Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Mirkowy ogród (początki) 23:16, 19 sie 2017

Do góry
Mirus jestem. Deszcz na zawolanie. Jeszcze podlewalam rano a po poludniu niespodzianka najlepsza konewka by tak nie podlala.

Rosliny u mnie wysokie wiec chwastow nie widac, pewnie sa, ale na razie ich nie chce widziec. Mam wazniejsze sprawy jak przycinanie tawul i dereni. Myslalam, ze dzisiaj to zrobie, ale deszcz pokrzyzowal moje zamiary.

Trawy deszcz mi poprzewracal jutro bede wiazac.

Mi wyrosl jede krzak ogorka, wywalilam kompost z kompostownika na rabate przyszlosciowa i przykrylam go plandeka na czubku wyrosl ogorek ale jaki ma pedy po 1,5 m jak gwiazda i zebralam dzisiaj na 2 sloiki poltoralitrowe do kiszenia wczesniej syn zbieral i znowu robota z kiszeniem.

Nie sialam w tym roku zadnych warzyw bo wiosna mokra na rabacie warzywnej dlugo woda sie trzymala, zasialam gorczycy i scielam juz 2 razy i znowu zasieje, niech ziemia odpocznie.

Ptasi gaj 23:12, 19 sie 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Fajnie Elu ze juź jesteś. U mnie dziś też ze 3 godz.solidnego deszczu było.☺Powiem ci że czekałam na deszczyk bo pielic się nie daje .Chwasty się nieźle zadomowiły.

Mirka nie zagladalam na chwasty dzisiaj. Wszystkie rosliny przez te trzy tygodnie tak podrosly, ze chwastow nie widac. Jeden chwast mnie tylkomprzeraza ktory jest wszedzie i sie rozsiewa rosnie nawet w fugach kostki, ma drobne kwiatki i to tysiace, gorszynod mlecza. Nie wiem jzk sie nazywa.

Robilam foty, podlewalam jeszcze rano dzisiaj i nawozilam kwasoluby potem.
Troche pokosilam deszcz przerwal wszelkie prace. Dobrze podlalo. U mnie łaka tez juz wysychala.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 23:05, 19 sie 2017

Do góry
Kitam Kasiu. U mnie bardzo dobrze podlalo. Musze sprawdzic ta rozplenice bordowa, czy ona zimuje pewnie nie, bo te kolorowe trawy to na mrozie padaja.

Moje zaczynaja juz powoli rozkwitac, tez olbrzymy w szerz i wysokosci.

Proso juz kwitnie, ale dzisiejszy deszcz troche go polozyl jutro musze powiazac.
Ogrodowe kreacje 22:49, 19 sie 2017

Do góry
Moje trabki obcinam kazdego roku na pol metra wysokosci i wsadzam do duzej donicy aby przezimowala w ciemnym miejscu bo musi odpoczac, podlewam sporadycznie. Od marca stoi przy oknie i podlewam czesciej jak mrozy w polowie maja po Zosce daje na dwor do kompostu i tam ma wyzerke i rosnie dobrze podlewam obficie o drugi dzien. Ma duzo kwiatow ale jeszcze nie rozwiniete lada dzien sie otworza.

Werbeny nasadzilam, wszedzie rosnie w przyszlym roku jak sie rozsieje to bedzie dopiero cyrk, ale jest piekna to niech rosnie.
Werbena pachnie poszlam sprawdzic po deszczu bo Rodziu napisal, ze pachnie i rzeczywiscie, nie tak jak lawenda czy maciejka, trzeba nos przylozyc.

Pobyt na wakacjach bardzo udany przede wszystkim pogoda dopisala no i woda w morzu ciepla.
Ptasi gaj 22:36, 19 sie 2017

Do góry
Jestem bardzo zadowolona. Ogrod tez w nienajgorszym stanie najmlodsze dziecie dbalo. Trawa mimo suszy zielona az czarna. Zrobilam dzisiajmprzed deszczem troche zdjec to wstawie.
Źabki zielone sie rozmnozyly takie male po 3 cm. Stare wygrzewaly sie na kamieniach i na lisciach lilli.
Trawy piscily klosy, rozplenice przepiekne. Horty pod ciezarem sie uginaja.

Dzisiaj dobrze popadało wiec trawy szczegolnke proso sie polozylo pod ciezarem wody, jutro musze powiazac. Jest ladne jak mgielka ale podobne do zyta lamliwe i kladzie sie.

Roze zaczynaja powtornie kwitnac.
Rudbekie tak wyrosla, ze jest prawie rowna z werbena patagonska.

Jedynie co ucierpial deren vatanabe, nie widzial go i nie podlal, moze sie odrodzi.

Podlalo,wiec nie musialam latac i podlewac. Jedynie rano nawozilam kwasoluby.

Rozplenica poczatki kwitnienia. Dzisiejsza rosa.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:48, 19 sie 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
U nas solidnie przed chwila popadalo, nie trzeba podlewac jest chlodniej.

Ochłodziło się i u nas, ale że podlało to za szumnie bym tak mogła powiedzieć
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:46, 19 sie 2017

Do góry
Sylwia rozumie wszystko. Prognozy amerykanskie mowia ze ma byc piekna jesien ale to tez zalezy gdzie. Letnie prognozy sie sprawdzaja, Pomorze bardzo burzowe, srodek Polski i poludnie spokojniejsze.
Juz jestem na miejscu wiec w Wwie nie widac suszy, podobno od czasu cos tam kropi.

Studnia to drogocenna rzecz. Mam głębinowa i tak moge podlewac z wodociagu to lepiej nie mowic ciurka. Oprocz tego mam jeszcze 2 studnie po 5 kregow zbierajace nadmiar wody z rynien i terenu w razie suszy tez sa przydatne.

Jakos musisz rozwiazac ten problem wodny, bo ile mozna nosic tymi wiadrami. Ja mam dzialke 80 m długa i tez tymi wezami sie mocuje ale na szczęscie mam czym podlewac.

Jeszcze odnosnie pompy moze masz za slaba pompe. Bo u mnie to targa jak trzeba cisnienie pelna para.

Czekamy na deszcz moze spadnie.

Mocniejsza pompa wypompowała by wodę raz dwa i wcale nie było by czym podlewać , plan na podlewanie w przyszłym sezonie już jest, ale to dopiero za rok

Póki co dzisiaj z nieba rzęsi co po chwilkę tak od 17,00 i na 1 cm ziemie namoczyło.
Żeby tak do rana chciało siąpić to przynajmniej to co się płytko korzeni odpadnie z podlewania
Ptasi gaj 14:48, 19 sie 2017

Do góry
U nas popadalo solidnie.

u nas tez
ale krociutko
Ptasi gaj 14:45, 19 sie 2017

Do góry
U nas popadalo solidnie.
LeŚnicZaNka 14:43, 19 sie 2017

Do góry
Kasiu napisalas na moim watku do Kindzi spojrz odnosnie wyjazdow do ogrodniczek.
LeŚnicZaNka 14:39, 19 sie 2017

Do góry
Napisalam na pw, tak myslalam, ze to poliweglan ale skleroza nie mogla znalezc nazwy.

Aj wiesz jak to jest z ta czestotliwoscia wszedzie czlowiek chcislby byc i czasu nie starcza.

Chodzi mi tez o wymiary belek jak grybosc tych w pionie podpor.

Sami robiliscie to zadaszenie. Horty piekne nie mowiac o rozach ktore uwielbiam. Przed chwila padalo u nas i ide je otrzepac bo pod ciezarem sie pokladaja.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:18, 19 sie 2017

Do góry
U nas solidnie przed chwila popadalo, nie trzeba podlewac jest chlodniej.
Ptasi gaj 23:54, 18 sie 2017

Do góry
Juz koniec tych przyjemnosci jutro jade zobaczyc wlosci co tam sie dzieje pewnie chwasciory wyzsze od roslin i kwiatow.
LeŚnicZaNka 23:51, 18 sie 2017

Do góry
Teraz wszystko w internecie opisane mozna samemu zrobic aby miec narzady i troche pomyslunku. Ja tez obwodki robilam nie mowiac o podlodze ktora polozylam w domu.
LeŚnicZaNka 23:47, 18 sie 2017

Do góry
Witam Kasiu. Dawno u ciebie nie bylam. Cudowny ogrod, cudowne zdrowe przepiekne roze u ciebie i nie tylko. Hortensje tez piekne jaka to odmisna. Wszedzie tak czysciutko zadbane obejscie.

Mieszkasz rzeczywiscie w raju.

U mnie donice nie zrobione mimo zapedow moich.
Pokazalam przed chwila foty twojego ogrodu eMowi szczegolnie zaleźalo mi, aby obejrzal zadaszanie nad wejsciem. Jakbys mogla napisac jakiej grubosci sa te belki i co ile jaki rozstaw i zadaszenie to z pleksi bo jak sie wsciekne to sama zrobie, bo prosze juz od 2 lat i juz mieli fachowcy przyjechac robic, ale odmowil.
Em chce zrobic wszystko oszklone a mnie sie to nie podoba poza tym to kupę forsy kosztuje i tak przeciagamy line od 2 lat.

Jeszcze raz Kasiu pieknie maluch podobny do ciebie przynajmniej na focie z awatara.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:05, 18 sie 2017

Do góry
Sylwia rozumie wszystko. Prognozy amerykanskie mowia ze ma byc piekna jesien ale to tez zalezy gdzie. Letnie prognozy sie sprawdzaja, Pomorze bardzo burzowe, srodek Polski i poludnie spokojniejsze.
Juz jestem na miejscu wiec w Wwie nie widac suszy, podobno od czasu cos tam kropi.

Studnia to drogocenna rzecz. Mam głębinowa i tak moge podlewac z wodociagu to lepiej nie mowic ciurka. Oprocz tego mam jeszcze 2 studnie po 5 kregow zbierajace nadmiar wody z rynien i terenu w razie suszy tez sa przydatne.

Jakos musisz rozwiazac ten problem wodny, bo ile mozna nosic tymi wiadrami. Ja mam dzialke 80 m długa i tez tymi wezami sie mocuje ale na szczęscie mam czym podlewac.

Jeszcze odnosnie pompy moze masz za slaba pompe. Bo u mnie to targa jak trzeba cisnienie pelna para.

Czekamy na deszcz moze spadnie.
Mój ogródek 18:11, 18 sie 2017

Do góry
Nie mam jasminowcow bo icb zapach mnie dusi i nie lubie ich zapachow wiec niec nie doradze.
Pewnie tez mozna ciac, bo kazdy krzak powinien byc odmladzany co 2 lata. Trzeba wyciac polowe starych pedow jak odbija nowe w nastepnym roku zoastawione pedy stare z poprzedniego roku.
Jak czlowiek kupi krzaki chcial y a y szybko urosly jak urosna to musi sie bawic w przycinanie. U mnie jest tak czym bardziej przytne to krzaczory bardziej rosna.

Konik bzyczek.

Spróbuję tak zrobić. Jaśminowca po przekwitnięciu przycinam ale tak porządnie odmłodzony to nigdy nie był.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:02, 18 sie 2017

Do góry
Sylwia upał to upał nie przeskoczysz. U was w zeszłym roku padało u nas była susza. Będę jutro już w domu to zobaczę co się u mnie dzieje. Ale podobno nie najgorzej jak łąka nie wysycha to jest dobrze.
Jest zasada lepiej podlewać co drugi dzień ale dobrze.
Podziel ogród na połowę i podlewaj co drugi dzień porządnie jak korzeń nie dostanie wody to roślina będzie wysychac.

Współczuję każda z nas zna ten ból.

Elu u mnie jest tyle roślin , że jak każda dostanie raz w tygodniu trochę wody to jest dobrze. Do podlewania w podziale na połowę konewkami to bym musiała z 10 osób zatrudnić
Wczoraj podlałam tylko jedną bylinówkę i połowę przydomowego , a i tak noc mnie złapała. Nie da się podlewać wcześniej niż o 18.00 bo bym rośliny ugotowała i zaparzyła korzenie, u mnie większość w pełnym słońcu
A połowa na pochyłości terenu więc nie dość, że trzeba się udźwigać pod górę to jeszcze podlewasz, a woda ucieka w dół
O bardziej dogłębnym podlaniu to moge pomarzyć bo wody już zaczyna brakować, nie przybywa nowej bo nie ma skąd, a nie wiadomo jak długo susza jeszcze potrwa.

Pewnie będzie bardzo mokra i deszczowa jesień, wiosna taka była właśnie , a zauważamy, że się zrobiły pory sucha i deszczowa. Więc cebulki sadzić przyjdzie w wodę
Bo jak nie podleje to wcale się posadzić nie da Chyba, że siekierą wyrąbywać dołki
Ukojenie 11:44, 18 sie 2017

Do góry
Zoja witam. Widzę ze masz wyrośniety Horty wiec potrzebują dużo wody.
Ja podlewam co drugi dzień i wlewamy pod każdą ok. 1-1,5 wiadra wody. Tak samo rododendrony nawiązują kwiaty tez podlewam.
Horty po taki podlaniu nie wiedzą u mnie mają pełne słońce od godz 15 rosną w polcieniu.

najbardziej więdną te sadzone w tym roku, reszta sobie radzi - więc za rok i z tymi będzie OK
nie mam siły ganiać z wiadrami i leję ze zraszacza - nie wiem ile, ale chyba starcza
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:43, 18 sie 2017

Do góry
Sylwia upał to upał nie przeskoczysz. U was w zeszłym roku padało u nas była susza. Będę jutro już w domu to zobaczę co się u mnie dzieje. Ale podobno nie najgorzej jak łąka nie wysycha to jest dobrze.
Jest zasada lepiej podlewać co drugi dzień ale dobrze.
Podziel ogród na połowę i podlewaj co drugi dzień porządnie jak korzeń nie dostanie wody to roślina będzie wysychac.

Współczuję każda z nas zna ten ból.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies