Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:14, 15 sie 2017

Do góry
Marlena_eu napisał(a)

Rabata jest jakby oderwana od rzeczywistości, nie pasuje do kształtu rabat bocznych, albo rabaty nie pasują raczej do niej. Ona sama ma niezły kształt.

Jednak pozostałe rabaty pod płotem są zbyt wąskie, nieproporcjonalne do wielkości ogrodu. Trzeba wziąć się za zmianę rabat najpierw a nie projektować rabatę wyspową. W ogrodzie brakuje większych drzew.

Ja nie umiem pomóc, bo błąd w obsadzeniu leży wcześniej.

Narysuj rzut z góry tej rabaty. Ze zdjęcia słabo widać.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:10, 15 sie 2017

Do góry
Rokitnik (nie ta odmiana, tylko zwykły) wytwarza bardzo długie odrosty, nawet po kilka metrów, niedługo po posadzeniu będzie wszędzie, w trawniku, u sąsiada, wszędzie.

Ten odmianowy ma co prawda karłowy pokrój i wolniej rośnie, ale odrosty także wytwarza. Trzeba je usuwać, z czasem może się to stać uciążliwe. Moim zdaniem do ogrodu się nie nadaje, a na żywopłot w szczególności.

Nadaje się jedynie na autostrady do pokrywania skarp jako roślina okrywowa.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:54, 15 sie 2017
Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie muszę już nic zmieniać. Ogród jest skończony, już nic w nim polepszyć się nie da. Rzeźba to już była ostatnia wisienka na torcieA normalne prace pielęgnacyjne idą wolnym torem, koszenie co 4 dni - jest, zmywanie chodników co miesiąc, zamiatanie ulicy, co miesiąc (kiedyś co tydzień).

Zwiększyły się przerwy koszenia na ulicy.
Ogród jest samowystarczalny, wygląda doskonale.

Tylko cięcie na razie kuleje, ale przyjdzie na to czas, a jak nie - to w następnym roku. Ja w każdym razie zwalniam. Zwalniam się także z większości obowiązków medialnych.

o fotkach czytam...a właściwie ich braku czytam

o zwalnianiu się tez czytam

bo, że mało cię Danusiu na forum to widzimy ...trudno raczej nie zauważyć ......nie wiem co myśleć o tych wpisach?...jak je rozumieć? myślałam, że twoja niska frekwencja to okres przejściowy ...a teraz wydaje sie, że nadchodzi nowy początek....
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:22, 15 sie 2017

Do góry
kuli napisał(a)

Bardzo dziękuje za odpowiedź.
Po niecałym tygodniu lania wody trawnik wygląda lepiej. Proszę o podpowiedź czy nadal zostać na samej wodzie czy na te miejsca mogę również rozsypać nawóz? Już pora aby sypnąć na całym trawniku.

Posyp jeszcze ostatni raz - normalnym nawozem. We wrześniu tylko jesienny.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:19, 15 sie 2017

Do góry
Uaktualniłam zdjęcia w wizytówce do maja. Od maja nie mam ani jednego nowego zdjęcia
ogrodu nie tylko bukszpanowego
Nawożenie, zasilanie trawnika 19:16, 15 sie 2017

Do góry
Sensu to nie ma, jeśli trawnik dobrze wygląda. A jak wygląda i czy jest sens - ocenimy, gdy pokażesz zdjęcia trawnika. Trudno ocenić pacjenta, gdy się go nie widzi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:51, 15 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie muszę już nic zmieniać. Ogród jest skończony, już nic w nim polepszyć się nie da. Rzeźba to już była ostatnia wisienka na torcieA normalne prace pielęgnacyjne idą wolnym torem, koszenie co 4 dni - jest, zmywanie chodników co miesiąc, zamiatanie ulicy, co miesiąc (kiedyś co tydzień).

Zwiększyły się przerwy koszenia na ulicy.
Ogród jest samowystarczalny, wygląda doskonale.

Tylko cięcie na razie kuleje, ale przyjdzie na to czas, a jak nie - to w następnym roku. Ja w każdym razie zwalniam. Zwalniam się także z większości obowiązków medialnych.

Stwierdzenie że ogród jest skończony świadczy o dorosłości ogrodniczki Miło by było czasami zobaczyć Twój ogród na foteczkach. Pozdrawiam
Kłopoty - problemy z trawnikiem 11:39, 15 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Te gorsze miejsca moim zdaniem zasuszony. albo zalany gorącą wodą z węża, który się nagrzał na słońcu.

Najpierw lej wodę przez tydzień. I to dobrze lej. Potem pokaż zdjęcia trawnika.

Bardzo dziękuje za odpowiedź.
Po niecałym tygodniu lania wody trawnik wygląda lepiej. Proszę o podpowiedź czy nadal zostać na samej wodzie czy na te miejsca mogę również rozsypać nawóz? Już pora aby sypnąć na całym trawniku.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:16, 15 sie 2017

Do góry
Nie zapomnij o dodaniu kompostu, w bardziej zasobnej ziemi mają więcej składników do jedzenia, lepiej też "trzyma" wodę.
Wizytówka - Ogród nie tylko bukszpanowy 11:14, 15 sie 2017

Do góry
Jeszcze trochę tulipanów.

Wizytówka - Ogród nie tylko bukszpanowy 11:07, 15 sie 2017

Do góry
Nowy domownik, Kreska. Przybyła ze schroniska w Mielcu.

Wizytówka - Ogród nie tylko bukszpanowy 11:03, 15 sie 2017

Do góry
Tulipany na ulicy

Wizytówka - Ogród nie tylko bukszpanowy 11:00, 15 sie 2017

Do góry

Wizytówka - Ogród nie tylko bukszpanowy 10:56, 15 sie 2017

Do góry
Ostatnie miejsce, które mieliśmy do naprawy - na lewo od wejścia.

Ciemny kąt został rozjaśniony odbiciem rzeźby metalowej, połyskującej kobiety w lustrze

Nocą:

W dzień:

Wizytówka - Ogród nie tylko bukszpanowy 10:54, 15 sie 2017

Do góry
Tutaj buchnęło ciepłem i liście się pokazały niczym "piana".

Wizytówka - Ogród nie tylko bukszpanowy 10:52, 15 sie 2017

Do góry
W maju były tulipany

Wizytówka - Ogród nie tylko bukszpanowy 10:51, 15 sie 2017

Do góry
Przyszła wiosna 2017 i pierwsze kwiaty ciemierniki i wiosenne cebulowe.

Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 10:29, 15 sie 2017

Do góry
Zaopatrz się w różne pazurki, używasz w zal. od rodzaju chwastów. Do jednych dziabaczka, do innych pazurki itd/.
Szklarnia w ogrodzie 10:28, 15 sie 2017

Do góry
Świetna, sam zbudowałeś? Jak z wietrzeniem?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:27, 15 sie 2017

Do góry
Sebku - to dobrze, czas też na życie prywatne i realizację swoich innych planów

Haniu - robię, robię też co innego co sprawia mi wiele frajdy

Zana - ja mam hortensje bukietowe na balkonie - jego publikacja będzie za chwilkę w Magnolii. Tam mam donice nie większej średnicy jak 25 cm. Ale trzeba lać wodę i nawozy do hortensji. Przezimowały mi, ale ja z wodą i nawozami nie przesadzam, więc w tym roku kwiaty dużo mniejsze, ale są. Im większa donica tym lepiej, np. 40-50 cm.
I żel zatrzymujący wodę dodany do ziemi.

Kasiu - może to lepiej, że nie cięłam bukszpanów, takie ulewy, potem upały, zaparzają się i jak widać u Irenki - masakra. Oszczędziłam im Cylindrocladium. Ćmy się boję

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies