Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Zmienny ogród 09:26, 14 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Bardzo ładny kształt, optycznie rozszerza i powiększa długi ogród.

Dziękuje takie słowa sa budujace już w wątpiłam w moja twórczość. Większość sąsiadów sie podśmiechuje z moich ścieżek

Ale wasza opinia najważniejsza drodzy forumowicze
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:19, 14 sie 2017

Do góry
Jeśli to jest grys wapienny, to odradzam, w ogóle go nie stosuję, może zmieniać odczyn pH, może się rozpuszczać i zamulać glebę. Stosuję wyłącznie grys granitowy lub bazaltowy w ciemniejszych odcieniach.

Mój wniosek - wymienić grys, ale nie musisz tego robić.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:14, 14 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To w takim razie wykop i pokaż zdjęcie korzeni. Często wiosną pojawiają się w sklepach z importu rośliny, które zostały wręcz obrąbane z korzeni. Jest chłodno, więc efekty widać dopiero w ogrodzie klienta, który je kupi. Jadą tygodniami na tirze bez ziemi, potem je wpychają w donice i tak jest. To może byc główna przyczyna.

Dzięki, jak bede sadził nowe to sprawdzę. Może Pani zaopiniować czy całe kruszywo wybierać z tych rabat czy starczy zrobić jakiś metrowy dołek na sosny w szerz i w głąb?
Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 08:00, 14 sie 2017

Do góry
To raczej bielinek kapustnik

Link
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:38, 14 sie 2017

Do góry
To w takim razie wykop i pokaż zdjęcie korzeni. Często wiosną pojawiają się w sklepach z importu rośliny, które zostały wręcz obrąbane z korzeni. Jest chłodno, więc efekty widać dopiero w ogrodzie klienta, który je kupi. Jadą tygodniami na tirze bez ziemi, potem je wpychają w donice i tak jest. To może byc główna przyczyna.
Ogród z uśmiechem 07:35, 14 sie 2017

Do góry
Bardzo ładnie w twoim ogrodzie. Pokręciłam się w okolicach 600-tki pod koniec. Róże piękne, bardzo
Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie 3.06.2017 07:18, 14 sie 2017

Do góry
To może 9 września?
Koszenie zbyt długiej trawy 07:14, 14 sie 2017

Do góry
Dobrze wygląda.
Koszenie zbyt długiej trawy 07:14, 14 sie 2017

Do góry
Przeczytaj watek koszenie zbyt długiej trawy, jak to robić.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/732-koszenie-zbyt-dlugiej-trawy
Koszenie zbyt długiej trawy 07:12, 14 sie 2017

Do góry
Kikker napisał(a)
Witam. 10 dni temu położyłem trawę w rolkach. Wszędzie na forum piszą że trawę można kosić po min. 14 dniach. U mnie po 10 dniach jest strasznie wysoka i już zaczyna kwitnąć. Czy powinienem już kosić? I druga sprawa, jak skoscić 1/3 wysokości trawy? Jak wjade moja kosiarka to zetnę przynajmniej połowę a regulację wysokości mam ustawioną na maxa.
Pozdrawiam.

Na naszym forum nie piszą, a wręcz piszą inaczej

Pokaż zdjęcia, ale ja koszę nawet po dwóch dniach, tylko uważaj na brzegach, aby noże nie wciągnęły trawnika. Wymaga czujności i precyzji. Wprawy także. Trzeba szybko kosić, a jak długa to już szybko nie skosisz no i kicha

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:08, 14 sie 2017

Do góry
zawitka napisał(a)
Lej na te buksy wodę mocnym strumieniem Odbiją

Nie lej wody, bo właśnie woda plus upały a także ciasnota, brak przewiewu powoduje grzyba. Pryskaj i zwalczysz. Odkurzaj listki, żeby w środku chorych nie było albo jak najmniej. Przytniesz, odbiją.

Przerabiałam to już. Połowę Bukszpanów wymieniałam w ogrodzie kilka lat temu. teraz nie tnę jak taka pogoda. Czekam. Zarodniki przenoszą się z kropelkami wody i na ostrzach nożyc.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:36, 13 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

1. Kupiłeś zły towar, gatunek dobry, ale pewnie były z poucinanymi korzeniami i dlatego nie rosły
2. Podejrzewam, że to jest grys wapienny, on zamula i zmienia odczyn gleby
3. Pewnie jest szmata, więc jak nawet rośliny były dobre, to szmata i zgnilizna pod szmatą je załątwiły
4. Faktycznie kamienista pustynia, ogrodem bym jej nie nazwała. Rosliny jak strażnicy na pustyni
5. Sosny się przyjmą pod warunkiem że będą miały powietrze w korzeniach a nie zgniliznę
6. Mają suche pod spodem bo to sosny i tak będą miały, co roku gubią najstarsze igły i się ogałacają

No to ci dowaliłam, ale tak roślin uprawiać nie można,trzeba zacząć je rozumieć i zapewnić właściwe warunki.

Takie ujęcie podjazdu do domu, ogród i trawnik jest obok, ale to nie o tym..
Ziemia w cyprysach byla wymieniona na odpowiednia dla iglakow i tam agrowlokniny nie bylo. Napewno oddychały i o zgniliznie nie ma mowy. Teren pod warstwa humusu jest swietnie przepuszczalny-zwir. Niemniej jednak dziekuje za inf odnosnie sosen pkt 5 i 6.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 21:51, 13 sie 2017

Do góry
[Zdjęcia trzeba zmniejszyć do 640x480 lub sam nasz automat zmniejsza, nie wchodzą duże.]

Odpowiedź:
Poczekaj trzy tygodnie, dopiero wtedy widać co wzeszło a co nie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:45, 13 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Inspiracji czyli cudzych zdjęć nie wklejmy, jedynie linkujemy do nich. (Regulamin forum i ustawa o prawach autorskich)

Na lewym zdjęciu pasuje mi Carex "Variegata' lub 'Ice Dance'.

Przepraszam Pani Danusiu, nie doczytałam

Dziękuję za odpowiedź. Czekałam na Panią Może wyrazi Pani swoje zadnie na temat tej mojej nieszczęsnej rabaty. Tak jak na zdjęciu - jest ona na wzniesieniu, wzdłuż płotu, zacieniona. Plan był taki aby posadzić kolumnowe lub kuliste drzewa wzdłuż a problem jest w tym co pod nimi. Na sąsiednich rabatach królować będą trawy, hortensje i bukszpany. Rabata ta widoczna jest z salonu wiec koncepcja była taka aby zdobiła całym rokiem. Projekt 1 - szpaler rh, projekt drugi skarpetki z choiny kanadyjskiej, pomiędzy hortensje Limelight i lirope, projekt 3 - ? może kontynuacja pozostałych rabat - trawy, buksy i hortensje i nie przejmowanie się zimą, czy może właśnie tak jak na inspiracji - niski dywanik po całości? Proszę o radę.

Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 12:39, 13 sie 2017

Do góry
Może przędziorki z powodu panującej suszy. Opryskaj mospilanem wieczorem, następnie w korzenie lej wodę, dobrze lej wodę, nastepnie oberwij suche liście i obserwuj.

A może po prostu sama susza??? Wystarczyło zapewnić roślinom wystarczające dawki wody?
Polecane drzewa i krzewy liściaste 12:34, 13 sie 2017

Do góry
Wysokość zależy od długości pnia, na jakim została zaszczepiona.

Kiku Shidare zwisa do dołu, Kanzan jest podniesiona.
Innych szczegółów o które pytasz - nie wiem. Ile., od kiedy do kiedy - nie mam ich obok siebie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:30, 13 sie 2017

Do góry
t0shUT napisał(a)
szanowni,

niestety 3 cyprysy kupione w centrum ogrodniczym uschły.
proszę Was o pomoc co posadzic w to miejsce. myslalem o sosnie na pniu (odmiana wintergold) ewentualnie cos innego co dostanę w szkółkach. stanowisko pełne słońce od 6 rano do 18. znalazłem sosny w szkółce ale mają od spodu i gdzie niegdzie suche igliwie i nie wiem czy się przyjmą zdjęcie 2
bardzo proszę o podpowiedzi

1. Kupiłeś zły towar, gatunek dobry, ale pewnie były z poucinanymi korzeniami i dlatego nie rosły
2. Podejrzewam, że to jest grys wapienny, on zamula i zmienia odczyn gleby
3. Pewnie jest szmata, więc jak nawet rośliny były dobre, to szmata i zgnilizna pod szmatą je załątwiły
4. Faktycznie kamienista pustynia, ogrodem bym jej nie nazwała. Rosliny jak strażnicy na pustyni
5. Sosny się przyjmą pod warunkiem że będą miały powietrze w korzeniach a nie zgniliznę
6. Mają suche pod spodem bo to sosny i tak będą miały, co roku gubią najstarsze igły i się ogałacają

No to ci dowaliłam, ale tak roślin uprawiać nie można,trzeba zacząć je rozumieć i zapewnić właściwe warunki.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:22, 13 sie 2017

Do góry
Inspiracji czyli cudzych zdjęć nie wklejmy, jedynie linkujemy do nich. (Regulamin forum i ustawa o prawach autorskich)

Na lewym zdjęciu pasuje mi Carex "Variegata' lub 'Ice Dance'.
System automatycznego nawadniania 12:19, 13 sie 2017

Do góry
Linia kroplująca, nie "nawadnianie kropelki", może ci chodzi o kroplowniki? To się daje do donic. Na rabaty linia kroplująca.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies