u mnie to samo- biało, ślicznie, ale paskudnie zimno i wieje.
Dobrze że zostałaś w domu i się grzejesz.
Dzisiaj utkneliśmy w korku za Tolkiem -zawiało śniegiem z pól, więc spychacze szalały. Zatkały przejazd na 20 minut.
Kuruj się, świeży imbir z pomarańczami i miodem pij- mocno rozgrzewa, mnie też humor poprawia.
Ja nawet mam jabłonkę o której moi rodzice mówią że to stara krąselka. Owocuje niewiele i co 2 lata, ale jest ładnym drzewkiem. Ciął ja całe lata stary właściciel , który był zapalonym szkółkarzem. My teraz próbujemy tez ciąć jak należy.
Pstrokaty jest cały mój ogródAle chyba nie o taka pstrokaciznę chodzi Magnolia zakupiona przed świętami i przeczytana, ba przestudiowana od deski do deski Pozdrawiam.
ale mnie zaskoczyłaś tym zapachem, zawsze wącham wszystkie kwiaty i zapamiętuję zapachy a tego nie pamiętam a nawet wydaje mi się, że jeśli pachnie to jakoś tak trawą - jak tylko zakwitnie polecę powąchać i zaraz Ci napiszę
Aniula no dzieje się u Ciebie. Pooglądałam grę w kolorki - niby mały ogródeczek - niby na betonie a proszę ile pięknych roślinek i kolorków się znalazło Magnolia dech zapiera Fajne Ci wyszły te heliotropy.
Może faktycznie formuj sobie tam te bukszpany - podrosną to będzie "coś wyższego" - ja się też zupełnie nie znam, ale myślę, że całkiem dobrze wyglądałyby - jak jeszcze ma być ekonomicznie... trzmielinka się faktycznie szybko przyjmuje to i kolorku doda...
Coraz ładniej u Ciebie się robi Pozdrawiam
Wpadam tu 'przechodząc obok'. Te irysy tez mam. I udało mi sie je oznaczyć - To irys trawolisty- iris graminea.
Jest śliczny i nieziemsko pachnie- mocno owocowo, prawda?
Na zimę trzeba zdjąć jeżyny z podpór, położyć na ziemi. Moi rodzice i znajomi, ja także przysypujemy pędy liśćmi, gałązkami, kawałkami kory. Ale wcześniej, po owocowaniu wycinamy pędy co owocowały, i nadmiar z rośliny- ok 4 szt tylko zostaje.
A wiosną znów na stelaż- lepiej łapią słońce, pędy są suche.
Aha- pędy wiosną warto dość szybko odsłonić, bo mogą zagniwać
Ale pewnie to wiesz. Ja tylko chciałam napisać że na zimę warto zdjąć pędy i położyć na ziemi, nie rezygnować ze stelaży.
Tess, ja jeszcze nie kupuje i nic nie zamawiam.
Wiosna 2013 pospieszylam sie z zakupami i magnolia mi w garazu zakwitla. W tym roku zakupy bez szalenstwa.
pozdrawiam
no śniegu to masz więcej u mnie lekki puder , o bałwanie na razie dzieci marzą magnolia piękna podziwiam bo ja nie mam i chyba mieć nie będę bo u mnie wygwizdówek na maxa dziś ten róż króluje na całego
Danusiu mam jeszcze jedną prośbę. Chodzi mi o to miejsce
Chciałam zmienić trochę tą rabatę i pomyślałam o przeniesieniu gracilimmusów za Pissardi a w ich miejsce dumam nad choiną kanadyjską albo pęcherznicą ciemną. Pomiędzy miskantami rośnie magnolia Susan.
No i jeszcze mam niezagospodarowany 4 metrowy kawałek na lewo od limek. Czym go wypełnić?
Myślę o jaśminowcu aurea albo kalinie (chciałabym trochę zapachu) ale i tak zostanie tam jeszcze luka.