
A może magnolia szczepiona na pniu i robinia, obie śliczne, ślicznie kwitną i kulisty kształt?
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:48, 25 lut 2014

Do góry
kasiek napisał(a)
Co do planów zakupowych - to przede wszystkim obsadzenie tej rabaty:

Oprócz hortek, wszystko do kupienia, moje upragnione raryraski zwłaszcza wiśnia Kiku- shidare-zakura i magnolia gwieździsta, do tego 3 rh i 3 budleje .

No to szalejesz kochana Pięknie to wymalowałaś Będzie urokliwie i motylkowo Całuski Kasiu.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:40, 25 lut 2014

Do góry
Co do planów zakupowych - to przede wszystkim obsadzenie tej rabaty:

Oprócz hortek, wszystko do kupienia, moje upragnione raryraski zwłaszcza wiśnia Kiku- shidare-zakura i magnolia gwieździsta, do tego 3 rh i 3 budleje .
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:49, 24 lut 2014

Do góry
Reszta mało pokazowa
A teraz wyzwania na kolejne miesiąc- tzn. wiosnę:
Nr 1
Rabata obok altany

Z wyciętym klonem i przesadzoną sosną...

planowane nasadzenie: moje marzenia - magnolia gwieździsta, Rh, wiśnia kazan (bądź zakura), hortensje, pierisy i floksy, a dołem pasy wrzosów i wrzośców
Postawić trawkę nad i... 21:28, 23 lut 2014

Do góry
baraga1904 napisał(a)

...zmieniałam ale nie ze względów pogodowych, jestem po pewnym szkoleniu... własnie się zastanawiam kiedy będzie magnolia kwitła? w marcu? oby się to wszystko nie poprzestawiało teraz z powrotem na zimę...brrrr....

A jak myslisz dlaczego ja moją facjate z horkami zmieniłam na kaloszki? ty to osoba publiczna jesteś
Postawić trawkę nad i... 19:48, 23 lut 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Aga zmieniłaś avatarek na wiosenny
Chyba muszę wrócić do kaloszków

Wiosna w lutym... Czyli w lutym marzec, marcu będzie kwiecień

Chyba na Wielkanoc w tym roku będzie lato....

...zmieniałam ale nie ze względów pogodowych, jestem po pewnym szkoleniu... własnie się zastanawiam kiedy będzie magnolia kwitła? w marcu? oby się to wszystko nie poprzestawiało teraz z powrotem na zimę...brrrr....
W Gąszczu u Tess 19:51, 21 lut 2014

Do góry
Rench napisał(a)
Ślicznie u Ciebie
Może już w tym sezonie i ja się pokuszę o kule

Koniecznie, biżuteria ogrodowa dodaje elegancji nawet takiemu kipiszowi, jak mój
waska napisał(a)
ja ścięłam dzisiaj wszystkie trawy - a denerwowały mnie już i pampasowe wiatr poszarpał po ogrodzie.
nawet ścięłam pięć tawułek bo przeszkadzały mi w sprzątaniu.

Wszystkie hakone to i ja już wycięłam. I rozplenice, bo strasznie brzydkie kikuty były, szpeciły.
Reszta jeszcze jest.
U mnie zimno, w nocy było -3, a dzisiaj raczej jeszcze zimniej będzie.

Joku napisał(a)
Sprawdziłam co słychać i widać . Podziwiam zapał do pracy.

Na podziw zupełnie nie zasługuję, bo wcale mi do tej wiosny nie spieszno.
Bo jak już przyjdzie, to znowu będę w ogrodzie "dniować i nocować"

Pszczelarnia napisał(a)
O, co robi promień słońca w sobotę? A ja sobie siedzę i dumam nad łąką. Ja sobie a robota sobie.

Obserwuję na bieżąco dumania łąkowe. Głównie kibicuję, bo się nie znam. Większość roślin, których propozycje tam padają, muszę googlować

laurowisnia napisał(a)
O pierwszych dwóch przeszkodach można by podyskutować, ale jak jest trzecia to nic nie piszę.
Ładna seria zdjęć zwłaszcza te fotki najbardziej słoneczne.

Nie można, niestety. Sąsiad czepliwy jest. Miałam tam kiedyś kokornak (piął się po mojej kratce) - przeszkadzało mu, bo będzie miał wilgoć...

magnolia napisał(a)
ślicznie....
ja jeszcze czekam z cięciem traw- od weekendu maja być zimne noce, nawet -8. Poczekam jeszcze tydzień. Ale i ścięte też dadzą sobie rade z takim zimnem.
Ciełam już te wcześnie ruszające- seslerie, trzcinniki, turzyce górską i przy okazji miłkę bo mnie wkurzała taka połamana.

Och Marto, jakie to miłe usłyszeć "ślicznie" od Ciebie, aż się zarumieniłam...
Dziękuję za odpowiedź na moje wątpliwości trawkowych. Z większością też jeszcze czekam.

as226 napisał(a)
Urocze u Ciebie te zakątki w ogrodzie Teresko "Nasza" żurawka żyje ))))))

Strasznie się cieszę. Chyba nie pozwolimy jej być sierotą, prawda?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 18:52, 20 lut 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
na milin podpory musza być mocne- to dodatkowe kilkaset kilo po latach

Czy ja mogę prosić o dokładniejsze dane co do pnącza typu milin. Czy to co mamy zamiar postawić (słupy ok. 10x10 i krokwie ok. 7x10) utrzyma takie kilkaset kilo? A poliwęglan to uniesie??? Mam wątpliwości.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 18:40, 20 lut 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
i już masz doświadczenia innych.
Super!

Dzięki Tobie trafiłam do Oci. Super!
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 17:00, 20 lut 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
Aga ale ja mam jazdę na cień- na słońcu zaczynam majaczyć po 20 minutach.

To ja zapraszam do mnie. Ja mam wszędzie cień.
Oglądam i przysłuchuję się poradom. Mam podobny kłopot.
A miało być tak pięknie.... 14:36, 20 lut 2014

Do góry
tak, ściąć. Ale wg mnie jeszcze warto poczekać. W razie gdyby przyszło mocne zimno, w takim własnym futerku jej lepiej niż bez.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:15, 20 lut 2014

Do góry
i już masz doświadczenia innych.
Super!
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:20, 19 lut 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
ja się boję bardzo duchoty, stąd mam poważne obawy- nie zrobiłabym tego bez pewności że nie ma ryzyka sauny. Cień bardzo cenię.
Znajomy zrobił sobie pergolę z materiałem i wg mnie ( ale tylko raz tam siedziałam ) było tam odrobinę duszno. I było tam bardzo jasno, na letni relaks wolałabym żeby było pnącze.

Przypomniało mi się, że u nas na tarasie jest lekki przeciąg. Wiele osób mówi, że powinniśmy sobie boki zabudować, bo "ciągnie". Może jednak nie będzie tak źle? A tak prawdę powiedziawszy jak jest ukrop to wszędzie jest za gorąco.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:31, 19 lut 2014

Do góry
spróbuj skorzystać z doświadczeń innych- Ana, Ocia też chyba ma poliwęglan, tylko mleczny- wygląda super, nie wiem jak sie sprawdza
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1742-u-oci?page=34.

Jak pogodzić?- chyba trzeba ustawić priorytety- co dla Was najważniejsze, a co niekoniecznie.
Wtedy łatwiej zdecydować.

Pszczelarnia 22:12, 19 lut 2014

Do góry
tam chyba znajda sie u słoneczne, suchsze miejsca na krwawniki i takie pod koronami drzew bardziej, na liliowce. Dobrze pamiętam?
Pszczelarnia 22:09, 19 lut 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
dla mnie jeśli trawy na łąkę to molinie i briza.

Marta, hmmmmmmm. Tylko jeszcze te łany musimy wymalować. Bo liliowce konieczne boczkiem nawet. A tu Ania krwawniki poleca i liliowce są już jakby mniej ważne .

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:01, 19 lut 2014

Do góry
Aga ale ja mam jazdę na cień- na słońcu zaczynam majaczyć po 20 minutach.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:59, 19 lut 2014

Do góry
ja się boję bardzo duchoty, stąd mam poważne obawy- nie zrobiłabym tego bez pewności że nie ma ryzyka sauny. Cień bardzo cenię.
Znajomy zrobił sobie pergolę z materiałem i wg mnie ( ale tylko raz tam siedziałam ) było tam odrobinę duszno. I było tam bardzo jasno, na letni relaks wolałabym żeby było pnącze.
Lubie tez dachy z desek drewnianych, bo dają wytchnienie, ale odpadają przy tarasach bo zacieniają.
To zdjecie pewnie widziałaś?

http://www.ogrody.pl/zdjecia3/vitis_riparia_wisteria_sinensis.JPG

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:55, 19 lut 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
na milin podpory musza być mocne- to dodatkowe kilkaset kilo po latach

Milin, moja niespełniona miłość od lat, ten z ceglastymi kwiatami, Flamenco chyba. Ale odmówił współpracy kiedyś tam. Teraz bardziej osłonięte, moze dałby radę. We Włoszech są cuuuudne!
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:52, 19 lut 2014

Do góry
I dla Was wspomnienie ubiegłorocznej wiosny Na początku zakwitły wiśnie i magnolia oraz tulipany i szafirki.

Już czekam na ten kolorowy zawrót głowy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies