Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

W Gąszczu u Tess 21:54, 27 sie 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Teresko.....

Zamiast zółtej trawki możesz dac linkę ale zamiast miłorzębu absolutnie nie hortensję. Chodzi o to, żeby był dużo wyższy punkt niż stożki. No i chodzi tyz o koronę, która zakryje studzienkę.

OK, rozumiem. Dzięki Gosiu za pomoc

Chyba jednak pozostanę przy tym projekcie.
Przecież zawsze mogę go później zmienić

Przybliżyłam cisową kulkę mniejszą do większej i jest lepiej. (była za daleko)

No i trochę jednak ograniczę ilość miskantów. Jeszcze nie wiem jak, ale coś wymyślę

W Gąszczu u Tess 19:21, 27 sie 2012

Do góry
Nie jesem zadowolona.
Citronelki za dużo, bordowej za mało.
No i traw za dużo - tak mi się wydaje.

Zastanawiam się, czy nie zrobić jednak wersji pierwszej projektu, tylko zamiast ginko bilboa dać limkę, a zamiast żółtej trawki - ctronelkę...

Gardenarium napisał(a)

Proponuję:

1 - stożki z bukszpanu od najmniejszego do największego, ten największy musi być spory.

2 - Ginkgo biloba "Pendula" - miłorząb szczepiony na wys 2 m - zwisający lub inne drzewko szczepione, nieco zwisające aby przykryć studzienkę

3 - Heuchera Caramel albo 'Southern Comfort'

4 - Heuchera 'Georgia Peach'

5 - żywopłocik formowany z bukszpanu, nieco oddalony od krawędzi kostki

6 - Hakonechloa macra 'All Gold'

7 - Jakaś inna trawka, ale wyższa od żurawek może Carex ? Carex Frosted Curls
Jego zdjęcie
W Gąszczu u Tess 19:11, 27 sie 2012

Do góry
W Gąszczu u Tess 19:09, 27 sie 2012

Do góry
No to teraz pokażę, co zrobiłam.
To jest tylko ustawione, nie wsadzone jeszcze.

Uwaga!
1. Trawy są różne, ale tylko tymczasowo, do ustawienia. Bo wstrzymałam się z zakupem 5 miscantów , i chyba dobrze.
2. Nie mam na razie trzeciej kulki. Wyobraźcie sobie, że to, co tam widać, to kulka
3. Bordowe żurawki mam różne (zbieranina). Kupię, jakie będą potrzebne, jak już się zdecyduję, jak sadzić
4. te odwrócone podstawki są zamiast zielonego oddzielenia żurawek (byłby bukszpan albo cis, albo nie wiem co )

W Gąszczu u Tess 18:40, 27 sie 2012

Do góry
Podziwiam wszystkich, którzy urządzają od zera cały ogród. Ja mam do urządzenia od zera jedną małą rabatkę, w dodatku projekty Danusia zaproponowała i inni też... i nic...

Wydawało mi się, że drugi projekt Danusi jest fajniejszy.
Teraz już chyba tak nie uważam.

Wzięłam dziś dzień wolnego i zamierzałam zrobić tę rabatkę.

Najpierw trzeba było usunąć resztę roślin, które tam sobie wiosną (bezrozumnie) rozsadzałam

Potem przesadzić do doniczek citronelki, które jakiś czas temu ukorzeniałam w skrzynce balkonówce:

Citronelka to najmocniejsza z moich żurawek Żadna mi nie padła (inne odmiany - tak).
I najlepsza do rozmnażania
Z pięciu egzemplarzy, które kupiłam wiosną, zrobiłam aż 25 sadzonek!

I jeszcze walczyłam z korzeniami jukki. Wprawdzie już kiedy ją wykopywałam wydobyłam z ziemi całe wiadro 11 litrowe kłączy. Tak mnie coś tknęło, żeby głębiej jeszcze grzebnąć, co by się upewnić, że wszystko wykopałam (bo jak coś zostanie, to potem wyrastają nowe anemiczne egzemplarze).
Wykopałam taką ilość, że kolejne wiadro zapełniłam

W Gąszczu u Tess 18:33, 27 sie 2012

Do góry
Evchen napisał(a)
Tereńka .. dziękuję za relację.. i żałuję, że tak daleko - nie tylko ze względu na wystawę... Czuję, że nić porozumienia między nami jest, a mam nadzieję, na gruby sznur

A wybrałaś coś przed dom?.. na tą rabatkę?..
PS
widziałam, że byłaś u Ani, która leci w kulki?

Ewuś, byłam, widziałam, cieszę się
Sznur gruby, potwierdzam.
Przed dom nic nie kupowałam.

W Gąszczu u Tess 18:28, 27 sie 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
dziękuję za relację z wystawy i też jestem ciekawa czy coś kupiłaś; tę budleję Ble Chip mam, to miniaturka, fajnie się z trawa komponuje
a gdzie twoje foto z Robertem?

No pisałam, co kupiłam
Zdjęcia z Robertem nie ma, bo to ja zaproponowałam Robertowi i jego koleżance, że zrobię im zdjęcie.
Zwrotnej propozycji nie było

W Gąszczu u Tess 18:27, 27 sie 2012

Do góry
justi napisał(a)

Na wystawie spotkałam Roberta (Klambera).
W jego wątku wkleiłam jego zdjęcie
To znaczy - tylko jego rozpoznałam, choć mam wrażenie, że osób z Ogrodowiska było tam więcej.

Mogłaś sobie przyczepić plakietkę z napisem Ogrodowisko, taki znak rozpoznawczy

Mogłam, ale inni też mogi przecież szukałam takiego znaku u innych i nie widziałam
Lecę w kulki... 16:27, 27 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Aniu... no to ja Ci powiem, że jeśli to miała być maskownica na szambo to udana na maxa.. bo gdzie to szambo?... Te trzy małe dekielki?

...maskownica na szambo, płot i rabata....trzy w jednym jak trzy dekielki.....
Pokażę Ci moje szambo......

...dokładnie pod nimi...i też trzy...

No coś Ty...????????????????????????
Postawiłaś duże donice ...? ...

Ev, ....bardzo DUŻE donice....z tym, że nie na dekielkach..., ja tam mam zamaskowaną całą oczyszczalnie, ale donice stoją na kominie z oczyszczalni, który jest prostokątny....

Witaj, Aniu

Ściągnęło mnie tutaj właśnie to, jak zamaskowałaś pokrywy od oczyszczalni
Wieść pocztą pantoflową się roznosi

Bardzo mi się podoba

Pozdrawiam
PS. Przeczytałam prawie cały wątek w poszukiwaniu tego zamaskowania

No... tak.. to mówiłam ja. Pantofel
W Gąszczu u Tess 13:24, 27 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Na wystawie spotkałam Roberta (Klambera).
W jego wątku wkleiłam jego zdjęcie
To znaczy - tylko jego rozpoznałam, choć mam wrażenie, że osób z Ogrodowiska było tam więcej.

Mogłaś sobie przyczepić plakietkę z napisem Ogrodowisko, taki znak rozpoznawczy
Spotkanie objazdowe - okolice Warszawy wrzesień 2012 13:08, 27 sie 2012

Do góry
GabiK napisał(a)
Tess, tak to HRS Dawidy. Ostry zakręt i dużo banerów i dużo kwiatów przed.

Jadąc od Raszyna, mija się Jaworową, potem są puste pola, za nimi ostre zakręty i Dawidy są w takiej wnęce zakrętu, widać banery i widać budkę i szlaban.
Lecę w kulki... 10:59, 27 sie 2012

Do góry
anna_studio napisał(a)

Aniu... no to ja Ci powiem, że jeśli to miała być maskownica na szambo to udana na maxa.. bo gdzie to szambo?... Te trzy małe dekielki?

...maskownica na szambo, płot i rabata....trzy w jednym jak trzy dekielki.....
Pokażę Ci moje szambo......

...dokładnie pod nimi...i też trzy...

No coś Ty...????????????????????????
Postawiłaś duże donice ...? ...

Ev, ....bardzo DUŻE donice....z tym, że nie na dekielkach..., ja tam mam zamaskowaną całą oczyszczalnie, ale donice stoją na kominie z oczyszczalni, który jest prostokątny....

Witaj, Aniu

Ściągnęło mnie tutaj właśnie to, jak zamaskowałaś pokrywy od oczyszczalni
Wieść pocztą pantoflową się roznosi

Bardzo mi się podoba

Pozdrawiam
PS. Przeczytałam prawie cały wątek w poszukiwaniu tego zamaskowania
Popówek 10:39, 27 sie 2012

Do góry
Ymma napisał(a)
[

żurawki z Plantpol

Witam!
U Tess zastanawiałam się kto wrzucił takie piękne żurawki, chodziło mi o te już z 8 strony, ale te też przepiękne
Pozdrawiam
Początki 10:27, 27 sie 2012

Do góry
Tess, mam dwa wątki z czego jeden jest już "nieczynny" . Piszę już tylko w tym, w podpisie jest jako pierwszy.
Montverde, dziękuję. Tylko co z zimą? Bo sam pomysł fajny, z tym, że mi głównie chodzi o solidne wysłonięcie siatki. Jeszcze mi chodzi po głowie, oprócz Smaragda, Aureospicata. On też się pięknie tnie. W wątku o nim jest informacja, że można go trymać na półmetrowej szerokości nawet przy trzech metrach wysokości.
Zielony galimatias 08:09, 27 sie 2012

Do góry
Evchen napisał(a)

Nie tylko myślałyśmy, ale i w czyn wdrożyłyśmy
Szanowni Państwo,
niniejszym miło mi poinformować, że w konkursie na najpiękniejszy projekt wygrała Madżenka!

Doceniając starania Gosiaka uznałam jednakże, że Kfiaty kocham nad życie.. i dla nich gotowa jestem zrezygnować z kożucha, który tak czy owak jest już passe, chyba że mówimy o wersji eko-syntetyk, a ja sztuczności nie zdzierżę w swoim otoczeniu
Bardzo, naprawdę bardzo dziękuję Anitce za przesłaną propozycję, ale obejrzałam ją dopiero teraz, podczas gdy już rano kończyliśmy układanie przecudnej urody Madżenkowych Kółeczek i Fal ..Wybacz Anitko.. myślałam, że dopiero zimą znajdziesz czas... i dałam się jednak ponieść fali
dziękuję mojemu M cierpliwie czekającemu na wymarzony Ogród..
Tereni, która bez ceregieli orzekła " Ev, Twój projekt jest do bani"
no i Grabiom - które zrozpaczone zaczęły mieszać w garach.. w obawie, że ubrana w kożuch zapukam do ich drzwi..
Irence - dobremu Duchowi, dziękuję za ciepłe słowo w chwilach zwątpienia i za pierwsze roślinki do nowych nasadzeń, które czekają na cudowne rozmnożenie u Madżenki
Izuni która w geście szaleństwa stwierdziła, że "Twój projekt nie jest taki zły!").. nie chciała już dobijać leżącego, tym bardziej, że nie wiadomo której mamce jajeczko podprowadzono.. a grunt to spokój i dobra atmosfera w rodzinie
I wszystkim tym, którzy dopingowali niewiele rozumięjąc co się tutaj dzieje.. ale taka to uroda galimatiasu - i lepiej nie będzie! Będą rozmowy wielpoziomowe i przekazy nadprogowe

Madżenkowy Projekt ujął mnie nie tylko wyrafinowaną w swej prostocie formą, ale i geometrią zezwalającą na szaleństwa w obsadzeniach, których zarys Madżenka pokazała na Projekcie - przez duże "P". Dlaczego przez duże P?..ano dlatego, że projekt uwzględnia wszystko to co powinien uwzględniać - oprócz formy również wizję ogrodu..moją nagą wizję ubraną w obraz przez Madżenkę.. wizję poprzedzoną cierpliwym wysłuchiwaniem moich "ale" i "ponieważ", uwzględnieniem stanu zastanego, a nade wszystko - życzliwym podejściem do uciążliwego petenta

Fale to Madżenie Ogrodnika.. Okazuje się, że każdego Ogrodnika... Madżenka to wspaniały Projektant! ..Nie tylko zrobi projekt, podpowie nasadzenia ale i poczęstuje obiadem..... Polecam każdemu, kto szuka i błądzi.. .. i jest głodny

Madżenko...... Dziękuję!

Ewuś, wybrałaś?
Strasznie się cieszę

Marzenko, jesteś cudowna
Doczytałam, że intensywne prace trwały przez ten weekend
Zieleń to życie 2012 07:53, 27 sie 2012

Do góry
Byłam, widziałam, podzielam zdanie już wyrażone mi.n. przez Greglis

Tu moja relacja:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=66

Przepraszam że w tej formie, że nie kopiuję tutaj ale wczoraj padłam, a dziś nie mam obecnie czasu. Postaram się później to przekopiować

Miłego dnia wszystkim

PS. Część zdjęć jest z aparatu, część z telefonu, bo mi bateria padła.
W Gąszczu u Tess 07:47, 27 sie 2012

Do góry
kasik778 napisał(a)
Witam w ten deszczowy poranek
Tez mam dwa kompostowniki, bo pierwszy kupiony na Allegro, okazał się wystarczający tylko na odpadki z domu (kupiliśmy plastikowy)
teraz mamy własnoręcznie wykonany duży kompostownik, tez drewniany

Witaj Kasik po raz pierwszy w moim ogrodzie
Też miałam M. męczyć żeby mi kompostownik drugi zrobił, ale chwilowo czasu nie ma.
A za takie pieniądze o chyba warto, choćby na kilka lat

Ozzi - koniecznie musisz zmieścić na balkonie kompostownik (w wielkości proporcjonalnej do pow. ogródka)

Irenko, oj, bujną się, jak już je posadzę Ty idziesz jak burza, ja - jedynie człapię
W Gąszczu u Tess 07:35, 27 sie 2012

Do góry
Ewelinko - moja lista chciejstw też coraz dłuższa

Kasiu, kupiłam jedynie miskanta Gracimiliusa i miniaturową, podwójną budleję. W nazwie jakiś Chip Zaraz wyjdę to sprawdzę Okazji cenowych nie było, a roślinki w większości już nieźle zmaltretowane przez zwiedzających No i permanentnie nie mam jeszcze wizji nasadzeń, to się powstrzymałam

Ozzi - no, moja relacja bardzo subiektywna jest, oczekiwałam czegoś innego, ale pewnie niesłusznie. Przecież to wystawa szkółkarzy, a nie projektantów ogrodów była, więc dlaczego oczekiwałam jakiś inspiracji?

Agnieszko (Grupo) - tak, jeżówki są piękne Też mnie zachwycają i też chcę je mieć
Byłaś na wystawie???

Noemi, Bożenko, Sebku, Kondziu - cieszę się, że mogłam Wam pokazać kawałki Zieleni, a Wy to oglądnęliście i znak zostawiliście

Edytuję, żeby dopisać - budleja to Blue Chip.
Ogród w Tarnowie 22:11, 26 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Strasznie dawno śladu nie zostawiałam, choć czasem zaglądałam, podziwiając niezmiennie Twój ogród
To dziś postanowiłam jednak nie zaglądać "na gapę"

Piękny Twój ogród, nieustająco, bez względu na pore roku

Piękne kwiaty kupiłeś, nie mogę doczekać się kiedy pokażesz, jak wkomponujesz je w ogród

Ryszardzie, mam jeszcze pytanko:
Czy Twój milin i bluszcz pnią się na siatce czy na jakiejś pergoli?

Milin ma mocną pergolę a bluszcz jest na rozciągniętych powlekanych linkach, bo na metalowej siatce w zimie wszystko przemarza. Dzięki, że się podoba i pozdrawiam

Ogród nad Rozlewiskiem 21:53, 26 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Jezioro i jego mieszkańcy - łąbędzia rodzina.

Tess pięknie!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies