Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

Kindzia 10:23, 07 wrz 2017

Ta ta mnie zauroczyła : Rosengräfin Marie Henriette. Zaraz sobie o niej poszukam, piękna!!! Jak ze zdrowiem u niej? I czy pachnidełko jest?

Dziękuję

I tych grzybów to Ci zazdroszczę
Kasya 10:37, 07 wrz 2017

no wlasnie...a jakie cebule sadzisz w tym roku ?
pestka56 10:42, 07 wrz 2017

Ogród wysrebrzony to pięknie wygląda, ale już za długo tego deszczu. Na dodatek dziś wieje. Zrobiło się bardzo nieprzyjemnie zimno.
Moje trawy, poza miskantem giganteusem leżą i wcale mi się to nie podoba.

Maślaki też mam własne. Z jednego zbioru zamarynowałam 4 słoiczki. A wczoraj był na obiad sos maślaczkowy.
Są miejsca w ogrodzie, gdzie muszę uważać, gdzie staję. Wczoraj nawet mój J, który grzybów nie zbiera, bo ich nie widzi, przytargał kilka do kuchni.
Kani w okolicy, na łąkach masa.
W lesie nie byłam bo non stop pada.
Kasya 10:45, 07 wrz 2017

w grzybach to najwieksza przyjemnosc zboeranie

ElzbietaFranka 12:30, 07 wrz 2017

Kasya napisał(a)
no wlasnie...a jakie cebule sadzisz w tym roku ?

Kasiu myslałam, ze dzisiaj jakies sklepy zwiedze, ale ciagle pada. Nawet nie wiem co jest na rynku. Na pewno musze posadzic kilka czosnkow, krokusy mam. Jeszcze tulipanow posadze w koszyczki aby nornice nie zzarly.
Tylko kwiaty wiosenne, niczego wiecej nie sadzę w tym roku. Na wiosne uporzadkuje trawy. Jeszcze roze poprzesadzam bo nie kazda odpowiednio pasuje w danym miejscu.
Kasya 12:33, 07 wrz 2017

ElzbietaFranka napisał(a)

Kasiu myslałam, ze dzisiaj jakies sklepy zwiedze, ale ciagle pada. Nawet nie wiem co jest na rynku. Na pewno musze posadzic kilka czosnkow, krokusy mam. Jeszcze tulipanow posadze w koszyczki aby nornice nie zzarly.
Tylko kwiaty wiosenne, niczego wiecej nie sadzę w tym roku. Na wiosne uporzadkuje trawy. Jeszcze roze poprzesadzam bo nie kazda odpowiednio pasuje w danym miejscu.

do L warto dzisiaj zajrzec
ElzbietaFranka 12:39, 07 wrz 2017

pestka56 napisał(a)
Ogród wysrebrzony to pięknie wygląda, ale już za długo tego deszczu. Na dodatek dziś wieje. Zrobiło się bardzo nieprzyjemnie zimno.
Moje trawy, poza miskantem giganteusem leżą i wcale mi się to nie podoba.

Maślaki też mam własne. Z jednego zbioru zamarynowałam 4 słoiczki. A wczoraj był na obiad sos maślaczkowy.
Są miejsca w ogrodzie, gdzie muszę uważać, gdzie staję. Wczoraj nawet mój J, który grzybów nie zbiera, bo ich nie widzi, przytargał kilka do kuchni.
Kani w okolicy, na łąkach masa.
W lesie nie byłam bo non stop pada.

U mojego sasiada na lace pelno kani, ale boje sie ich zbierac a noz znajdzie si jakis psior. Podobno bardzo dobre kotlety robia z tego grzyba.

Kasiu ja maslaki susze w piekarniku na 35 stop. Rano wlaczylam piekarnik i zapomnialam ustawic na 35 stop i automat byl na 180 stopni. Zaczely plywac na tacy. Dobrze, ze w pore spojrzalsm. Wode wylalam brzyby na sitko aby ociekly troche odsaczlam w papiery. Z powrotem polozylam na papier i tacki teraz sie susza.
Narobilam sobie roboty na godzine. Ja w zeszlym roku dawalam do sloikow.

Grzyby w tym roku maja duzo wody w sobie.
ElzbietaFranka 12:53, 07 wrz 2017

Kasya napisał(a)

do L warto dzisiaj zajrzec

Sprawdze dzisiaj mam blisko. Zreszta po drodze zwiedzam B i L. nie chodzilam wczoraj nigdzie bo bylam na dzialce zmarzlam i tyle.
pestka56 16:34, 07 wrz 2017

Z kani robię z tych dużych płaskich kapeluszy kotlety (w jajku i bułce tartej), a z tych, które jeszcze są młode (zamknięte kapelusze) potrawkę z warzywami albo "flaczki" na ostro. Jak jest za dużo tych kotletowych, to można zamarynować w lekkim occie i utrzymają się 3-4 miesiące. W zeszłym roku były na Wigilię.
Podobno można też kanie suszyć, ale nie próbowałam.

Trzeba uważać z kaniami, bo w tym roku jest wysyp muchomorów sromotnikowych. Łatwo się pomylić. My mamy w pobliżu znawcę grzybów. Jak czegoś nie jesteśmy pewni to zanosimy do niego, żeby obejrzał.
ElzbietaFranka 17:42, 07 wrz 2017

Bylam dzisiaj w B i L. W B kupilam 10 czosnkow po nie cale 4 zl za cebule i tulipany. W L kupilam tez czosnki ale mniejsze po 8 zl paczka w srodku 6 cebul. Tulipany rozne kolory takie typowe nie lubie wynalazkow np papuzich czy mieszanych kolorow w kwiatku.
Pelna siatka zakupow musze schowac aby eM nie zobaczyl źe znowu szaleje.