Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ściółkowanie - kora w ogrodzie 19:26, 03 wrz 2017

Do góry
To zdjęcie dzień po założeniu trawnika, stąd ślady łączenia.
Pomysł na obsadzenie wokół tarasu 19:24, 03 wrz 2017

Do góry
To raczej wątek na dział "projektowanie".

Tutaj https://www.ogrodowisko.pl/forum/6-projektowanie-ogrodow
Mata przeciw chwastom 19:22, 03 wrz 2017

Do góry
Tu nie chodzi o puszczanie korzeni do góry, czy gdziekolwiek, chodzi o zakłócenia w obiegu materii organicznej w przyrodzie, nie wytwarzanie próchnicy, zakłócenia w strukturze gleby i stosunkach powietrzno-glebowych. Patrz na szkody, a nie na korzenie gdzie puszczają.
Trawy niepożądane w trawniku 19:19, 03 wrz 2017

Do góry
Ta pozioma trawa to chwastnica. Ten środek nie pomoże na to.
Zmienny ogród 21:19, 31 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kalina, ale jaka? Nie wszystkie są dobre. Obsiadają mszyce na potęgę i kaliny nawet nie widać. Jaką kalinę miała Jola na mysli?

Danusiu, wiem, że mszyce lubia kaliny Ja kupiłam w Pęchcinie Kilimadżaro i Onondagę. Najwyżej będe pryskać, trudno Ale piekne są, przyznasz
Zmienny ogród 20:40, 31 sie 2017

Do góry
Kalina, ale jaka? Nie wszystkie są dobre. Obsiadają mszyce na potęgę i kaliny nawet nie widać. Jaką kalinę miała Jola na mysli?
Podlewanie roślin po posadzeniu 20:32, 31 sie 2017

Do góry

Na piachu woda wsiąka i przelatuje. Trudno tak samo podlewać, jak na glinie, więc przepisu nie można się spodziewać.

Lawenda, a krwawnica - dla przykładu - to skrajnie różne rośliny co do środowiska.

Krwawnica może rosnąć nawet w wodzie, więc możesz nawet zalać, lawenda zaś lubi sucho, ale w pocz. okresie też trzeba utrzymywać wilgotność bryły korzeniowej.

To więc kolejny przykład, że przepisu nie ma.
Mogę ich przytaczać wiele.

Ucz się więc rozumieć rośliny i ich potrzeby, a wszystko się uda.
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 20:28, 31 sie 2017

Do góry
Wrzosowisko z góry

Ściółkowanie - kora w ogrodzie 20:27, 31 sie 2017

Do góry
Ja sypię taką korę. Jest jednolita, ciemna i ładnie pachnie. Jest jeszcze kora mielona, śliczna, drobniutka.
A tobie pewnie wciskali śmieci w tartaku z gałęziami.

Ściółkowanie - kora w ogrodzie 20:21, 31 sie 2017

Do góry
Ładna kora nie wnosi wrażenia bałaganu, widocznie widziałaś śmieci - nie korę prawdziwą jaką sypię w ogrodach.

Na wrzosowisko kamień się nie nadaje, żaden.
Wybór mieszanki trawnikowej - proporcje 20:19, 31 sie 2017

Do góry
Nie wiem czy dobry, wg mnie za mało gatunków.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 19:39, 31 sie 2017

Do góry
Można go zakopać w ziemi jedynie. Posypać i przekopać przykrywając ziemią.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 19:38, 31 sie 2017

Do góry
Otrzymałam list:

Mam problem z kompostem. Posiadam dwa, a w zasadzie jeden połączony z dwóch plastikowych kompostowników. Zbieram w nim tylko trawę i jakieś szczątkowe (pewnie poniżej 1%) odpady kuchenne... Niestety z powodu mojej niewiedzy nie zachowałem luźnego układu odpadów, a już w ogóle nie przekładałem warstw trawy suchymi składnikami (np. gałązki)... Co więcej... jeszcze ten kompost (trawę) upychałem/ugniatałem...
W rezultacie powyższego ten kompost zamiast zrobić się żyzną "ziemią" po prostu zgnił... Ma zapach jak gnojowisko i konsystencję masła, czy plasteliny...
Czy jestem w stanie jeszcze go jakoś uratować czy odzyskać? Czy on będzie jeszcze do czegokolwiek przydatny?
Jestem obecnie na etapie zakładania rabaty... pędzie ona powyżej trawnika otoczona betonowymi palisadami. Wymagało to dosypania dodatkowej ziemi. Chcąc ją użyźnić rozsypałem trochę tego kompostu (w formie jakiej pisałem powyżej)na tej rabacie... Niestety smród był taki sam jak bym rozsypał obornik... Sąsiedzi mocno narzekali, a zapach poprzez wentylację mechaniczną przedostał się do domu... Przysypałem to ziemią...
Teraz boję się zapytać... Czy dobrze zrobiłem, czy może zamiast użyźnić ziemię to jeszcze jej zaszkodziłem? Na rabacie planuję mieszane rośliny.. Dookoła chciałbym trochę lawendy, trochę nisko pnących iglaków... może jakieś krzewy liściaste...
Wracając do kompostu, bo mi go jeszcze dużo zostało... Planuję we wrześniu posadzenie kilkudziesięciu Tui (Aureospicata). Czy mogę go wykorzystać w takim stanie i do każdego wykopanego dołka włożyć po łopacie? Czy raczej Pani odradza? Przywiozłem czarną piaszczystą ziemię i z nią planowałem wymieszać ten kompost (jeszcze jak myślałem, ze będzie suchy)... Teraz jednak chyba będę musiał zastosować inne rozwiązanie...
Bardzo proszę o jakieś rady w tych tematach.
Pozdrawiam
Mariusz
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 12:12, 31 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Musi być kompostowana, nie świeża bo zabiera azot z podłoża i może być źródłem patogenów. Padną wrzosy jak nic.To lepiej wyściółkuj torfem kwaśnym koniecznie.

Pani Danusiu dziękuję za radę, po prostu ta kompostowana nie najlepiej mi sie podoba. Wogóle nie jestem fanem kory, mam wrażenie lekkiego bałaganu, ale to oczywiście moja opinia. Miejsce w którym mam wrzosy jest mocno wyeksponowane i w okresie po ścięciu kwiatostanów może to wyglądać słabo.
Ziemię miałam przekopaną z kwaśnym torfem na głębokość 15 cm, gleba jest w tym miejscu taka luźniejsza. Korci mnie obsypanie grysem granitowym szarym, pasowałoby do reszty. Czy to byłoby niekorzystne dla roślin? Nie wiem jak z odczynem tego kamienia.
Madżenie ogrodnika sezon 2017 07:08, 31 sie 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A mnie zastanawia, że na te feromony łapie się tylko jeden gatunek ćmy. Inne nie. Że ta pułapka feromonowa jest tak znakomicie spreparowana i wycelowana w osobników jednego gatunku.

łapią się inne, u mnie bezowa się złapała.
Kosiarka 06:16, 31 sie 2017

Do góry
Nie, nie ma.
Żywopłot strzyżony z cisa 06:13, 31 sie 2017

Do góry
Marne cisy. Nie kupować, bo co z nich zrobisz? Roztrzepane na boki, nieregularne, nigdy nie cięte, poprzerastane, nikt o nie nie dbał.
Podlewanie roślin po posadzeniu 06:10, 31 sie 2017

Do góry
Nie ma tu żadnych zasad. Ani przepisu że codziennie, lub dwa razy dziennie. Wszystko w rękach ogrodnika, w jego zdolności rozumienia potrzeb roślin i jego reakcji.

Rośliny mają się przyjąć, nie uschnąć, ale też nie mogą być zalane.

Podlewanie zależy od:

- pogody
- zdolności absorbcyjnych gleby
- wielkości bryły korzeniowej
- wystawy słonecznej
- gatunku roślin
- rodzaju mieszanki w jaką wsadziłaś rośliny
- rodzaju gleby rodzimej w ogrodzie
Wybór mieszanki trawnikowej - proporcje 06:07, 31 sie 2017

Do góry
Za dużo życicy za mało wiechliny. To wiechlina robi gąbkę z trawnika i trzyma darń.
Paleciaki...czyli nasze meble z palet :P 21:56, 29 sie 2017

Do góry
Widocznie nikt nie jest zainteresowany.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies