Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:34, 12 wrz 2017

Do góry
Borbetka napisał(a)
Są fotki, cieszę się . Dojrzałam piękny stolik przed ławeczkami. Wcześniej go nie dostrzegłam. Ogród niedościgniony urodą.

Stolik był, z zeszłego roku jest.

Na stoliku stoją doniczki https://www.ogrodowisko.pl/watek/1349-wizytowka-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy?page=18
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:32, 12 wrz 2017

Do góry
Rosa napisał(a)

Bukszpanowy oczywiście elegancki, ale zielono-zielony, brakuje mi zdjęć kwiatów wychylających się spomiędzy...

W tym roku nie mam takich zdjęć z mojego, choć kwiaty jakieś były Astilbe na pewno
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:27, 12 wrz 2017

Do góry
Nie wiem jakie, bo nie analizuję całego ogrodu, ponieważ go nie znam. Tak jedynie narysowałam bo mi pasuje tutaj.

Tam też mi pasują, a nie pasują mi porzeczki i agresty, ale zapewne to część użytkowa więc nic nie zmienisz i tak. Dobieraj rośliny wg własnego uznania, bo ja nie znam całości twoich potrzeb, tak na szybko staram się pomagać. Przemyślenie wszystkiego wymaga czasu i poświęcenia się danemu ogrodowi
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:09, 12 wrz 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Prawa rabata jest moim zdaniem za szeroka. Zbyt szeroka. Przytłacza.

Może tak? Albo jeszcze dalej w prawo. Ładnie wyprofiluj zaokrąglenia.

Danusiu, jakie drzewo ppsadzilas w dole od tej rabaty? Czy oprócz tego drzewa w dole nadal widzisz te dwa na górze? I jakie to drzewa? W ogrodzie mam juz śliwę wiśniową nigrę i wiśnię umbraculifera. Czy ewentualnie dwa ambrowce slender silhouette albo wiśnie amonogawy? Nie wiem jakie bordowe niewysokie można by posadzić. Chciałabym, aby murkowa rabata z różami i lawendą pozistała słoneczną, obecnie ma słonko od 11 do zachodu słońca.
Rozpoznawanie roślin cebulowych 10:30, 12 wrz 2017

Do góry
Może cebulica hiszpańska?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:23, 12 wrz 2017

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Przedogródek - gotowe przykłady ładnych aranżacji

Nie, tuje są ładne, zdrowe, dobrze zasłaniają od ulicy a o to przecież chodzi. Dobierz odpowiednie gatunki do półcienia, ale tuje zostaw.

Winobluszcz jest bardzo ekspansywny, nie sadź go, zabije wszystko z czasem, wejdzie wszędzie. Rośnie kilka metrów na rok. Będziesz go karczował.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:17, 12 wrz 2017

Do góry
Fama napisał(a)
Ładnie to wygląda. Nawet intuicyjnie troszkę tę moją rabatę przesunęłam w kierunku płotu, ale jednak za mało. Wstawiam rysunek w skali. Skróciłam tę rabatę powiedzmy o 1,5 metra więc jej aktualne wymiary to 2 m x 5,5 m.
Na rysunku istniejące nasadzenia. Przy pergoli trzy róże pnące: dwie różowe i jedna biała, a przed nimi lawenda. Z drugiej strony domu przy tarasie , jak i pod płotem są rabatki owocowe. Nie chcę z nich rezygnować, bo dzieciaki bardzi je lubią, a ich nie widać, bo są oddzielone od ogrodu kratkami.

Dziękuję Danusiu, że mi pomagasz. Czy myślisz, że te kolumnowe drzewa, które narysowałaś można by zastąpić nie za wysokim niebieskim iglakiem ? ( tylko się zastanawiam którym). Nie chciałabym, aby te posadzone borówki całkiem mi zasłoniło.

Prawa rabata jest moim zdaniem za szeroka. Zbyt szeroka. Przytłacza.

Może tak? Albo jeszcze dalej w prawo. Ładnie wyprofiluj zaokrąglenia.

Ogrodowa przygoda Łukasza II 10:07, 12 wrz 2017

Do góry
Luki napisał(a)

Jakie to hortensje? Vanille Fraise?
Szkodniki róż - problemy 09:59, 12 wrz 2017

Do góry
Irbis napisał(a)
Witam.
Nie mogłem znaleźć odpowiedniego tematu gdzie dodać ten post, więc z góry proszę w razie czego o przeniesienie tego postu, a teraz przechodzę do sedna sprawy.

Kilka dni temu, po raz pierwszy w życiu zauważyłem coś dziwnego na moich różach. W miejscu gdzie dokonywałem cięcia róż na wiosnę i po kwitnięciu był ucięty pęd, ale kilka dni temu zauważyłem w nim sporą dziurkę... Po przeglądnięciu kilku krzewów okazało się, że jest tego znacznie więcej, a po próbnym cięciu okazało się, że to są tunele... Natomiast w nich, coś na wzór podłużnych jaj lub poczwarek. "Jaja" mają około 1cm długości i brązowy kolor. Dokonałem drastycznego cięcia i usunąłem sporą część pędów, wraz z tym paskudztwem... Chciałbym się dowiedzieć co to za zwierz zadomowił się w pędach moich róż i jak z nim walczyć (najlepiej jakieś opryski) ? W przypadku mechanicznej walki z tym owadem muszę usuwać prawie całe pędy, ponieważ jak już mówiłem tunele znajdują się w miejscu cięcia róż, gdzie róża zdążyła ładnie się rozkrzewić i odbić w górę.
Dodaję zdjęcia chorych pędów i jaj.
Pozdrawiam Damian.

[/quote
Dla mnie wyzwanie, Płyty ażurowe na skarpie. Co posadzić? stok północny? 09:59, 12 wrz 2017

Do góry
Posty poprzenosiłąm właśnie tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie?page=30#post_3

Poczytaj, a znajdziesz co kto sadzi na skarpie.
Skarpa w ogrodzie 09:58, 12 wrz 2017

Do góry
TomaszKus napisał(a)
Witam,

Posiadam w ogrodzie skarpe obłożoną płytami ażurowymi. Proszę spojrzeć na zdjęcia. Co posadzić aby nie wymagało to koszenia i nie przerastało chwastami?

Koszenie na skarpie jest utrudnione. Najlepiej gdyby ta roślina była sdzona z nasion bo tych nazwijmy to doniczek jest 1820sztuk!

Wystawa północno zachodnia lub północna. przez zimę praktycznie brak jest tam światła
Ziemia kwaśna lekko piaszczysta.
Powyżej tych płyt nawet trawa kiepsko rośnie, trawnik stanowi w przeważającej większości mech.

Pozdrawiam i czekam na waszą pomoc
Kamienny ogród patykiem malowany 09:56, 12 wrz 2017

Do góry
Lobelia cardinalis szkarłatem ogród okryła... zdominowała wręcz
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 16:47, 11 wrz 2017

Do góry
Po kilku dniach biorąc pod uwagę, że będzie powyżej 20 stopni. Jeśli zimno to po tygodniu-dwóch.
Jałowiec płożący zamiast rabaty kamiennej 16:46, 11 wrz 2017

Do góry
Czy chodzi o Juniperus procumbens 'Nana' ?

Szybko nie zarośnie, bo to wolno rosnąca odmiana i zanim urośnie, to chwasty go zagłuszą. Albo się ogołoci z igieł. Posadź inny jałowiec

np. Blue Chip trochę szybciej rośnie
'Blue Carpet' - szybko rośnie.

'Tamariscifolia' również szybko.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:37, 11 wrz 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Rzut z góry, chodzi mi nie o zdjęcie, a o rysunek w skali.

A mnie o to chodzi z krótszą rabatą.

Powiedzcie mi, proszę, czy Waszym zfaniem pomiedzy tymi drzewami pasuje lustro? Myslalam o akrylowym. Tam jest płot z siatki obsadzony bluszvzem.Boki lustra można by ukryć w bluszczu. Z tymże możnaby się było przeglądać w takim lustrze idąc ścieżką, a to raczej mankament... proszę o Wasze opinie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:39, 10 wrz 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kreseczka strasznie boi się burzy. Jak tylko zaczyna padać to ona się trzęsie strasznie. Nawet jak nie grzmi, to już się boi, a jak pioruny, to koniec świata. To jej największy problem.

A tak poza tym, to jak królewna wyleguje się na białych poduszkach na kanapie. A jak chce, to uwala się na mnie, przytula i patrzy czule w oczy. Jak zakochany człowiek Jest grzeczna, poza tym, że jak się boi to nie trzyma, tylko sika niestety, nawet powiem, że leje

Danusiu poczytaj, bo możesz pomóc Kreseczce, to dwie znakomite książki
Jan Fennell "Zapomniany język psów":
rozdz. Opowieści niesamowite: Lęk przed dźwiękami
https://docs.google.com/viewerng/viewer?url=http://stream.docer.pl/pdf/138427/x51c8e

i druga książka którą warto przeczytać:
"Okiem psa" John Fisher
https://docs.google.com/viewerng/viewer?url=http://stream.docer.pl/pdf/76090/n8xnc0

Bukszpanowy oczywiście elegancki, ale zielono-zielony, brakuje mi zdjęć kwiatów wychylających się spomiędzy...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:46, 10 wrz 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kto wie, jak sprawić, żeby pies nie bał się burzy ?

Moja piesa sie nie boi, o dziwo Na fajerwerki też nie reaguje - jest tylko ciekawa co śmie być głośniejsze od niej samej
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:13, 10 wrz 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kto wie, jak sprawić, żeby pies nie bał się burzy ?

Danusiu obawiam się, że nic na to nie poradzisz. Ja z moimi psami od lat podczas burzy siedzę i je tulę. Mądre głowy radzą, żeby tak nie robić, ale co mam je zostawić? Oba strasznie się boją, a serca walą im jak młotem

Możesz spróbować włączać głośniej tv czy radio w czasie burzy, zrobić schronienie tam gdzie lubi być- może Kreseczce pomoże. Na moje to nie działa
Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 21:04, 10 wrz 2017

Do góry
spok1982 napisał(a)
Witam nie wiem co sie dzieje z moją hortensją choroba czy jakiś szkodnik.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies