Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:17, 17 maj 2020

Do góry
Dzień dobry

Mam przed domem śmietniki, które chciałabym czymś zasłonić/zakamuflować.

Od płotu do podjazdu jest jakieś 2-2,5 m, teren jest nachylony. Drzewko widoczne na zdjęciu to Amanogawa. Fajnie jakby całość była miła dla oka zarówno od strony domu, jak i od strony ulicy. Lubię kolor, rośliny kwitnące, miododajne, styl wiejski.

Mam też 4 berberysy do zagospodarowania (2x Erecta i 2x Red Pillar), które kupiłam kiedyś w jakimś dzikim szale, a nie mam na nie pomysłu, jakby dało się je gdzieś tam wkomponować, to wcale bym nie narzekała

Będę wdzięczna za pomoc
Podmiejski ogródek 19:13, 17 maj 2020

Do góry
Basia_KRK napisał(a)

Dziękuję za odpowiedź. Zastanowię się w takim razie jak ją ostatecznie zaaranżować

Genialne te "skrzynio-donice" pod drzewem !!

Na pewno znajdziesz na nią jakiś fajny pomysł

inka74 napisał(a)
Posadziłaś?

no ba!

dwie śś z dwóch stron sfotografowane

zbliżenie:

Wyjaśnienie dla czytających: Iwonka wyhaczyła dla mnie takie piękne, duże, ładnie wyprowadzone na wielopienne, świdośliwy po 25 zł! Dziękuję jeszcze raz! Cmok!

Są tak śliczne, że chętnie bym jeszcze dokupiła ale jedyna opcja, jaką widzę, to posadzenie ich w donicach, a donice odpowiedniego dla nich rozmiaru to ze 300 zł kosztują.

To kolekcja butelek widoczna na parapecie na ostatnim zdjęciu to nie dowód mego nałogu, tylko "skarby", które wykopałam z rabaty.
Wszyscy się w głowę pukają, bo ja nie przekopuję ziemi "na głębokość szpadla". To było zrobione trzy lata temu. Teraz to ja odsuwam na bok tą wierzchnią warstwę, kopię niemalże na głębokość metra i stamtąd wywożę taczkami szary, jałowy pył, który niektórzy zwą "ziemią". Bzdura totalna. Ale liczę na to, że jak do takiej głębokości będzie mieszanka gliny i kompostu, to zwiększy się "pojemność wodna" całej rabaty i będzie dłużej utrzymywała wilgoć. Może korzenie świerków nie będą tak mocno odrastać, jeśli będą miały dobrą ziemię "pod ręką"?

Tutaj widać nasadzenia na bardziej cienistej połowie rabaty: w zasadzie wszystko z odzysku: azalie (nie ma to, jak przesadzać krzewy w środku kwitnienia), wietlica, tiarella, turzyca silver sceptre, bergenia, świecznica.
na razie dokupiłam tylko hortensję pink anabelle, o której marzyłam, od kiedy zobaczyłam ją u Iwonki i kilka dzwonków karpackich (które Wy mi doradzałyście do półcienia).
Może jeszcze coś dokupię, jak zacznę obsadzać tą bardziej słoneczną część.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:12, 17 maj 2020

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:09, 17 maj 2020

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:06, 17 maj 2020

Do góry

Sezon 2017 u Hanusi 19:05, 17 maj 2020

Do góry
Cieszę się, że się przydał pomysł. On nie mój, ale co szkodzi zgapić?

Pisałam o wykiełkowanej dyni, już jest w ogrodzie, na grządkę jeszcze nie dałam, Siedzi w donicy i wyrasta! ówki sypię korę, bo poprzednia j się "zlasowała"

Dziś ogród zaliczony, Korzystając z deszczowej pogody wczorajszej, i jeszcze zapowiadanej jutro, posiałam nawozy pod róże, azalie i rh. Borówkom też się dostało. Następnym kursem sypię pod borówki korę, bo poprzednia już się "zlasowała".
Kwiatów na borówkach sporo. Będzie co na stół dać w ramach deseru.

Liliowo i kolorowo:) 19:04, 17 maj 2020

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:04, 17 maj 2020

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:02, 17 maj 2020

Do góry
Jeszcze troszkę zeszłotygodniowych przed mrozowych

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:01, 17 maj 2020

Do góry
kasiek napisał(a)

Witaj Joku - kope lat
Nie wiem czy takie wejście dla kota jak moje Cie interesuje bo ja zrobiłam wejście koło schodów przy domu, gdyby kot nie wrócił na noc by miał ciepły kąt.
Istnieje jednak z tego ciekawa opcja wejścia do domu bo wchodząc do saloniku mój kot ma tez wejście do piwnicy - za tym fotelem na fotce jest otwór do piwnicy, a stamtąd już po schodach może wejść do domu

Trochę czasu minęło pewnie od ostatniego wpisu ale jestem stale na bieżąco . I jestem pełna podziwu dla ciebie.

Dziękuję za wyjaśnienie, nieźle to wymyślone. U mnie takiego przejścia nie da się niestety zrobić bo nie mam piwnicy.
Wszystkiego po trochu 18:46, 17 maj 2020

Do góry
mirkaka napisał(a)
Na pierwszym planie Christopher Wren prawdopodobnie, bo nie mam jej znacznika, pięknie pachie

Przepiękne masz te azalie I jakie wielkoludy!
Ogród na glinie 18:42, 17 maj 2020

Do góry
Buk pospolity - Fagus sylvatica 18:35, 17 maj 2020

Do góry
Prawie tak aczkolwiek poniekąd niezupełnie , o ile pamiętam to nie tawuła a krzewuszka Olympiade i dwa grubosze, z tyłu świerk Nidiformis i dereń, trzmielina i kosodrzewina sie zgadza , zielone to piwonia i sasanka przy samym pniu.
Teraz został tylko dereń, świerczek jest prawie jak koło od tira przesadzony a krzewuszka przemarzła parę lat temu.

Purpurea Pendula oczywiście jest na swoim miejscu i daje ognia
Ogród na glinie 18:33, 17 maj 2020

Do góry

Ogród na glinie 18:31, 17 maj 2020

Do góry

Do raju daleko - u Ewy 18:28, 17 maj 2020

Do góry
kasiek napisał(a)

O wow - jak tu slicznie! Bonasi tworzysz wspaniałe, szczerze podziwiam

Kasiu, bonsai tworzy mój mąż Ja nie mam pojęcia jak to robić, w którą stronę wygiąć i ile przyciąć

W przyszłości mają tu być poduchy azalii
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 18:26, 17 maj 2020

Do góry
Truskawki pierwsze

Na dole działki i w przedogródku

Ogród w dolinie 18:24, 17 maj 2020

Do góry
Udało nam się dziś w końcu popracować. Od czwartku mieliśmy okropnie dużo nerwów, dobę spędziłam z synkiem w szpitalu. Nie udało nam się wybrać do szkółek na rekonesans, może w następny wyeekend.
Posadziliśmy dziś 3 hortensje limelight, musimy jeszcze jedną dokupić. Wypieliłam , wzruszyłam i wysypałam korę.
Z tarasu w zbliżeniu wygląda tak...

Platan już ma małe liście
Ogród z wilkiem zamkn. 18:21, 17 maj 2020

Do góry

Ale slicznie! A te bordo liscie to co to jest?
Blaski i cienie nowego życia 18:18, 17 maj 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)

To zobaczę

Wczoraj działałam ostro, czyli tak jak Ty ma codzień

Chciałam kupić te główne rośliny które miały służyć za przysłonę budynku. Pisałyśmy wiosną. Okazało się że cyprysów lawsona u nas szkółki nie produkują bo one często przemarzały. A świerka serbskiego też w dwóch miejscach nie było. Więc spełniłam swoje zeszłoroczne marzenia z tego co było. I tym sposobem miałam robotę
Na miejscu dawnego ogniska planowałam od 3 lat buka tricolor. W międzyczasie miałam tam kłosowce, potem jeszcze przetacznika, floksy i orlika. A na obrzeżu sadzonki trzmieliny na szpalerek. Taki misz masz. Kłosowce mnie wiecznie denerwowały bo od lata się pokładały. A w tym roku po 3 sezonach albo przemarzły albo wyczerpały żywot.
Więc wszystko wczoraj wykopałam. Okazało się że zdrewniałe kłosowce są super siedliskiem dla mrówek. Więc była walka ostra.
Buk dostał w nóżki trawki brązowe, które ciągle u mnie nie miały swojego miejsca i tawuła niska o fajnych pomarańczowych przyrostach. Musicie włączyć wyobraźnię bo z jednej tawuły musiałam zrobić trzy a trawki są w fazie wzrostu

Byle buk chciał rosnąć bo u mnie ciężkie warunki glebowe panują. Widok z trzech stron. Coś jeszcze tu zmienić?

Ula ja bym mu od razu to kółeczko powiększyła jeszcze, bo jak nabierze masy to dla tych roślinek może braknąć wtedy miejsca. Tą trawkę podziel od razu na więcej i zrób wianuszek dookoła, a w środek daj tawuły wtedy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies