Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

sylwik69 09:52, 14 sie 2017

A_gawa napisał(a)
Poproszę o krytykę nasadzeń. Pozdrawiam!

Obie wersje fajne wersja 1 bardziej uporządkowana i formalna,zawsze elegancko
wersja 2 irga jest ekspansywna,zrezygnowałabym z niej
sylwik69 09:55, 14 sie 2017

MAgda napisał(a)

Funkie mam 4 odmiany nie zmam dokładnych odmian bo w ogrodniczym niestety funkia to funkia- i tak 2 szt. wysokiej, 3 szt. Hosta "Praying Hands' , 5 szt. zielono-białej która ma stworzyć z jednej strony obwódkę najniższego piętra a resztę wypełnia najpospolitsza zielona. W tym miejscu nic nie dosadzam będę ręcznie usuwać. Pytanie dotyczy wolnych przejść w stronę bukszpanu i dalej w głąb. A czy ktoś z Was ma doświadczenie z zastosowaniem węgla brunatnego?

Pomiędzy bukszpany może coś kwitnącego np.kocimiętka lub szałwie,cięte dwukrotnie kwitną kilka miesięcy i zadarniają a jeśli gustujesz w różach to polecam okrywowe białe,które ładnie rozświetlą ten zakątek!
lindsay80 11:05, 14 sie 2017

A_gawa napisał(a)
Poproszę o krytykę nasadzeń. Pozdrawiam!

Fajnie kombinujesz Agnieszko - dla mnie zdecydowanie wersja 1, tylko werbena może Cię denerwować, bo ona późno zakwita, i długo tam będą same jej badyle.

Tawuła Golden Princess jest ciężka do okiełznania, trzeba ją kilka razy w sezonie przycinać żeby była kulką.

Co ile masz te umbry posadzone?
A_gawa 11:15, 14 sie 2017

Co 3 metry. Jak je obejrzałam u Syli, to mogą z nich giganty urosnąć.
Zastanawiam się nad czymś okrywowym.
lindsay80 11:59, 14 sie 2017

A_gawa napisał(a)
Co 3 metry. Jak je obejrzałam u Syli, to mogą z nich giganty urosnąć.
Zastanawiam się nad czymś okrywowym.

no to idealne odległości.
A masz tą rabatę przy płocie?
U mnie w tej pierwotnej wersji wszystkie rośliny były raczej z tych niższych i trochę mi się to płaskie wydawało, dlatego z tyłu dodałam miskanty, żeby zrobić wielowymiarową tą rabatę.
A_gawa 12:24, 14 sie 2017

Mam je przed płotem. Może uda mi się je tak wypielęgnować, aby były mięsiste i zdrowe. Miskanty są piękne. Też o nich myślałam.

Przy tym nasadzeniu chciałabym uciec od monotonii. To jest nudne. Kombinuję jak przełamać schemat )
t0shUT 13:15, 14 sie 2017

Gardenarium , nie chodzi o wierzchnia warstwę kamieni, niżej foto jak to wyglądało wcześniej Wysypany jest kamień granitowy od 0 do 3cm na grubość warstwy około 40 cm bo miała być kostka w tym miejscu. Ostecznie padła decyzja na na takie trapezy. Czy ten cały kamień trzeba usunąć czy wystarczy tylko pod sosny np metr szerokości i ile głębokości zapewnić odpowiedni grunt?
AndziaN 12:25, 15 sie 2017

Witam serdecznie, co posadzić przed ogrodzeniem, zeby osłonić się od drogi?

A_gawa 19:33, 15 sie 2017

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z rokitnikiem pospolitym 'Hikul'? Chciałabym ukształtować z niego niski żywopłot.
Marlena_eu 22:42, 15 sie 2017

Witam, proszę o pomoc w stworzeniu rabaty, która "widzi" słońce o wschodzie, krótko w południe i trochę o zachodzie (raczej zacieniona, widoczna z tarasu). W najszerszym miejscu ok. 4 m, długa na 10 m. lekko podwyższona. Chciała bym aby centralnie umiejscowione rośliny nie były wyższe niż 1,5 m. (Ps. Rabata pod płotem to głównie hortensje "polar bear" i trawy, szmaragdy jako tło).
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies