Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Słoneczny Ogród 14:06, 07 wrz 2017

Do góry
ElzbietaFranka
Łoza to zdrewniały pęd, powstały późną jesienią z latorośli. Posiada pąki, inaczej oczka, z których wyrastają latorośle.
Latorośl to zielony, ulistniony pęd. Jeśli wyrasta z łozy (jest owoconośna), jeśli z pędu wieloletniego (jest wegetatywna, nie daje owoców).

To co w tym roku jest młodym przyrostem jak zdrewnieje stanie sie łozą

Przycinany winogron daje obfite plony.

Winogron mozna przykopać wzdłuż gałęzi przez tzw. odkłady poziome, tak się rozmnaża najróżniejsze rośliny. Winogron wyrośnie taki sam.

Ja nawet różę pnącą i wiciokrzew tak ostatnio rozmnożyłam. Zrobiłam tak z hortensją, która miała cienki pęd kładący się na ziemi i tak by był do wycięcia taki leżący i juz jakiś czas temu widziałam tam korzenie ( a maj-czerwiec wsadzałam hortki).

Moje kamienie zbierane, zbierane głównie z toru motokrosowego i z ruin chałupy
Ogród w Cichym Dworku 12:58, 07 wrz 2017

Do góry
Odnosnie przysypania sprawdz wszystkie rosliny, bo niby pomiedzy tymi kamiorkami powietrze krazy, ale ziemia musi wiecej oddychac. Lepiej wypielic chwasty niz zniszczyc rosline.

To tyle u was tez pada?
Ptasi gaj 12:53, 07 wrz 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

do L warto dzisiaj zajrzec

Sprawdze dzisiaj mam blisko. Zreszta po drodze zwiedzam B i L. nie chodzilam wczoraj nigdzie bo bylam na dzialce zmarzlam i tyle.
Ptasi gaj 12:39, 07 wrz 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Ogród wysrebrzony to pięknie wygląda, ale już za długo tego deszczu. Na dodatek dziś wieje. Zrobiło się bardzo nieprzyjemnie zimno.
Moje trawy, poza miskantem giganteusem leżą i wcale mi się to nie podoba.

Maślaki też mam własne. Z jednego zbioru zamarynowałam 4 słoiczki. A wczoraj był na obiad sos maślaczkowy.
Są miejsca w ogrodzie, gdzie muszę uważać, gdzie staję. Wczoraj nawet mój J, który grzybów nie zbiera, bo ich nie widzi, przytargał kilka do kuchni.
Kani w okolicy, na łąkach masa.
W lesie nie byłam bo non stop pada.

U mojego sasiada na lace pelno kani, ale boje sie ich zbierac a noz znajdzie si jakis psior. Podobno bardzo dobre kotlety robia z tego grzyba.

Kasiu ja maslaki susze w piekarniku na 35 stop. Rano wlaczylam piekarnik i zapomnialam ustawic na 35 stop i automat byl na 180 stopni. Zaczely plywac na tacy. Dobrze, ze w pore spojrzalsm. Wode wylalam brzyby na sitko aby ociekly troche odsaczlam w papiery. Z powrotem polozylam na papier i tacki teraz sie susza.
Narobilam sobie roboty na godzine. Ja w zeszlym roku dawalam do sloikow.

Grzyby w tym roku maja duzo wody w sobie.
Ptasi gaj 12:33, 07 wrz 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Kasiu myslałam, ze dzisiaj jakies sklepy zwiedze, ale ciagle pada. Nawet nie wiem co jest na rynku. Na pewno musze posadzic kilka czosnkow, krokusy mam. Jeszcze tulipanow posadze w koszyczki aby nornice nie zzarly.
Tylko kwiaty wiosenne, niczego wiecej nie sadzę w tym roku. Na wiosne uporzadkuje trawy. Jeszcze roze poprzesadzam bo nie kazda odpowiednio pasuje w danym miejscu.

do L warto dzisiaj zajrzec
Ptasi gaj 12:30, 07 wrz 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
no wlasnie...a jakie cebule sadzisz w tym roku ?

Kasiu myslałam, ze dzisiaj jakies sklepy zwiedze, ale ciagle pada. Nawet nie wiem co jest na rynku. Na pewno musze posadzic kilka czosnkow, krokusy mam. Jeszcze tulipanow posadze w koszyczki aby nornice nie zzarly.
Tylko kwiaty wiosenne, niczego wiecej nie sadzę w tym roku. Na wiosne uporzadkuje trawy. Jeszcze roze poprzesadzam bo nie kazda odpowiednio pasuje w danym miejscu.
Ogród z łezką II 12:19, 07 wrz 2017

Do góry
Kasiu wszystkie 3 sztuki ktore pokazalam bardzo zdrowe. Ta co cie zauroczyla ma bardzo ladny zapach intensywny. Moge pisac o samych superlatywach kupuj w ciemno.
Kupowalam ja w Rosacwik. Mam roze ktore chetnie kupilabym powtornie, ale jeszcze zaczekam jak sie rozrosna te ktore kupowalam wiosna tego roku. Jak wiesz z doswiadczenia roza dopiero w trzecim roku pokazuje swaja pieknosc. Korzen rozbudowany to swoja gorke uruchamia.

Czekam w przyszlym roku na roze "oliwia" kwitla w tym roku kwiat bardzo ladny tez rozowy, ale jeszcze lodygi mizerne wiotkie.
Ptasi gaj 10:18, 07 wrz 2017

Do góry

Aniu ale juz troche za duzo tego deszczu. Ciepla brak siapi a do niczego taka pogoda. To mrzawka daje takie uroki.

Też mam tej pogody dość zle już się robi błocisko nie da się nic kopać w ogrodzie
Ogród z uśmiechem 10:09, 07 wrz 2017

Do góry
Jolu czegoś nie rozumiem, czy to nowości powojnikowe, czy nowe kupiłaś dla siebie.
Jak te powojniki się nazywają.

Ela, to nowości na targach. Poszukam nazw bo teraz nie pamiętam
Ogród z łezką II 10:08, 07 wrz 2017

Do góry
Kasiu zobacz na moim wątku i rozpoznaj o którą różę ci chodzi bo zgłupiałam i pokazuję 3 szt.

Ta piękna róża Alchymist ma taką dolegliwość. Widzisz nie wszystko złoto co się świeci. Bardzo bym ubolewała nad nią jak by tak chorowała na grzyba.

Zaraz zobaczę

Z Alchymistem to jest ciekawa sprawa...jak kwitnie tak obficie, to przytłumia wtedy moją chęć wyrzucenia go...bo kwitnie spektakularnie

Jak w sierpniu zaczyna chorować...wtedy mnie nachodzi żeby wyciepać

Jak toto wyrzucić...

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5133-ogrod-z-lezka-ii?page=842
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5133-ogrod-z-lezka-ii?page=854
Ogród w Cichym Dworku 10:08, 07 wrz 2017

Do góry
Aniu dawno nie bylam, ale to co zobaczylam - pieknie. Wszystko przemyslane, plot z desek elegancki i te rabatki zwirowo-kamienuste.

Co do rozplenicy to za dwa lata bedziesz miala tyle ze bedziesz obdzielac sasiadow. Zostaw im troche miejsca swobody zobacz u mnie z 2014 roku a jakie sa teraz. Nie przysypuj blisko rozplenicy kamieniem zostaw 10 cm dookola ziemi.

Dzieki za odwiedziny.

Elu dzięki za dobre rady...co do rozplenicy Ania z "Ogrodu Małej Mi "też zadała mi pytanie czy nie za bardzo je przesypałam? To dziś dziewczyny idę jeszcze bardziej kamyczek rozgarnąć Miłe są takie rady,bardzo przydatne jeśli dopiero poznaję się roślinkę Za to przesyłam buziaczki
Ptasi gaj 09:45, 07 wrz 2017

Do góry
ania1110d napisał(a)
Deszczowo ale i pieknie kazda pogoda ma swój urok

Aniu ale juz troche za duzo tego deszczu. Ciepla brak siapi a do niczego taka pogoda. To mrzawka daje takie uroki.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 09:39, 07 wrz 2017

Do góry
Ja nje moge ale wrzosy. Jak to sie dzieje, ze w jednakowej ziemi dobrze podsypane kora i wymarzaja. U mnie wrzosiec taki dziwolag, ze przemarza wiosna prawie brazowy a jesienia teraz wypuszcza lodyzki i do kwitnienia sie zabiera.
Raz je okrywam na zime raz nie. U mnie wypadaja pojedyncze w tym problem bo pozniej nie moge dokupic bo nie pamietam jak kwitnie i jest pstrokato.

Pozdrawiam.
Ogród w Cichym Dworku 09:28, 07 wrz 2017

Do góry
Aniu dawno nie bylam, ale to co zobaczylam - pieknie. Wszystko przemyslane, plot z desek elegancki i te rabatki zwirowo-kamienuste.

Co do rozplenicy to za dwa lata bedziesz miala tyle ze bedziesz obdzielac sasiadow. Zostaw im troche miejsca swobody zobacz u mnie z 2014 roku a jakie sa teraz. Nie przysypuj blisko rozplenicy kamieniem zostaw 10 cm dookola ziemi.

Dzieki za odwiedziny.
Liliowo i kolorowo:) 07:49, 07 wrz 2017

Do góry
Dziesięć lat to szmat czasu i dla ogrodu i dla człowieka.
Sęk w tym, żeby zawsze dobrze wyglądać mieć w genach młodość.
Nie widziałam ciebie, ale ufam Kindzi ze tak jest, że dobrze wyglądasz a jeszcze jak sama tak twierdzisz, że nie jest tak źle to czego chcieć więcej.

Tak trzymać fota jak z romansu.

Fote dałam z powodu jak moje oczko ładniej kiedys wyglądało niż teraz a zainteressowanie poszlo w innym kierunku hahaha, ale miło słyszeć, staram się dbać. W nocy padało ale teraz słoneczko wita i ciekawe czy taki będzie dzień? Mam do skonczenia rabate co wczoraj kupiłam roślinki, potem zrobie zdjęcia jak pogoda dopisze. A grzybów to Ci zazdroszcze Pozdrawiam
Ogrodowy spektakl trwa ... 00:09, 07 wrz 2017

Do góry
Hortensje i róże ja nie wybieram. Ze wszystkim jest praca oczywiście przy hortach mniej.
Nie na darmo nazwano różę królową bo nią jest i trzeba jej służyć aby była piękna.
Słoneczny Ogród 00:03, 07 wrz 2017

Do góry
Daria jestem przy ostatnim moim wpisie 82 str.

Przejrzałam, ale masz ładnie i to wszystko ty sama zrobiłaś - pięknie te kamiorki wyglądają. I piszesz, że żadnego nie kupiłaś to skąd tyle tych kamieni u ciebie.

1 kubik czyli 1 m3 - 1000 l. ja mam 15 tys. litrów. Ale jakbym teraz robiła też bym zrobiła mniejsze, trzeba duzo roslin aby nie było glonów i preparatów.

Jutro ma przyjść paczka ze słomą jęczmienną i szyszkami olchy. Które wkładam do oczka jast ładny klar i woda ma odpowiednie ph.
Słoneczny Ogród 23:45, 06 wrz 2017

Do góry
Daria też się zainteresowałam prowadzeniem winorośli. U mnie 3 szt winorośli. 2 winogrona kwitły a jedno nie nie wiem dlaczego. Zobaczę w przyszłym roku.
Wiedziałam, że winogrona rodzą na pędach zeszłorocznych, ale nie wiem jak je obcinać z tym mam problem.

Mam winogrono jedno granatowe (2 rok u mnie) obrodziło w tym roku bardzo obficie ale ma małe kuleczki smaczne niesamowicie. Nie obrywam gron, bo chodzę i obżeram jak nie mam słodyczy w domu.
Drugie też dobre ale białe bardzo smaczne. Mój eM póścił go na drewutnie i chciałby aby obrosła tym winogronem wkurzam się bo nie da go obciąć.
I pewnie dlatego sa takie małe owoce.
Piszesz jak pęd po ziemi się tarza można go ukorzenić, ale czy z niego wyrośnie takie samo winogrono?

Czytałam kilka razy ten twój opis ale nie kumam. "Łoza" to pęd z którego mają wyrastać młode pędy, czy "łoza" to pęd na którym rosną juz kiście.

Jeszcze poszperam w necie aby skumać o co chodzi z tym cięciem.
Moim odwiecznym marzeniem było zawsze aby uprawiać winogrona mam nadzieję, że mi się uda.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:22, 06 wrz 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Uwielbiam grzyby i z jajecznicą , mniam.
Byłam wczoraj na grzybach, uzbierałam trochę i zjedliśmy do ziemniaków bez mięsa ( tak specjalnie żeby użyć tych grzybów), mniam.
Może jutro z rana polece jeszcze bo uwielbiam na śniadanie do jajecznicy
U mnie też pada , nawet teraz słyszę .

Jadąc z działki ok. godz. 15.oo widziałam grzybiarzy jak z lasu wynoszą kosze z grzybami. To jednak jest po co wchodzić do lasu. Kiedyś lubiłam bardzo zbierać grzybki co prawda nie rozpoznaję ich ale maślak, kozak i borowik to rozpoznaję.
Od kiedy mam na działce to się cieszę, bo szybko nazbieram ale to obieranie potem to niezła zabawa. Paluchy nawet cytryna tego nie wyczyści całe brązowe w rękawicach się nie da.
Jajecznica najlepsza na maślakach i kurkach.
Ogród z uśmiechem 23:16, 06 wrz 2017

Do góry
Jolu czegoś nie rozumiem, czy to nowości powojnikowe, czy nowe kupiłaś dla siebie.
Jak te powojniki się nazywają.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies